ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 21.12.2019
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 30.03.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
NOV-2019
DURATA: 3 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Lemne și paie, foc în butoaie

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

E vremea colindelor, a împăcării, a gândurilor senine și calde, ce-am găsit la Szeged mi-a depășit așteptările, m-a impresionat până la lacrimi, total inedit pentru mine.

Când gândul se împletește cu închipuirea, când mirosul copilăriei revine ca o mărturie a sentimentelor, eu plec la plimbare să-l descopăr pe Moș Crăciun și mai cu seamă să adulmec, să găsesc Spiritul acestei Sărbători friguroase.

Szeged este un amalgam de imagini de senzație, în piticul orășel se organizează câteva piețe de Crăciun, mai mari sau mai mici.

În piața Klauzal, lângă statuia cu leii înaripați am găsit un brad strălucitor, împodobit simplu. Un nene se străduia cu o a cappella, impresionant glas, colinde internaționale răsunau în piață.

Mese și bănci de berărie, un stand care comercializa vin fiert și ciolane de porc, ceaiuri și cârnați la grătar, nimic chinezesc sau de prost gust. Atmosfera era foarte plăcută, chiar odihnitoare pot spune. Vinul de afine dar și cel de căpșuni a fost deosebit de aromat și total inedit pentru noi.

În fața Universității e piața Dugonics, în locul fântânii era montat un ren sclipitor iar aproape de intrarea în clădire sosise și poposise Moș Crăciun cu sania plină de cadouri, Rudolf stătea mândru în fața saniei. Alături erau câteva standuri cu de-ale gurii, cârnați, fasole, băuturi aburinde și aromate, nu lipsea nici vestitul kurtos kalacs.

În fața primăriei este piața Szechenyi, locul e măricel, aleea ce împarte parcul în două este împopoțonată cu multe beculețe, căsuțe, acolo era al doilea târg ca mărime din Szeged, după cel din piața Domului.

În capătul aleii era Roata orașului, strălucea, era în ton cu atmosfera, caruselul era doar pentru copiii mai micuți, căsuțele erau numeroase și comercializau cojoace, blănuri, șoșoni, bijuterii, bomboane și ciocolată, dulcețuri și rachiu. Ornamente de brad, lumânărele colorate, jucării chinezești, căsuțe în care vindeau șaorme, gyros, pizza, vinuri aromate, cartofi prăjiți tăiați în fel și chip, oferte bogate, prețuri bune, locul în sine era foarte aglomerat, preferat de soțul meu.

Domul și a lui piață

Savurez și acum imaginile, sunetele si mireasma pieței mele favorite.

An de an, înainte cu patru săptămâni de Crăciun, Szeged se pregătește de Sărbătoarea Nașterii Domnului. Noi am fost acolo înainte de deschiderea târgului, am participat cu privirea la amenajarea rurală din fața bisericii.

Era o zi de sâmbătă, pe înserat. La 17:30 eram în catedrală. Mă plimb și admir, mă așez pe o bancă, priveam oamenii, picturile, statuile, schelele. Liniște și reculegere. Vine o tanti și aprinde o lumânare albă, pe masa din fața mea. Un domn îmbrăcat în costum negru intră într-o încăpere, iese îmbrăcat cu ”un cearceaf”. Alb, simplu, modest, fără aur și cruci maneliste. Oamenii încep să se adune în biserică, tot mai mulți pătrund în interior. Noi ieșim, așa dorește C.

Pășim în târgul din fața Domului, cunoșteam deja toate decorațiunile, inedite pentru mine.

Bat clopotele, în interior începe slujba, în exterior oamenii își țintuiesc privirea către biserică. Timpul parcă încremenise, vinul stătuse din fiert, copiii s-au oprit din patinat.

„De ce se uită toți la biserică? Sunt aceleași lumini, nimic neobișnuit, doar bat clopotele. /Habar n-am, s-o întâmpla ceva! ” Îmi văd de langoș în continuare, ochii-mi erau țintuiți la cele două turnuri.

Începe muzica, imediat după clopote, Sonata nr 14 pentru pian, Beethoven, „Sonata Lunii”. Se furnică pielea pe mine, apar proiecții cu milioane de cadouri pe fond roșu închis, pe biserică.

Vocea mi se stinsese, nu-mi mai păsa de gogoașă, alergam spre trepte, prin mulțime, eram șocată. După câteva minute, activitățile „crăciunești” se reiau.

Zeci de baloți de paie formau un labirint, copiii erau înnebuniți de plăcere și-alergau de zor în labirint, părinții îi supraveghau de pe margine sub dulcele glas al pianului din difuzoare, din mijlocul baloților se ridica mărețul brad cu chip de zână. Eu așa-l vedeam, părea o zână cu steluță pe cap și zeci de brațe strălucitoare, parcă veghea întreaga piață.

