ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 27.10.2019
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucureşti
ÎNSCRIS: 21.11.18
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
OCT-2019
DURATA: 7 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Spre Bucovina prin Transilvania

TIPĂREȘTE URM de aici

Profitând de vremea neobișnuit de caldă pentru această perioadă, ne-am hotărât să vizităm Țara Fagilor, așa cum mai este cunoscută Bucovina. Întâmplarea a făcut ca drumul nostru să nu urmeze cursul obișnuit, din cauza pelerinajului la moaștele Sf. Paraschiva, așa că am hotărât să străbatem Transilvania și să trecem prin Cheile Bicazului, de o frumusețe ieșită din comun, cu ieșire spre orașul Bicaz, după care ne-am continuat drumul spre Rădăuți. Înainte de intrarea în Cheile Bicazului, șoseaua ne-a purtat pe la Lacul Roșu. Cândva, era o așezare liniștită cu locuri numai bune de explorat, însă acum locul este înțesat cu tot felul de pensiuni și hoteluri construite puțin haotic, iar aglomerația mi-a amintit de stațiunile de pe Valea Prahovei. Sincer, dacă mi-aș dori o oază de liniște nu aș merge la Lacul Roșu.

Am ajuns la Rădăuți într-o după-amiază liniștită și calmă, după o zi în care căldura își făcuse de cap prin oraș. Înainte de reforma administrativă din 1950, orașul a fost reședința de județ al fostului județ Rădăuți.

Făcând parte din Podișul Sucevei, la limita cu Obcina Mare, Rădăuțiul este situat în Depresiunea Rădăuți, având un relief ușor ondulat datorat grindurilor și depresiunilor dintre ele, care, în trecutul îndepărtat, era ocupat de lacuri.

Existența Rădăuțiului se pierde în negura timpului, însă prima atestare documentară a orașului apare într-un hrisov, undeva pe la 1400. Cum spuneam, existența localității este mult mai veche de atât, deoarece cu ocazia unor săpături arheologice aici s-au descoperit vestigii datând de aproximativ 5.000 de ani și care fac parte din cultura Cucuteni.

Întemeietorul statului feudal moldovenesc este considerat voievodul Bogdan I, a cărui statuie ecvestră se află în parcul de vizavi de Mănăstirea Bogdana.

Dacă vii în Țara Fagilor și vizitezi doar mănăstirile bucovinene, atunci pierzi câteva atracții turistice de aici. Iar dacă tot ești aici, atunci nu ezita sa mergi la restaurantul “Național”, situat în centrul orașului, pentru a gusta celebra ciorbă rădăuțeană, inventată chiar la acest restaurant de către Cornelia Dumitrescu.

Am străbătut orașul la pas și am remarcat cu plăcere clădirile impunătoare construite în stil austro-ungar, oamenii prietenoși și îmbrăcați cu mult bun gust în haine de bună calitate, iar mâncarea a fost absolut delicioasă.

O curiozitate a Rădăuțiului este faptul că este singurul oraș din România în care calea ferată trece prin cimitir.

Pentru o vizita la pas prin Rădăuți, recomand să vă rezervați o zi numai pentru asta, iar ca atracții turistice pot fi:

Herghelia, având un rol important n dezvoltarea rasei de cai numită Shagya Arab, cu un număr de aproximativ 290 de cai. Dacă ajungeți aici, personalul hergheliei organizeaza, contra cost, plimbări și cursuri de călărie.

Catedrala ortodoxă “Pogărârea Sfântului Duh” cunoscută și sub numele de Catedrala Marii Uniri (despre care voi scrie un review separat)

Biserica “Nașterea Maicii Domnului”, construită pe la 1935 pentru catolicii ucrainiei din Rădăuți. Interiorul bisericii este în stil gotic, iar slujbele se oficiază atât în limba română, cât și în limba ucrainiană.

Templul mare mozaic, locaș de cult evreiesc datând cam de la 1880-1885, constuit pentru evreii ce locuiau în acele vremuri în Rădăuți. Templul este construit în stil maur, dispunând de două turnuri ce oferă clădirii un aspect similar cu cel al mănăstirilor ortodoxe. Interiorul însă este o îmbinare a stilului maur și baroc cu cel renascentist.

Grădina zoologică, situată pe strada Ștefan cel Mare, este destul de micuță, însă animalele sunt bine îngrijite, iar cuștile sunt curate. Programul de vizitare este între orele 9.00 și 19.00, zilnic, iar prețul de intrare costă 4 lei pentru adulți și 2 lei pentru copii, elevi și studenți.

Mănăstirea Bogdana are hramul Sfântului Nicolae și este considerată cea mai veche mănăstire din zid din Moldova. Biserica mănăstirii îmbină elemente bizantine, gotice și romantice, întreaga mănăstire fiind alcătuită din trei elemente principale: biserica Sf. Nicolae, turnul clopotniță și casa parohială. De asemenea, mănăstirea a fost ctitorită de Bogdan I în perioada de constituire a statului feudal moldovenesc.

Muzeul de Etnografie “Samuil și Eugenia Ioneț”, unde puteți admira manuscrise, cărți vechi, piese din ceramică, țesături și piese ale portului popular, precum și instrumente ale îndeletnicirilor tradiționale din zona: olărit, țesut, cojocărit etc. Instalațiile populare sunt realizate din lemn, fără prea multe elemente metalice.

Dacă ajungeți în Țara Fagilor, vă recomand să vizitați tot ce se poate dintre obiectivele enumerate aici. Dacă urmați sfatul meu atunci știți deja ce anume puteți vizita aici, dar… mergând la pas este posibil să descoperiți noi locuri și atracții demne de luat în seama.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Daisy Petal in 27.10.19 17:23:40
Validat / Publicat: 27.10.19 17:55:53

VIZUALIZĂRI: 1260 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Daisy Petal); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Cojoc bărbătesc - Muzeul de Entografie, Rădăuți
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29200 PMA (din 22 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

webmaster26
[27.10.19 17:55:47]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "O zi în Rădăuți și împrejurimi, RĂDĂUȚI" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

Daisy PetalAUTOR REVIEW
[27.10.19 17:56:55]
»

@webmaster26: Multumesc. N-am știut unde să încadrez.

webmaster
[27.10.19 20:44:33]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

tata123 🔱
[28.10.19 09:41:51]
»

@Daisy Petal: Orașul Rădăuți deține în patrimoniu câteva obiective turistice importante. Am traversat urbea bucovineană de vreo două-trei ori dar nu am avut timp să mă opresc la nici un punct de atracție istorico-religioasă.

Un vas aproape identic cu cel din P04, cu capul de bour, am văzut recent în Muzeul etnografic „Hanul Domnesc” din Suceava (vezi impresii).

Numai bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Daisy PetalAUTOR REVIEW
[28.10.19 12:05:58]
»

@tata123: Multumesc pentru precizarea din Hanul Domnesc. Il voi vizita, deoarece muzeele fac parte din preferințele mele. Mi-a plăcut foarte mult articolul la care ați făcut referire, iar dacă pașii vă mai poartă prin Rădăuți, atunci nu ratați obiectivele enumerate. Se ajunge ușor la ele, localizarea lor fiind aproape ce centrul urbei.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Daisy Petal, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Rădăuți și împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.047515153884888 sec
    ecranul dvs: 1 x 1