ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 09.02.2019
DE emp
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Cluj-Napoca
ÎNSCRIS: 30.08.14
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
JUL-2018
DURATA: 3 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Trei mănăstiri: Oranki, Svirsky şi Pecerska-Pskov

TIPĂREȘTE URM de aici

Am adunat în acest review descrierile a trei locuri foarte diferite şi aflate la foarte mare depărtare unele de altele. Ele au în comun prezenţa a câte unei mănăstiri faimoase, iar pentru Oranki şi Pecerska-Pskov descrierea locurilor în câte o carte faimoasă.

Mănăstirea Oranki este situată la aproximativ 400 km est de Moscova, lângă Nijni Novgorod. A fost înfiinţată în anul 1634, iar în vechime călugării de aici erau oameni culţi şi mănăstirea era vizitată de nobilii vremii. Se spune că în apropiere îşi avea moşia Maria Cantemir, fiica domnitorului Moldovei, Dimitrie Cantemir. De asemenea, se spune că în una dintre chiliile mănăstirii a locuit Lev Tolstoi când a scris romanul "Învierea". Însă faima din zilele noastre o aduce mănăstirii Oranki lagărul sovietic din anii de dinainte dar şi de după cel de-al doilea război mondial (când aici au fost închişi ofiţerii prizonieri de război, foarte mulţi dintre ei români). Înainte de al doilea război mondial aici au fost închişi şi împuşcaţi 11000 de călugări ruşi - groapa comună a acestora a fost descoperită de prizonierii de război închişi aici (aşa cum ni se spune în cartea părintelui Dimitrie Bejan, "Oranki - amintiri din captivitate"). În prezent mănăstirea a fost reconstruită. Pentru perioada tristă stă mărturie doar arhondaricul (cladirea în care sunt cazaţi pelerinii) care e o clădire relativ nouă, fostă penitenciar de femei în anii din urmă ai secolului trecut. Drumuri "făcute de Dumnezeu în a cincea zi a creaţiei" (aşa cum începe descrierea locurilor în cartea amintită) mai sunt - tocmai de aceea nu am putut ajunge la cimitirul prizonierilor de război, dar accesul dinspre Nijni Novgorod până la mănăstire se face pe o şosea în stare bună. Mănăstirea are o biserică de iarnă, mai mică, şi o impunătoare biserică de vară cu 5 turle, pictată cândva de "meşteri apuseni" şi cu catapeteasmă din porţelan. În această din urmă biserică, frumos restaurată, se află deasupra catapetesmei icoana Învierii, cea în care Iisus fusese împuşcat în frunte de bolşevici. Tot în această mănăstire, în biserica de la subsol, se află o icoană făcătoare de minuni a Maicii Domnului. Iar undeva, la distanţă de mănăstire, în pădure este un izbuc şi lângă el un loc tipic amenajat pentru baie în apa binefăcătoare. Acum, ce pot spune eu pe încercate, este că anumite mici, dar supărătoare, inflamaţii ale pielii gen muşcătură de ţânţar, sau mici iritaţii, pur şi simplu se vindecă după o tură de trei scufundări in apa rece la 4°C.

În ce priveşte oamenii, ar mai fi o istorioară despre locurile de aici - dar nu o pot confirma din 3 surse şi nici nu am găsit-o în cartea de istorie (am observat că istoria în general consideră războaiele mijloc al progresului, şi adesea nu îi consemnează pe cei mici şi săraci care suferă). Povestea am auzit-o de la o bătrânică trecută de mult la cele veşnice. Se spune că în anii de imediat după al doilea război mondial, o parte dintre saşii de pe meleagurile noastre deportaţi în Uniunea Sovietică au fost aduşi tocmai aici (femeile şi cei ce nu puteau munci în mine), şi au fost cazaţi în sat, în apropiere de lagărul în care erau închişi prizonierii de război români. Îi vedeau pe prizonieri mergând la muncă pe drumul de pe lângă loturile de teren pe care aceşti deportaţi le munceau, ar fi încercat să ia legătura cu ei, să le dea ceva, dar li s-a spus să nu încerce întrucât le-ar face mai mult rău. Apoi nu i-au mai văzut şi au înţeles sau li s-a spus că toţi acei prizonieri ar fi murit de boală, probabil tifos exantematic, numărul lor fiind foarte mare (cifre sigure nu sunt, speculaţii există şi numărul variază între mii, zeci de mii şi suta de mii - ei ştiau estimările cele mai mari). Faptul ăsta a fost de natură să necăjească în plus pentru tot restul vieţii nişte suflete de om. Noi acum, după ce am citit cărţile supravieţuitorilor, ştim totuşi că o parte dintre prizonierii de război români de la Oranki au supravieţuit (unii au făcut parte din acea divizie Tudor Vladimirescu, alţii au fost la un moment dat, după ani de zile, eliberaţi şi repatriaţi pentru ca ajunşi în ţară să fie din nou închişi ca trădători, iar alţii au fost mutaţi şi mai mulţi ani din lagăr în lagăr în Uniunea Sovietică). Dar foarte mulţi au murit la Oranki, şi pentru ei există un mic monument ridicat de români, o cruce de marmură neagră pe locul unui fost cimitir al lagărului unde sunt cruci comemorative înălţate şi de alte naţii. Nu am ajuns acolo, tocmai pentru că aşa cum scrie şi în carte, "între timp la Oranki a crescut pustiul"; a plouat în cele două zile cât am stat acolo ceea ce face anumite drumuri în taiga impracticabile. Ceva ce poate să pună într-o oarecare lumină povestirea aceasta cu saşii noştri ni s-a petrecut când ne pregăteam să plecăm de la mănăstire: după liturghie s-a apropiat de noi un bătrânel (ca şi cei din poveşti, cu barbă albă) care înţelesese că suntem un grup din România, şi ni s-a adresat evident în limba rusă pe care vedea şi el că nu prea o pricepem, dar a insistat să ne arate o poză de pe telefonul lui (mai probabil facută de el însuşi pentru ca era un telefon de generaţie mai veche, nu era smartphone). Cine credeţi ca era în fotografie? preşedintele Iohannis, iar bătrânelul ne tot spunea pe limba lui "vaş prezident". Iată că în era telefonului mobil nu mai poţi merge nicăieri fără să se afle.

