ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 23.08.2019
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Sfantu Gheorghe
ÎNSCRIS: 26.08.10
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
AUG-2019
DURATA: 5 zile
familie cu copii
4 AD. + 8 COPII -- v: 12,12,16,17

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Hai-hui prin Piatra Craiului

TIPĂREȘTE URM de aici

Buna dragilor,

La inceput de august ne-am propus cu mic cu mare sa ne testam conditia fizica in Masivul Piatra Craiului.

De la Wikipedia aflam ca Masivul Piatra Craiului (in germană Königstein) se deosebește geologic și geomorfologic de masivele și grupele muntoase înconjurătoare, Munții Leaota, Munții Bucegi, Munții Făgăraș și Munții Iezer-Păpușa. În timp ce aceste grupe montane sunt formate aproape exclusiv din roci cristaline, „Craiul"- cum este adesea alintat, este o „lamă” tăioasă și abruptă de roci sedimentare, în special roci calcaroase de vârstă jurasică, lungă de aproximativ 24 – 26 km, orientată de la sud-vest spre nord-est, și lată de aproximativ 6 – 8 km, pe direcțiile perpendiculare corespunzătoare. Cunoscuții pereți verticali, înalți de 400–650 m, dintre Padina Lăncii și Valea lui Ivan, au luat naștere datorită stratificării pe orizontală a calcarelor.

Altitudinea maximă a Pietrei Craiului este atinsă în vârful Vârful La Om, cunoscut și ca Piscul Baciului, având 2.238 m. Masivul are numeroase piscuri peste 2.000 de metri altitudine (Vf. Padina Popii (2.025 m), Vf. Ascuțit (2.150 m), Vf. Țimbalul Mare (2.177 m), Vârful dintre Țimbale (2.170 m), Vf. Sbirii (2.220 m), Vf. Căldării Ocolite (2.202 m)).

În zona Pietrei Craiului se găsește o vegetație bogată în specii datorită preponderenței aproape absolute a calcarelor. Aici se găsesc specii unice în lume de floră și faună, unele dintre ele, așa cum ar fi Garofița Pietrei Craiului (Dianthus callizonus), fiind faimoase. Alte specii protejate sunt floarea de colț (Leontopodium alpinum) și ghințura galbenă (Gentiana lutea). Printre speciile de animale amintim capra neagră (Rupicapra rupicapra), declarată monument al naturii, căpriorul, mistrețul, ursul carpatin, râsul, vulpea, lupul, veverița.

Baza operatiunilor noastrea fost pensiunea Hora cu Brazi 3* situata la poalele muntilor Piatra Craiului, in Zarnesti.

Lectiile erau facute inca de luni de zile, asa ca nu ne-a ramas decat sa respectam planul de lupta.

Ne-am inarmat din start cu nelipsita vuvuzea (cu care speram noi sa speriem ursii din zona - si slava Domnului, nu am avut nici o intalnire de gradul zero).

Prima zi a fost de incalzire si am avut ca destinatie Cabana Curmatura (1470 metri altitudine).

Traseul pe care l-am ales a fost:

- la urcus marcaj banda albastra pe fond alb: Fantana lui Botorog (bariera - intrarea in Parcul National Piatra Craiului - achitat contravaloare bilet prin SMS la intrarea in Parc) - Prapastiile Zarnestilor (Cheile) - Cabana Curmatura, cca 3 ore cu toate pauzele incluse

- la coborare marcaj banda galbena pe fond alb: Cabana Curmatura - Poiana Zanoaga - Fantana lui Botorog.

Circuitul se poate face si in sens invers, insa noi am preferat sa urcam cheile si nu sa coboram prin defileu.

Traseul e in cea mai mare parte prin padure, mai putin desigur zona cheilor, iar ca si grad de dificultate l-as incadra la usor spre mediu, ok si pentru familii cu copii.

Cabana Curmatura ofera o priveliste de vis asupra crestei Pietrei Craiului, iar ascesiunea se poate continua de aici pana pe creasta si apoi pana la Varful Ascutit (cca 3-4 ore doar dus).

Aceeasi cabana ofera cazare in diferite variante de confort si pret, incepand cu camere de 2 persoane si terminand cu cele de 12!

De mentionat e si meniul oferit calatorilor infometati dupa atat urcus, meniu din care nu lipsesc ciorba de fasole cu afumatura si ceapa rosie, varza calita cu carnaciori si placinta de casa cu mere sau cu urda :))

Ziua a doua a avut in plan traseul pana la " Zaplaz"! , pe ruta marcaj triunghi rosu pe fond alb - Cabana Plaiul Foii (bariera) - Refugiul Spirlea (2 ore)

- Refugiul Spirlea - La Zaplaz (2 ore), cu toate pauzele incluse

Traseul porneste pe un drum forestier si continua prin padure pana la Refugiul Spirlea. Apoi se iese din pădure undeva la poalele Zaplazului. He-he, din acest momentul am văzut cu adevărat ce înseamnă Piatra Craiului. În față noastră se întindea un povârniș deosebit de abrupt, acoperit cu grohotiș extrem de greu de urcat. La fiecare pas, pietrele de sub tălpi o luau la vale și noi odată cu ele, fiind nevoiți destul de des să ne ajutăm de mâini si/sau de betele de trekking pentru a nu aluneca.

