ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 16.12.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Galați
ÎNSCRIS: 27.07.12
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
DEC-2017
DURATA: 5 nopți
familie cu copii
4 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CAZARE [camere etc]:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
98.33%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
la PMM* = 29 EUR
*PMM = Preț Minim MEDIU / Cameră, în cursul anului

TIMP CITIRE: 12 MIN

O bază excelentă (inclusiv spa) pentru explorarea Budapestei

TIPĂREȘTE

Sărbătorile de Iarnă bat la ușă, prima zăpadă adevărată tocmai se așterne peste peisajul înconjurător, motiv de duioase aduceri aminte...

Crăciunul de anul trecut am hotărât să-l petrecem în familie, dar nu acasă, ci în Budapesta. De unde și până unde Budapesta, nu mai știu exact; cred că a pornit de la un vis pe care-l am periodic, în care mă imaginez murându-mă într-un bazin cu apă termală, în timp ce afară ninge liniștit (poa' să fie și viscolit, oricum nu mi-ar păsa!)... Vis la care ai mei au aderat cu mult entuziasm și Budapesta a rămas! Ca de obicei, Tati a fost responsabil cu biletele de avion, iar eu cu alegerea cazării.

Am zis că dacă-i bal, bal să fie; am rezervat inițial două camere duble (dintre care una cu vedere la Dunăre) la Hotel Gellert, deținător al uneia dintre cele mai vechi și mai renumite baze spa din Budapesta. Totuși, neputând dormi liniștită la gândul că tocăm atâția bani pentru un moft, am reluat căutările, păstrând filtrul „piscină interioară”; astfel, am găsit Panorama Wellness Apartments, cu notă 9,2, poziție bunicică față de centrul orașului, cam la jumătate din prețul de la Gellert. Rezervarea am făcut-o de pe contul de booking al lui Tati, nu mai știu din ce motiv (de-aia n-o găseam mai devreme în istoricul meu, hi, hi; și cât am căutat-o!) și în felul acesta tot lui i-a revenit onoarea de a ține legătura cu proprietarul. A costat 580 de euro pentru 5 nopți (22-27 dec) - apartament pentru 4 persoane, fără mic dejun, cu acces la baza spa și la sala de fitness (banii s-au retras de pe card la data când expira anularea gratuită, cu câteva zile înainte de începutul sejurului).

Zborul nostru a fost destul de devreme, dimineața, dar s-a mai întârziat cu degivrarea și am aterizat în Budapesta pe la prânz. Gyula, proprietarul apartamentului, ne dăduse indicații să luăm un taxi din aeroport, urmând să deconteze călătoria (un fel de bonus pe care a hotărât să ni-l acorde, să ne asigure transferul de la/spre aeroport). Mă felicit că de la o vreme am obiceiul să mai notez una-alta într-un „carnețel de vacanță”, așa că pot să vă spun că drumul cu taxiul de la aeroport până la apartament (cam 20 km, pe care i-am făcut în jumătate de oră) a costat 15000 ft, echivalentul a vreo 46 de euro.

Apartamentul nostru se află într-o clădire nouă, cu multe etaje, situată în zona sudică a orașului, chiar pe malul Dunării. Dealtfel clădirea cu pricina e una dintre alte asemenea ei, cartierul pare destul de nou și încă în plină dezvoltare. Adresa de pe booking este Lechner Odon fasor 3A, cum ar veni (sper să nu greșesc) aleea Lechner Odon, blocul 3A. De fapt, blocul are dublă intrare, de pe aleea asta și de pe strada Soroksary (pe care circulă destul de celebrul tramvai 2). Chiar peste drum se găsește Muzeul Zwack Unicum, aș zice că ăsta e cel mai bun reper! (Totuși, în cele 4 zile cât am stat la doi pași de el, n-am avut ocazia să-l vizităm...)

