ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 15.02.2019
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Tîrgu Mureş
ÎNSCRIS: 15.06.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
FEB-2019
DURATA: 1 nopți
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CAZARE [camere etc]:
80.00%
Mai degrabă mulțumit
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
93.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

Am dormit la Castelul Templul Cavalerilor 3*, Vălișoara, Alba, cu vedere superbă la Cheile Vălișoarei

TIPĂREȘTE URM de aici

Am văzut fotografii cu acest castel și mi-a încolțit instantaneu dorința de a înnopta acolo. Rezervare nu am reușit să facem la acest Castel pentru că pe booking este indisponibil iar la numărul de telefon afișat pe net nu răspundea nimeni.

Am sunat două zile la pensiuni din Rimetea și Coltești, unde la fel nu am reușit nimic. Cu toate că în Rimetea sunt cam 40 de case tradiționale, majoritatea nu funcționează iarna, iar cele care au activitate pe timpul iernii erau ba "ocupate" ba ne refuzau pentru ca nu le rentează rezervarea doar pentru o noapte. În cele din urmă am pornit la drum cu gândul că vom găsi ceva pe acolo.

Planul de acasă era să stăm în Coltești, să vizităm Cetatea Trascăului, apoi să mâncăm la Conacul Secuiesc 4* unde aveam rezervarea făcută pentru ora 14, după care să mergem în Cheile Vălișoarei.

Vă dați seama că nu a ieșit așa cum am plănuit... ne-a ieșit mult mai bine! L-am ghidat atât de prost pe șofer încât am ajuns mai târziu decat ne aratase initial Gps-ul, iar în loc să intrăm prin Rimetea spre Coltești, ne-am trezit cu niște Chei superbe la orizont. Erau Cheile Vălișoarei (numite și Cheile Aiudului sau Cheile Poienii), rezervație naturală situată în estul Munților Trascăului.

Traseul

Am pornit la ora 8:30 din Tîrgu Mureș - Turda -Aiud - Vălișoara (Castelul Tempul Cavalerilor).

Castelul Templul Cavalerilor

Dacă tot ne-am încurcat și am ajuns prima dată la Castel, ne-am zis hai să ne oprim și să-l fotografiem, să lăsăm mașina în parcarea Castelului și să ne plimbăm prin Cheile Vălișoarei.

Soțul meu îmi spune că nu se cade să lăsăm mașina acolo dacă nu suntem cazați și să intru să întreb dacă ne permite să parcăm acolo o oră.

Erau multe mașini parcate. Soțul meu a presupus că sigur este un eveniment, veneau oamenii cu flori și îmbrăcați elegant.

Am intrat și am întrebat dacă au camere libere deși eram convinsă că nu au, dacă așa scria pe booking, urmând apoi să aduc vorba de parcare. Dar... Surpriză! Doamna administratoare Camelia, extrem de dedicată și amabilă, mă ia într-un circuit rapid prin Castel, se grăbea pentru ca veneau musafirii la un eveniment organizat acolo, iar ea trebiua să îi primească. Până să mă dezmeticesc bine, fugeam după ea pe scări, ea spunându-mi în acest timp că are trei camere duble libere, mi le arată pe toate ca să îmi aleg care îmi place.

Eram fascinată ce ceea ce vedeam, entuziasmată, chiar mi se împlinește și dorința de a dormi la Castel... nu am mai dormit niciodată la un castel. Mi-am dorit de joi să dorm acolo, atunci am văzut prima dată fotografia Castelului pe net, amplasarea lui într-un peisaj pitoresc, de vis. Da, dorințele se îndeplinesc! Cel puțin ale mele, cam toate. Vă dați seama că așa l-am încurcat pe soțul meu în trafic (am intrat pe trei autostrăzi pe distanțe scurte, cam de 10 km, am lungit traseul cu aproximativ o oră) că am ieșit exact acolo unde voiam să dorm și erau și camere libere. Interesant!... trebuia să greșesc ca să ajungem acolo? ... sau doar participăm la un scenariu stabilit cu mult timp înainte să se concretizeze?

Mi-au plăcut foarte mult camerele, au aerul acela medieval, combinația dintre piatră și lemn, dintre medieval și modern, dar și un pic de gingășie în perdelutele baldachinelor prezente în toate camerele.

Am fotografiat cele trei camere, urmând să discut cu soțul meu și să hotărâm ce facem. El nu înțelegea de ce a durat atât de mult ca să întreb de parcare. Ne-am bucurat foarte mult amândoi de această oportunitate. Doamna Camelia ne-a explicat că a blocat camerele la rezervare din cauza evenimentului care se desfasura acolo (i-am spus că unutatea apărea ca indisponibila pe net).