Mănăstirea Sfântului Alexandru din Svir se află în nordul Rusiei, în apropiere de Sankt Petersburg, lângă localitatea Staraya Sloboda pe malul lacului Roşcinscoye într-un peisaj deosebit de liniştit, la 6 km de râul Svir. Sfântul Alexandru din Svir a trăit între anii 1448-1533. Mănăstirea este închinată Sfintei Treimi care se spune că i s-ar fi arătat sfântului tocmai în locul unde apoi s-a construit mănăstirea. Sunt două biserici mari, una mai veche într-o incintă fortificată unde se află şi moaştele sfântului. Deosebit este faptul că moaştele s-au păstrat foarte bine, în pofida condiţiilor vitrege (au fost descoperite în teren mlăştinos - umezeala şi clima rece ar putea explica până la un punct starea de conservare, dar apoi au fost ţinute mulţi ani în biserică, pe urmă a venit vremea bolşevicilor care au făcut experimente pseudo-ştiinţifice, au vrut inclusiv să vadă dacă ard şi le-au dat foc - se spune că de atunci au aspectul mai negricios, afumat. La această mănăstire ne-am întâlnit, fără programare prealabilă, trei grupuri mari de români (două autocare şi un microbuz). Un grup venea din Solovăţ, în timp ce două grupuri se îndreptau într-acolo.

Mănăstirea Peşterilor din Pskov se află la 5 km de graniţa cu Estonia. Deşi e cunoscută ca Pskovo-Pecerska Lavra, ea se află în localitatea Peciorî la vreo 50 km vest de oraşul Pskov. Este singura mănăstire de pe cuprinsul Rusiei care nu a fost niciodată închisă de la întemeierea ei în anul 1473. Ea este binecunoscută celor care au citit cartea "Nesfinţii sfinţi" scrisă de arhimandritul Tihon (Şevkunov), pentru că citind cartea pricepi şi îţi imaginezi totul cu suficientă acurateţe. Dar e de-a dreptul păcat sa mergi acolo fără să fi citit cartea, căci totul este concentrat într-un spaţiu foarte mic şi e foarte uşor să treci cu superficialitate prin acele locuri. Despre mănăstire s-au scris multe, eu mă limitez la a spune că e deosebit de frumoasă, absolut unică din punct de vedere arhitectural. Se vizitează cele câteva biserici din incintă. În cea mai veche, închinată Adormirii Maicii Domnului şi care parţial este săpată în deal, se află o icoana făcătoare de minuni. Mănăstirea este unică prin peşterile "nefăcute de mână omenească" care iniţial au fost locul de rugăciune al pustnicilor, apoi au servit si servesc în continuare ca cimitir al mănăstirii. Aici se află multe moaşte de sfinţi, precum şi morminte ale unor personalităţi religioase din zilele noastre ca arhimandritul Ioan Krestiankin.

