ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 18.07.2019
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Piatra-Neamţ
ÎNSCRIS: 03.08.11
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
JUL-2019
DURATA: 3 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII -- v: 19

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
96.25%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Cernauti - Perla pierduta a României!

TIPĂREȘTE

La mijlocul lunii iulie am ales să vizităm într-un weekend Cernăuțiul, despre care auzisem că este foarte frumos. Dat fiind faptul că este și aproape de casă (cam 180 de km de la Piatra Neamț), zis și făcut. Am făcut cu vreo două luni înainte o rezervare pe booking la un hostel care este în zona centrală a orașului alegând o suită cu baie proprie, la un preț absolut decent de 145 de lei pe noapte, 3 adulți și mic dejun inclus.

Am plecat dimineață în jurul orei 8.30 din Piatra Neamț în ideea de a ajunge cât mai repede în vama Siret unde auzisem că este posibil să stăm și câteva ore bune dacă este aglomerat. Nu știu cum e de obicei sau am avut noi noroc cert este că am ajuns în vamă în jurul orei 11.00 și am stat cam o jumătate de oră, maximum 40 de minute, (la revenirea în țară am stat aproape 2 ore, dar era într-adevăr foarte aglomerat, zeci de mașini fiind pe toate sensurile).

Pe partea română a durat foarte puțin, arătând pașapoartele la un singur ghișeu. La ucrainieni a durat ceva mai mult, procedura fiind complexă și greoaie. Am prezentat pașapoartele la vreo 4 vameși/polițiști, (habar nu am ce erau, care avea uniformă neagră, care militară, care albastră gen vameș... ce mai, am arătat actele tuturor). La primul filtru ni s-a dat op hârtiuță pe care primul vameș a scris numărul mașinii și al ocupanților acesteia iar la următoarele filtre am deschis de fiecare dată portbagajul, am prezentat actele și celebra hârtiuță ce mai primea încă o ștampilă. Nu ni s-a cerut nimic, nu s-au purtat suspicios, au fost drăguți, amabili și nu am dat nici un ban, mai ales că eram cu absolut toate în regulă.

La final, am ajuns la o barieră păzită de un soldat care ne-a cerut doar hârtiuța pe care a și păstrat-o și ne-a permis accesul în Ucraina. Ulterior am oprit într-o parcare imediat după vamă și am schimbat lei în grivne, la cursul de 1 leu = 6 grivne. La alte chioșcuri cursul era de 5,8-5,9. În Cernăuți sunt case de schimb la toate colțurile, cursul însă fiind tot de 1 leu = 6 grivne, doar la intrarea în oraș, undeva în apropierea Hotelului Bukovyna am văzut ulterior o casă de schimb mică, de cartier unde cursul era de 6,2.

Drumul între vamă și Cernăuți este destul de prost, pe unele locuri chiar foarte prost, asfaltul fiind peticit sau plin de denivelări. Noroc că e scurt, și aproape de ora 13 intram în Cernăuți. Abia aici a început distracția în privința drumului. Cam toate bulevardele sunt pavate cu piatră cubică iar aceasta este atât de deformată încât cred că s-a mers cu tancurile. Soțului meu îi era așa de milă de mașină că zicea că îi vine să o ridice și să meargă precum Fred din familie Flinstone, dând la pedale direct pe bazalt.

Cu chiu cu vai am ajuns la hotel, ne-am cazat (în engleză că nu vorbește nimeni româna) iar după aceea, . pe la vreo 3 am plecat să explorăm orașul. Centrul este minunat, cu clădiri vechi, din perioada imperiului austro-ungar, bine întreținute. Primăria, teatrul aflat într-un parc plin de trandafiri, mitropolia, toate sunt foarte frumoase.

Pe seară am mers pe bulevardul Olga Kobyleanska, pietonalul orașui, acesta fiid cireașa de pe tort a Cernăuțiului. Este plin de verdeață, de terase foarte frumoase și elegante, la una se cânta chiar la pian, e plin de magazine cu produse originale și de calitate, ce mai... nouă ne-a amintit de Brașov, Cluj și chiar de Viena. Este o atmosferă liniștită, cu muzică în surdină, cu oameni zâmbitori, femei extraordinar de frumoase și bine îmbrăcate, pe scurt, e musai de vizitat.

Pentru cină am ales o terasă cu specific ucrainean Miata (ia se scrie un r întors iar a-ul final este de fapt un a mare întors, nu găsesc caractere chirilice așa că ttrebuie să mă credeți pe cuvânt) iar mâncarea a fost foarte bună și ieftină. De exemplu, pe un borș ucrainean delicios și o poție de pelmeni (colțunași cu carne) am dat 20 de lei. În schimb, băuturile sunt similare cu cele de la noi, evident mult mai ieftyine decât în orașele de fiță. Un cocktail era 15 lei, o bere 5-6 lei, o limonadă 10 lei, cam pe aici. Cert este că 3 persoane am plătit pentru o cină consistentă, cu felul 1,2 și desert, băuturi și bacșișul de rigoare cam 125 de lei.

A doua zi am mâncat la un alt restaurant ucrainean, Hopachok, descoperit pe tripadvisor cu note foarte bune. Notele se justificau din plin, mâncarea fiind de asemenea foarte bună, chelnerii foarte drăguți și amabili iar restaurantul fioind decorat tradițional, exact ca în casa bunicilor noștri (ăia din Moldova că la restul nu mă pricep). Restaurantul este oarecum în zona centrală, la nici 100 de metri de biserica Sfânta INimă lui Hristos, o catedrală gotică impresionantă, păcat că este neîngrijită.