Așa cum ne-am înțeles, l-am sunat pe dl. Gyula imediat după ce taxiul ne-a debarcat la destinație, a apărut destul de repede să ne preia. Ușa de la intrarea în clădire are un sistem magnetic de deschidere, iar după ce am trecut de aceasta, ne-am trezit într-un hol spațios, modern, centrat de o coloană imensă, la rândul ei înconjurată de o băncuță capitonată cu piele roșie. Într-un colț era un pupitru la care ședea un tânăr (ca un soi de recepție, deși nu se adresa apartamentelor de închiriat, majoritatea păreau locuite de corporatiști; chiar nu știu care era rolul recepționerului acolo, dar n-o fi fost degeaba).

Holul este tapetat cu câte 2 lifturi pe părțile laterale, corespunzătoare celor 2 corpuri de clădire pe care le deservește. Totuși, nu erau lifturile de ne trebuiau nouă. După zona lifturilor, se face câte un coridor de-o parte și de alta, noi l-am urmat pe dl. Gyula pe cel din dreapta, care ne-a condus în alt hol mai mic și la alte lifturi.

Apartamentul A.7.2 ne aștepta - previzibil - la etajul 7. Gazda noastră a descuiat ușa și ne-a poftit înăuntru. O să revin imediat la descrierea locuinței, acum ne vom concentra un pic pe felul cum a decurs cazarea. În primul rând, am făcut împreună un tur complet și ni s-au prezentat, pe scurt, facilitățile. Pe urmă dl. Gyula a dorit să ne pozeze actele de identitate și, chiar dacă pe booking era specificată o garanție de 200 de euro pe care ar fi trebuit s-o plătim la venire și s-o primim înapoi la plecare în cazul în care n-am fi adus niciun prejudiciu spațiului, gazda noastră nu ne-a mai luat-o (păream oameni serioși pesemne). Ne-a oferit o hartă și ne-a explicat cum să ajungem pe jos și cu tramvaiul până în centru, precum și care e zona cu restaurante bune și ieftine, unde mănâncă localnicii (dezbatem în articolul următor, pentru că merită!). Ne-a povestit că la 5 minute de mers găsim un Spar (supermarket) bunișor, dar să fim atenți la zilele libere ce vor urma, când va fi închis. Ne-am dus apoi împreună până la baza spa a clădirii, care se află la etajul 1 și ne-a spus că avem acces nelimitat aici, conform programului de funcționare, bineînțeles.

Ne-a asigurat de permanenta sa disponibilitate pe toată perioada șederii noastre (urma să comunicăm de-acum pe WhatsApp) și am discutat, în principiu, despre plecarea noastră, care avea să se petreacă la o oră foarte fragedă a dimineții (a promis că un taxi ne va aștepta în fața clădirii, pe Lechner Odon). Ne-a urat vacanță plăcută și a plecat; n-a mai fost nevoie să vorbim decât cu o seară înaintea plecării, când i-am reamintit de transfer.

Și acum să vedem ce a însemnat „acasă” pentru 4 zile jumate pentru noi! Ca primă impresie, apartamentul este spațios și luminos, decorat destul de minimalist, modern și funcțional în același timp. Holul de la intrare, livingul și bucătăria împart un open-space, care se continuă cu un alt holișor, din care se intră pe dreapta în baie, iar pe stânga în dormitor. Nu există balcon, dar punctul forte al acestui apartament este fabuloasa priveliște oferită de o fereastră imensă, ce ține cât jumătate din peretele ce dă spre str. Soroksary! Aveam să petrecem multe minute (și în ultima seară, chiar ore) stând pur și simplu în fața acestei ferestre și urmărind spectacolul străzii - agitația oamenilor dimineața, curgerea mașinilor pe șosea, circulația tramvaielor (unul din ele era seara îmbrăcat integral în beculețe aprinse, l-am numit „tramvaiul lui Moș Crăciun” și, după frecvența cu care trecea prin fața ferestrei noastre, știam cam cât durează o cursă completă - 45-50 de minute). În plus, seara și Muzeul Unikum era foarte frumos decorat. O priveliște de ținut minte, ce mai!

