ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 30.01.2019
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Călăraşi
ÎNSCRIS: 12.09.15
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
FEB-2018
DURATA: 1 zile
single

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Tournai, un secret din Valonia

TIPĂREȘTE

Turistul plecat să descopere noi destinații este aproape mereu în luptă cu timpul. Destul de rar reuşeşti să vezi tot ce ți-ai dorit, lăsând pentru o ipotetică întoarcere admiratul unui monument, vizita unui muzeu sau trecerea printr-un oraş. Aşa că majoritatea excursiilor în Belgia țintesc în general Flandra, în special Bruxelles, Antwerp, Brugge. Valonia din nefericire apare precum o cenuşăreasă, ea fiind evitată sau cel puțin uitată. Şi de mine până în acest an, când am mers să cunosc Namur, Dinant, Mons, Tournai şi altele.

Tournai, sau Doornik cum îl numesc marinarii flamanzi, este un vechi oraş valon, aşezat pe râul Scheldt, pentru valoni Escault. Pe timpul stăpânirii romane avea o importanță redusă, dar în perioada imperiului franc a ajuns chiar capitală. Apoi Parisul a preluat irevocabil această cinste. Până să ajungă în componența Belgiei urbea a aparținut francezilor, spaniolilor, austriecilor, olandezilor şi, unicat printre oraşele belgiene, chiar şi Angliei.

Mândria oraşului rămâne catedrala Notre Dame de Tournai, o construcție începută la jumătatea sec. al XII-lea şi terminată vreo jumătate de mileniu mai târziu. Ca orice catedralăcare se respectă. Drept urmare, depinzând din care punct o priveşti este în stilul romanesc sau cel gotic. Cele cinci turnuri pătrățoase se ridică la peste 80 de metri deasupra solului şi pot fi văzute de la mare distanță. Din păcate pentru mine de circa opt ani era în reparație, schele patetice şi o macara ca un cocostârc plictisit o înconjurau stricând orice tentativă de a face o poză decentă. Interiorul apărea tot sub ambalaj de şantier la care se lucra cu încetinitorul. De la intrare m-a întâmpinat un ghid foarte amabil care mi-a vorbit despre ea şi mi-a arătat unde erau amplasate două picturi, un Rubens şi un Van Dyck. Un fapt banal în Belgia . Cum catedrala este sub patronajul bisericii şi muzeul de artă local sub cel al primăriei s-a stabilit ca cele două tablouri să fie depozitate şi nu expuse, de parcă ar fi fost vorba de un afiş anunțând venirea circului în oraş. Nu am găsit nici celebrul relicvariu realizat din aur acum opt veacuri, de nu mai puțin celebrul Nicholas din Verdun (remember relicvariul de la catedrala din Kőln). Aceasta capodopera este considerată una dintre cele şapte minuni ale Belgiei. Din fericire am putut admira complexa lucrare în marmură a lui Cornelis Floris de Vriendt, un perete interior alcătuit din nişe şi coloane, cuprinzând statui şi basoreliefuri.

Precum în multe alte oraşe din Belgia şi la Tournai este o clopotniță impresionantă, ea fiind cea mai veche dintre toate clopotnițele din aria Tarilor de Jos. A fost începută la sfârşitul sec. al XII-lea şi avea o terasă ascunsă de creneluri. Odată cu dezvoltarea oraşului i-a fost mărită înălțimea, devenind un adevărat turn de apărare. Turla a purtat mereu simbolul stăpânitorului şi astfel în vârf a stat când un dragon, când un vultur, când boneta frigiană. Înaltă de peste 70 de metri (sunt de urcat vreo 257 de trepte), cu mai multe turnuri şi turnulețe, cu statui şi un "cor" de clopote, constituie în zilele noastre una dintre atracțiile oraşului.

Pornind de la catedrală spre vest găsim frumoasa clădire a bibliotecii, o clădire cu o istorie îndelungată. Până la începutul sec. al XVIII-lea aici a fost "hôtel des Anciens Prêtres", un adăpost pentru prelații bătrâni. În timpul revoluției franceze locul devine bibliotecă, adăpostind aproape 250 de incunabule. Dar incendiul izbucnit în urma atacului aerian efectuat de germani în mai 1940 distruge mare parte dintre ele, doar 23 putând fi salvate. Printre ele o versiune a celebrului poem medieval "Le Roman de la Rose".

