ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.04.2019
DE Mika
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.08.09
STATUS: CONSUL
DATE SEJUR
SEP-2018
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Saint-Florent sau Micul Saint Tropez

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

De când am inceput să imi fac documentarea și planurile concediului din Corsica, am aflat de Saint Florent, nume care apărea in toate ghidurile citite până la vizita in insulă.

Nu puteam rata o scurtă vizită in ”Micul Saint Tropez”, așa cum este poreclit orășelul din nordul Corsicii, mai ales că era aproape de Bastia, doar la un munte depărtare.

Și când spun un munte, nu exagerez cu nimic. Intr-una din zilele șederii noastre in Bastia, primul lucru pe care l-am făcut după micul dejun, a fost să profităm de faptul că locul unde eram cazați era practic pe malul mării, și să stăm puțin pe plajă. Soarele ardea cu putere deși prognoza meteo spunea că e posibil să dea o ploaie de vară in cursul dupăamiezii.

Am stat noi ce am stat, dar incepeam să mirosim a ars, așa că ne-am gândit să facem o plimbare, să mai vedem locuri noi.

Am propus să mergem la Saint Florent, care nu era prea departe, GPS-ul ne spunea că ajungem in aproximativ 40 de minute.

Era intr-adevăr scurt drumul până acolo numai că era, cum altfel in Corsica, un drum de munte. Practic din Bastia, chiar din oraș, incepi să urci, și urci, pe un drum ingust, in serpentine strânse, până la aproximativ 560 metri, la Col de Teghime. Nu este o inălțime prea mare, dar serpentinele dese și strânse, drumul ingust și in pantă, imi dădeau senzația că am urcat mult mai sus. Dar, frumusețea drumului era mai presus de greutatea lui. Soseaua merge pe deasupra văii Conca d'Oru, o importantă zonă viticolă, traversând satele Barbaggio și Patrimonio, două sate renumite pentru ville lor și vinul bun produs aici. Pentru exemplificare, (dacă se poate atașa) două mici filmulețe făcute de soțul meu in timp ce eu conduceam (iar am fost eu pedepsită) youtube și youtube.

Saint Florent este așezat in golful cu același nume, golf unde am coborât pe serpentinele drumului D81 pe care am venit de la Bastia.

Am ajuns in oraș pe la ora prânzului, și am intrat in prima parcare găsită, chiar lângă port. Am avut mare noroc cu parcarea, cred că am ocupat ultimul loc liber.

Am pornit in explorarea micului oraș, și, pentru că eram lângă port, am inceput chiar cu el.

Vechiul port pescăresc, așezat chiar in centrul orașului, este in prezent un port de agrement, la care ancorează iaht-uri de toate mărimile și bărci de agrement. De aici se poate pleca cu vaporașe in mici excursii pe mare sau se poate traversa spre deșertul Agriate, cu plajele Saleccia (una dintre cele mai frumoase plaje de pe insulă), Lotu sau Fuime Santu. Nu aveam timp să mergem pe niciuna din aceste plaje iar traversarea era destul de scumpă și, pentru maxim o oră cât am mai fi putut să stăm pe acele plaje, nu merita.

Am făcut in schimb o plimbare prin port, unde sunt o mulțime de restaurante și cafenele, și, cum era ora prânzului iar francezii respectă cu sfințenie orele de masă, toate aceste restaurant erau pline.

Oferta era variată, de la languste, creveți și diferite tipuri de pește până la preparate din porc sau vițel, gătite după rețete corsicane.

Nu puteam să trecem nepăsători pe lângă toate aceste imagini și mirosuri imbietoare, și ne-am oprit la un restaurant aflat chiar pe ultimul dig al portului, deasupra mării.

După ce am mâncat languste și creveți din Mediterana (Cap Corse este o zonă renumită pentru pescuitul de languste și homari) și am băut o bere Pietra, am mers mai departe in explorarea orașului.

Așezările umane in Sant Florent, ca de altfel in intreaga peninsulă Cap Corse datează incă din neolitic. In antichitate orașul era cunoscut sub numele de Nebbio, numele de Saint Florent fiind dat de genovezi, mai târziu, in secolul al 14-lea, in timpul guvernării lui Giano Campofregoso.

Genovezii au construit atunci Citadela, o fortăreață așezată pe o colină deasupra mării, al cărei scop principal a fost nu numai de protejare a orașului de atacurile armatelor dușmane, cât și de oprire a neavelor care veneau să atace Bastia. De-a lungul timpului, Citadela a trecut, pe rând, de la genovezi, la aragonezi, francezi, englezi și, in final, la corsicani.