Pe holul de la intrare aveam un dulap-cuier fixat pe perete și un alt corp de mobilier ce separă holul de living. Partea inferioară a acestuia e compactă (dulăpioare cu uși, în care am găsit seiful, rezerve de lenjerie, prosoape, perne și încă o pătură pentru oaspeții ce vor dormi pe canapeaua din sufragerie), iar partea de sus e formată din câteva etajere suprapuse. Tot mobilierul holului este din pal maroniu, o nuanță deschisă și plăcută, aceeași cu a parchetului laminat ce acoperă întregul apartament (mai puțin baia și bucătăria, evident, unde se află gresie).

În living am avut o canapea-colțar din piele albă, în ton cu restul mobilierului, care e tot alb: măsuța de cafea (acoperită cu un blat de sticlă), comoda pe care stă televizorul și locul de servit masa, format dintr-o masă și 4 scaune. Petele de culoare sunt date de cele câteva pernuțe colorate ce decorează canapeaua și plantele verzi din ghivece. Chiar și caloriferul e tot alb (apartamentul se încălzește prin centrală, l-am găsit destul de înfrigurat, dar am dat drumul la căldură și seara, când ne-am întors de la plimbare era altă viață!).

În prelungirea dulapului-cuier de pe hol este un fel de bar înalt ce separă livingul de chicinetă. În fața acestuia, 2 scaune cu picioare lungi, de bar (pe care nu le-am folosit, dar nici nu ne-au încurcat prea tare). Mi-a plăcut mult culoarea mobilierului de bucătărie, un verde-oliv. Și mi-a plăcut și felul în care a fost utilizat spațiul deloc excedentar, astfel că de jur împrejur îți veneau toate la îndemână. Am avut, desigur, chiuvetă și plită prin inducție încastrate, combină frigorifică, cuptor cu microunde, cană electrică, prăjitor de pâine, espresor de cafea cu pastile (plus rezerve). Prin dulapuri am găsit tot ce am avut nevoie, tacâmuri, veselă, pahare de mai multe dimensiuni, tot felul de vase și ustensile de gătit. Am avut detergent și bureți de vase, inclusiv detergent special pentru mașina de spălat vase (pe care n-am folosit-o).

Bucătăria e un spațiu foarte util pentru noi, căci micul dejun obișnuim să-l luăm în cameră și ne place să ne începem ziua cu cafeaua preparată de noi, după tabieturile de acasă. În plus, aici a trebuit să ne gospodărim și pentru vreo două cine, căci în ceea ce privește mâncătoriile, orașul este absolut mort începând cu prânzul Ajunului (când am mai găsit câte ceva deschis prin Târgul de Crăciun din centru, așa, pe ultima sută de metri) și până a doua zi de Crăciun! Și magazinele sunt închise vreo 3 zile, și fast-food-urile, tot! - de aceea ne atenționase dl. Gyula.

În dormitor am avut un pat dublu cu saltea foarte comodă, acoperită cu lenjerie albă de bumbac. Am avut câte o pernă și câte o pilotă de fiecare, îmbrăcate tot în bumbac, dar pe nuanțe de albastru. Blatul patului face corp comun cu cele două noptiere simple, pe care se află câte o veioză. Tablouri colorate cu motive abstracte decorează pereții. Și aici am avut două ghivece cu plante, care împrospătează și ele atmosfera. Un mic dressing pentru haine și o fereastră ce dă spre aceeași frumoasă priveliște. Am uitat să spun că toate ferestrele sunt protejate de un sistem de jaluzele acționate electric, astfel că noaptea pot fi acoperite complet.

Baia e destul de spațioasă și este decorată în alb (faianța) și portocaliu (gresia). Am avut, desigur, toate facilitățile obișnuite: vas de toaletă (mi-a plăcut că hârtia igienică era „de sezon”, desenată cu omuleți de zăpadă), chiuvetă, cadă, mașină de spălat rufe. Spațiul de sub chiuvetă e ocupat de un dulăpior cu două sertare, în care am găsit recipiente cu șampon, gel de duș și tot felul de alte smacuri, odorizante de toaletă, rezerve de hârtie igienică, uscător de păr etc. Deasupra chiuvetei - un recipient cu săpun, o etajeră și o oglindă. Pe un suport metalic ne așteptau prosoape albe de bumbac, de mai multe dimensiuni, precum și halatele de baie, agățate de ușă. Am uitat să zic de covorașul de ieșit din duș, dar se subînțelege că n-avea cum să lipsească! A, și caloriferul care încălzea spațiul băii corespunzător.

