ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.10.2019
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Galaţi
ÎNSCRIS: 27.08.17
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
AUG-2019
DURATA: 5 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 11 MIN

Palatul Shuvalov, casa muzeului Fabergé

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

In Sankt Petersburg exista cele mai multe muzee si palate concentrate pe metru patrat, care nu sunt deschise publicului in fiecare zi, de aceea este nevoie de o buna organizare pentru a reusi in cateva zile sa le vizitezi macar pe cele mai importante. Aproape fiecare cladire este un palat, unele dintre ele gazduind muzee. In centrul orasului, zona Gostiny Dvor, se gasesc multe palate, o parte dintre ele le-am vizitat, o parte le-am vazut doar pe exterior: palatul de marmura, palatul de vara al lui Petrul cel Mare, palatul Mariinsky, palatul lui Sheremetev, palatul Beloselskiy-Belozerskiy, palatul Anichkov, palatul Vorontsov, palatul Mikhailovsky, castelul Mikhailovsky, palatul Shuvalov.

In prima dupa-amiaza in Sankt Petersburg, am decis sa vizitam un palat care nu trebuie ratat, Shuvalov, casa Muzeului Fabergé incepand cu 2013. Acesta detine cea mai mare colectie din lume de oua Fabergé, este inchis vinerea, insa in celelalte zile este deschis pana la ora 21, astfel incat se poate vizita dupa ora de inchidere a celorlalte obiective din Sankt Petersburg.

Este situat in centrul orasului, intre statiile de metrou Gostiny Dvor si Mayakovskaya. Noi am coborat la Gostiny Dvor, pentru a vedea Biserica Mantuitorului Insangerat, Palatul Mikhailovsky si Castelul Mikhailovsky.

Biserica Mantuitorului Insangerat, a fost construita in memoria tarului Alexandru al II-lea, de catre fiul sau Alexandru al III-lea, exact in locul unde acesta a fost ranit ca urmare a unui atentat si ulterior a murit. Biserica are o fatada asemanatoare cu cea a catedralei Sf. Vasile din Moscova si cinci cupole in forma de ceapa decorate exuberant si acoperite cu diverse pietre semipretioase.

Palatul Mikhailovsky, maiestuos, construit pe malul raului Moika pentru marele duce Mikhail Pavlovich, fiul imparatului Pavel I, gazduieste acum Muzeul de Stat al Rusiei.

Castelul Mikhailovsky (Castelul inginerilor), pe malul raului Fontanka, este o cladire mai putin obisnuita in St. Petersburg, pentru ca fiecare din cele patru fatade ale sale sunt proiectate intr-un stil arhitectural diferit. Pavel I, fiul Ecaterinei cea Mare, a ordonat construirea acestuia si dotarea cu pasaje subterane si camere ascunse, temandu-se de asasinat. Ironia sortii face sa locuiasca in castelul construit special pentru protectia sa, doar 40 de zile dupa terminarea lui, fiind asasinat in dormitorul imperial, ucigasii ajungand aici exact prin tunelul construit pentru a-l salva in caz de pericol. Desi ne-am fi dorit sa le vizitam, nu am reusit, acestea fiind deschise pana la ora 17, multumindu-ne sa le admiram pe exterior.

In Palatul Shuvalov, restaurat in perioada 2006-2013, am admirat cele aproximativ 4000 de exponate din cele 12 camere, pentru care am platit 450 de ruble/persoana. Am urcat Scara principala si am patruns in Camera Albastra, din sala centrala a Palatului, unde se gaseste colectia de oua imperiale Fabergé de Pasti, o alta colectie la fel de mare fiind in Kremlin, Moscova.

Numele Fabergé a devenit cunoscut la mijlocul secolului al XIX-lea, cand bijutierul Gustav Fabergé a deschis un mic atelier si un magazin in centrul Sankt Petersburgului. Aceasta mica afacere de familie a devenit una dintre cele mai mari fabrici de bijuterii din Rusia, dupa ce a fost preluata de fiul sau, Peter Carl Fabergé. La sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul secolului XX, firma avea angajati un numar de 500 bijutieri talentati, devenind furnizorul curtii regale. Bijuteriile sale erau faimoase nu doar datorita designului, ci si datorita nivelului ridicat de executie, Carl Fabergé fiind numit, Cellini al secolului XIX-lea”.

