ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 09.04.2019
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Valladolid
ÎNSCRIS: 27.05.11
STATUS: CONSUL
LUNA
OCT-2018
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
96.25%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

După reni și balene prin Bergen...

TIPĂREȘTE

Nu, nu am fost la vânătoare de reni și nici la pescuit de balene. Vreau doar să vă povestesc unde și ce am mâncat în Bergen anul trecut. Am dormit două nopți acolo, ziua plină a fost ploioasă, da’ ploioasă tare, de ne-a făcut ciuciulete și a trebuit să ne întoarcem la hotel să ne schimbăm. Așa că, pe lângă vizitarea orașului, am făcut și ceva turism gastronomic. Merseserăm chitiți pe asta. Mă rog, mai mult eu, iar R. mi-a ținut isonul.

În prima seară, după ce ne-am lăsat catrafusele la hotel, în plin centru, și-am și parcat gratis pe aceeași stradă în noaptea respectivă, am plecat în recunoaștere și ne-am plimbat vreo două ore, deși picura un pic... Hai s-o numim plimbare romantică prin ploaie, așa, fiindcă sună frumos. Și-n plimbarea noastră mai trăgeam cu ochii și la câte un restaurant, ca să ne orientăm, pentru că venea vremea să păpăm și noi ceva.

Bergen este un oraș scump. Ca Norvegia întreagă, de altfel. Eram, deci, mentalizați. Dar până la urmă n-a fost așa de rău. Dimpotrivă. Știam din experiențele trecute că porțiile sunt generoase și că nu e nevoie să cerem n-șpe mii de feluri ca să ne săturăm. Noi am încercat să nu fim foarte... găulea în privința asta.

În centru sunt o mulțime de localuri de mâncare rapidă, de la kebaburi și hamburgeri până la hot-doguri și sandwichuri de tot felul. Mâncasem în Stavanger, de fapt în Sandnes, unde am avut hotelul, la un restaurant american, adică costițe de porc cu cartofi, iar a doua zi am rămas cu pofta-n cui când ne bazasem pe restaurantul de la poalele Prekeistolenului. Nu tu o supă caldă, ce să mai vorbesc de alte mâncăruri. Nici măcar un sandwich, nici rece, nici cald, nici călâu... Înainte sau după programul lor nu au absolut nimic! Ciudat pentru un loc așa de turistic. Iar seara, după cum v-am povestit deja, am luat cina pe malul lacului. Somon și aer curat. Evident că aceste variante sunt mai ieftine. Ieftin înseamnă un sandwich de 8-10-12-14 euro, care în alte țări ar costa 4-6, maxim 8 euro. Cam dublu adică.

În fine, concluzia e că, după ce ne-am amuzat la vederea Escalonului, restaurant spaniol aflat lângă Teatrul din Bergen, și după ce am ieșit în câteva secunde din alt restaurant care era cam plin și nu aveam decât opțiunea de a sta pe taburete înalte, adică destul de incomozi, am dat de Cafe Opera, un bar-restaurant așa, mai boem, am dedus noi. Mai ales la etaj. Pentru că am mâncat acolo de două ori, adică în cele două seri.

În prima seară am stat la o masă lângă ușă, cum intri în dreapta, care avea și niște garofițe într-o vază mică, și-i dădea așa, un aer mai romantic, iar noi eram înfrigurați și cu poftă de ceva cald. Tare ne-am bucurat când am văzut că au câteva supe în meniu. Prețurile lor variază între 8-9 euro, cea mai ieftină, și în jur de 13 cea mai scumpă. Nu mai știu de ce le-am cerut (una cu legume sigur, după poză), dar au fost bune amândouă. Una din ele un pic picantă, numai bine să te încălzești;). Supa se servește cu pâine, adică intră în preț patru feliuțe de pâine cu puțin unt. Feliile sunt deja unse cu unt și lipite între ele, două cu două. Am văzut multă lume cum mânca o supă și bea o bere și asta le era cina. Au câte o supă anume pentru fiecare zi a săptămânii.