Centru oraşului poate fi considerat în triunghiulara piață Grande Place, locul de întâlnire a două drumuri datând din perioada imperiului roman. În veacul al XII-lea ea era înconjurată de case tradiționale cu pereți din paiantă întăriți cu bârne de lemn. Însă prin anii 1600 spiritul barocului francez a adus moda imobilelor impunătoare. Halle-aux-Draps, locul afacerilor cu pânzeturi, a fost demolat şi înlocuit cu un ansamblu elegant cuprinzând spații de depozitare, de prezentare a mărfurilor şi locuințe. Chiar dacă Luftwaffe a produs în 1940 distrugeri importante piața a fost refăcută şi astăzi este un spațiu în general destinat pietonilor, un amalgam de restaurante, cafenele şi magazine.

Tot în piața centrală este şi biserica St. Quentin, ridicată inițial pe la 1200 în stilul romanesc. Un fronton simplu flancat de două turnuri asemănătoare cu două creioane constituie fațada. Un alt turn pătrațos, supraviețuitor al epocii medievale străjuieşte mai în spate. Pasquier Grenier, celebrul creator de tapiserii, domeniu la care belgienii au fost renumiți, îşi află odihna în acest lăcaş. El nu a uitat că şi-a găsit bunăstarea în Tournai şi a contribuit financiar pentru adăugarea a trei capele în jurul altarului de la St. Quentin.

Biserica Sf. Iacob, aflată în apropierea Pieții Mari, îşi are rădăcinile pierdute în tulburele ev mediu timpuriu. Aici erau adăpostiți pelerinii plecați din Flandra către Santiago de Compostela. Piatra de construcție a provenit din carierele de lângă Tournai, iar stilul arhitectonic este caracteristic locului, cu coloane terminate prin capiteluri cu decorațiuni vegetale. Un altar format din trei panouri evocă prin imagini viu colorate scene din viața Sf. Iacob.

Şi rămânând la capitolul biserici să amintesc de Saint-Brice, una dintre cele mai vechi biserici tip hală, datând din sec. al XII-lea. O sută de ani mai târziu corpului principal, în stilul romanesc, i s-au adaugat elemente tributare goticului timpuriu şi din rațiuni practice (mărirea spațiului), dar şi estetice. Turla, apărută după alte doua veacuri, a servit multă vreme ca turn de observație pentru zona oraşului de pe malul drept al râului Schelde. Biserica ar fi rămas poate ignorată, dar în 1653 aici s-a descoperit mormântul lui Childerik I, rege franc din dinastia Merovingienilor.

Tot din perioada cănd biserica Saint-Brice avea mortarul ud datează un grup de case din apropiere. Cu frontoane înglobând arce cuminți şi ferestre divizate de coloane scurte, ele sunt încă funcționale în ciuda celor peste 800 de ani vechime. O plăcuță fixată lângă intrare specifică cât se poate de clar: "cele mai vechi case din Europa".

Deasemeni în categoria "cel mai vechi" intră şi Pont des Trous (Podul găurit), unul dintre primele exemple de arhitectură militară realizate pe teritoriul de astăzi al Belgiei. Avea ca scop protecția pe cursul Schelde-ului şi era parte integrantă din zidul care înconjura Tournai-ul, unind turnurile Bourdiel şi Thieulerie. A fost refăcut de multe ori, în urma războaielor sau a canalizarii râului. Cum în timpul ultimei conflagrații mondiale a suferit distrugeri, în 1948 a fost modificat rezultând arcul central mărit, pentru facilitarea trecerii navelor.

Ultima oră în Tournai am dedicat-o Muzeului de artă al oraşului. Incinta a fost proiectată de Victor Horta, faimosul arhitect belgian considerat un geniu al Art Nouveau-ului, şi reprezintă ea însăşi o operă de artă. Multe dintre tablourile expuse aici au aparținut lui Henri Van Cutsem, un colecționar bogat care în 1904 a donat oraşului lucrările strânse cu pasiune în cursul anilor. Nu sunt multe săli şi nu rişti să te plictiseşti, căci numele artiştilor sunt foarte cunoscute. Este o retrospectivă în timp a artei flamande şi franceze în care Peter Brueghel cel Bătrân, Rogier van der Weiden, Jan van Goyen, Peter Paul Rubens sau Jacob Jordaens îți atrag imediat atenția. Iar pânzele mai "modernilor" Manet, Fantin-Latour, George Seurat sau Van Gogh sunt deasemenea demne de orice muzeu respectabil.