Fortăreața prezentă in centrul Citadelei se vizitează doar in lunile iulie și august, când se desfășoară aici și un festival de muzică latino. um noi eram in septembrie, ne-am mulțumit să stăm câteva minute pe esplanadeaCitadelei, de unde se vedea portul, casele colorate ale orașului iar de cealaltă parte a golfului, in depărtare, frumoasa plajă Saleccia.

De la Citadelă am coborât in oraș și am inceput o plimbare pe străduțele inguste, mărginite de case colorate, cu magazine unde se vindeau produse locale (vin, brânzeturi, salamuri), restaurant cafenele și nelipsitele magazine de suveniruri.

Am trecut prin Piazzeta Doria, in centrul căreia se află o fântână ”cu broaște”, mici sculpture din poatră aflate pe marginea fântânii. Piazzeta se află chiar in spatele portului, și este inconjurată de restaurante și magazine de tot felul.

Tot aici se află Biserica Sainte-Anne, cu un turn pătrat, vizibil de oriunde din oraș, construit in secolul al 18-lea.

Ne-am mai plimbat pe străduțele inguste, cu case colorate și pline de flori, am intrat in toate magazinele de suveniruri, și am ajuns in Place des Portes, in aporpierea căreia se afla și parcarea noastră.

Niste nori negri veneau dinspre munte, unde incepuse chiar să fulgere și să tune. Nu prea vroiam să ne plouă pe drum, așa că ne-am indreptat spre mașină.

După scurta primbare in oraș, pot să spun că merită o excursie in Saint-Florent. Orașul e mic și destul de aglomerat, mulți turiști alegând acest loc mai ales pentru plajele și locurile frumoase care il inconjoară.

Cu casele lui colorate, cu străduțele inguste și cu micul port, Saint-Florent iși merită porecla de micul Saint-Tropez.

Am plecat cu un singur regret, că nu am văzut renumita plajă Saleccia, asemuită, datorită apei turcoaz și a culorii nisipului, cu plajele din Caraibe.

Cine știe, poate voi mai reveni.

 

Am atasat câteva fotografii completate de cele ale clipului pe care il rog pe webmaster să il atșeze. Melodia este interpretată in limba corsicană, de o formație cunoscută in Corsica.

Fotografiile sunt de pe intreaga insulă. youtube

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Mika in 19.04.19 12:01:25
Validat / Publicat: 19.04.19 19:37:21
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în FRANȚA.

VIZUALIZĂRI: 3278 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mika); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P23 Saint Florent văzut de la Citadela
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 27200 PMA (din 29 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

webmasterX [19.04.19 19:36:38] »

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă insula Corsica, #EXCURSII și CĂLĂTORII - CORSICA" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

--

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

Dana2008 [20.04.19 07:57:33] »

@Mika: Felicitări pentru articol si fotografii!

Pe lângă faptul că ești sportivă, mai ești și șoferita foarte bună dacă ai condus pe "drum îngust, în serpentine strânse, până la aproximativ 560 metri".

De când am fost în Lefkada mi-am dat seama că nu aș fi ajuns pe câteva plaje dacă nu conducea soțul meu, eu ca pasager îmi țineam respirația la fiecare viraj mai mare de 180°, în pantă pe un drum îngust suficient doar pentru o singură mașină, dar era folosit în ambele sensuri și cu prăpăstii pe margilile fără parapeti de protecție.

Frumos articolul! Filmul este superb, imaginile sunt de vis!

Călătorii plăcute si sigure!

Mika [20.04.19 08:32:25] »

@Dana2008: Mulțumesc În Corsica am condus numai eu. Lui Cristi nu ii plac serpentinele și cum acolo se merge aproape numai pe serpentine, eu am preluat controlul. Dar îmi place sa conduc. Mulțumesc de vizita.

Mitica49 [24.04.19 14:11:03] »

@Mika: Frumoasă și descrierea plimbării voastre, a zonei ce ați vizitat-o dar și fotografiile.

Felicitări pentru articol!

Drumuri bune și excursii frumoase!

Mika [24.04.19 16:39:51] »

@Mitica49: Mulțumesc. A fost un concediu frumos. Sper sa mai avem cu totii vacante cat mai frumoase ca sa avem ce povesti.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Mika, Mitica49
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă insula Corsica:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.045387983322144 sec
    ecranul dvs: 1 x 1