Din păcate, de zona de spa n-am putut beneficia pe cât ne-am dorit! Asta pentru că, deși în mod obișnuit programul de funcționare este de la 7 dimineața până la 10 seara, în zilele de 24 și 25 decembrie a fost închisă! Asta pentru că există în permanență o persoană care se ocupă de zona spa și socot c-o fi fost Crăciunul și pentru angajații aceștia (nici la recepția din hol n-am văzut pe nimeni în intervalul ăsta). Chiar și-așa, tot a fost bine!

Există o piscină cu dimensiuni generoase, cu apa care se adâncește treptat, pornind de la o adâncime de 120 cm. Într-un capăt al piscinei există un jacuzzi circular, în care încap lejer vreo 7-8 persoane (dar noi am fost singuri în prima seară, în a doua seară s-au mai perindat pe acolo vreo 3-4 tineri, probabil locatari; abia în ultima seară locul a fost pur și simplu invadat de un grup de asiatici cu mulți copii). Apa din piscină are 26 de grade, iar cea din jacuzzi 30.

Sunt și 2 sau 3 cabine de saună, trebuie să rogi îngrijitorul „să facă focul”, dar nu-i nicio problemă cu asta, că se încălzesc destul de repede. Pe mine una nu m-a interesat aspectul, nu suport sauna, dar copiii le-au testat pe toate (umedă, uscată) și s-au declarat mulțumiți. Deasemenea, există dușuri (și anunțuri peste tot, în care ești insistent rugat să folosești dușul înainte și după fiecare scaldă), precum și toalete.

N-am reușit să vedem zona asta de spa la lumina zilei (decât atunci când ne-am cazat, pentru un timp scurt), dar are vederi foarte frumoase asupra Dunării. Nici seara vederea nu e rea, iar spoturile luminoase colorează piscina în albastru, iar zona saunelor în galben. Evident, sunt câteva șezlonguri înșirate pe latura dinspre exterior a piscinei, printre care se intercalează vase cu plante verzi. Există și sală de gimnastică, dar pe asta chiar n-am vizitat-o!

În rest, ce să vă zic?! A fost un sejur tare frumos, ne-am plimbat - chiar dacă a fost cam geruț - în sus și-n jos prin superbul oraș gătit în haine de sărbătoare, inclusiv prin Insula Margareta, pe unde nu pășisem până acum. Am prins muzeele deschise doar pe 22 și pe 23, când am reușit să vizităm Biserica Sf. Ștefan, Palatul Parlamentului și Palatul Regal, apoi doar ne-am plimbat (dintre care o zi la Szentendre, un orășel de poveste, despre care poate o să scriu).

Panorama Wellness s-a dovedit o bază excelentă pentru plimbările noastre, v-o recomand cu drag, dar, dacă obiectivul principal al vizitei în Budapesta este baza spa, atunci evitați sărbătorile legale. În rest, locul are tot ce trebuie, gazda e foarte amabilă și de încredere. Stația tramvaiului 2 e la 100 m de ieșirea din clădire, în maxim 20-25 de minute sunteți la Parlament, după ce străbateți superbul chei al Dunării, cu vedere la Buda și la Castel. Pe jos se fac 30 de minute până la strada Raday, recomandată de dl. Gyula, unde se înșiră câteva restaurante bune (iar de aici, zona turistică e la o aruncătură de băț). O călătorie simplă, în oraș (maxim 15 km), costă 310 ft, aproape 1 euro. Noi am mers de câteva ori cu tramvaiul, dar în mare parte pe jos. Despre Spar v-am zis, e la capătul șirului de clădiri. Lângă el este și un McDonalds și un Outlet cu încălțăminte. Pe Lechner Odon se înșiră o cofetărie, un magazin de vinuri și un restaurant chinezesc, dar noi nu le-am nimerit niciodată deschise.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de crismis in 16.12.18 12:34:26
Validat / Publicat: 16.12.18 15:20:12
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în UNGARIA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 605 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (crismis); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Impresiile fiind subiective, AFA nu poate garanta calitatea, relevanța, exactitatea, persistența ori conformitatea impresiilor si recomandărilor (cu asteptările și preferințele fiecarui cititor); deasemenea, responsabilitatea legală pentru afirmațiile făcute in articol revine integral și in mod exclusiv autorului (cf "Termenilor și conditiilor de folosire"); AFA sau administratorii săi neputând fi făcuti răspunzători în privinta corectitudinii ori efectelor de orice natură.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Un apus de poveste peste un oraș de poveste
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 59800 PMA (din 45 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
  • rezervă o cameră la acest hotel, prin booking.com — la un preț mediu (media pe întreg anul) de 29.81 EUR pe cameră

