ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 02.08.2019
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Roșiori de Vede
ÎNSCRIS: 16.04.13
STATUS: CONSUL
DATE SEJUR
JUL-2019
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Drumuri de munte, peisaje de vis, mănăstiri renumite, toate într-un cuvânt - Bucovina!

TIPĂREȘTE

Minunata Bucovină ne-a întâmpinat cu o vreme frumoasă, pe placul nostru, dar oboseala după un drum lung şi istovitor şi-a spus cuvântul, ne-am cazat, am mâncat şi am făcut o scurtă plimbare prin satul Ciocăneşti, totodată punând la punct planul de bătaie pentru ce va urma. Proprietarul pensiunii Melios, unde am fost cazaţi, mi-a spus că pentru un tur al mănăstirilor ne trebuie o zi întreagă, şi circa 300 de km. de parcurs. Iniţial am crezut că are chef de glume, dar a avut dreptate, m-am convins pe pielea mea de spusele sale.

În ziua următoare, după ce am luat micul dejun, ne-am pus în mişcare în direcţia Câmpulung Moldovenesc, pe DE 58. Ajungând pe raza comunei Sadova, am virat la stânga, pe şoseaua cu multe denivelări, ce şerpuieşte printre dealuri şi păduri seculare, ajungând în comuna Vatra Moldoviţei, oprindu-ne la mănăstirea din localitate. Încă din parcare era vânzoleală mare, mulţi turişti străini, autocare ce-şi făceau loc cu greu prin puzderia de autoturisme, dar am reuşit să ne strecurăm prin mulţime, intrând în incinta sfântului lăcaş.

Mănăstirea Moldoviţa, ctitorie a domnitorului Petru Rareş, având hramul ,,Buna Vestire", a fost ridicată în anul 1532 şi pictată în anul 1537, fiind situată la câteva sute de metri de vechea mănăstire cu acelaşi hram, ridicată de voievodul Alexandru cel Bun la începutul sec. XV, dar distrusă în urma unor alunecări de teren. Arhitectura bisericii este specifică perioadei în care a domnit Petru Rareş, cu pridvor deschis, cu 5 arcade mari, cu bolţi în formă de cruce şi tainiţa aflată deasupra camerei mormintelor. Pictura exterioară, inspirată din cultura religioasă bizantină, a fost realizată de vestitul Toma, pictorul preferat al lui Petru Rareş, împreună cu ucenicii săi. O lungă perioadă, între anii 1785 - 1932, mănăstirea a fost închisă, degradându-se treptat. În anul 1934 a fost reînfiinţată comunitatea de maici, ample lucrări de renovare desfăşurându-se între anii 1954-1960. După anul 1990 au continuat lucrările de refacere a picturilor şi de restaurare a exteriorului bisericii. Din anul 1993, biserica Mănăstirii Moldoviţa este înscrisă în Patrimoniul Cultural Mondial al UNESCO.

Am lăsat în urmă frumoasa Mănăstire Moldoviţa, încântaţi de cele văzute, şi ne-am continuat drumul către comuna Suceviţa unde urma să vizităm mănăstirea cu acelaşi nume.

Accesul în incinta complexului mănăstiresc se face direct din DN 17 A, parcarea fiind situată pe partea opusă. Încă de la intrare am observat că nu prea erau turişti, dar m-am lămurit repede: pe partea de vest a bisericii erau montate schele, urmează efectuarea unor ample renovări la exterior. Mănăstirea Suceviţa, cu hramul ,,Învierea Domnului" a fost ridicată între anii 1583 - 1586, fiind ctitoria familiei Movilă, una din marile familii de boieri din Moldova acelor vremuri, având o arhitectură în stilul moldovenesc, specific perioadei lui Ştefan cel Mare, cu pridvorul închis. Legenda spune că la construcţia bisericii o contribuţie importantă a avut-o o femeie din zonă, care timp de 30 de ani a adus piatră cu carul tras de bivoli, în speranţa că-i vor fi iertate păcatele. Pictura, atât cea interioară cât şi cea exterioară au fost realizate de renumiţii fraţi Ioan şi Sofronie, cea exterioară fiind cea mai bine păstrată din bisericile moldoveneşti cu pictură exterioară. În muzeul mănăstirii pot fi văzute acoperămintele de morminte ale domnitorilor Ieremia şi Simion Movilă, caseta de argint cu o şuviţă din părul doamnei Elisabeta, soţia lui Ieremia Movilă, precum şi manuscrise de o valoare inestimabilă.

