ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 29.08.2019
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Iasi
ÎNSCRIS: 04.08.10
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
AUG-2019
DURATA: 3 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Despre Cernăuți, cu dragoste – 2019

TIPĂREȘTE URM de aici

Da, știu, nu ați fost în Cernăuți, e departe, e în Ucraina, o fi ceva război pe acolo, vama e dubioasă, localnicii sunt suspicioși, drumurile proaste și tot așa. Ziceți ce vreți :) dar eu am petrecut probabil cel mai frumos city-break din ultimii ani și, nu, vama nu se trece greu spre această veche capitală a Arboroasei, pe străzi este o normalitate tinerească, dat fiind că Cernăuțiul este un consacrat centru universitar, comparabil cu Iașiul, oamenii sunt prietenoși și se străduie să converseze în română sau în engleză, drumurile s-au mai împrospătat iar atracțiile de aici, de la 30 de kilometri de România merită toată atenția călătorilor pasionați și neobosiți. Vă propun doisprezece locuri și motive de vizitat în pitoreasca Mică Vienă bucovineană, așa cum era alintată urbea la sfârșitul sec. XIX, istorice sau doar citadine, cu povestioare pe care doar ghizii locali ni le pot destăinui.

Universitatea. Construită inițial ca palat de reședință al mitropolitului și sediu al Mitropoliei Bisericii Ortodoxe a Bucovinei, un dar al împăratului Franz Joseph către românii pământeni, transformată apoi în universitate pentru toate națiunile, ea a purtat și numele lui Carol I în perioada interbelică. Vă recomand să o vizitați cu ghidaj, sunt ghizi de limba română, pentru a cunoaște detalii și momente ce au însoțit Unirea Bucovinei cu România, clădiri și istorii, precum Biserica ortodoxă din interior - singura în care sovieticii au mai lãsat grafie latină, sau celebra oglindă venețiană, sala Rectoratului cu istoria sa unionistă precum și cupola dinspre răsărit, ce are un brâu de stele ale lui David, atipic pentru o construcție cu destinație ortodoxă, chiar și cu arhitectură vestică. Pe ultima v-o voi povesti eu acum; la sfârșitul deceniului opt din sec. XIX, când construcția era spre final, nu s-au mai găsit bani pentru terminarea ei. Bancherii evrei din localitate au acceptat să împrumute statul și comunitatea, cu propunerea ca stele ale lui David să se regăsească în arhitectura locașului, lucru acceptat și vizibil și astăzi pe brâul cupolei estice, din dreapta universității. Astăzi clădirea găzduiește o sumă de facultăți, inclusiv o Catedrã de Limba și Literatura Română.

Mihai Eminescu. Statuia poetului nepereche tronează într-o mică piațetă pe drumul dinspre Primărie sau Piața Teatrului spre Universitate. Este a patra oară când vizitez orașul și, cu excepția primei dăți, când m-a marcat tancul din fața gării, la ultimele trei veniri am fost impresionat de coroanele sau florile cu tricolor ce străjuiesc monumentul. Populația românească din Bucovina de nord este astăzi estimată la 20 de procente dar vă asigur că mai mulți înțeleg limba.

Ciprian Porumbescu. Absolvent al Universității din Cernăuți și apoi al celei din Viena, marele compozitor are o placă comemorativă chiar în Piața Primăriei, pentru a marca locul în care își susținea concertele. Puțini știu însă că el a fost și președinte al Societății Arboroasa (vechiul nume al zonei păduroase a Moldovei și din care se trage traducerea austriacă de Bukovina), asociație care milita clandestin pentru unirea cu România și care, alături de capodopera Crai Nou, i-au adus prigonirea de către autoritățile imperiale.

Pietonalul Kobylyanskaia. Strada cea mai renumită din Cernăuți, locul unde veți găsi cele mai titrate terase și restaurante, magazine și pub-uri, comerț, artă, distracție și promenadă la un loc. Vă recomandăm întâi Panska și Kwinto, cu specific local, bucătărie bucovineană și Restaurantul București, totodată și Centru Cultural Român Eudoxiu Hurmuzachi, pentru bucătăria românească bucovineană. Păstrăv în foietaj? Sărmăluțe conice? Borș roșu? Doar aici :) !

