ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 01.12.2019
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Mediaş [SB]
ÎNSCRIS: 07.03.16
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
OCT-2019
DURATA: 2 zile
colegi
PREȚ Delegaţie ?
cu AVIONUL (toate taxele incluse)

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CAZARE [camere etc]:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTA MEDIE REZULTATĂ
95.00%
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut

Descoperă Valladolid şi împrejurimile

Valladolid - oraşul lui Zorilla

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Cu toate că programul oficial al echipei era clar bătut în cuie de antrenor, noi, însoţitorii, nu aveam obligaţia de a participa în totalitate la derularea lui ad litteram.

Drept pentru care, încă de acasă am proiectat un traseu pentru cea de a doua zi şi am închiriat o maşină. Nu puteam să merg într-un loc nou şi doar să tăbăcesc scaunele unor terase din Valladolid.

Prima zi, de fapt după amiaza acesteia, am alocat-o preumblării la pas domol prin oraş, cel despre care aveam să aflu că la inceputul sec. XVII a fost capitala Imperiului Spaniol înainte ca aceasta să fie mutată definitiv la Madrid şi gazda căsătoriei regelui Ferdinand cu Isabella.

Cum hotelul ce ne găzduia era excelent poziţionat în centrul oraşului, obiectivele turistice cât de cât importante erau situate la mică distanţă.

Cunoscute încă de acasă intenţiile şi planurile mele, la faţa locului acestea au atras şi alţi membrii ai delegaţiei, astfel încât un grup de 6 persoane am pornit, pe un soare cald şi ce împrăştia o lumină arămie peste tot, în explorarea per pedes a celui de-al treisprezecelea oraş ca mărime al Spaniei.

Cum ieşi din hotel ai în faţă statuia lui Cristofor Columb, înaltă şi clar profilată pe albastrul cu petice albe al cerului, omagiu adus celei mai cunoscute personalităţi care are o legătură cu Valladolidul. Marele navigator plecat în căutarea unei rute spre Asia şi la capătul căreia a descoperit un alt continent, America, şi-a dat obştescul sfârşit pe aceste meleaguri acum mai bine de 5 secole.

În capătul opus al Calle Acera de Recoletos se află Plaza de Zorilla, în mijlocul căreia tronează statuia celeilalte celebrităţi a oraşului, Jose Zorilla, marele poet şi dramaturg spaniol născut aici.

Nu sunt un pasionat al literaturii spaniole pentru a aprecia prestigiul şi faima acestuia, însă nu pot rămâne decât surprins de cinstea care i se acordă acestuia post mortem: statui, nume de strada şi piaţă, staţie de autobuz, până şi stadionul local îi poartă numele.

Pe de altă parte şi apreciez patriotismul local, mândria localnicilor care-i cinstesc pe cei plecaţi de aici şi ajunşi cunoscuţi.

Din Plaza Zorrila ţi se deschide în faţa ochilor cea mai cunoscută ilustrată din Valladolid, şi anume imensa fântână arteziană din faţa Academiei de Caballeria, construită începând cu anul 1921 şi având drept sursă de inspiraţie Palacio de Monterrey din Salamanca.

O alt nume cunoscut de care se leagă viaţa şi obiectivele turistice ale oraşului îl reprezintă Miguel de Cervantes, cunoscut pentru lupta sa cu morile de vânt, un precursor al multora... Municipalitatea de aici a transformat în muzeu casa în care acesta a locuit vreo trei ani, împreună cu familia sa.

Ajunşi în Plaza Mayor, denumire care există, cred, în toate localităţile spaniole, rămânem surprinşi de coloristica vie şi alinierea aproape de perfecţiune a clădirilor care a încadrează pe cele patru laturi. Spre nemulţumirea mea, în mijlocul acesteia trona un imens brad metalic, încă neîmpodobit, care reducea simţitor frumuseţea peisajului.

Aveam să vedem şi aici, ca şi pe alte străzi, case vechi cu etaje întregi părăsite, acestea fiind întreţinute, cred, de primărie pentru frumuseţea artihecturală.

Intenţia noastră a fost de a şi în cuibul funcţionarilor municipali, numai că gardianul de la intrare ne-a zădărnicit planurile, permiţându-ne doar să aruncăm o privire la primul nivel.

Profităm de căldura soarelui şi ne aşezăm la o bere pe una din terasele existente încă în piaţă la mijlocul lui octombrie. Valladolid nu este un oraş asaltat de turişti iar asta e lesne vizibil stând la o terasă şi aruncând priviri în jur.

Decoraţiunile de sărbători asu fost deja înşirate deasupra străzilor, dovedind o meticulozitate, credeam eu, străină celor de gintă latină.

Cu o hartă a zonei centrale în mână ne mişcăm spre Catedrala Nuestra Senora de la Asuncion, pe străduţe pietonale înguste flancate de magazine, imaginea devenită simbol al fiecărui oraş european. Străzi ale căror capete se termină – sau încep, depinde cum vrei să o iei – cu imobile triunghiulare pe trei nivele.

