ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.08.2019
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Râmnicu Vâlcea
ÎNSCRIS: 21.02.16
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
APR-2019
DURATA: 6 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
96.67%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Mai aproape de inima tribului

TIPĂREȘTE URM de aici

Mai aproape de inima tribului

Atunci când zilele africane se adună, în urma mai multor expediții, pământul care arată ca un obraz zbârcit, plin de dune portocalii printre care zărești, mai întâi, câte un vultur cu ochii după un șarpe prin arbuștii spinoși, începe să se învioreze. Ca apoi, să descoperi o splendidă lume minerală și un tărâm nesfârșit de viețuitoare ce-și imploră dreptul la viață. Aproape imprevizibil, peisajul se primenește cu femeia africană ce poartă un colan de sârmă la gât și o cordelină de mărgele deasupra frunții, primind razele soarelui atât de darnic doar cu cei alături de care își clădește visele rămase în obiceiuri, dansuri, artă și meșteșuguri, mâncăruri sau arhitectură locală.

Un asemenea univers se încearcă a se recreea la reședințâ Tribului Zulu unde, după un moment de inițiere, suntem conduși spre locul în care se simte bătând inima tribului. Trecem prin câteva pasaje cu indicatoare ce ne conduc spre un sat locuit de cei care adulmecă, de mulți ani, cum cresc rădăcinile pomilor din jurul caselor și cum spiritele strămoșilor le șoptesc să nu uite de sfaturile lui Shaka, întemeitorului triburilor Zulu. El le transmite să nu uite că “un om poate eșua de șapte ori dar se poate ridica a opta oară” și că „o casă se construiește cu lut și surcele dar un cămin se ridică prin dragoste și vise”...

-Sawubona! Unjani? (Bună! Ce mai faci?)

-Ngisaphila. Ngyabonga. (Sunt bine. Multumesc.)

Cam așa sună protocolul învățat de la o ghidă cu aspect de manechin exotic, membră a tribului cu un zâmbet fotogenic și cu o engleză impresionantă. Ne aflăm, de fapt, în fața unei colibe rotunde, cu aspect de cipercuță, construită cu multă migală. Ni se explică, mai întâi, cum bărbații adună crengile și le așază jos, în formă de cerc. Apoi, intervin femeile care leagă în snopi crengile cu trestie și cu iarbă. Dacă lutul și excrementele de vacă au rolul lor în ansamblarea pereților și a acoperișului, stâlpul central devine principalul suport al colibei și se situează chiar în centrul acesteia.

Ușa este relativ mică, tocmai pentru a împiedeca accesul intrușilor iar dacă deschiderea va fi pe stânga, atunci toate femeile din un casă se vor ascunde după ușă, pentru a mai câștiga timp pe durata unui atac inamic, atac ce vizează, în primul rănd, animalele, proviziile și femeile tribului.

Cât privește ferestrele cât mai mici posibile, ele au au rolul lor strategic bine stabilit, un rol cu tâlc, pe care o să-l descoperim numaidecât, dar și cel de aerisire după focul făcut într-un lăcaș de lângă stâlpul colibei.

Thaide (cea iubită), ghida noastră cu aer de manechin exotic, ne spune cât de importantă este ceremonia căsătoriei Zulu, în care pătura așezată simbolic în preajma stâlpului casei, joacă un rol primordial pentru viață conjugală a viitorului cuplu. Thaide ne relatează recent povestea adevărată a unei nunți recente, cu tot fastul tribal din luna septembrie, când au loc căsătoriile. Mireasa și-a îmbrăcat trei rânduri de rochii pentru a-și convinge noile rude de frumusețea ei, apoi a urmat o competiție de dans tradițional între neamuri, efort ce le-a mai scăzut din orgolii pentru a putea parafa înțelegerea și numărul animalelor date în schimbul fetei.

Toate bune și frumoase. Părinții băiatului au sacrificat o vacă în a cărei inimă fata a pus o sumă de bani care era mennită să anunțe audiența că ea nu mai aparține vechii familii.