Tariful

Camera dublă matrimonială costă 160 lei, cu mic dejun inclus.

Castelul are un aer medieval, rece, te introduce foarte bine în atmosfera acelor vremuri.

Aici nu veți găsi confortul oferit în general de unitățile de cazare. Pe jos sunt podele și piatră, nu veți găsi covoare, mochete, trebuie să umblați încălțați pentru că e rece la picioare. Ar fi fost bine să am papucii de casă. Pereții sunt zugrăviți în alb in castel.

Construcția este cu două etaje, are 60 de camere dintre care doar 20 sunt date în circuitul turistic, restul de 40 urmând a fi finalizate in viitor. La Castel se lucrează, încă nu este terminat.

Construcția Castelului este masivă, din piatră, cu creneluri si ferestre mici adâncite în zidurile groase, cu turnuri, coridor sau balcon exterior (încă în lucru) și cu mansardă sau doar pod cu geamuri în formă triunghiulară. La intrarea în Castel sunt două tunuri.

În fața hotelului este o terasă mare, construită pe un stabiliment supradimensionat din piatră, în ton cu construcția Castelului, acesta fiind folosit ca depozit din câte am observat eu.

Lângă terasă este o ciupercă, pentru persoane care vor să socializeze într-un cadru mai restrâns. Totodată găsiți aici un loc amenajat pentru făcut grătar.

Urcarea spre Castel se face pe un drum neasfaltat, mașinile pot fi parcate lângă castel sau de-a lungul drumului.

Parterul

Încăperea de la parter este destinată socializării, aici fiind amplaste mai multe canapele, și servirii mesei, vedem mese și scaune cu spătar din lemn masiv, aranjate pe de zeci de metri lungime, ca într-un castel medieval.

Decorurile sunt superbe în ton cu aerul castelului: arbalete, săbii, lanci, buzdugane, săbii, scuturi, armuri, coifuri, doi cavaleri costumați din cap până în picioare stau de veghe în capătul mesei, sub formă de manechine.

Un loc cald la parter, este spațiul cu șemineul, canapelele și măsuța în care găsiți joc de șah, table, remi.

Pentru că aici au loc întâlniri frecvente ale Cavalerilor Templieri, veți observa multe semne, tablouri, vitralii și fotografii cu simbolurile acestei grupări masonice.

Modernul se îmbină cu medievalul și aici la parter, găsim un televizor mare, o stație audio performantă, care pe noi ne-a convins pentru că a avut loc o aniversare la castel sâmbătă când eram cazați acolo. Noi am stat la etajul al doilea și se auzea foarte bine muzica. La ora 23:00 distracția s-a încheiat și liniștea s-a așternut peste castel.

Dacă doriți să consumați mâncare, sunteți întrebați, pentru că se gătește zilnic la castel. Băuturi găsiți în vitrina frigorifica și la bar sunt băuturi alcoolice.

Camera 203

Eu am ales camera 203, de la al doilea etaj pentru că mi s-a părut a fi mai spațioasă, se intră în cameră printr-un hol lung, dar mai ales mi-a plăcut terasa mare care este de fapt într-un turn. Vederea este spre intrarea în castel și spre Cheile Vălișoarei. Am admirat un răsărit minuat din turnul castelului!

Camera este de dimensiune medie, spațiul fiind ocupat în mare parte de baldachin.

Pe jos sunt podele. Pereții sunt zugrăviți în alb.

Holul are ca mobiler un cuier și un suport pentru bagaje. Pe cuier am găsit prosoapele, multe bucăți.

În capătul holului este baia.

Baia

Încăperea este suficient de spațioasă, pereții sunt placați cu piatră pe o suprafață destul de mare, după care se continuă cu zugraveala în alb. Pe jos este piatră sau gresie, nu știu exact.

În baie este o cabină de duș, o chiuvetă asezata pe un blat din lemn masiv, o oglindă cu ramele din lemn masiv și o poliță din același material și un calorifer pentru prosoape.

Consumabilele sunt: hârtie igienică, mini săpunuri, mini gel de duș și șampon la pliculețe, căști de duș. Sunt și două prize lângă chiuvetă.

Apă fiartă și căldură în calorifere a fost în permanență.

Camera

Pe lângă baldachin, patul are o saltea mare și comodă, pernele sunt moi dar micuțe. De o parte și de cealaltă sunt noptierele. Pe pereți sunt amplasate aplice. Întrerupătoarele sunt cu câte patru comenzi, astfel încât se poate stinge și aprinde lumina în diferite părți ale camerei, pe hol și în baie.

În șifonierul din cameră am găsit încă o pernă și o pătură... eu le-am folosit pentru că sunt friguroasă (soțul meu spunea că e cald în cameră).