Colectia din palatul Shuvalov contine 9 oua, fiecare fiind o capodopera unica de bijuterii si arta, ce reflecta viata personala si realizarile ultimilor descendenti ai familiei Romanov, Alexandru al III-lea si Nicolae al II-lea. Aceasta include: primul ou imperial, Oul gaina”, creat in 1885, ,,Oul incoronarii”, dedicat incoronarii lui Nicolae al II-lea si Alexandrei Feodorovna, precum si ultimul ou imperial, Oul Ordinul Sf. Gheorghe”, creat in timpul primului razboi mondial si oferit de Nicolae al II-lea mamei sale, imparateasa Maria Feodorovna.

In total, Casa Fabergé a creat 50 de oua imperiale, pentru fiecare dintre ele lucrandu-se timp de un an, impresionand prin originalitate si finetea executiei.

Primul a fost creat in 1885, la solicitarea tarului Alexandru al III-lea, care a dorit ca si cadou de Paste pentru sotia sa, Maria Feodorovna, un ou pretios. Fabergé a creat oul cunoscut sub numele de Oul gaina. Acesta are cochilia din email alb, se deschide si scoate la iveala un galbenus din aur. Galbenusul ascunde la randu-i o gaina din aur, iar in interiorul acesteia se gaseau alte surprize (care s-au pierdut de-a lungul timpului): o miniatura a coroanei imperiale si un rubin in forma de ou.

Tarul hotaraste, vazand-o pe Maria Feodorovna bucuroasa, ca in fiecare an, Carl Fabergé sa creeze un ou-surpriza de Paste, pentru tarina.

Oul Renasterii, realizat in 1894, este ultimul daruit Mariei Feodorovna de catre tarul Alexandru al III-lea inainte de moartea acestuia. Este realizat din agat opac-transparent, ornat cu impletituri din aur, cu diamante si rubine, iar surpriza din interior s-a pierdut. Exista doua variante privind surpriza: unii sustin ca in interior ar fi fost perle, altii, ca ar fi chiar oul numit, Inviere’’, care s-ar potrivi perfect in interiorul oului Renasterii si fiind decorat similar acestuia.

Traditia oului de Paste s-a pastrat si dupa moartea lui Alexandru al III-lea, succesorul acestuia, tarul Nicolae al II-lea, comandand chiar doua, unul pentru mama sa, Maria, si altul pentru sotia sa, Alexandra.

Oul Boboc de Trandafir, decorat cu aur si email rosu, e primul ou daruit de Nicolae al II-lea sotiei sale, Alexandra, in 1895. Acest ou are aplicate sageti ale lui Cupidon, din diamante, ca simbol al dragostei pe care o poarta sotiei sale. Este confectionat din aur multicolor, decorat cu diamante taiate si este acoperit cu email guilloché rosu translucid. Are ca surpriza un boboc de trandafir, din email galben si verde opac, care la randul sau continea alte doua surprize care s-au pierdut, respectiv o mini-coroana realizata din aur decorata cu diamante si rubine si un pandantiv cu rubin.

Oul Incoronarii, din 1897, cel mai spectaculos dintre creatiile lui Carl Fabergé, a fost daruit de imparatul Nicolae al II-lea, sotiei sale Alexandra, celebrand momentul incoronarii sale. Oul este realizat din aur, ornat cu email galben translucid folosind tehnnica guilloché, al carui model aminteste de imprimeul de pe mantia purtata de tarina in ziua incoronarii. Surpriza oului este replica in miniatura a trasurii Buckendahl pe care tarina a folosit-o pentru a ajunge la catedrala Uspensky din Moscova, care e realizata in cel mai mic detaliu, avand pana si trapa pentru urcare in trasura, functionala.

Lacramioare, realizat in anul 1898 in stilul Art Nouveau, din email roz si tehnica guilloché, este decorat cu flori de lacramioare, preferatele imparatesei Alexandra, ornat cu perle si diamante. Surpriza este sub coroana din varful oului si apare la rasucirea uneia dintre perle: trei portrete in miniatura ale imparatului Nicolae al II-lea si ale celor doua fiice, Olga si Tatiana.

Oul Cocosel, din1900, unul dintre ouale cu ceas si primul decorat cu o pasare cantatoare, este realizat din aur intr-o varietate de culori, email violet, verde, lila si alb si decorat cu diamante, rubine si perle. Surpriza este o pasare din aur cu pene naturale, asezata pe o platforma, care se ridica deasupra oului, la apasarea unui buton din spatele oului.

Oul Aniversar, din 1911, care celebreaza primii 15 ani de domnie ai tarului Nicolae al II-lea, este lucrat din aur, email alb si verde, decorat cu diamante si cristal. Suprafata este impartita in 18 panouri miniaturale din email, care ilustreaza momente din domnia de pana la acel moment a lui Nicolae al II-lea. Acest ou nu are o surpriza, contrar cu instructiunile clare stabilite de tar.