În sfârșit, a venit și noaptea nunții, unul dintre cele mai mari hopuri de trecut, aici în Africa. Emoții mari în așteptare, de ambele părți.

-Thaide, îndraznesc eu, aici, la Tribul Zulu, nu asistă și mama soacră, ascunsă sub pat, cum se obișnuiește în Kenya, la întreaga procesiune, gata să intervină?

Urmează o tăcere scurtă, după care un hohot de râs natural.

-Nu, spune Thaide grupului... Aici asistă la eveniment tot neamul ginerului, prin fereastra mică din stâga ușii...

Din păcate, povestea nunții nu are un happy-end... Ginerele s-a dovedit a fi timid și apatic. mai grav, pe toată durata nopții, nu s-a putut despărți de stâlpul casei. La un moment dat, de la ferestruica buclucașă, a intervenit vocea hotărâtă a tatălui fetel, care l-a îndepăttat în cel mai scurt timp posibil...

Printre muștele ce ne ling sudoarea, ne pregătim pentru următoarea oprire-Casa Vraciului.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de glcitizen in 24.08.19 17:07:16
Validat / Publicat: 24.08.19 23:33:47
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în AFRICA [alte locuri].

VIZUALIZĂRI: 425 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (glcitizen); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P14 Casa Marelui Vrăjitor, o Cutie a Pandorei.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 30800 PMA (din 32 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

krisstinna
[25.08.19 07:14:28]
»

@glcitizen: Super tare, deci actul nu s-a consumat

Cum naiba sa faci amor cu zeci de ochi atintiți asupra ta?

Thaide, o frumusețe ciocolatie, într-adevăr

glcitizenAUTOR REVIEW
[25.08.19 19:17:07]
»

@krisstinna:

Multumesc, krisstinna. Sigur, pt ca naturaletea lor semi-salbatica nu are inhibițiile omului civilizat. Modelul lor de milenii este natura cu animalele.

Yolanda
[26.08.19 08:39:56]
»

@glcitizen: " La un moment dat, de la ferestruica buclucașă, a intervenit vocea hotărâtă a tatălui fetel, care l-a îndepăttat în cel mai scurt timp posibil" si care este urmarea? a anulat casatoria sau i-a mai dat o sansa nefericitului mire?

Obiceiuri vechi neatinse de evolutia societatii...

glcitizenAUTOR REVIEW
[26.08.19 09:49:52]
»

@Yolanda:

Multumesc pentru ecou, Yolanda. La ei nu exista decât alb sau negru în asemenea situații. Normal, se restituie dota și la revedere...

Sa-mi fie scuzata lipsa de pudoare, nu am mai scris despre casatoria la mongolezi, dar acum este momentul sa va spun ca, înainte de eveniment, potentialul ginere si socrul ies din iurtă pentru examenul crucial al evenimentului: se urineaza împreuna, ca doi bărbati adevarati, iar dacă jetul tânărului este puternic, atunci totul va fi ok, va putea avea copii sanatosi si va putea munci zi lumină.

Mai sunt citeva popoare asiatice la care traiectoria decide...

Nu suntem singuri pe lume și, câte popoare, atâtea obiceiuri, mai sălbatice sau mai moderne.

krisstinna
[26.08.19 10:02:33]
»

@glcitizen:

Foarte tare!

Dana2008
[26.08.19 10:48:32]
»

@glcitizen: Felicitari pentru articolul intersant! Interesante, ciudate obiceriuri... nu comentez nimic. Tot ce ne povestesti este captivant.

Astept cu interes si nerabdare tot ce ne povestesti!

Numai bine!

glcitizenAUTOR REVIEW
[26.08.19 10:56:47]
»

@Dana2008:

Sarut-mana. Ma silesc sa cuprind cât mai mult în cuvinte o mare de informatii care te cam bulversează in prima faza.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
glcitizen, Yolanda
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Africa de Sud:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.078965187072754 sec
    ecranul dvs: 1 x 1