Nouă ne eram cam foame, și probabil și dorința de a încerca mai multe feluri locale a fost de vină. Așa că am ales somon amândoi, aproximativ 22 euro porția, dar generoasă, cu ceva legume și câțiva cartofi copți. Somonul o minunăție. Bericica scumpă, paharul între 4 și 7 euro, sticluța de la 7-8 euro în sus. O sticlă mică de apă minerală în jur de 5 euro, dar nu am văzut să ceară cineva, pentru că ți se aduce o sticlă cu apă de la robinet care nu costă nimic. Hamburgerii costau în jur de 20 euro. Unul, da, ați citit bine. Bine, nu erau ca cei de la fast food, evident. Dar în Spania ar costa 5-6 euro unul. Salatele costau între 17 și 20 de euro, aveau doar două sortimente și bine am făcut că nu am cerut, pentru că somonul avea deja ceva legume. Deserturile 9-10 euro, noi am cerut doar în a doua seară. Deci după o supă caldă și bună și o porție minunată de somon la cuptor, ne-am dus la nani.

A doua zi la prânz știam că vom mânca în Piața de Pește (Fisketorget) din port. Asta o aveam în cap de acasă, era o oprire obligatorie. Și așa am și făcut.

După un mic dejun consistent, cu... ați ghicit, somon inclus în meniu, am purces la plimbare prin orașul unde plouă 300 zile pe an. Nu am avut parte de excepție, din păcate, așa că după vreo trei sau patru ore ne-am întors ciuciulete în cameră să ne schimbăm. Iar de aici am plecat la masă, după ce trecusem în prealabil pe acolo în dimineața respectivă.

Cunoașteți formula: o grămadă de posturi de mâncare, cu muuulte fructe de mare vii, în acvarii, care ți se pregătesc la cerere. Am ales noi unul din locuri, mai aerisit, sau așa am crezut noi, cu blăni de oaie pe scaune și încălzitoare pe tavan. În așteptarea mâncării am cerut un suc natural de mere, foarte bun, că doar e zonă cu pomi fructiferi, și un cidru, bun și ăla. Asta pe lângă sticla cu apă de la robinet, care ți se aduce din oficiu, după cum spuneam mai devreme. Eu o porție de balenă, că mersesem chitită, iar R. una de peștele zilei, care nu știm sigur ce pește a fost. Porțiile generoase din nou, însoțite, ca și cu o seară înainte, de legume și cartofi la cuptor, și cu câte un sos minunat (al meu cu ciuperci). Aici pâinea am cerut-o și plătit-o aparte și ni s-a adus și unt pe lângă.

Ce să vă zic? Carnea de balenă, pentru cei care nu ați încercat-o, este bună. Seamănă oarecum cu vita. Așa i-a și zis R., ca veterinar la origine ce este: vită de mare;). E consistentă și ține bine de foame. A fost o experiență frumoasă. Desert nu văd în poze, deci probabil nu am cerut. (Am o problemă cu adusul aminte, memoria nu-mi mai funcționează ca la douăzeci de ani, așa că, mai ales atunci când nu scriu imediat despre o experiență... călătoare, mă ghidez după poze). Am plătit până în șaizeci de euro.

Ne-am mai plimbat apoi puțin printre acvariile și vitrinele pline cu fel și fel de vietăți marine și nu numai, și evident că am dat și de spaniolii despre care citisem că lucrează acolo. Tineri, ori studenți cu Erasmus (cine merge cu Erasmus în Norvegia?? , că te frige la buzunare...), ori emigranți ca și mine. Te-aud vorbind în spaniolă și te invită la ei la terasă. Am avut o scurtă conversație cu unul din ei, originar din Barcelona:

- Știi limba norvegiană?

- Ei, nu! Nici nu e nevoie. Aici merge cu engleza. Și-apoi... de ce s-o-nvăț? Sunt șase milioane, nu mai mulți, și nici între ei nu se înțeleg bine!! (sic) Eu sunt de-un an jumate aici, am venit cu prietena. Câștigăm în jur de 2.000 euro pe lună, că ne plătesc mai puțin decât pe norvegieni, dar cu două salarii ne descurcăm, și chiar putem să și strângem bani.

- Unde să mâncăm și noi în seara asta?

- Ăăăă... nu știu, noi nu ieșim în oraș, totul este foarte scump și nu ne permitem dacă vrem să facem economii.

Adică exact ceea ce citisem pe net înainte de a ajunge acolo.