Cum norii negri şi ameninţători îşi făcuseră apariţia deasupra localităţii Suceviţa, ne-am continuat drumul pe DN17 A, am trecut prin comuna Marginea, renumită prin obiectele din ceramică neagră, am intrat în Vicovu de Jos, iar de-aici am virat stânga, pentru a ajunge în comuna Putna, am ţinut morţiş să mă închin la mormântul marelui domnitor Ştefan cel Mare! Mănăstirea Putna, cu hramul ,,Adormirea Maicii Domnului", supranumită şi,, Ierusalimul Neamului Românesc" de către marele poet Mihai Eminescu, este ctitoria lui Ştefan cel Mare, fiind finalizată în anul 1469, sfinţirea acesteia având loc în anul 1470, la încheierea campaniei duse de Ştefan cel Mare împotriva tătarilor, finalizată cu victoria de la Lipnic, pe Nistru. De-a lungul timpului, biserica mănăstirii a suferit distrugeri, ca urmare a unor incendii, cutremure sau ocupaţie străină. În perioada domniei lui Vasile Lupu au fost efectuate lucrări de refacere a bisericii, continuate şi pe parcursul domniilor lui Gheorghe Ştefan şi Eustratie Dabija. Alte lucrări de restaurare au avut loc în anii 1756-1760, prin grija mitropolitului Iacov Putneanul, şi în anii 1901-1902, în vremea ocupaţiei austriece. În biserică pot fi văzute mormântul marelui Ştefan dar şi cele ale membrilor familiei sale, iar în muzeul mănăstirii pot fi admirate obiecte din ceramică, manuscrise şi broderii realizate în atelierele mănăstirii, coroana precum şi o replică a sabiei marelui domnitor. Emoţionaţi şi impresionaţi de cele văzute la Putna, ne-am continuat drumul către Gura Humorului, nu înainte de a ne opri preţ de 20 de minute în localitatea Arbore, la mănăstirea cu acelşi nume. Având hramul ,,Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul", Mănăstirea Arbore este ctitoria lui Luca Arbore, omul de încredere al domnitorului Ştefan cel Mare, timp de aproape 40 de ani portar al Cetăţii Sucevei, cel care a avut un rol determinant în apărarea cetăţii împotriva asediului polonezilor din anul 1497, care a fost însă ucis în anul 1523, din porunca domnitorului Ştefăniţă Vodă. Biserica a fost ridicată doar în câteva luni, din 2 aprilie şi sfinţită la 29 august 1502. În pronaos se află mormântul Hatmanului Luca Arbore, ctitorul mănăstirii. Mănăstirea Arbore se află pe lista patrimoniului UNESCO, din anul 1993, alături de alte mănăstiri din nordul Moldovei.

Timpul s-a scurs fără ca noi să realizăm acest lucru, încântaţi de obiectivele vizitate pe parcursul zilei, aşa că ne-am îndreptat către Mănăstirea Humor, din comuna cu acelaşi nume, ridicată în anul 1530 de marele logofăt Toader Bubuiog, pârcălab de Roman, la îndemnul domnitorului Petru Rareş. Biserica mănăstirii are hramurile ,,Adormirea Maicii Domnului" şi ,,Sfântul Gheorghe", fiind sfinţită în 15 august 1530, iar pictura a fost realizată în 1535 de Toma din Suceava. În anul 1641, domnitorul Vasile Lupu a decis întărirea complexului mănăstiresc, prin ridicarea zidurilor înconjurătoare şi a turnului de apărare. În anul 1783 Mănăstirea Humor a fost desfiinţată, din ordinul autorităţilor austriece, o vreme funcţionând ca şcoală pentru copiii din sat şi apoi ca depozit pentru materiale. Ample lucrări de renovare au avut loc între anii 1868-1888,1960-1961 şi 1967-1970. Mănăstirea este pe lista patrimoniului UNESCO, iar obştea de maici de aici încearcă să ducă mai departe renumele acestei bijuterii a ortodoxismului românesc.

Ultima mănăstire vizitată a fost Voroneţul, situată la doar 4 km. de centrul oraşului Gura Humorului, în satul Voroneţ. Una dintre cele mai importante ctitorii ale lui Ştefan cel Mare, cu hramul ,,Sf. Gheorghe", biserica a fost ridicată în anul 1488, în doar 3 luni şi 3 săptămâni, un record pentru acele vremuri, arhitectura sa fiind reprezentativă pentru stilul moldovenesc, cu puternice influenţe bizantine, culoarea care a făcut-o cunoscută fiind,, albastrul de Voroneţ", care i-a uimit până şi pe americani datorită frumuseţii şi rezistenţei la intemperii de-a lungul timpului, dar şi secretului de fabricare a acesteia. Legenda spune că Ştefan cel Mare, aflându-se la Voroneţ, a bătut la uşa chiliei lui Daniil Sihastrul, cerându-i sfatul acestuia în ceea ce priveşte soarta ţării, să o închine turcilor sau să continue lupta. Sihastrul l-a ascultat şi i-a spus să nu închine ţara turcilor, să continue războiul, că va izbândi, apoi să ridice o mănăstire acolo, la Voroneţ, cu hramul ,,Sf. Gheorghe". Daniil Sihastrul, sfetnicul duhovnic al marelui voievod este înmormântat la Voroneţ, fiind pictat ca sfânt pe faţada de miazăzi a bisericii. Până la sfârşitul sec. XVIII Mănăstirea Voroneţ a avut un dublu rol, cultural şi educativ, aici au învăţat şi s-au format preoţi, caligrafi, traducători, monahi şi dregători de ţară. Desfiinţată în 1785 de ocupanţii austrieci, şi pusă într-un con de umbră în perioada comunistă, mănăstirea a fost reînfiinţată în anul 1991, aici vieţuind o comunitate de maici.