Mai sunt doi tabureti sub măsuța cu oglindă și încă un scaun cu spătar. Pe masă sunt două pahare și o scrumieră, așezate într-o tavă.

Frigiderul este mascat într-un dulăpior din lemn. Deasupra este televizorul mare cu ecran plat, așezat tot pe un suport din lemn masiv.

Mie mi-a plăcut mult această combinație de materiale și de vechi cu nou.

Terasa

Priveliștea care poate fi admirată din terasă este fascinantă. Aceasta nu este terminată, inca se mai lucrează la ea, iar pe jos este beton nefinisat. Pe noi nu ne-a deranjat asta și nici nu ne-a împiedicat sa admiram peisajul dar mai ales culorile minunate ale unui răsărit la munte.

Micul dejun

Dimineața la ora 8 am coborât la masa si am fost întrebați dacă dorim ouă și sub ce formă. Astfel, la micul dejun inclus în costul cazării, am mâncat ochiuri, ceai, salam foarte bun, cașcaval, unt, magiun de prune, cârnați, parcă toate produsele erau de casă și pâine pe vatră. Am mai avut pe platou slănină, caltaboș, ceapă, castraveți. În concluzie am mâncat foarte bine, iar mâncarea a fost gustoasă. Am fost serviți cu drag, doamna bucătăreasă ne întreba dacă mai dorim ceva, dacă a ne place. Noi am fost foarte mulțumiți de micul dejun.

Recomandarea

Nouă ne-a plăcut foarte mult la Castel, vrem să îl ducem și pe junior mai încolo, când inverzeste natura și e cald.

Cu toate că sunt calorifere peste tot și căldură în permanență, castelul este unul răcoros, probabil din cauza pietrei.

Nu este un loc de cazare pentru oamenii pretențioși, mofturoși, care caută confortul, deși este apă caldă permanent, frigider, televizor, WiFi, bucătăreasă care gătește ce dorești dacă o anunți din timp, sau dacă nu, oricum are ceva preparat. Ne-a întrebat și pe noi la cină dacă dorim iahnie de fasole cu cârnați și ciorbă de legume.

Ce nu mi se pare în regulă este că îți lasă impresia de nevoie de renovare, zugrăvit... sau noi nu știm că piatra și podelele se ciobesc? Sau așa arată un castel medieval!

P.s. Dacă doriți să faceți rezervare aici, va pot ajuta cu un nr. de telefon mobil, pe mesaj privat.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Dana2008 in 15.02.19 13:57:36
Validat / Publicat: 15.02.19 17:41:07
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în AIUD & TEIUȘ.

VIZUALIZĂRI: 9709 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dana2008); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Impresiile fiind subiective, AFA nu poate garanta calitatea, relevanța, exactitatea, persistența ori conformitatea impresiilor si recomandărilor (cu asteptările și preferințele fiecarui cititor); deasemenea, responsabilitatea legală pentru afirmațiile făcute in articol revine integral și in mod exclusiv autorului (cf "Termenilor și conditiilor de folosire"); AFA sau administratorii săi neputând fi făcuti răspunzători în privinta corectitudinii ori efectelor de orice natură.
IMPORTANT: Eventualul drept la replică din partea proprietarilor este BINEVENIT, ÎNCURAJAT și SALUTAT, fiind esențial pentru formarea unei opinii în cât mai completă cunoștință de cauză. Proprietarii sau reprezentanții unitătilor de cazare își pot exercita dreptul la replică fie scriind un ECOU la acest articol, fie inițiind un articol nou, cu titlul "Dreptul la replică".
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Castelul Templul Cavalerilor 3*, Vălișoara, jud. Alba
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 48000 PMA (din 37 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest review

10 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[15.02.19 15:42:19]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Castel Templul Cavalerilor [Cheile Aiudului], AIUD & TEIUȘ" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CAZARE]

Dana2008AUTOR REVIEW
[15.02.19 17:26:45]
»

@webmasterX: multumesc frumos!

webmaster
[15.02.19 17:41:48]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Dana2008AUTOR REVIEW
[15.02.19 17:45:50]
»

@webmaster: Multumesc frumos!

mariana.olaru CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[17.02.19 18:04:27]
»

Tocmai ce-am văzut ieri, pe programul II al Televiziunii Române, în cadrul ciclului de emisiuni Cap compas, un reportaj de promovare turistică a zonei rezervației naturale din Cheile Vălișoarei. Din prezentarea făcută Castelului Templul Cavalerilor nu rezulta că acesta este pus deja în circuitul turistic. Intervievat, proprietarul castelului, spunea că mai sunt multe de făcut, dar că nu se grăbește, pentru că o construcție care vrea să păstreze mult din înfățișarea originală, costă nu numai bani, dar și o investiție mai mare de timp. Cu alte cuvinte, reconstruirea cât mai fidelă a castelului, care presupune o altă tehnică de zidire decât cea a zilelor noastre, impune multă răbdare și migală.

