ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 02.10.2019
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Tîrgu Mureş
ÎNSCRIS: 15.06.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
SEP-2019
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Traseu bandă albastră (mediu / greu) prin Obârșia Ialomiței, de la Telecabina Peștera Ialomiței spre Vărful Omu 2507m, Bucura Dumbrava sau Vârful Ocolit 2503m și Vârful Capul Morarului 2501m

TIPĂREȘTE URM de aici

Sâmbătă dimineața ne-am trezit devreme, doream să pornim pe traseu înainte de ora 8, ca să ajungem la destinație pe la ora 12. Cam așa credem noi că e cel mai bine, ca să nu prindem ploi, ceață, etc. fenomene meteo care se manifestă în mare parte după amiaza, după ce sporește tensiunea atmosferică.

Cu toate că restaurantul Pensiunii Octavian își începe activitatea de la ora 8, noi seara ne-am exprimat dorința de a mânca micul dejun la ora 7:30, iar doamnele de acolo, foarte amabile, au venit special ca să ne pregătească nouă mâncarea. Mulțumiri și pe această cale pentru ospitalitate.

Am pornit pe jos de la Pensiunea Octavian 3*vezi impresii situată la altitudinea de 1600 m, spre Telecabina Peștera (nu funcționa), am trecut pe lângă Salvamont, am traversat Valea Cocoarei și am continuat urcarea spre Cascada Ialomiței prin Obârșia Ialomiței.

Traseul se desfășoară până la Cascada Ialomițeivezi impresii de-a lungul râului Ialomița, pe un platou superb, cu iarbă, flori, stânci imense, bolovani imenși cu diferite forme aruncați pe Valea Obârșiei, Jnepeni uriași de un verde crud. După părerea mea, acestă variantă de urcare pe acoperișul Bucegilor este mult mai frumoasă decât cea care pornește de la Babele și trece pe lângă Sfinx. Dacă pe varianta traseului de la Babe nu există deloc apă, prin Valea Obâșiei vă puteți alimenta recipientele cu apă de la izvoare sau din râul Ialomița, pentru că odată ajunși la Vârful Omu, nu veți găsi apă la cabana Omu, doar îmbuteliată.

Mi s-a părut întrega atmosferă asemeni unui basm. Din crestele munților mai multe capre negre ne observau urcarea prin căldarea inferioară a Obârșiei Ialomița. Pe întreg traseul de urcare am fost doar noi doi, susurul râului Ialomița, câteva mini cascade și izvoare, multă liniște, un soare călduț, fără curenți de aer, iar deasupra cerul curat, fără nori. Eram ca în rai, un loc minunat doar pentru noi doi, admirând cu bucurie piscurile Muntelui Bătrâna și ale Muntelui Obârșia.

Cascada Ialomiței pe care am admirat-o în iunie în toată splendoarea ei, cu un debit mare de apă, acum era secată, apa doar se prelingea pe peretele abrupt.

După ce am trecut de cascadă ne-a apărut la orizont Vf. Doamnele (2401m), Vf. Găvanele (2479m) și Mecetul Turcesc.

După o altă urcare abruptă, am ajuns după Șaua Văii Cerbului, în locul în care am trecut din căldarea superioară a Obârșiei, traseu marcat cu bandă albastră, pe traseul marcat cu bandă galbenă care vine dinspre Babe.

Aici am scăpat de dificultatea traseului prin Obârșia Ialomiței, cu trei pereți abrupți, mai dificil și istovitor de urcat și am ajuns pe traseul ușor, marcat cu bandă galbenă, care în scurt timp ne scoate la Vârful Omu.

Noi creste minunate zărim cum se înalță semețe spre cer, Valea Cerbului spectaculoasă și vârful Coștila 2498m, al cincilea ca înălțime din Bucegi, cu cel mai înalt punct artificial din țară din țară 2578m, releul de 80m, toate acestea ne încântă privirile și ne umple sufletul de bucurie.

Vârful Capul Morarului 2501m

Ajunși sus, am trecut prima dată pe la Vârful Capul Morarului, 2501m, marcat cu o cruce, aflat la 2 minute de Vârful Omu.

