ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 21.03.2019
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
    DIN: Bucuresti
    ÎNSCRIS: 24.03.08
    STATUS: PRETOR
    DATE SEJUR
    OCT-2018
    DURATA: 1 zile
    cuplu fara copii
    2 ADULȚI

    GRAD SATISFACȚIE
    SERVICII:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 5 MIN

    Capernaum - Casa Sfintilor Petru si Andrei

    TIPĂREȘTE URM de aici

    Anul trecut in toamna am fost in Israel si asa cum se stie cand faci o excursie in aceasta tara, in program sunt o multime de locuri de vizitat. Mai toate aceste obiective au ca tema istoria crestinismului ce s-a nascut in aceasta tara, locuri considerate sfinte, pentru ca acolo au trait, au facut minuni sau au murit primii adepti ai crestinismului.

    Unul din aceste locuri vizitate a fost Capernaum, sau mai bine spus ruinele acestui antic oras. Numele sau inseamna „ satul lui Naum” si timp de aproape o mie de ani - intre 150 i. Hr. si cca. 750 dHr. - a fost un sat de pescari. Este situat nu departe de marea Galieei si in vremea lui Isus, era un centru administrativ regional unde functiona si un fel de vama. Deci era o localitate destul de mare de unde predicile lui Isus puteau fi auzite si adoptate de un numar mare de oameni.

    Inainte de a ajunge la ruinele vechii localitati, cand inca ne deplasam cu autocarul, ghida noastra ne-a povestit cele mai importante lucruri despre Capernaum, urmand ca odata ajunsi acolo, sa ne plimbam in voie si sa admiram ce ce credem de cuvinta.

    Se spune ca Isus, cand a placat din Nazareat s-a stabilit in acest sat de pescari unde si-a atras mai multi adepti prin predicile pe care le tinea si prin minunile pe care le infaptuia pentru a le demonstra puterea si credinta sa.

    In 1838 un explorator american a descoprit ruinele vechii localitati. Dupa 1900 s-a deschis acolo un sit arheologic, care a scos la lumina, case de locuit, o sinagoga si o biserica. Se estimeaza ca peste o mie cinci sute de locuitori avea Capernaum, in vremea lui Isus. Putin pentru noi astazi, dar suficient de multi pentru a putea fi un loc in care sa fie ascultat si urmat. Descoperirile arheologice corelate cu vechile scrieri religioase, au reusit sa creeze un tablou clar asupra vietii si activitatii lui Isus si a apostolilor sai, recrutati in acea parte a Israelului.

    Se spune ca Isus, neavand o casa proprie in acel sat, a fost gazduit in casa lui Petru, caci sinagoga existenta nu era proprice pentru predicile sale, ce nu de putine ori erau in contradictie cu religia ebraica. Dar Petru nu a fost singurul care a imbratisat noile idei, ce mai tarziu s-au transformat intr-o religie.

    In aceste locuri au trait Apostolii Petru, Andrei, Iacov si Ioan, precum si Matei numit vamesul. Isus i-a indemnat sa devina „ pescuitori de oameni „ sa ii duca opera mai departe si sa faca raspandita in intreaga lume invatatura sa. Acolo el a facut din bolnavi oameni sanatosi si din necredinciosi, oameni cu frica lui Dumezeu. Asa cum era de asteptat a existat o mare rivalitate intre crestini si evrei. Fiecare isi apara si isi demonstra credinta cum credea ca e mai elocvent.

    Am lasat autocarul cam la cinci sute de metri distanta de situl arheologic si mergand pe marginea sosele aglomerate (autocare dupa autocare veneau si plecau) am ajuns in ceea ce multi numesc, orasul lui Isus.

    Intrati in zona ce urma sa o vizitam, in partea stanga am vazut un mic parc in care erau expuse doua statui din bronz... Una este cea a lui Francisc de Assisi iar a doua numita „ Isus fara adapost” este considerata una din cele mai sensibile si mai reprezentative posturi in care poate fi reprezentat Mantuitorul in acel sit. Sculptura este realizata de un canadian si a starnit multe controverse printre credinciosi. Originalul acesti sculpturi este expus in Ontario – Canada si copii se pot vedea in cateva orase din USA, in Dublin (Irlanda) in Roma si desigur cea din Israel.

    Am mers mai departe si doar dupa cativa zeci de metri, ne-am dat seama ca suntem in milocul sitului arheologic. In stanga si in fata noastra erau ruinele vechii localitati Capernaum. Ruine mai bine sau mai putin bine conservate, peste care doua mii de ani au trecut cu bune si mai ales cu rele.

    In centrul acestui sit arheologic, bine pus acum in valoare, este o zona bine amenajata pentru odihna si relaxare. Sunt plantati palmieri si chiparosi care au darul de a colora peisajul gri al ruinelor. Peste tot sunt placi comemorative ce spun povestea acelor ruine.

    Cea mai reprezentativa constructie este o veche sinagoga ce se spune ca dateaza din sec. III sau IV dHr. dar care a fost ruinata din cauza vicisitudinilor. Aceasta nu are nici o legatura cu cea existenta pe vremea lui Isus. Sinagoga este compusa din doua cladiri; locul propriuzis pentru rugaciuni si casa scribilor.

    Nu departe de ruinele sinagogii am vazut ceea ce se spune ca ar fi casa lui Petru, unde a fost gazduit Isus in perioada cat a trait in Capernaum.

    Si casa lui Petru, si biserica si sinagoga au fost distruse de islamici in perioada cruciadelor iar intreaga localitate a fost abandonata si lasata sa se autodistruga – ce mai ramasese din ea. Apoi, in sec, XIX locul a fost cumparat de ordinul franciscanilor. Acestia au construit in anii '90 ai sec. XX o biserica neobisnuita deasupra ruinelor casei lui Petru. La prima vedere se poate spune ca seamana cu o nava extraterestrea sprijinita pe picioare de beton. Se numeste „ Memorialul” si este nu doar o simpla constructie ci si un altar moden.

    Este o constructie hexagonala, pe piloni inalti din beton, cu o podea de sticla ce lasa sa fie vazute ruinele vechii biserici si ai casei lui Petru. In ea am intrat si noi si prin peretii din sticla ce o inconjoara am admirat de la inaltime, ruinele a ceea ce in urma cu doua mii de ani, era o localitate infloritoare, plina de viata dar si de conflicte religioase; Capernaum.

    Daca sunteti o persoana profund religioasa, cele spuse mai sus ar trebuie sa fie suficiente, pentru a petrece o ora in acel loc, plin de semnificatii. Daca nu, e un loc in care situl arheologic, va poate duce cu gandul la cum se taria in urma cu peste doua mii de ani, in Israel.

    Citește și CONTINUAREA aici

    [fb]
    ---
    Trimis de Diaura* in 21.03.19 10:12:27
    Validat / Publicat: 21.03.19 17:52:15
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ORIENTUL MIJLOCIU.

    VIZUALIZĂRI: 921 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Diaura*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P10 Ruinele vechiului oras Capernaum - Casa lui Isus - Israel
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    [900 PMA] [450 PMA]
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 15750 PMA (din 18 voturi)

    ECOURI la acest articol

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂDescoperind Israelul:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.061523914337158 sec
    ecranul dvs: 1 x 1