Poșta Centrală. Dacă doriți să vizitați o capodoperă arhitecurală de sec. XIX, netrecută pe vre-o hartă turistică locală vă recomand cu căldură această locație. Stil baroc austriac. Știați că punctul numit Kilometrul Zero din fiecare localitate nu este centrul localității și nici primăria ci sediul poștei :)? Tot aici puteți admira câteva colecții de timbre, un popas obligatoriu pentru filateliști.

Teatrul. Purtând denumirea unei actrițe ucrainence născute la Gura Humorului, ați ghicit – Olga Kobylyanski, teatrul nu este foarte mare însă impune prin arhitectură, interiorul rafinat și busturile exterioare ale unor oameni de cultură și arte din imperiu sau din lumea germanică, precum Goethe, Mozart, Wagner. Pentru a-i mări perspectiva și ținuta impozantă, arhitecții au săpat și coborât tot parcul din față astfel încât clădirea să pară mai mare și chiar au reușit. Piața Teatrului este flancată de Universitatea de Medicină, sediul Comunității Evreiești – o capodoperă de arhitectură iarăși, Muzeul Bucovinei și un bloc înterbelic, în stil american, Art Deco, inaugurat de către regele Carol al II-lea în anii treizeci.

Primăria orașului. Tot un frumos exemplu de arhitectură, ea este atractivă și căutată mai ales la prânz de grupuri de turiști, deoarece în fiecare zi - și asta cică din sec. XIX, un trompetist anunță implacabil ora 12, fie vară sau iarnă, pace sau război. Actualul titular de trompetă este un domn care face acest ritual de mai bine de 40 de ani, repetând o melodie tristă în cele patru puncte cardinale ale turnului primăriei. Personal eu nu am fost mișcat nici de melodie nici de tradiția locală dar, de unde să știu dinainte :)?

Catedrala Catolică – Biserica Preasfintei Inimi. Clădire în stil gotic, din cărămidă tencuită, probabil unul dintre cele mai importante locașuri de cult din perioada imperiului, situată într-o poziție centrală, aproape de primărie, ea astăzi este în ruine și fără semne că își va mai reveni vreodată ca urmare a prigoanei bolșevice, a cvasi-dispariției comunității catolice, probabil înfloritoare dacă ne uităm la mărimea edificiului.

Cazare. Am folosit cel mai răspândit site de rezervări și vă recomand călduros să căutați ceva cât mai în centru, bugetele sunt decente Noi am stat la Panskyy Dvir, foarte aproape de pietonal și nu ne-a părut rău. Voi scrie un articol în acest sens.

Românii din Cernăuți. Comunitatea românească este întâi rurală, în oraș sunt mai puțini români – poate 7-11% - însă dacă vizitați zona de sud-vest sau sud-est, cu magazinele Valmart :)), cu siguranță veți auzi dulcele și frumosul grai bucovinean. Apoi îi regăsiți în faimoasele comune Boian (o comună din care au plecat mulți români încă de pe vremea imperiului în Canada și au înființat și acolo un oraș Boian), Mahala, Lehănceni, Slobozia, s. a., comunități de oameni gospodari, meseriași de porți, fântâni și fier forjat, expuse în drum ca la un târg kilometric.

Despre călătoria noastră spre Cetatea Hotin – cetate ridicată în piatră de Alexandru cel Bun și întărită de Ștefan cel Mare și de urmașii săi, despre vizita inopinată la Cetatea Camenița – vechea vamă și apărătoare a regatului polon vă voi povesti într-un episod viitor.

Până atunci, vacanțe frumoase vă urez și nu ocoliți Cernăuțiul!

## end review sc
Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Radix7 in 29.08.19 13:32:12
Validat / Publicat: 29.08.19 14:58:06
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în UCRAINA. A mai fost în/la: Odesa, Cetatea Alba

VIZUALIZĂRI: 1680 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Radix7); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P10 Cernauti de sus.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 13950 PMA (din 16 voturi)

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[29.08.19 14:57:50]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Cernăuțiul și împrejurimile sale, CERNĂUȚI" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: Bucovina ucraineană]

webmaster
[30.08.19 06:44:06]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Cernăuțiul și împrejurimile sale:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.056339979171753 sec
    ecranul dvs: 1 x 1