Nu am găsit un marcaj pe care să fie trecută denumirea acestui vârf și mă întreb de ce oare, este cam sinistru să faci fotografii cu crucea metalică pe care scrie Gore Spiridonescu și să spui că acesta este dovada că ai fost acolo, pe Vârful Capul Morarului.

Acesta este al treispezecelea vârf ca înălțime dintre cele mai înalte vârfuri de peste 2500m din România.

Vârful Omu 2507m

Acesta se află lângă Cabana Omu și este cel mai înalt vârf din Bucegi și al zecelea în topul celor mai înalte vârfuri de pese 2500m din România.

Apoi am scrutat cu privirea orizonturile de jur împrejurul Vârfului Omu 2507m. Peisaje de vis, care trebuie văzute, de o frumusețe care nu poate fi redată în cuvinte.

Vârful Ocolit sau Vârful Bucura Dumbrava 2503m

După ce ne-am odihnit, alimentat și am savurat în voie frumusețea munților, am pornit spre cucerirea celui de-al doispăzecelea vârf de peste 2500m. din România.

La Vârful Bucura Dumbrava sau Vârful Ocolit 2503m se ajunge ușor, urcând vârful care se înalță spre direcția de urcare dinspre Valea Cerbului.

Acesta este al doilea vârf ca înălțime din Munții Bucegi la care puteți ajunge în 5 minute de la vârful Omu.

Acest vârf a primit numele Bucura Dumbrava în memoria pionierei turismului montan care a scris primul ghid despre drumețiile montane, Cartea Munților.

După ședințele foto, am coborât pe același traseu, prin Obârșia Ialomiței.

Am ajuns la Vârful Omu în 3 ore și 15 minute, iar coborârea a fost mai rapidă, se face în aproximativ 2,30 h.

Pentru că era o zi superbă de toamnă, la coborâre am făcut popasuri dese pentru relaxare, umplerea sufletului cu toate frumusețile pe care muntele le oferă drumeților care aleg să-i savureze splendoarea. Astfel, drumeția noastră a durat de la ora 8 până la ora 16,30. Întotdeauna regret când sunt pe drumul de întoarcere spre casă pentru că știu că trebuie să mă despart de munte, care pe mine m-a cucerit iremediabil... mai încerc să amân despărțirea trăgând cât mai mult de timp.

Recomandarea

Acest traseu este unul deosebit de frumos, are trei porțiuni mai grele de urcat și ulterior de coborât, dar merită din plin să alegeți această variantă de a ajunge la Vf. Omu, Vf. Ocolit și la Vf. Capul Morarului.

Eu l-am așezat pe primul loc de până acum printre traseele spre vârfurile de peste 2500m cucerite de mine până în prezent – Vf. Moldoveanu, Vf. Viștea Mare, Vf. Parângul Mare, Vf. Peleaga, Vf. Pâpușa.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Dana2008 in 02.10.19 11:03:48
Validat / Publicat: 02.10.19 14:14:40
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MASIVUL BUCEGI.

VIZUALIZĂRI: 1628 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dana2008); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 Traseu bandă albastră (mediu/greu) prin Obârșia Ialomiței spre Vărful Omu
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 30800 PMA (din 32 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

webmasterX [02.10.19 14:12:48] »

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Redescoperă Masivul Bucegi, MASIVUL BUCEGI" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

Dana2008 [02.10.19 14:40:42] »

@webmasterX: Mulțumesc frumos!

webmaster [02.10.19 15:06:36] »

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Floryn81 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [02.10.19 16:06:23] »

@Dana2008: Foarte frumoasă și această drumeție! Iată că sâmbăta trecută vremea a fost din nou excelentă pentru plimbare, după ce până vineri a plouat zdravăn prin multe locuri. În aceeași zi am mers și noi pe munte (am vizitat sâmbătă canionul Tamina din apropiere de Predeal), iar dimineața ne-am întâlnit pe drum cu o ceață groasă care a dispărut ca prin farmec pe la ora 10.30 (cu puțin timp înainte de a intra pe traseu). Am rămas apoi peste noapte la Bușteni și am avut în plan pentru duminică drumeția Babele - Vârful Omu, dar ne-am răzgândit duminică dimineața, fiindu-ne teamă de vreo ploaie și gândindu-ne că am ajunge apoi acasă epuizați, probabil târziu în noapte (în plus, băiatul era cu noi). Asta este, vor mai fi oportunități, Vârful Omu nu pleacă nicăieri...