Am revenit, deci, la Cafe Opera și-n seara respectivă, mai ales că mie-mi cășunase să încerc și carnea de ren. Avusesem o tentativă cu ani în urmă, în Helsinki, când chelnerița pe care am întrebat-o m-a dat pe spate cu un „Noi iubim renii, nu-i mâncăm”. Iar soră-mea îmi adusese cu un an în urmă niște salamuri uscate care nu prea au avut succes...

Așa că, după ce am încercat noi să căutăm un alt loc, și fiind în apropiere de Teatru, ne-am hotărât instantaneu că nu mai căutăm și că mergem tot acolo, că tot ne plăcuse și știam la ce să ne așteptăm. De data asta am urcat la etaj, unde erau câteva mese ocupate, și erau mai mulți tineri și... sigur artiști, i-am zis lui R. Așa, cu chipuri și înfățișare mai boeme.

Ne-am așezat noi strategic lângă o ferestruică și, pe lângă supele și somonul de rigoare, am cerut o porție de carne de ren. Arăta minunat! Cu aceleași legume și cartofi la cuptor, și două sosuri diferite. Acum... carnea de ren e bună, dar destul de intensă... ca să zic așa. Na, vânat, cum altfel? Nu c-aș fi eu mare amatoare sau cunoscătoare de carne de vânat; dimpotrivă.

Dacă ar fi să aleg între balenă și ren, aș alege-o pe prima. Dar nu prea cred să mai repet vreodată. Colac peste pupăză, mi-a ieșit și asta cu renul din cap. Aici văd că am și poză cu desert, deci l-am mâncat sigur: o porție de desert de-al casei, scria ceva cu Norvegia, ne-am gândit noi că e tipic și l-am cerut. Am mâncat amândoi o porție, și era o combinație de prăjiturici uscate și buuune, o cremă iar buuună și fructe de pădure, naturale și-n sos;). Și-a mai venit și excelent prezentat!

Locul nu e de lux, dimpotrivă, e normalito-normalito, cum ar zice spaniolii, și-n Spania totul ar fi costat mai puțin de jumătate. De-aia are Martin al nostru casă-n Spania și vine de câteva ori pe an, pentru că vacanțele aici li se par ieftine ca braga. Dar servirea este ireproșabilă, chiar dacă mergi tu și faci comanda la bar. Iar bucatele nouă ne-au plăcut mult. Nu e ieftin, ca pe nicăieri în Norvegia, dar sunt convinsă că sunt și locuri mult mai scumpe. Se poate mânca și mai ieftin: cu o supă și un sandwich te saturi, adică 18-20 euro de persoană. Sau doar cu un fel principal.

Atașez și lista de prețuri, am fost inspirată s-o pozez, că altfel mi-aș fi adus cu greu aminte.

Recomand ambele experiențe/localuri. Poftă bună!


[fb]
---
Trimis de alinaro in 09.04.19 13:51:58
Validat / Publicat: 09.04.19 18:02:19
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ȚĂRILE SCANDINAVE.

VIZUALIZĂRI: 1225 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (alinaro); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Pe fabuloasa R13, în drum spre Bergen
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
[1300 PMA] [600 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 45500 PMA (din 34 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmasterX [09.04.19 18:01:52] »

Mutat în rubrica "Unde mâncăm în Bergen?, BERGEN" (nou-creată pe sait)

webmaster [09.04.19 21:29:19] »

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Aurici [10.04.19 17:26:33] »

@alinaro: Ufff, ce mi-ai făcut cu articolele astea despre Norvegia! Și cu Bergen, de unde am super amintiri... Și cu piața de pește, unde am mâncat și noi și ne-a plăcut.

Mai uită-te la poze și așteptăm să ne mai scrii.

Așa m-aș mai duce și eu măcar o dată...

alinaro [11.04.19 09:46:53] »

@Aurici: Mă bucur, Aurici, că ți-am tezit aduceri aminte. Și eu m-aș mai duce, nu o dată, ci aș lua la pas țara asta frumoasă dacă n-ar fi așa de scumpă...

Aș mai scrie, luna asta m-am mai relaxat puțin (se vede, he, he), dar după Paști începe iar iureșul, așa că să vedem.

Mulțumesc, te îmbrățișez!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
alinaro, Aurici

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.040063858032227 sec
    ecranul dvs: 1 x 1