Oul Portocalul (sau dafinul), prezentat in 1911 de imparatul Nicolae al II-lea, mamei sale, Maria Feodorovna, are 325 de frunze nefrit, de culoare verde, flori de email, alb opalescent, diamante in forma de trandafir, rubine, perle. Surpriza este o pasare de aur, decorata cu pene reale de colibri, care, atunci cand este pornit un mecanism, se ridica din varful copacului, intoarce capul, deschide ciocul și canta.

Oul Ordinul Sf. Gheorghe, din 1916, a fost prezentat de Nicolae al II-lea, mamei sale, fiind unul dintre ultimele oua finalizate ale lui Fabergé. Odata cu izbucnirea razboiului, materialele pretioase au devenit rare, astfel incat acesta este modest, din email alb argintiu si opalescent mat. Sub insigna Ordinului Sf. Gheorghe si a medaliei de argint a Ordinului, se afla ascunse portretele in miniatura ale lui Nicolae al II-lea si ale fiului sau, Alexei. Acesta este singurul ou care a parasit Rusia in timpul Revolutiei, insotind imparateasa Maria Feodorovna, in exil.

Casa Faberge a creat astfel de oua de Paste atat pentru familia imperiala rusa cat si pentru membrii familiilor nobiliare si ai celor mai bogati industriasi ai lumii. In 1902 a fost creat oul, Ceas’’, pentru Consuelo, o ducesa din neamul Vanderbilt al magnatilor americani.

7 oua de Paste au fost comandate in perioada 1898-1904 pentru Varvara Petrovna Bazanova, de catre sotul sau, care provenea dintr-o familie de negustori foarte bogati ce detineau mine de aur si o companie de constructii si transporturi feroviare. Primul ou se numea, Gaina’’ si ultimul, ,,Cocosul Cantator’’.

Cele 9 oua imperiale, impreuna cu altele 4, create pentru familii nobiliare de catre Casa Fabergé, sunt proprietatea lui Viktor Vekselberg, om de afaceri rus, care le-a cumparat de la familia editoriala Forbes din New York si a planuit sa deschida un muzeu pentru a le expune, astfel luand nastere Muzeul Fabergé, deschis in 2013.

Oul Gaina, din 1898, creat pentruVarvara Petrovna Bazanova este confectionat din aur, acoperit cu email rosu si cu diamante, in interiorul caruia se afla galbenusul din email galben opac, care contine o gaina de aur, emailata in nuante de portocaliu, galben, rosu si maro, cu ochii din diamante. Gaina se deschide si contine un mini sevalet din aur, cu miniatura lui Alexey Nicolaevici.

Cocosul cantator, din 1904, este confectionat din aur galben, verde si rosu, perle, diamante, email albastru deschis, iar cadranul ceasului este decorat cu perle si ghirlande verzi si rosii. In partea de sus, se deschide pentru a iesi surpriza, cocosul de aur mecanic, emailat si decorat cu diamante, care canta si da din aripi, din ora in ora.

Oul Sarpe roz, a fost achizitionat de la Fabergé de ducesa Consuelo Vanderbilt, cu ocazia vizitei sale in Rusia in 1902. Este confectionat din aur multicolor, diamante, perle si email guilloché roz si alb translucid, are un ceas fara cadran, o banda rotativa pe care sunt afisate cifrele, iar sarpele cu diamante este cel care indica ora.

Oul de Inviere este din cristal, ce il înfatiseaza pe Iisus care se ridica din mormant si este singurul ou Fabergé care face referire explicit la povestea de Paste. Acesta nu are nicio surpriza in interior, de aceea s-a crezut ca nu ar fi un ou in sine, ci surpriza din oul Renasterii.

Oul Scandinav seamana foarte bine cu oul Gaina, doar ca nu este impodobit cu diamante. In interiorul acestuia se gaseste un, galbenus” care ascunde o gaina din aur emailata in nuante de rosu, galben, gri, iar ochii sunt de asemenea din diamante. Acesta a fost expus pana in 2016 la muzeul Fabergé.

Pentru oul Flori de primavara, desi materialele sale (aur, diamante, email) sunt specifice Casei Fabergé, metoda de constructie pune la indoiala autenticitatea sa. Si acesta a fost expus pana in 2016 la muzeul Fabergé.

Ma opresc aici cu povestea oualor expuse in camera Albastra, atasand fotografii care vor ilustra ceea ce am scris, insa voi continua sa vorbesc despre celelalte minunatii ale muzeului.