A avut dreptate proprietarul de la Melios, am ajuns la pensiune după ora 19.00, seara încheindu-se într-un mod agreabil, pe terasă, la un păstrăv delicios şi un pahar cu vin alb.

În ziua următoare, ceva mai relaxaţi, nemaifiind presaţi de timp, am plecat spre Transrarău, un splendid drum de munte. Transrarăul, sau DJ 175 B, face legătura între Pojorâta, de pe Valea Moldovei, şi satul Chiril, aflat pe Valea Bistriţei, urcă în Munţii Rarău, până în apropiere de Pietrele Doamnei, având o lungime de 28 km şi ajungând la o altitudine de circa 1400 m. Drumul este spectaculos, cu multe serpentine, cu puncte de belvedere şi peisaje care te lasă fără cuvinte. Atenţie însă, pe ultimii 7-8 km., la coborârea spre localitatea Chiril drumul se îngustează, practic este doar o bandă, din loc în loc sunt amenajate refugii pentru maşini, iar în curbe sunt montate oglinzi rutiere care ajută mult la parcurgerea drumului.

Bucovina este frumoasă, fermecătoare, am colindat şi am vizitat locurile care au făcut-o cunoscută în lume, ne-am bucurat de clipele petrecute pe aceste plaiuri mirifice, recomand cu toată convingerea să veniţi aici, să vedeţi şi să vă convingeţi!

Vacanţe frumoase vă doresc!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Safta Radu in 02.08.19 18:58:15
Validat / Publicat: 02.08.19 20:24:17

VIZUALIZĂRI: 1607 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Safta Radu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P16 Transrarăul.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
[1300 PMA] [600 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 66300 PMA (din 50 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

webmaster [03.08.19 11:17:38] »

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

mprofeanu [03.08.19 15:39:06] »

@Safta Radu: Superbă zona! Ați vizitat sau revizitat cele mai frumoase locuri din Bucovina noastră dragă! Frumoase și pozele!

Am fost și noi la început de iunie pentru a le revedea și aș mai merge iar și iar...

Sper să scriu și eu dar mai târziu...

Rodel [04.08.19 11:20:58] »

Frumoasă Bucovina! Adevărate nestemate mânăstirile sale!

Felicitări pentru impresii și poze! Mi-au reamintit excursia făcută de mine cu ceva ani în urmă...

Safta Radu CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [04.08.19 18:27:35] »

@mprofeanu: Din 2010 n-am mai ajuns în Bucovina, e departe de noi, cam 600 de km. Cuvintele sunt de prisos când discutăm de Bucovina, frumuseţea locurilor te determină să revii, iar şi iar...

Mulţumesc pentru aprecieri, ecou şi vot.

Safta Radu CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [04.08.19 18:37:25] »

@Rodel: Mănăstirile din Bucovina fac parte din patrimoniul UNESCO, valoarea lor este inestimabilă, adevărate comori ale istoriei şi culturii noastre.

Mulţumesc pentru aprecieri, ecou şi vot.

Mitica49 [07.08.19 16:25:05] »

@Safta Radu: Frumoasă excursie! Majoritatea acestor locașe de cult le-am vizitat și noi în anii trecuți, majoritatea în 2017 (n-am scris review). Nu am reușit să revedem atunci Mănăstirea Moldovița, datorită vremii ne prielnice. Am vizitata Sucevița, am pus cap-compas Moldovița, însă după vreo 3 km. ne-am întors pentru că în fața noastră, cerul negru anunța o ploaie și o furtună (care chiar au fost) de ne-au speriat. Am făcut cale-ntoarsă, puțin supărați, însă avem o vorbă: " va veni și vremea ei pentru vizită" .

Frumos povestit!

Safta Radu CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [08.08.19 14:28:05] »

@Mitica49: Chiar am fost hotărâţi să facem un tur de forţă pentru a vedea mănăstirile, nu se ştie când mai ajungem în Bucovina, e departe de noi. E drept că şi vremea ne-a ajutat, se cam adunaseră norii pe la Moldoviţa, dar nu a plouat, a fost bine.

Mulţumesc pentru apreciere şi pentru vot.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Mitica49, mprofeanu, Rodel, Safta Radu, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂ (Alte) Mănăstiri și biserici din Bucovina:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.072046995162964 sec
    ecranul dvs: 1 x 1