ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.04.2019
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucureşti
ÎNSCRIS: 06.01.17
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
AUG-2018
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Catedrala Wawel

TIPĂREȘTE URM de aici

Catedrala Wawel, loc de încoronare a monarhilor polonezi și Catedrala Arhidiecezei de Cracovia, am vizitat-o dupa ce am terminat turul castelului regal. Se poate ajunge aici si daca urci prin Poarta Herbowa. Pe zidul de cărămidă al castelului vei gasi nume ale martirilor polonezi si sus statuia ecvestră a lui Tadeusz Kościuszko. Nu se pot face fotografii.

Programul de vara (1 aprilie - 1 octombrie) luni-vineri intre orele 9:00 - 17:00, duminică, 12:30 - 17:00. Catedrala este inchisa vizitatorilor in timpul sarbatorilor, iar Muzeul Catedralei este închis duminica și de sărbători. Trebuie mentionat ca se poate intra fara taxa de vizitare la mormintele șefilor de stat ai Poloniei, Józef Piłsudski si Lech Kaczyński.

Cu acest bilet poti vizita Catedrala, Clopotul Sigismund, Mormintele regale, Muzeul Catedralei dedicat lui Papa Ioan Paul al II-lea.

Pret bilet: 12 PLN normal, 7 PLN redus

Construirea actualului edificiu a început în secolul al XIV-lea (primul, ridicat in 1038, apoi al doilea, in secolul XII, au fost distruse).

Intrarea in Catedrala Wawel se face prin poarta principală între Capela Sfânta Sofia (dreapta) și Capela Sfintei Cruci (stânga).

Catedrala Wawel este înconjurată de mai multe capele, dintre care cea mai frumoasă este Capela Sigismund (denumită şi Perla albă a Renaşterii).

Catedrala Wawel are in prezent 9 clopote, unul dintre ele fiind considerat a fi printre cele mai vechi clopote din Europa situat inTurnul Sigismund. Pe o scara destul de abruptă ajungi la Clopotul Sigismund, numit astfel după regele Sigismund I al Poloniei, cel care l-a comandat. Pe un panou gasesti date despre greutate 13 tone (de fapt 12600 kg), diametru clopot 242 cm şi inaltimea lui totala 460 cm, se aude de la 30 de km. Mai sunt Tunul cu ceas montat în anul 1521, nu are niciun clopot, doar un gong si Turnul clopotelor de argint. Cel mai nou clopot a fost fixat aici si a sunat pentru prima dată în momentul canonizarii Papei Ioan Paul al II-lea la 29 aprilie 2014. Pe clopot este scris NOLITE TIMERE (Nu-ti fie frica).

În mijlocul catedralei se află sarcofagul Sfantului Stanislav, ocrotitorul Poloniei.

În dreapta cum intrii se află un minunat sarcofag din marmură roşie în care odihneşte regele Vladislav II Jagiello. Un alt sarcofag foarte frumos, sculptat în marmură albă, este dedicat reginei sfinte Jadwiga, soţia regelui Jagiello. In Capela Sfintei Cruci se afla sarcofagul regelui Casimir IV Jagiello. Gasim aici mormintele regilor Poloniei Ian Sobieski al III-lea, Ștefan Báthory, poeţii Adam Mickiewicz şi Juliusz Slowacki, prințul Jozef Poniatowski, Mareșal al Primului Imperiu Francez, erou naţional Tadeusz Koscivzko, comandantul Józef Piłsudski, presedintele Lech Kaczyński si sotia sa.

Statuia lui Papa Ioan Paul al II-lea se afla la intrarea în Muzeu. Karol Józef Wojtyła, primul papă de origine slavă, a oficiat prima sa Liturghie în calitate de preot în cripta catedralei la 2 noiembrie 1946. In 1958 este ales Episcop al Cracoviei, hirotonisirea sa ca episcop facandu-se in Catedrala Wawel, iar in 1964 devine Arhiepiscop de Cracovia. In muzeu gasim obiecte de cult organizate mai degraba dupa valoarea lor istorica decat dupa cea cronologica, opere de artă și veșminte preoțești, precum si obiectele personale ce i-au aparținut pe vremea când era cardinal, fotografii, ordine și distincții primite de suveranul pontif, o colecție impresionantă cu daruri primite din vizitele pontificale, o hartă a lumii pe care sunt marcate locurile vizitate. Ioan Paul al II-lea este îngropat in Bazilica Sf. Petru.

P. S. Puteti sa va odihniti pe bancutele din superba gradina a castelului. Puteti, de asemenea, sa incercati preparatele de la Trattoria Wawel. Trebuie sa stiti ca este foarte aglomerat, fiind o adevarata arta sa gasesti un loc liber si apoi sa si primesti comanda (mai ales daca iti este si foame dupa o zi intreaga de alergat, urcat, coborat). Este singurul restaurant unde mi s-a specificat ca pot plati fie suma inscrisa pe bon, fie suma + 15% in cazul in care am fost multumiti de serviciile lor, direct de pe card.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de fredutza in 04.04.19 13:36:52
Validat / Publicat: 04.04.19 15:36:14
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în POLONIA

VIZUALIZĂRI: 1503 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (fredutza); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Tunul cu ceas - cel mai inalt, Turnul clopotelor de argint - primul turn din poza (intrarea din fata lui duce la mormintele presedintilor polonezi), Turnul Sigismund - cel din spate si Capela Sigismund - cea cu cupola galbena
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 22700 PMA (din 23 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Cracovia și împrejurimile:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.057202100753784 sec
    ecranul dvs: 1 x 1