  • ECOURI la acest review

    8 ecouri scrise, până acum

    webmasterX
    [16.12.18 14:08:12]
    »

    Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

    Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

    crismisAUTOR REVIEW
    [16.12.18 14:28:33]
    »

    @webmasterX: Nu, e cu totul în altă parte! În sudul orașului, mai jos de Podul Petofi, pe malul Dunării, în dreptul Muzeului Unikum.

    Acum e bine!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    webmaster
    [16.12.18 16:04:51]
    »

    Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

    — (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

    — (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

    Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

    (Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

    iulianic
    [16.12.18 20:05:25]
    »

    @crismis: Superbonus pentru o bună recomandare făcută de o fină observatoare.

    crismisAUTOR REVIEW
    [16.12.18 21:37:48]
    »

    @iulianic: Mulțumesc frumos!

    mishu
    [16.12.18 23:41:41]
    »

    @crismis: O recomandare utila, insa nu de sarbatori pentru a beneficia de tot, si pana la urma mi se pare corect deoarece de sarbatori trebuie sa se bucure toata lumea.

    Cat despre

    Ne-a povestit că la 5 minute de mers găsim un Spar (supermarket) bunișor, dar să fim atenți la zilele libere ce vor urma, când va fi închis.

    era sa mi-o iau eu anul trecut in primele zile cand s-a intamplat ca vineri pe 8 decembrie aici sa fie sarbatoare, de la firma am avut liber insa nu stiam ca sunt inchise magazinele, noroc ca m-a avertizat o colega. Iar in anumite ocazii eventual se inchid mai devreme, am vazut o data un anunt care spunea ca sambata magazinul se inchide la ora 14 in loc de ora 18 pentru ca si angajatii trebuie sa se bucure de sarbatoare (era ceva local, sau mai precis, in acea zona doar).

    Dar sa va fie de bine, oricum a fost altceva, felicitari, votat cu mare drag.

    crismisAUTOR REVIEW
    [17.12.18 07:19:42]
    »

    @mishu: Nici măcar n-am fost supărați, am înțeles situația! Adevărul e că numai la noi angajatul de genul ăsta e sclav pe plantație și n-are drepturi, ci doar obligații. Chestia cu magazinele și cu piscina am înțeles-o, dar mai puțin am înțeles chestia cu restaurantele! Până și Târgul de Crăciun își strângea jucăriile pe la ora 14 în ziua de Ajun! În fine, e bine de știut. Și, în cunoștință de cauză, de evitat astfel de excursii în perioada Sărbătorilor.

    Mulțumesc pentru vizită și coment, să vii acasă sănătoasă!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    mishu
    [17.12.18 07:23:24]
    »

    @crismis: Sa știi ca și aici majoritatea târgurilor se închid de Crăciun, doar in orașele mai mari rămân unele pana la 1 Ianuarie, și am văzut și anunțuri de colectare a brazilor începând cu a doua zi de Crăciun și pana de Anul Nou. După mine ar sta bradul pana la următorul Crăciun.

    Mulțumesc frumos de urări, mai e puțin, am intrat pe linie dreapta, numai bine și vouă.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    crismis, iulianic, mishu, Zoazore

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.050710916519165 sec
    ecranul dvs: 1 x 1