ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 07.12.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Tîrgu Mureş
ÎNSCRIS: 15.06.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
AUG-2018
DURATA: 1 zile
prieteni
9 AD. + 1 COPII -- v: 15

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Rezervația naturală 'Scaunul Domnului', minunăția din Munții Călimani

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Cuvintele nu pot exprima frumusețea naturii care se dezvăluie privirii odată ajunși pe platoul Scaunul Domnului. După parcurgerea unui traseu de dificultate medie, care trece prin pădure, cu porțiuni plate, cu mici poieni de o frumusețe de poveste alternând cu pante abrupte, cu bolovani, bușteni căzuți de-a curmezisul. Trecând de pe un bolovan pe altul prin apa unui pârâu în prima parte a drumului, la final, după 3 ore, veți fi încercați de o bucurie imensă care vă inundă sufletul și fericirea vă răzbate din toți porii.

Am luat agenda de călătorii să văd când am mai urcat la Scaunul Domnului, mi-au ieșit doar 4 urcări, dar cred ca a mai fost cel puțin încă una. Cele patru urcări au fost: prima urcare, de întâi mai 1997, eu cu prietenul meu (actualul soț) și prietena mea cu prietenul ei. Patru copii de 20 de ani ne-am gandit să urcăm pe munte. Ce vreau să vă spun, e că am pornit în adidasi de la cabană, pentru că era cald, iar sus, într-o poiană umbrită pe care trebuia să o traversăm, am dat peste o zăpadă până la brâu, nebătatorita. Am calcat pe urmele "pașilor" făcute de cel mai mare om din grup. A fost o lecție învățată la fața locului, nu credeam că mai este zăpadă în luna mai.

De atunci am urcat doar în luna august, în anii: 2000-7 august, 2011-14 august, 2018-25 august. E foarte frumos în luna august, până în vârful muntelui găsești multe fructe: mure, afine, zmeură... dar și urme de urs. Când simți că nu mai ai putere, mănânci fructe de pădure și apoi continui urcușul, te îmbărbătezi spunându- ți că este energizant cu vitamine.

În 25 august 2018, ne-am adunat un grup de 10 prieteni și la ora 9:20 am pornit la drum și am ajuns înapoi la ora 16:20. Media de vârstă a grupului a fost în jur de 40 de ani, plus minus câțiva ani, dar a urcat alături de noi și o fată de 15 ani... bine, ea face atletism de performanță, așa ne scuzam noi pentru că ea era în fata grupului mereu.

Ritmul de urcare a fost unul susținut, cu pauze de odihnă când era cazul.

Ce este Scaunul Domnului?

Scaunul Domnului este un vârf care se observă la orizont, pe tot traseul Reghin-Deda, atât de pe șoseaua națională DN15, Reghin -Toplița, cât și din tren... da am circulat și cu trenul în tinerețe când nu aveam mașină.

Este un versant teșit care atinge cerul, asemănător unui scaun,

Acesta se află în partea sud-vestică a Munților Călimani, rocile muntelui sunt din andezit, platoul formând-se prin eroziune.

Suprafața rezervației este de 71 ha, conform datelor de pe un panou informativ amplasat pe traseul din pădure.

Traseul Bistra Mureșului - Scaunul Domnului are 12 kilometri lungime, conform datelor salvamont, diferența de nivel este de 600 m, înălțimea este de 1380m.

Nouă programul Endomondo ne spune altceva: altitudinea min. 623m - 1421m, altitudinea maximă, deci diferența de nivel este mai mare.

Traseul

La Scaunul Domnului se ajunge pe trei trasee, unul din satul Bistra, marcat cu bandă albastră, cel pe care am urcat noi și e cel mai scurt, mai este un traseu care urcă de la gara din Deda, marcat cu triunghi albastru, care la un moment dat se unește cu drumul marcat cu bandă albastră și încă un traseu care urcă din Gălăoaia, marcat cu cerc albastru, acesta fiind cel mai lung traseu.

Cel mai scurt si ușor este să faceți ca noi, parcurgeți cu mașina 6 km drumul asfaltat impecabil care străbate Valea Bistrei, până ajungeți la un pârâu care coboară pe partea dreaptă din pădure. Atentie, nu este râul Bistra care este pe partea stângă. Acolo este un indicator spre Scaunul Domnului. Lăsați mașina acolo și începeți să urcați. Trebuie să vă luați apă la voi, pentru că pârâul dispare de pe traseul de urcare și veți găsi apă la un izvor amenajat, doar pe platoul de la Scaunul Domnului.

Incepem urcusul spre Scaunul Domnului pe traseul Vf. Zapodia Ursului, marcat cu bandă albastră. Drumul în prima parte este de-a lungul pârâului, printre bolovani, bușteni căzuți, destul de solicitant.