Catedrala proiectată de cel care a ridicat şi Palatul Escorial din Madrid, privită din faţă, o găsim cumva înghesuită în clădirile aflate în apropierea intrării, senzaţia de libertate apărând doar după ce aproape finalizăm înconjurul ei exterior. Nu am putut intra să îi vedem interiorul şi am avut prilejul doar să îi observăm multiplele lucrări de reparaţie din partea din spate, etapizate în ani, în funcţie de materialele folosite şi clar distinctive.

În spatele catedralei, la o vreo 200 metri distanţă, în bătaia soarelui şi între câţiva brazi se află Iglesia de Santa Maria „La Antigua”, biserică ce mie unuia mi-a plăcut mai mut decât surata sa mai mare.

Sub zona verde ce se întinde pe o arie cuprinsă între cele două aşezăminte de cult şi blocurile din jur a fost amenajată o imensă parcare subterană, rod al unei concepţii administrative sănătoase menite a descongestiona traficul auto din zona centrală.

Întrucât se apropia seara şi nu aveam cum lipsi de la programul stabilit, am rămas puţin dezamăgit că nu am ajuns şi la Playa de las Morelas, considerată a fi o adevărată oază de bronzat şi baie, amenajată ca o plajă cu nisip pe malul râului Pisuerga.

Un alt obiectiv rămas în afara itinerariului nostru a fost şi Parcul Campo Grande, cu atât mai mare necazul cu căt acesta se afla peste drum de hotelul nostru. Însă acestea sunt dezavantajele atunci când grupul este mai numeros...

Dar nu am ratat gara, chiar dacă ceilalţi nu au venit. Oriunde merg, gara se constituie într-un obiectiv principal.

În drum spre hotel, pe aleea paralelă cu gardul parcului mai sus amintit, am avut plăcuta surpriză de a observa câţiva păuni plimbându-se agale printre pietoni, deloc incomodaţi de libertatea lor în mijlocul oraşului. Spre amuzamentul nostru, la sugestia unui coleg, au rămas în memoria noastrp drept “păuni vagabonzi”, aluzie la patrupedele ce se întâlnesc prin toate oraşele noastre.

Finalul itinerariului nostru l-a reprezentat Stadionul Zorilla, o arenă sportivă construită în anul 1982 cu ocazia găzduirii de către Spania a Campionatului Mondial de fotbal.

Nu foarte nou, însă deosebit de cochet, stadionul ne-a impresionat în primul rând prin faptul că oriunde te-ai fi aflat în interiorul lui nu distingeai decât două culori: alb şi liliachiu. Pe holuri, la vestiare, în saloanele de protocol, în tribună sau sala de conferinţă nu exista o altă culoare. Inclusiv toaletele aveau pereţii vopsiţi în liliachiu iar vasele de ceramică erau de culoare albă. Totul în culorile echipei locale.

Ca o concluzie, Valladolidul deşi nu are anvergura turistică a Barcelonei, Madridului, Valenciei sau Sevillei, poate reprezenta un punct de interes dacă vă aflaţi în zonă, poate chiar prilejul unei evadări de o zi din capitala Spaniei. Dacă sunteţi pasionaţi de muzee şi case memoriale, ar fi necesară alocarea unei întregi zile pentru a testa viaţa „tranquila” a capitalei comunităţii autonome Castillia şi Leon.

Citește și CONTINUAREA aici

---
Trimis de Marius 72 in 01.12.19 19:31:01
Validat / Publicat: 01.12.19 21:23:21
VIZUALIZĂRI: 232INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SPANIA.
SESIZEAZĂ
greșeală / conținut, limbaj
Adn. FAVORIT
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Marius 72); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 21800 PMA (din 22 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

webmaster13 [18.02.20 07:21:01] »

fondul sonor ataşat poate fi şters sau se poate schimba!

alinaro CONS. ONORIFIC AFA / SPANIA [12.06.20 12:27:31] »

Vai, acum am descoperit articolul. Eu locuiesc aici!!! Data viitoare dați de știre, poate ne nimerim... Cât i-ar fi plăcut lui fi-miu să ne vedem, că e mort după fotbal. Ați venit cumva cu echipa Gaz Metan?? Că el merge la toate meciurile Valladolidului...

Toate cele bune! ​

Marius 72 [12.06.20 14:42:09] »

@alinaro: Da! Pentru respectivul meci am fost acolo. Sincer să vă spun, și mie mi-ar fi plăcut să întâlnesc români și să am ocazia să povestesc cu ei pentru a afla mai multe despre viața lor în străinătățuri.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul articolului (review-ului) de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
alinaro, Marius 72
Alte impresii din această RUBRICĂ:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

[C] Copyright 2008-2020 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
pagină generată în 0.0992240905762 sec
ecranul dvs: 1 x 1