Fiind vorba de experienţe din călătorie trebuie spuse câteva vorbe şi despre localitatea (mai exact, satul) Peciorî, despre care nu scrie mai nimic pe nicăieri. Localitate mai mică şi mai încâlcită, cel puţin noaptea când am ajuns noi să căutăm cazarea cu GPS-ul la lumina lunii, n-am mai văzut de multă vreme. Mijlocul ajutător în orientare tocmai amintit este complet inutil în locul cu pricina - şi în Rusia mai sunt locuri dintr-astea, ştiu eu câteva :) . După cunoştinţele mele există 3 hoteluri în Peciorî. Unul se numeşte Planeta - in mare ok dar un pic din vremuri socialiste, e în centrul satului, şi dacă îl căutaţi, aţi dat o tură cu maşina şi nu l-aţi găsit, cel mai rapid mijloc de a-l gasi e să vă daţi jos, să-i întrebaţi pe localnici şi probabil o să vă conducă ei până acolo. După aceea puteţi recupera şi parca maşina în faţa hotelului unde este o parcare mai mult decât generoasă. Lipit de hotel - un supermarket suficient de mare si bine aprovizionat, alături foarte aproape, alte supermarketuri. În drum spre mănăstire, în ceea ce mie mi s-a părut "centrul centrului", lângă monumentul felinarului :) , o clădire cu un fel de arcade, cu magazine de tot felul, restaurante, inclusiv o "Stolovaya" (un fel de cantină sau autoservire, foarte populare în Rusia) unde se poate mânca ieftin, bine şi repede, de unde vă recomandăm cu căldură tocăniţa de ciuperci cu garnitura de hrişcă (era şi orez, dar dacă nu mănânci în Rusia hrişcă, atunci unde?), un desert şi un suc de fructe la pahar, şi el pare-se specific.


[fb]
---
Trimis de emp in 09.02.19 22:42:49
Validat / Publicat: 10.02.19 05:40:53

VIZUALIZĂRI: 831 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (emp); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P17 Mănăstirea Peşterilor din Pskov - Biserica Adormirii Maicii Domnului
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 24050 PMA (din 26 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

webmaster39 [10.02.19 05:37:47] »

când am ajuns noi să căutăm cazarea cu GPS-ul la lumina lunii

- Ne-am bucura să putem citi impresiile tale despre cazare scrise ca articol (review) nou.

Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.

În plus, dacă vreodată vei solicita informaţii aici, pe sait, cei care îţi vor răspunde o vor putea face cât mai adecvat "profilului" tău turistic (funcţie de locurile în care ai fost, unde ţi-a plăcut şi unde nu, din ce motive etc)

Poţi folosi linkul SCRIE IMPRESII (se deschide într-o fereastră nouă)

DOINITA [10.02.19 10:23:17] »

Superba si inaltatoare calatorie ati facut. Citit si votat cu mare placere!

emp [10.02.19 12:35:44] »

@DOINITA: Vă mulţumesc!

emp [10.02.19 13:03:01] »

@webmaster39: Din păcate nu e mare lucru de scris, Planeta e un hotel "comunist" rusesc tipic, care arată cam ca blocurile vechi cu 4 etaje de la noi, fară balcoane. Sunt multe hoteluri dintr-astea în Rusia, în oraşele mai mici. Au un lobby destul de frumos dar camere mici şi vechi, cu mobilier uzat, rămas din anii '80. Nu am servit masa acolo, nici măcar nu ştiu dacă hotelul ăsta are restaurant. E păcat să pierzi vremea ta şi a altora cu review-uri despre un astfel de hotel, deoarece oricine vrea să facă o rezervare vazând poza cu hotelul din exterior ştie că nu se poate aştepta la mare lucru.

Dar, dacă m-aţi provocat , mă gândesc să scriu un review la modul general, despre hotelurile ruseşti de genul ăsta în care am stat, cu exemple şi poze

mihaelavoicu [10.02.19 22:45:33] »

Am citit din fir-a păr, articolul tău, pentru faptul că, de multă vreme, subconștientul și eul mei interior, mi-au spus că, într-o viață anterioară am trăit pe aceste meleaguri, deși nu cred o iotă despre viețile anterioare. De câte ori citesc ceva despre această zonă geografică (are o denumire, îi spune podișul nu mai știu cum...), parcă retrăiesc niște fapte știute. Se aprinde un beculeț undeva, nu știu unde și retrăiesc niște momente aiurea, parcă aevea.

Dar Biserica aia, toată din lemn, nu e tot pe acolo? Una foarte veche și vestită. Pară la Pskov, era. Apare ea, prin albumele rusești.

Numai de bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
emp [11.02.19 09:26:52] »

@mihaelavoicu: Cred ca va referiti la bisericile din insula Kiji, de pe lacul Onega. Acelea sunt complet din lemn, cu multe turnulete. Sunt oarecum aproape (termen relativ, avand in vedere distantele din Rusia) de Manastirea Sfantului Alexandru din Svir. Pe Kiji nu am ajuns, desi mi-ar fi placut. Acele biserici au statut de muzeu, insula e accesibila conform unui orar, nu se poate innopta pe insula.

Mirela -N [18.03.24 22:44:45] »

Felicitari! Imi doream sa ajung acolo sa ma inchin la aceste manastiri. O calatorie spirituala deosibita zic eu.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
DOINITA, emp, mihaelavoicu, Mirela -N
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Rusia:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.060878038406372 sec
    ecranul dvs: 1 x 1