După un timp apare un indicator care vă abate de la râu pe partea dreaptă. Totul se desfășoară în pantă, că doar vrem să ajungem la cer, pe Scaunul Domnului. După un timp apar poienile, care alternează cu urcușurile solicitante. Arbuștii cu fructele lor parfumate și energizante își fac apariția pe traseu. Ultima parte a urcușului este cea mai grea, vegetația dispare, picioarele resimt efortul câtorva ore de urcare și de obicei pe când ajungeți aici este amiază și soarele vă arde. Atunci vă întrebați ce căutați acolo?

După ce ați parcurs și aceasta ultimă porțiune solicitantă, ajungeți într-o poiană minunată, cu izvor amenajat, cu cativa busteni din lemn pentru odihna, loc pentru gratar, zmeuruș si sunteți la maxim zece minute de vârful Scaunul Domnului.

Aici am mâncat sandvișurile, la umbră, am băut apă rece, am admirat panorama uimitoare și am fotografiat peisajul. Ne-am bucurat de frumusețea locului, este minunat tot ce se observă de acolo.

Sunt mai multe puncte de belvedere, de pe Stâncile Vestice și de pe Stâncile Estice.

Vârfurile din Munții Călimani privite de la această înălțime, sunt minunate. Vârful cel mai înalt este Pietrosul 2100m.

De pe Stâncile Estice se observă toate localitățile până la Reghin.

De data aceasta am avut și o dronă, astfel am văzut pentru prima dată ce frumoase sunt coloanele de andezit de sub platoul Scaunul Domnului.

Durata coborârii a fost aproape la fel de lungă ca și cea de la urcare. E mai dificil să cobori prin grohotis, pietrele se rastogolesc sub picioare, presiunea pe vârfurile degetelor din ghete devine dureroasă... eu prefer să urc în loc să cobor. Se mai cade, se mai alunecă, oboseala se simte tot mai tare și foamea la fel.

După ce vă veți odihni, veți dori să urcați iar la Scaunul Domnului. Noi vom mai urca de câte ori vom avea ocazia.

Recomandarea

Frumusețea peisajului unic, bucuria pe care o încercați făcând această drumeție, vă va determina să o repetați iar și iar...

Va rog frumos sa atasati fimuletul urmatorhttps://www.youtube.com/watch?v=2fyacZdryQM&feature=youtu.be

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Dana2008 in 07.12.18 14:52:45
Validat / Publicat: 07.12.18 15:52:35
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în DEDA [MS].

VIZUALIZĂRI: 2184 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

16 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dana2008); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P14 Rezervația naturală Scaunul Domnului

belvedere

drona

EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 43600 PMA (din 32 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

16 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[07.12.18 15:51:36]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "La pas prin Rezervația naturală Defileul Deda-Toplița, DEDA [MS]" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

webmaster
[07.12.18 16:10:24]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Dana2008AUTOR REVIEW
[07.12.18 17:09:45]
»

@webmasterX: multumesc frumos!

Va rog frumos sa atasati fimuletul facut de noi https://www.youtube.com/watch?v=2fyacZdryQM&feature=youtu. be

Multumesc anticipat!

webmasterX
[07.12.18 17:39:06]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

Testosu'
[07.12.18 18:47:08]
»

@Dana2008: Ohooo!!! Ce fain traseu!!!

Si fain povestit!

Dana2008AUTOR REVIEW
[07.12.18 20:28:26]
»

@webmasterX: Mulțumesc frumos!

Ioan Raita
[07.12.18 21:22:17]
»

În frageda tinerețe și chiar mai târziu, adică între anii 1959 – 1967, mergeam acolo în fiecare vară. Uneori rămâneam și peste noapte într-o căsuță construită din lemne de brad, de către ciobani sau pădurarii din zonă. Eram o echipă formată din cinci șase prieteni. Uneori nu ne reuneam toți, sau mergeam în perioade diferite. Lângă căsuța de care vorbeam, erau doi brazi înalțiț iar la rădăcina unuia dintre ei, încă de prima dată când am fost în acel loc, am îngropat o sticlă, în care am lăsat un bilet, pe care am scris data și numele celor care am fost acolo. Am hotărât ca de fiecare dată când vom mai merge să scriem alte bilete și să le punem în sticlă. Eu am fost acolo ultima dată în vara lui 1967.

Azi în mod sigur cei doi barazi nu mai sunt acolo iar sticla nu știu ce s-a întâmplat cu ea sau dacă o fi găsit-o cineva, dar un alt lucru este și mai sigur, anume acela că articolul mi-a trezit amintiri de neuitat.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dan&Ema
[07.12.18 21:43:06]
»

@Dana2008:

Superb! Felicitari! Nu am ajuns in acest loc.

Doar de bine si de bucurii. Cadouri multe si frumoase! ⛰????????????????

Dana2008AUTOR REVIEW
[07.12.18 23:39:04]
»

@Ioan Raita: Mulțumesc frumos pentru vizită, ecou și aprecieri!