Vechi centru cultural al Belgiei, Tournai este un oraş bogat în istorie şi artă. Cu un farmec aparte şi cu o înşiruire de superlative el poate fi uşor înscris într-un itinerar belgian. Sau poate rămâne ascuns, ca un secret ştiut doar în Valonia.

Să aveți un drum frumos în față.


[fb]
---
Trimis de Radu Tudoran in 30.01.19 20:29:57
Validat / Publicat: 30.01.19 21:00:32
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BENELUX.

VIZUALIZĂRI: 476 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Radu Tudoran); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Una dintre laturile pietii centrale a orasului
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
[1300 PMA] [600 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 63100 PMA (din 47 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

webmasterX [30.01.19 20:52:44] »

Excelentă recomandarea

Mutat în rubrica "Descoperă Tournai, TOURNAI" (nou-creată pe sait)

webmaster [30.01.19 21:03:14] »

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

mihaelavoicu [31.01.19 00:37:27] »

Orașul e superb, așa cum arată pozele! Istorie, artă, unicate, întrunește multe elemente de ”vino-ncoa! ” Când am văzut și un Muzeu al tapiseriilor... Wow!

Eu merg între 22-26 mai pentru a doua oară la Gand, așa pentru a-l imprima mai bine. O zi este rezervată împrejurimilor. Aș opta pentru St. Niklaas. Dacă l-ai văzut cumva, s-ar compara cu Tournai?

Valonia din nefericire apare precum o cenuşăreasă, ea fiind evitată sau cel puțin uitată. Şi de mine până în acest an, când am mers să cunosc Namur, Dinant, Mons, Tournai şi altele

Nu înțeleg, când ai fost? În 2018, conform pozelor sau 2019, conform relatării?

Nu am înțeles ce-i cu relicvariul pe care nu l-ai mai văzut. Care e legătura cu cel din Koln?

Toate cele bune!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Radu Tudoran CONS. ONORIFIC AFA / BENELUX [31.01.19 20:39:15] »

@mihaelavoicu: "Pana in acest an" era o exprimare corecta, caci review-ul a fost scris anul trecut. Dar am uitat de el...

La Sint Niklaas nu am fost inca, desi am stat doua luni la Antwerp. Am vrut sa ma duc de mai multe ori cu bicicleta, dar vremea a fost cainoasa si am renuntat.

Legatura dintre cele doua relicvarii este autorul, Nicholas din Verdun.

Cauta pe net "Zeven wonderen van België" si poate iti da vreo idee de ce sa mai vizitezi. Daca pretul biletelor muzeelor depaseste 50 de euro cumpara Museumpass.

Excursii frumoase si vreme insorita.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mihaelavoicu [31.01.19 20:59:44] »

@Radu Tudoran: Mulțumesc! Card oricum vom cumpăra. Mai am o întrebare. Există gara Dampoort în Gand. Trenul care vine de la Aeroport trece, sau nu, prin Dampoort? Se află într-o cu totul altă direcție și hotelul nostru e pe acolo. Oricum, ne descurcăm noi! Mulțam!

Radu Tudoran CONS. ONORIFIC AFA / BENELUX [31.01.19 21:24:23] »

@mihaelavoicu: Sincer nu stiu, desi am fost la ambele gari. Intra pe site-ul cailor ferate belgiene SNCB si dupa ce alegi traseul verifica statiile intermediare. Si cumpara biletul dinainte. Mai ieftin.

Dupa ce cumperi Museumpass trebuie sa-l activezi (dupa 2-3 muzee). Intri pe site si dai o adresa belgiana. Cauta una adevarata. O farmacie sau firma.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mihaelavoicu [31.01.19 22:58:55] »

@Radu Tudoran: Biletul îl cumpărăm Aeroport-Gand tur/retur cu valabilitate pentru ziua de întoarcere. Pentru o ieșire din oraș, la fel, tur/retur/seniori o zi.

Nu mă descurc prea bine pe internet, eu mă descurc la fața locului, bineînțeles aproximativ și cu probleme.

Mulțumesc și numai bine!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mihaelavoicu, Radu Tudoran

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.05289888381958 sec
    ecranul dvs: 1 x 1