Am mers în schimb la Cheia (în drum spre casă) și am făcut un popas mai lung în poiana de la Cabana Muntele Roșu, bucurându-ne de căldura blândă a toamnei și de peisajele superbe din Munții Ciucaș.

Felicitări pentru drumeție, pentru articol și pentru fotografii! Să aveți parte de vreme bună în continuare!

Dana2008 [02.10.19 16:07:20] »

@webmaster: Mulțumesc frumos!

Dana2008 [02.10.19 16:24:00] »

@Crazy_Mouse: Bună! Poate încercați traseul făcut de noi pentru că este superb, după părerea mea nu se compară cu cel care vine de la Babele. Aveți și apă pe traseu, cascade și izvoare!!! Cascadă Ialomiței este a doua că înălțime din România. În iunie am fost cu gașcă mare de copii și vă recomand să mergeți și voi. De la cascadă mai este o oră până la Vf. Omu.

Ați avut și voi un weekend minunat in natură. Felicitări!

Mulțumesc frumos pentru vizită, ecou și aprecieri!

Numai bine!

P. S. Da am avut parte de vreme bună și de această dată... dar din păcate se cam termină cu drumețiile căci vin ploile.

abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [02.10.19 20:31:36] »

E spectaculoasă Căldarea Obîrșiei, cu bolovanii ăia cît casa, pe care văd că nu i-ai trecut cu vederea (îl țin minte și eu pe ăla mare din poza 12), și care de la distanță (mai ales pe direcția de coborîre) pot părea niște pietricele, dar cînd ajungi lîngă ei îți dai seama ce forță impresionantă are un ghețar, ca cel care probabil i-a „tăvălit” pe acolo acum zeci de mii de ani.

O variantă mai lejeră a traseului, și care împușcă doi iepuri, este să urci la Babele (eventual cu telecabina, cum am făcut eu, ca să nu mă efortez prea tare ), mergi la Omu și cobori pe Obîrșie. Astfel vezi ambele ramuri ale traseului într-o singură drumeție, și ai parte de un urcuș ceva mai lejer. Oricum, și coborîrea pe Valea Obîrșiei e destul de solicitantă.

Numa să funcționeze „telecabana”!

Dana2008 [03.10.19 08:47:38] »

@abancor: Da, traseul tip circuit are numai avantaje din toate punctele de vedere.

Noi am urcat exact anul trecut pe traseul de la Babele. Anul acesta am vrut altceva, în iunie am urcat la Cascada Ialomiței și ne-a cucerit traseul, iar când am văzut că se poate ajunge într-o oră de la cascadă la Vârful Omu, ne-am spus că vom parcurge acest traseu.

Mai este o treabă, soțul meu are rău de înălțime și pe varianta aceasta a scăpat de porțiunea de pe lângă Valea Cerbului, pe care a parcurs-o cu stres mare.

Coborârea am resimțit-o la genunchi, da, e cam solicitantă, dar probabil că am și forțat cu coborârile aproape săptămânale de pe piscurile de peste 2500m. Sufletul ne cheamă pe munte, dar se pare că genunchii nu prea sunt de acord.

Natura este uimitoare, ne întrebăm cum a fost posibil așa ceva? Blocuri de sute de tone aruncate ici colo prin Obârșia Ialomiței.

Mulțumesc frumos pentru vizită, ecou și aprecieri!

Călătorii plăcute! Numai bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dana2008
Alte impresii din această RUBRICĂRedescoperă Masivul Bucegi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.069191932678223 sec
    ecranul dvs: 1 x 1