Mă bucur că articolul meu a reușit să îți aducă aminte de clipe frumoase din tinerețe.

De ce nu mai urcați să căutați sticla îngropată acolo.

Poate că brazii mai trăiesc și sunt în același loc.

Ce rol a avut sticla îngropată acolo? Ce ați mai scris în afară de nume?

Călătorii plăcute!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dana2008AUTOR REVIEW
[07.12.18 23:45:01]
»

@Dan&Ema: Mulțumesc frumos pentru vizită, ecou și aprecieri!

Scaunul Domnului este o destinație superbă... puțin riscantă datorită urșilor, dar cred că dacă aud gălăgie, se feresc din calea oamenilor.

Poate ai să ajungi și tu acolo dacă ți-a plăcut ceea ce ai văzut. Cum am msi spus, dacă vrei ceva, se întâmplă mai devreme sau mai târziu.

Călătorii plăcute!

Pe curând!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dana2008AUTOR REVIEW
[07.12.18 23:48:41]
»

@webmasterX: Mulțumesc frumos!

DOINITA
[08.12.18 10:08:29]
»

Foarte frumos traseul și foarte frumos povestit. Povestit atât de frumos încât cu votul meu a venit și superbonus ul. Felicitări și călătorii cât mai frumoase!

Dana2008AUTOR REVIEW
[08.12.18 11:46:28]
»

@DOINITA: Mulțumesc frumos pentru vizită, ecou și aprecieri!

Mulțumesc pentru compliment, @ Doinița!

Călătorii plăcute!

Dana2008AUTOR REVIEW
[08.12.18 22:48:18]
»

@Testosu : Multumesc frumos, pentru vizita si aprecieri!

Juniorul nostru nu a urcat inca, dar urmeaza... scriu asta pentru ca poate te intereseaza sa urci impreuna cu baiatul tau.

Cand ai citit articolul nu aveam incarcate inca toate fotografiile. Daca ai timp poti sa vezi inca multe instantanee frumoase cu peisajele din Muntii Calimani. Am facut si un scurt film pentru Afa... mai avem filme dar sunt si cu prietenii nostri.

Calatorii placute! Pe curand!

Ioan Raita
[09.12.18 10:26:43]
»

@Dana2008: Mulțumesc pentru răspuns.

De ce nu mai urc acolo? Păi ce să spun, din 1967 până în prezent, au trecut după socotelile mele, cinci zeci și unu de ani la care dacă adăugăm cei vreo douăzeci și șase pe care îi aveam când am ajuns ultima dată acolo, cred că rezultă răspunsul la întrebare.

Rolul sticlei puse de noi acolo nu s-a dorit unul special. Prima dată când am fost acolo aveam vre 14-15 ani și eram sub influența poveștilor de aventuri pe care le citeam pe ”facebook-ul” bibliotecii Școlii Generale din Deda, Insula Misterioasă, Robinson Crusoe, Cireșarii, și multe altele. Așa că inspirați din acestea, am vrut să lăsăm o urmă a trecerii noastre pe acolo.

În ceea ce privește existența încă a brazilor acolo nu cred că mai este posibilă pentru că după înălțimea și grosimea lor păreau să aibe atunci 40-50 de ani așa că este puțin probabil să mai fie acolo, dar sticla ar putea să mai fie găsită. Urmărind fotografiile, despre care mi-am dat seama din prima clipă că sunt realizate din dronă, mi-am amintit că și atunci era acolo un brad cu o scară precum cel din P 21 pe care îl văd foarte uscat și destul de vechi.

Aș vrea să mai spun că noi nu urcam pe Zăpodea ci pe partea cealaltă, iar urcușul dura cam trei ore. La coborâre era mai ușor. Pe Zăpodea am coborât o singură dată. Noi treceam la urcare râul Bistra cam în dreptul locului numit Cetate pe care credă ar trebui să il știți și poate chiar ați fost acolo pentru că are și acesta legendele lui.

Dana2008AUTOR REVIEW
[09.12.18 21:51:54]
»

@Ioan Raita: Bună seara!

Îmi cer scuze în primul rând pentru că mi-am permis să nu folosesc cu apelativul "dumneavoastră" atunci când am conversat prin ecouri.

Ce frumos să puneți în practica cele citite în cărțile de aventuri.

Noi am ajuns și în două ore și 45 minute atunci când am urcat doar eu, sotul și unchiul... am avut un alt ritm și întotdeauna un grup mai mic este mai compact.

Știm legenda locului, nu am fost acolo, dar vom ajunge cândva la Cetate.

Multă sănătate! Călătorii plăcute!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, Dana2008, DOINITA, Ioan Raita, Testosu', Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Rezervația naturală Defileul Deda-Toplița:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.090197801589966 sec
    ecranul dvs: 1 x 1