Ce este de fapt La Zaplaz? Dupa cum foarte plastic descrie marea hoinareala, este o formațiune carstică, un horn săpat de apă și intemperii în stânca muntelui, care cu timpul s-a surpat, în loc rămânând ceva care seamănă a schweitzer, cu găuri în toate direcțiile, situat la 1698 metri altitudine !

De la Zaplaz mai departe către creastă traseul poartă denumirea „La Lanțuri” ori „Drumul lui Deubel”, de la numele unui renumit drumeț montan, Friederich Deubel, care a colindat în mod intensiv Carpații, promovând în acest fel drumețiile și turismul montan. După opinia unor montaniarzi experimentați, acest traseu este unul din cele mai dificile (dacă nu chiar cel mai dificil) din Romania, cu porțiuni de via ferrata, adică zone în care urcarea se face cu ajutorul unor lanțuri ori cabluri fixate în stâncă.

Noi am avut ca punct terminus al ascensiunii bizarele formatiuni "La Zaplaz", iar ca si grad de dificultate as spune mediu spre greu in zona finala cu grohotis, dar accesibil totusi si familiilor cu copii nu foarte comozi :))

Am revenit la Cabana Plaiul Foii pe acelasi traseu, si am constatat ca pentru unii membri ai grupului coborarea poate fi la fel de dificila ca si urcusul!

De asemenea am putut observa in zona La Zaplaz pe marginea unei stanci si o minunata floare de colt, dupa o scanare atenta a versantilor la coborare.

Ziua a treia a fost de relaxare, nu puteam programa un nou traseu a treia zi consecutiva pentru ca riscam o greva generala !

Insa a patra zi cu forte proaspete am pornit cu mic cu mare in escaladarea celui mai inalt varf din Piatra Craiului, Piscul Baciului sau La Om (2238 m).

Traseul ales a fost:

- marcaj cruce rosie Casa Folea (Satul Pestera) - Saua Joaca - La Table (1 ora), La Table e necesara umplerea bidoanelor cu apa de la Izvoare minim 1.5 litri/persoana, fiind ultima sursa de apa pana pe varf si inapoi

- marcaj banda rosie La Table - Refugiul Grind (1 ora), Refugiul Grind - Vf La Om (2.5 ore)

Traseul ne-a costat cca 9 ore all inclusive (sedinte foto, pauze de hidratare si de energizare, pauze de nu-mai-pot dar si de victorie si e relativ usor pana la Refugiul Grind si mediu spre greu in zona finala unde grohotisul si panta accentuata efectiv scot untul din calatorul neantrenat pe drumuri de munte.

Dar cu rabdare si suficiente pauze am reusit cu totii de la mic (12 ani) la mare (48) sa atingem Varful La Om si sa ne bucuram de privelistea de vis asupra crestei, chiar din cel mai inalt punct al ei.

Si de bonusul oferit doar celor cutezatori: o caprita neagra curioasa care s-a apropiat de noi la numai cativa metri :))

O alta surpriza ne-a asteptat la intoarcere: noi am parcat masinile pe iarba intr-o curte aparent nesupravegheata dupa ce am deschis o poarta din barne, negasind in zona Casei Folea locuri de parcare. La intoarcere la poarta atarna un lant inchis cu lacat!

Mai bine ne-ar fi asteptat cu niste placinte calde, am fi putut plati si o mica suma ca taxa de parcare dar asa nu am avut altceva de facut decat sa spargem lacatul, sa ne recuperam masinile si sa ne vedem de drum :((

Cam asta a fost distractia noastra in Piatra Craiului, ne-am incarcat bateriile pentru cateva luni bune si cand stress-ul ne da tarcoale accesam imaginile din memorie cu dintii de fierastrau ai crestei Pietrei Craiului, cu panorama de pe Vf La Om, cu sveitzerul de La Zaplaz, cu floarea de colt si cu caprita neagra!

Vacante faine!


[fb]
---
Trimis de raducondurache in 23.08.19 15:25:12
Validat / Publicat: 23.08.19 22:17:43
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MASIVUL PIATRA CRAIULUI.

VIZUALIZĂRI: 691 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (raducondurache); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Caprita neagra la Vf La Om
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 10800 PMA (din 12 voturi)

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

Floryn81 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[23.08.19 22:44:16]
»

@raducondurache: Foarte frumos! Bravo vouă! Masivul Piatra Craiului este un munte foarte fain, am ajuns și noi acolo în două rânduri: prima dată prin Prăpăstii până la Curmătura și înapoi, apoi în Șaua Crăpăturii trecând tot pe la Cabana Curmătura.

Vârful La Om este o viitoare țintă, doar că juniorul nostru abia are 9 ani și trebuie să îl mai antrenăm un pic pe trasee mai lejere!

Toate cele bune!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin M-ții Piatra Craiului:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.057826042175293 sec
    ecranul dvs: 1 x 1