Tot a doua zi am vizitat și Universitatea. Este absolut senzațională, cu o arhitectură mauro-bizantină, este cea mai frumoasă universitate pe care am văzut-o, cred eu mult peste Viena. Vizitarea ei fără ghid costă 20 de grivne de persoană, deci vreo 3 lei și ceva, cu ghid costă 45 de grivne. Am ales varianta cu ghid în limba română și a meritat fiecare bănuț. Am mers în multe săli la care vizitatorii obișnuiți nu au acces, ne-a explicat niște detalii pe care altfel nu le-am fi aflat și ne-a fermecat cu româna ei plină de arhaisme și regionalisme. În fața clădirii universității este un parc franțuzesc iar în spate o grădină englezească, ambele foarte frumoase și bine întreținute.

Universitatea Cernăuți care dealtfel este monument Unesco este obligatoriu s-o vizitați, este o splendoare și e mare păcat că nu mai este a noastră.

Să nu uit să vă spun de parcul central din Cernăuți ce se întinde pe zeci de hectare și care are inclusiv o grădină botanică frumoasă. Este un loc minunat, curat, foarte bine întreținut, cu terase, restaurante, locuri de joacă pentru copii, statui.

Cam asta a fost vizita noastră la Cernăuți, un oraș surprinzător, un amestec de întoarcere în timp, cam prin România anilor 95-2000 pe la periferie, și de eleganță și relaxare vestico-vieneză în zona centrală.

Cernăuțiul este o experiență ce merită trăită din plin și savurată, așa că... enjoy!


[fb]
---
Trimis de fan bulgaria in 18.07.19 14:08:20
Validat / Publicat: 18.07.19 16:59:42
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în UCRAINA

VIZUALIZĂRI: 1048 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (fan bulgaria); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P10 detaliu tavan
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 11250 PMA (din 13 voturi)

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[18.07.19 14:25:23]
»

Bun review-ul

--

Cu chiu cu vai am ajuns la hotel, ne-am cazat

Cum se numea hotelul?

Ne-am bucura să putem citi și impresiile despre cazare scrise ca articol (review) nou.

Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.

În plus, dacă vreodată vei solicita informaţii aici, pe sait, cei care îţi vor răspunde o vor putea face cât mai adecvat "profilului" tău turistic (funcţie de locurile în care ai fost, unde ţi-a plăcut şi unde nu, din ce motive etc)

Poţi folosi linkul SCRIE IMPRESII (se deschide într-o fereastră nouă)

dimonty
[19.07.19 09:01:21]
»

Buna!

Vreau si eu sa merg o zi luna viitoare. Plecare dimineata din Botosani, vizitat Cernauti, apoi seara cazare in Suceava.

Am cateva intrebari:

1. Pe site-ul MAE scrie ca trebuie sa faci dovada ca detii cel putin 400 Euro la intrarea in Ucraina. Fie cash, fie un extras de cont. V-au intrebat de asa ceva?

2. Tot pe site-ul MAE scrie ca trebuie sa ceri o declaratie vamala pentru masina personala. A fost cazul?

3. Avand la dispozitie cateva ore, as vrea sa stiu daca Universitatea poate fi vizitata oricand.

Multumesc anticipat!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
fan bulgariaAUTOR REVIEW
[19.07.19 09:34:26]
»

@dimonty:

Citisem si noi pe site-ul MAE despre declaratiile respective. Nu a cerut nimeni nimic, nici referitor la masina, nici la banii personali. Nici macar cartea verde a masinii pe care sa fie bifat Ucraina nu ne-a cerut-o nimeni. In vama am prezentat doar pasapoartele si certificatul de inmatriculare al masinii.

Nu stiu exact programul de vizitare al Universitatii, poate sunt precizari pe site-ul acesteia. Noi am ajuns in jurul orei 10.00 la poarta Universitatii si acolo un domn ne-a explicat ca puteam vizita de capul nostru sau cu ghid. Am ales varianta cu ghid dar am asteptat vreo jumatate de ora sa se adune un grup mai mare.

Va doresc vacanta frumoasa!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
dimonty
[19.07.19 09:38:02]
»

@fan bulgaria:

Am uitat sa intreb un alt lucru. Citisem alte reveiw-uri de pe aici conform carora nu poti schimba lei in grivne la vama. Ce-i drept, sunt mai vechi. Acum e ok? Cu parcarea in oras cum e? As vrea sa parchez undeva in centru si s-o iau la pas.

Multumesc!

fan bulgariaAUTOR REVIEW
[19.07.19 10:15:35]
»

@dimonty: Am schimbat lei in grivne imediat dupa ce am trecut de vama ucrainiana. Este o paarcare uriasa in care veti gasi o benzinarie cu un supermarket foarte bine aprovizionat iar de jur imprejur sunt chioscuri de schimb valutar. Noi am ales sa schimbam la un astfel de chiosc situat pe partea stanga pe sensul spre Ucraina, unde am gasit un curs mai bun. In centrul Cernautiului sunt multe case de schimb care aveau afisat la intrare si curs leu-grivna, acelasi dealtfel ca in vama.

In privinta parcarii noi nu prea am folosit masina. Am parcat-o pe strada, in fata hotelului desi nu erau locuri amenajate special pentru hotel. La Universitate am lasat din nou masina pe strada acolo unde nu era oprirea interzisa si iarasi nu a fost nici o problema. In rest am circulat pe jos, orasul fiind relativ mic, usor de facut la pas. In plus, strazile din Cernauti sunt foarte proaste astfel incat e de preferat sa mergeti cat mai putin cu masina.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
dimonty, fan bulgaria
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Cernăuțiul și împrejurimile sale:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.056698083877563 sec
    ecranul dvs: 1 x 1