ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.06.2019
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 08.02.13
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
SEP-2018
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Ohrid. Perla si perle din Macedonia

TIPĂREȘTE URM de aici

Salutare dragi colegi si navigatori pe siteul A.F.A. Voi incerca pe parcursul randurilor care urmeaza sa va impartasesc cateva informatii si pareri de calatorie din frumoasa statiune macedoneana Ohrid.,

Citisem numai lucruri frumoase despre aceasta destinatie asa ca am planificat o halta de o zi in care sa descopar orasul numit Perla Macedoniei.

Parasim dimineata orasul Skopjie si ne indreptam spre Ohrid. Desi distanta dintre cele doua localitati este de 180 de km, am parcurs aceasta distanta in aproximativ 4 ore. Drumul este greu prin munte, restrictii de circulatie cu duiumul plus zone intregi unde se lucreaza la infrastructura. Cu toate aceste impedimente in jurul orei 12 ajungem in frumoasa statiune Ohrid iar gippy fara sa mai bajbaie ne duce pana in fata cazarii din acest loc Vila Veron.

Parcam in fata locatiei si intram pentru a face formalitatile de cazare. Santem intampinati de propietara acestein locatii care nu stie sa comunice decat in limba materna si fff putin intr-o engleza din care nu am inteles mai nimic si ca sotul ei revine in treizeci de minute. Am dat din cap ca am inteles, mai mult prin semne si ca vom reveni peste 30 de minute iar masina va ramane acolo.

Prima impresie a fost arhitectura cladirilor din acest oras care este identica cu cea intalnita in zonele cu litoral si insule din Grecia. Cladiri cu unu sau doua etaje, zugravite in alb, cu mici balcoane in dreptul fiecarei ferestre iti creau impresia ca te afli intr-o insula greceasca.

Si ca treaba sa fie treaba privind la imensitatea lacului ce se afla in fata noastra iti dadea impresia ca esti la mare... Iar localnicii se mandresc cu acest lac si il numesc litoralul macedonean.

In asteptarea gazdei noastre care sa ne inteleaga si sa putem comunica ne plimbam pe faleza lacului care este superb amenajata, Foarte multa verdeata, muntii si dealurile ce iti dau impresia ca se pravalesc spre lac fac din acest loc o oaza de liniste si relaxare. Nu o sa va ingreunez lectura cu foarte multe date tehnice insa vreau sa aflati cateva lucruri interesante.

Lacul are o vechime de peste 3000 de ani, iar localitatea a fost mentionata in urma cu 1800 de ani. Lacul are o lungime de peste 30 de km si se afla pe teritoriul Macedoniei trei sferturi si un sfert in Albania. In lac traiesc peste 220 de specii de vietatii si este inclus in patrimoniul U.N.E.S.C.O.

Cam atat despre lac, despre orasul Ohrid va mai pot spune ca a fost un important bastion al ortodoxiei avand si renumele de Ierusalimul balcanic... Se spune ca aceasta localitate ar fi avut peste 360 de biserici. Acum ca deja aveti o prima impresie despre localitate, ne intoarcem la pensiune sa rezolvam problema cazarii.

De aceasta data santem intampinati de patronul locatiei care isi cere scuze ca nu ne-am putut intelege cu sotia lui. Dam actele care sant xeroxate si inapoiate, primim camera, urcam bagajul, facem un dus si ne imbracam lejer pentru a lua la pas statiunea si a vedea macar cateva din obiectivele care o fac atat de renumita.

La receptie ne astepta gazda noastra care ne ofera o harta xeroxata a localitatii pe care ne traseaza cu un marker traseul pe care sa mergem si sa vedem absolut tot ce are mai frumos de aratat aceasta statiune. Cerem si cateva informatii despre un local traditional pentru masa de seara. Aflam tot ceea ce ne intereseaza si cu harta in mana o luam la pas pe faleza lacului spre centru. Facem o mica pauza pentru un gyros si o apa minerala si urmam traseul marcat pe harta pe malul lacului.

Ajungem in dreptul portului si ne continuam drumul pe malul lacului, pe stradute inguste ce par sa se pravale in lac, podete de lemn peste mici golfulete amenajate ca plaja. Peisajul este de vis si, fascinati de tot ceea ce vedeam, ajungem la primul obiectiv insemnat pe harta noastra - biserica Sfanta Sofia.