In Sala de aur sunt expuse cadouri ale tarului, obiecte realizate de acceasi Casa Fabergé, oferite cu diferite ocazii si evenimente: cutiile de tigari, simbolul nobilimii si al bogatiei, erau cele mai comune daruri, fiind decorate cu simboluri nationale si monogramele familiei regale, sau cu portrete ale tarilor de la Petru I la Nicolae al II-lea, rame foto, cutii pentru bijuterii.

O parte din obiecte, care nu pot fi folosite practic, ce includ flori si figuri de animale din pietre semipretioase sau alte miniaturi, sunt suveniruri foarte scumpe, insusi Fabergé spunand ca sunt persoane care au obosit sa ofere cadouri diamante si perle, iar uneori e incomod sa ofere bijuterii, astfel incat aceste, lucruri mici’’ sunt cadoul perfect.

Camera rosie a palatului este dedicata colectiei de lucrari din argint rusesc, realizate in perioada secolul al XVIII-lea – inceputul secolului XX. Sala prezinta vitrine spectaculoase cu obiecte create de case celebre pentru curtea regala.

Anticamera contine o colectie de articole de uz casnic detinute de cei bogati, cum ar fi ceasuri, catarame, in144 nuante diferite de email guilloché, precum si bijuteriile Fabergé.

Camera alba si albastra prezinta lucrari din email si exemplare exceptionale din portelan rusesc.

Camera albastra Sky afiseaza lucrari ale artistilor rusi furnizori ai curtii imperiale, care au cooperat cu firma americana de bijuterii Tifan&Co, precum si un alt artist rus care si-a creat propriul stil si si a lucrat la multe comenzi pentru Casa Fabergé.

Sala de expozitii adapostea muzeul personal al familiei Shuvalov, astazi prezinta sculpturi in piatra ale Casei Fabergé si tablouri rusesti ale diversilor artisti rusi din secolul al XIX-lea.

Sala gotica a palatului are o colectie de icoane clasice ortodoxe ruse din perioada secolului al XVI-lea –secolul XX, in cea mai mare parte inramate si acoperite cu metale pretioase.

Sala Cavalerilor este dedicata operelor de arta cu teme militare, ale vietii in armata rusa, inclusiv acuarele din secolul al XIX-lea. Este numita astfel datorita frizelor de pe peretii incaperii care infatiseaza un turneu medieval de cavaleri.

Camera bej ofera vizitatorilor o privire asupra diferitelor forme si stiluri de vesela de zi cu zi din Rusia imperiala.

Obiectele din Camera de teracota sunt grupate pe tematici, realizate de bijutieri de varf de la sfarsitul secolelor al XVI-XX.

Sala Coloanelor albe, fosta sala Alexandru, a fost cea mai mare sala de bal din Sankt Petersburg pe vremea lui Alexandru I, dar a fost grav avariata in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Restaurarea s-a realizat iar sala a fost reconstruita conform proiectului din anii 1820, inclusiv tavanul pierdut.

Inchei aceasta, poveste’’, cu recomandarea catre iubitorii de arta fina si culoare, de a citi si articolul referitor la celelalte 10 oua imperiale Fabergé gazduite de Armoury Chamber din Kremlin.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de geani anto in 06.10.19 20:28:55
Validat / Publicat: 06.10.19 21:37:41
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în RUSIA.

VIZUALIZĂRI: 1327 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (geani anto); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P28 Camera rosie
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 24050 PMA (din 25 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmaster
[07.10.19 11:48:09]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

mariana.olaru
[07.10.19 15:39:07]
»

Dintre toate locurile prin care ne-ai plimbat în spațiul rus, acesta este cel care mi-a plăcut cel mai mult, poate pentru că este cel mai frumos ilustrat, iar obiectele prezentate sunt fără tăgadă, de excepție! Ouăle Fabergé, considerate culmi ale rafinamentului în arta bijuteriilor realizate manual, ne încântă atât de mult pentru că sunt originale și unicate, dar mai ales pentru că sunt puține, încât pot fi inventariate și numărate, făcând astfel cu adevărat de neprețuit vizionarea lor în colecții mici, cum este și această colecție privată a lui Viktor Vekselberg, pe care pe larg ne-ai prezentat-o. Mulțumim pentru vizită și pentru informațiile deloc plictisitoare!

webmaster13
[08.10.19 08:35:16]
»

Fondul sonor ataşat se poate şterge sau se poate schimba!

mishu
[24.03.20 21:49:56]
»

@geani anto: Mininat prezentat si prin poze si prin articol.

Felicitari, votat cu mare drag.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mariana.olaru, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂTurist în zona St. Petersburg (ex Leningrad) :


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.060148954391479 sec
    ecranul dvs: 1 x 1