În aceste împrejurări, m-am bucurat foarte mult să citesc, datorită ție, că frumosul castel poate fi admirat nu numai pe exterior, ci poate fi o gazdă în toată regula, asigurând atât cazare, cât și masă.

Filmat, peisajul din jur mi s-a părut mirific și tocmai bun de drumeții. Iar din recomandarea aceluiași proprietar, am înțeles că pe stânca numită Cetate din apropierea castelului, se află o rezervație arheologică, ce conține mai multe morminte tracice, excavate cu mai mult timp în urmă. Obiectele găsite de arheologi sunt expuse la muzeul din Aiud.

Deci, cred că merită cu prisosință o tură de o zi - două prin zonă, cu cazare dacă nu la Castel, măcar la Conacul Secuiesc din Colțești, care de asemenea a fost prezentat la superlativ în reportajul TVR.

Dana2008AUTOR REVIEW
[17.02.19 21:50:01]
»

@mariana. olaru: Mulțumesc frumos pentru vizită, ecou si aprecieri!

Am scris că sunt pregătite pentru turiști doar 20 de camere și că mai sunt alte 40 în lucru care vor fi terminate pe viitor.

Am citit un articol care prezenta castelul ca fiind o construcție de 700 de ani. Sună a titlu care să atragă atenția. La comentarii am citit pe net că nu exista dovezi în acest sens, că acest castel a fost construit după anii 1990. Pentru că vechimea castelului a fost contestată, nu am preluat informația în review-ul meu.

Senzația că te afli într-un castel medieval este reală... multă piatră, lemn și răcoare.

Castelul nu oferă o cazare în care să regăsiti confortul obișnuit... e altfel și e foarte plăcut. E unic.

Merită testat.

Călătorii plăcute!

P. s. Nota acordată este și în funcție de costul cazării. La Conacul Seuiesc cazarea este 300 lei, adică la preț dublu și așteptările sunt duble, nu-i așa?

mariana.olaru CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[17.02.19 22:28:28]
»

Dana2008

Am reținut din interviul realizat cu proprietarul castelului (un doctor din Brașov, Rusu, dacă am reținut bine) că această construcție are o vechime de șapte secole. A fost la început vamă, apoi cazarmă militară, mai întâi pentru stăpânitorii austro-ungari, apoi, după momentul 1 Decembrie 1918, pentru armata română. În regimul comunist castelul a fost atribuit unei întreprinderi din Aiud care l-a folosit drept casă de vacanță pentru salariați. Cum acea intreprindere a dat faliment, bunurile i-au fost scoase la licitație spre a îndestula creditorii rămași. Printre proprietățile scoase la licitație s-a numărat și castelul, pe care și l-a adjudecat actualul proprietar.

În filmul cu pricina au fost prezentate și câteva încăperi, terasa superioară cu priveliște la 180ᵒ, holul cavalerilor și bucătăria, așa că mi-am făcut o idee despre cum arată castelul în interior. Cert e că are un decor și o dotare originale, care unora place, altora poate nu. De dragul experimentării, cred că mie mi-ar plăcea să găzduiesc acolo măcar o zi. Și ai dreptate, nici prețul nu este foarte mare.

Mulțumesc pentru invitație și pentru urări, care deopotrivă ți se potrivesc și ție!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dana2008AUTOR REVIEW
[18.02.19 10:42:38]
»

@mariana. olaru: Buna ziua!

Ceea ce mi-ai scris ca a ai auzit in interviul de la tvr2, apare scris si intr-un articol de pe net.

Este articolul despre care scriam eu in ecou, si daca citesti la comentarii vei vedea ce se spune in legatura cu vechimea castelului.

adevarul.ro/locale/alba-i ... b00d/index.html

Pe mine nu ma deranjeaza daca Castelul Templul Cavalerilor nu are 700 de ani, dar nici nu cred acest lucru daca nu sunt dovezi in acest sens... poate este doar o polititica de promovare, de marketing. Noi oricum ne vom reintoarce acolo cu copilul sa faca si el drumetii si sa doarma in castel.

Pe curand!

Calatorii placute!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
marcemicu
[31.07.20 14:00:11]
»

@Dana2008:  buna ziua. Imi puteti furniza un nr de telefon de la locatie? Multumesc

marcemicu
[31.07.20 14:02:29]
»

buna ziua. Un nr de telefon de la locatie? Multumesc

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dana2008, marcemicu, mariana.olaru
Alte impresii din această RUBRICĂCastel Templul Cavalerilor [Vălișoara]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.075485944747925 sec
    ecranul dvs: 1 x 1