Acest lacas de cult te impresioneaza prin simplitatea lui. In timpul ocupatiei otomane aceasta biserica a fost transformata in moschee. Abia dupa ce macedonenii au scapat de ocupatia otomana, au refacut toata fatada bisericii si au redat-o inapoi cultului ortodox. Facem cateva fotografii si ne continuam drumul spre urmatorul obiectiv biserica Sfantului Ioan Kaneo teologul. Drumul devine din ce in ce mai greu, in urcare prin labirintul de stradute pietruite dar va asigur ca fiecare pas, fiecare broboana de transpiratie vor fi uitate cand ajungeti la aceasta biserica. Dupa umila mea parere este cea mai frumoasa biserica din Ohrid.

Construita pe o stanca deasupra lacului, privita din departare iti lasa impresia unei cladiri ce leviteaza. Pentru vizitarea acestui obiectiv platim cate 3euro de persoana si nu avem voie sa facem poze in interior. In fata bisericii sant cateva banci pentru odihna pelerinului si pentru reculegere. Lacul si statiunea se vad superb de aici. Dupa ce terminam de vizitat acest obiectiv ne continuam urcusul spre urmatorul obiectiv biserica Sfantului Pantelimon.

Dupa un urcus pe cinste ajungem si la aceasta biserica despre care se spune ca este cea mai veche din Ohrid Platim si intram in curtea interioara, facem fotografii si admiram peisajul. o adevarata oaza de liniste si reculegere. De aici plecam spre cetatea tarului Samuil. In drumul nostru trecem si prin apropierea unui lacas de cult musulman pe care din lipsa de timp nu il vizitam Si dupa un urcus mai relaxat in ultima parte, ajungem la fortareata tarului Samuil Aceasta cetate a cunoscut o perioada infloritoare sub domnia tarului Samuil al Bulgariei, aici fiind capitala taratului bulgar si arhiepiscopia bulgara. In timpul dominatiei otomane cetatea s-a distrus si a fost parasita. Astazi te mai poti plimba pe ziduille cetatii ca sa ai o priveliste panoramica asupra lacului si orasului Ohrid.

Dupa vizita la cetate ne indreptam spre teatrul antic din Ohrid. Este una dintre cele mai vechi constructii ale arhitecturi grecesti din Macedonia... Deoarece ceasul trecuse de ora 18 nu am mai putut vedea mare lucru, accesul turistilor fiind permis pana la ora 17. Cu putin noroc reusim sa ajungem si la biserica Maicii Domnului Perivolepta. Avand in fata un grup mare de turisti au prelungit programul si astfel am putut vizita si acest lacas de cult. Pentru ca nu aveam bani schimbati am vrut sa platim vizitarea cu cardul. Nu a fost posibil dar am fost invitati sa o vizitam gratis. Icoane vechi, picturi roase de vreme si vremuri fac din acest loc un imens munte unde te vei simti mai aproape de Dumnezeu.

Parasim si acest ultim obiectiv si coboram pe stradutele abrupte si foarte inguste spre centrul localitatii. Facem un tur pietonal pe aleile centrale pline de turistii iesiti la promenada de seara, pe malul lacului si pe stradutele comerciale din centru cu sute de magazine luminate frumos. Ora fiind destul de inaintata renuntam la a lua cina la restaurant. Cumparam ceva de mancare, cateva souveniruri si ne indreptam spre camera.

A fost o zi plina si ma bucur ca am reusit sa vad aceasta destinatie superba dupa umila mea parere. Urmeaza Albania. 7 zile, trei locatii asa ca voi reveni.

Vacante si calatorii frumoase va doresc.


[fb]
---
Trimis de micutzu in 08.06.19 21:48:54
Validat / Publicat: 09.06.19 09:54:09
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MACEDONIA de NORD. A mai fost în/la: skopjie

VIZUALIZĂRI: 4742 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (micutzu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P07 Gradina biserici Sfanta Sofia
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 32150 PMA (din 34 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
elviramvio
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Ohrid:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.039409875869751 sec
    ecranul dvs: 1 x 1