De jur-împrejurul labirintului era o alee, din loc în loc erau butoaie, cazane din tablă mai exact, în acestea ardeau mocnit lemne, oamenii-și încălzeau mâinile deasupra focului viu. Stiva de lemne era uriașă, am zărit-o în spatele unor căsuțe.

Patinuarul era plăcerea nevinovată a adolescenților, iar caruselul sclipicios îi aștepta pe cei mititei.

O doamnă-și exploata căluții și-i învârtea de zor, un nene își vindea foișoarele și mobilierul de grădină expuse în piață.

Stop joc. Se schimbă luminițele și imaginile proiecției, Domul este acum albastru, mii de decorațiuni împodobesc clădirea măreață. Sonata nu încetează, atmosfera este una de poveste.

Continui să mă plimb printre căsuțele cu turtă dulce, ciocolată de casă, vin și cârnați, plăcinte, ceramică și decorațiuni de sezon. Mă opresc la Baba Cloanța, un moșulică vindea ciucuri sau ceva, niște ațe nedefinite. „Feheres A Fekete Puli”, poate mă lămurește cineva ce sunt alea „puli”, eu știu doar că m-am amuzat și-am pozat cuvintele și baba.

Văd castelul gonflabil, pășesc în interior. Baloți de paie pe post de băncuțe, globuri picate parcă din cer, copiii alergau, mămicile se odihneau. Niște cutii mari, cu diverse imagini și obiecte, puse acolo pentru amuzamentul celor mici și-au meu, normal. Am intrat în cutiile fără uși, o să vedeți în poze.

Ssst... liniște. Pianul a amuțit. Luminile au dispărut. Sute de ochi așteptau flămânzi următoarele culori, urechile se făcură pâlnie. Cu paharele de vin fiert în mâini, așteptăm proiecția. Liniștea e înmormântală. Începe iar Beethoven, Sonata 21, interpretată de Alice Sara Ott. În ritmul sunetelor încep să apară proiecțiile pe fond verde, mii de globulețe, steluțe, fundițe și clopoței. Se aprind pe rând, turnul din stânga, centrul și dreapta, mintea mea o ia razna, eram vrăjită de-a binelea.

Ce colinde? Ce concerte? Ce „vedete” plătite din banii primăriilor? Uite că se poate și altceva, în biserică slujbă și afară o poveste de iarnă cu miros cu kurtos, langoș cu usturoi și vin fiert.

E drept că n-am văzut Căsuța Moșului Crăciun dar sunt convinsă că poate să vină moșulică și-n castelul cu paie, nu cred că l-ar deranja prea tare, Rudolf ar fi foarte fericit. Impresionantă era și coroana din fața scărilor, părea a fi un omagiu celor pieriți în inundație.

Las amintirile să alunece din capul meu blond, vă împărtășesc și vouă uimitoarele momente trăite în Szeged invitându-vă să priviți pozele în timp ce ascultați Beethoven sonata 21 youtu.be/yJOBA-AKoHs

Să aveți sărbători liniștite, binecuvântate!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de krisstinna in 21.12.19 08:50:12
Validat / Publicat: 21.12.19 09:45:53

VIZUALIZĂRI: 778 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (krisstinna); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Domul și zâna lui
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 52700 PMA (din 39 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[21.12.19 09:45:11]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

webmaster26
[21.12.19 09:47:19]
»

Mutat în rubrica "Piețele de Sărbători (Crăciun, Paște), SZEGED" (nou-creată pe sait)

Carmen Ion
[21.12.19 13:49:08]
»

@krisstinna: Frumoasă poveste de Crăciun, pe acorduri de Beethoven. Ai dreptate, se poate și fără spectacole kitschoase, cu vedete cumpărate cu bani mulți din buzunarele noastre...

webmaster
[21.12.19 14:09:21]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

krisstinnaAUTOR REVIEW
[21.12.19 14:15:41]
»

@Carmen Ion:Multumesc frumos!

Mă bucur ca ești in asentimentul meu

krisstinnaAUTOR REVIEW
[21.12.19 14:15:53]
»

@webmaster:

M-Magdolna
[28.02.20 15:32:14]
»

@krisstinna: Puli, rasa de caini

krisstinnaAUTOR REVIEW
[28.02.20 17:21:29]
»

@M-Magdolna: Mulțumesc frumos pentru lămurire!

Nu prea se potrivea cu ceea ce vindea omul acolo, plus ca era o babă-Cloanța pe post de mascotă

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Carmen Ion, M-Magdolna

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.062464952468872 sec
    ecranul dvs: 1 x 1