ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.11.2019
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Reșița
ÎNSCRIS: 25.10.14
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
JUL-2019
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Un loc răcoros în plină vară

TIPĂREȘTE

Anul acesta o parte a vacanței de vară am petrecut-o în zona stațiunii Băile Felix, la locul de cazare cu circuit închis unde am stat și acum doi ani. Ne-am petrecut zilele pe la ștrandurile din zonă, dar a intervenit plictiseala și am hotărât să mai evadăm câte o zi undeva la munte la răcoare. Prima evadare am făcut-o la Peștera Ghețarul de la Scărișoara.

Am plecat din Băile Felix pe drumul E 79 în direcția Deva și am mers pe acesta până după localitatea Ștei. Aici am făcut stânga pe DN 75 și am continuat spre localitatea Gârda de Sus. Am oprit pe drum de două ori, odată undeva în pădure după Băița, unde am găsit un loc fain să ne relaxăm și să mâncăm sandvișurile pregătite de cu seară, iar a doua oprire am făcut-o câțiva km mai încolo, înainte de a începe coborârea către Vârtop. Aici e un loc frumos de belvedere unde poți să scoți mașina din drum chiar dacă e un loc neamenajat. Am cumpărat de la singura tarabă care se găsea aici, un sirop de zmeură și unul de cătină, mult mai bune decât cele pe care le-am găsit în apropierea peșterii. Cele de la peșteră sunt cam apă chioară, acestea în schimb aveau foarte multă pulpă de fruct în ele. Au fost super bune.

Ne-am continuat drumul și am admirat din mers căsuțele, pensiunile și mai ales peisajele din localitățile întâlnite și am ajuns, încet-încet la Gârda de Sus. Aici am urmat indicatorul de culoare maro care ne-a ghidat spre peșteră și am virat la stânga pe drumul 750. Am mers câțiva km pe acest drum apoi, imediat după ce am trecut de Pensiunea La Marian, am cotit la dreapta pe un drum foarte bun dar cam sinuos, unde treceau cam greu două mașini una pe lângă alta și am mers pe acest drum până la o parcare amenajată pe un teren îngrădit unde erau multe mașini și chiar un autobuz. Am plătit unui tânăr taxa de 5 lei și am lăsat mașina acolo.

De aici am plecat spre peșteră pe jos, nu înainte de a ne lua la noi hainele mai groase pe care le aveam pregătite pentru că știam că în peșteră e foarte frig. De aici se urcă prima dată o pantă destul de abruptă dar scurtă, care e de fapt continuarea drumului pe care am venit, iar la capătul acestei pante se face un drum de piatră spre stânga care duce la peșteră. Mai este aici o altă parcare cu plată, dar este mult mai mică. Pe marginea drumului spre peșteră sun comercianți cu suveniruri, creme din plante, siropuri și câteva tarabe unde se vând plăcinte moțești. Drumul de piatră merge prin pădure și este cam abrupt la început, dar nu în așa fel încât să incomodeze prea mult.

Am ajuns și la intrarea spre peșteră. Aici este o clădire care adăpostește casa de bilete și toaletele. În fața ei sunt trei bănci unde vă puteți odihni iar în apropiere a fost construit un foișor cu o masă și două bănci. Lângă foișor este și o pompă cu apă potabilă.

Ghidul care coboară cu turiști în peșteră se ocupă și de vânzarea biletelor, așa că a trebuit să așteptăm să se întoarcă pentru a cumpăra bilete. După ce am luat bilete, ne-a anunțat ora la care vom începe coborârea spre peșteră și ne-a înmânat, gratuit, un pliant cu date despre peșteră.

La ora stabilită, ne-am aliniat toți turiști la intrare, ne-au fost verificate biletele și am început coborârea spre ghețar. Ghidul i-a spus primei persoane din grup, unde să se oprească, după ce intră în peșteră, pentru a putea avea tot grupul acces pe pasarela construită deasupra ghețarului. Am coborât destul de bine pe scările metalice amenajate aici și a trebuit să avem grijă la ultima porțiune de scări, pentru că acolo era zăpadă și gheață și cam aluneca. Din fericire toată lumea s-a descurcat bine și nu au fost incidente.

Ultima porțiune a scărilor era nou construită pentru că se vedea că vechile scări s-au distrus și erau lăsate sub cele noi. La capătul scărilor se vedea un loc unde pământul s-a surpat și poate asta a fost cauza înlocuirii scărilor.

Priveliștea de sus către peșteră nu ne-a încântat așa de tare, dar când am ajuns jos și am privit invers am fost foarte încântați. E super fain să stai pe gheață și să privești în sus spre verdeață și soare. Peisajul aduce cu o bucată de junglă. Plantele având și umezeală și căldură s-au dezvoltat foarte bine și au împodobit pereții avenului.

După ce ne-am ocupat toți locul pe pasarela din lemn care e construită deasupra ghețarului, ghidul s-a coborât pe ghețar și ne-a povestit câte ceva despre ghețar, peșteră și zonă. A răspuns apoi la întrebări și a spus și niște glume bune, înainte de a porni din nou spre casa de bilete pentru a întâmpina următoarea serie de turiști care îl așteptau acolo. Noi am făcut un ocol al ghețarului, urmând pasarela. Am admirat și ne-am minunat de superbele forme pe care le-a modelat gheața aici și am pornit la deal pe scări spre ieșire.

A fost o experiență plăcută și interesantă și am fost foarte bucuroși că am ales acest loc pentru excursia din acea zi.

Nu am insistat cu date despre peșteră, despre orarul de vizitare sau despre prețul biletelor, pentru că de curând a scris un articol despre această locație colegul nostru @tata123 și a vorbit el foarte detaliat despre toate aceste aspecte. Era inutil să mai scriu și eu despre ele pentru că oricum nu pot nici măcar să să mă apropii de felul clar și plin de informații în care acesta prezintă locurile pe care le vizitează.

Călătorii Frumoase!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de ungureanica in 12.11.19 12:48:54
Validat / Publicat: 12.11.19 14:00:12
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GÂRDA DE SUS [AB].

VIZUALIZĂRI: 1149 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ungureanica); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P07 Drumul spre Peștera Ghețarul de la Scărișoara
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29900 PMA (din 31 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

mihaelavoicu
[12.11.19 18:11:52]
»

Felicitări! Superbă prezentare. Eu nu am fost niciodată la Scărișoara.

ungureanicaAUTOR REVIEW
[12.11.19 20:05:05]
»

@mihaelavoicu: Mulțumim! Vă salutăm cu drag!

tata123 🔱
[13.11.19 13:02:01]
»

@ungureanica: Peștera Ghețarul de la Scărișoara reprezintă un monument natural deosebit, important punct de atracție turistică din Apuseni. Mă bucur că am vizitat Ghețarul în această vară simțind pe propria piele frigul iernii în luna august

Mulțumesc pentru aprecieri, fiecare experiență/vizită este unică în felul ei, fiecare turist are stilul său de a povesti și oferi informații utile, trăiri, impresii. Deși diferiți, toți încercăm să oferim detalii și fotografii care să îi îndemne și pe alții să viziteze anumite locuri/obiective.

Numai bine!

ungureanicaAUTOR REVIEW
[13.11.19 13:16:25]
»

@tata123: Mulțumesc pentru ecou! Toate cele bune!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mihaelavoicu, tata123 🔱, ungureanica
Alte impresii din această RUBRICĂPeștera & Ghețarul Scărișoara [Ghețari]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.058411121368408 sec
    ecranul dvs: 1 x 1