ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 30.11.2018
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
TIMP CITIRE: 4 MIN

Centenarul României (1918-2018) Episodul 5: Regina Maria și România

TIPĂREȘTE

Ce se mai poate scrie despre Regina Maria a României? Sper că toți măcar au auzit (dacă nu au citit câteva rânduri) despre această personalitate a istoriei României, factor de echilibru, de unitate națională și de cultură, o persoană străină de pământul românesc, dar care a ajuns să iubească și să își dedice viața acestei țări.

Și ne privirăm față în față, poporul meu și eu. Acesta a fost ceasul meu, un ceas ce n-a fost dat multor ființe pe lume, căci în acel ceas, scumpii mei români nu aclamau numai o idee, o tradiție sau un simbol, ci aclamau și o ființă pe care ajunseseră s-o înțeleagă. Străina venită de peste mări nu mai era străină. Era a lor… – nota Regina Maria după încoronarea lui Ferdinand I drept Rege al României în 1914.

Fiică a ducelui de Edinburg și a Marei Ducese de Rusia, nepoată a reginei Victoria și a țarului Aleksandru al II-lea al Rusiei, Maria Alexandra Victoria de Saxa-Coburg și Gotha va deveni Regină a României în 1914.

Educată în spiritul epocii victoriene, Regina Maria va scrie circa 30 de volume, începând cu poveștile pentru copii, continuând cu articolele pentru soldați din timpul războiului și memoriile personale (publicate sub titlul „Povestea vieții mele” în 1934-1935). Simt dorința de a-mi așterne pe hârtie amintirile, ca să mi le pot rechema în minte în anii ce vor urma; sunt atâtea lucruri pe care mă tem să nu le uit, dar nu știu câtuși de puțin în ce ordine am să le povestesc – scria Regina în 1910.

A adoptat și a fost adoptată de poporul român, națiune în slujba căreia Regina Maria își va pune toate cunoștințele, farmecul și generozitatea. Organizatoare a numeroase spitale de campanie în Primul Război Mondial, apărătoare a intereselor României Mari la Conferința de Pace de la Paris din 1919 (Venirea mea aici a schimbat mult situația României, mai ales în ceea ce privește interesul, înțelegerea și simpatia față de țara mea), membru corespondent al Academiei de Belle-Arte din Paris, strălucitoare promotoare a României în Statele Unite ale Americii (timp de o lună de zile, în 1926, Regina Maria călătorește în „Lumea Nouă”: Sunt aici să fac România ceva mai personal decât statistici și hărți), suverana României reușește să impresioneze o lume întreagă.

Transilvania, Bucovina, până și Basarabia! România Mare! Parcă îmi venea amețeală când îmi dădeam seama de mărinimia soartei. Nu e vorbă, pornise poporul nostru în război cu cântecul pe buze, fiindcă se ducea să lupte pentru visul lui de veacuri, însă între timp se iviseră clipe atât de negre, încât azi aproape mă tem să privesc lumina zilei. Mai e un lucru: izbânda noastră însemna prăbușire și nenorocire pentru atâția alții. (…) Trebuise să se dărâme atâtea state ca să se înfăptuiască Unirea noastră și aveam destulă conștiință ca să mă înspăimânt de hotărârile soartei. S-ar fi putut tot atât de bine să fim noi cei învinși, căci nu plecaseră și toate celelalte neamuri în luptă cu încredințarea că era sfântă cauza lor? (…) Vai, și câte jertfe, ce măcel, câtă moarte!

Mii de pagini s-au scris despre Regina Maria și vor mai curge valuri de cerneală și de aici încolo. E greu să scrii despre această multiplă personalitate care a luminat istoria României. Vă sfătuiesc să citiți câte ceva…

În amintirea vremurilor, Regina Maria va rămâne, mai presus de toate marile ei însușiri și strălucitele ei talente, ca însăși voința neînfrântă care a smuls împrejurărilor vitrege îndeplinirea unității naționale – scria istoricul Nicolae Iorga.

La mulți ani România!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 30.11.18 19:45:13
Validat / Publicat: 30.11.18 21:33:12

VIZUALIZĂRI: 422 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 Regina Maria la Scroviștea - preluare Internet.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE?
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 44 PMA (din 44 voturi)

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

liviu49
[30.11.18 21:47:32]
»

@tata123: Vad ca nu te lasi deloc! Ne aduci in fiecare zi o noua portie de istorie pe masa cunoasterii noastre. Ce bine ar fi daca in fiecare zi s-ar publica cate un articol legat de istoria ultimilor 100 de ani! . Sunt atatea de spus, de povestit, de adus la lumina, ca atunci cand le aflam constatam cat de putin ne cunoastem tara.

Felicitarile mele pentru acest articol si iti adresez indemnul de a ne aduce istoria Romaniei in prim plan cu alte articole.

Numai bine si calatorii placute!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
mihaelavoicu
[30.11.18 22:55:32]
»

Odată în viață este Centenar. Eu personal mă bucur că fac parte din generația care am prins Centenarul.

Mă bucur că am văzut pe îndelete ALBA IULIA, orașul, Cetatea, Sala Unirii, Biserica Întregirii, fortificațiile romane, Muzeul Unirii și mai câte, atunci în martie 2018. ”O fo'fain tare la Alba! ”

Și pentru asta trebuie să-i mulțumesc în primul rând, d-lui Cornel, cel care a organizat întâlnirea AFA, la 10 ani de existență a saitului, cu multă inspirație, taman la Alba Iulia. Atunci am înțeles Alba Iulia și spiritul AFA. (Totuși, cer scuze pentru unele intervenții ale mele pe sait, poate uneori neoportune, dar nu toți suntem la fel).

Dar, adăugând și aceste reviewuri despre Unire, așa, pe înțelesul tuturor (noi, generația din școlile comuniste habar nu aveam de Regina Maria, numai ce auzeam vorbind prin casă), mi-am completat cunoștințele despre Marea Unire și personalitățile care au contribuit la realizarea ei.

Dacă vei continua acest serial, îți mulțumesc, dacă nu-l vei mai continua, îți mulțumesc pentru cele 5 episoade. Pentru mine au fost bine venite și meriți felicitări. Multe felicitări.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][3 voturi]
abancor
[01.12.18 23:10:13]
»

Numai în gura unui monarh pot să sune cuvintele „poporul nostru” sau „țara mea” curat, lipsit de demagogie și politicianism. Nu e vorba de un raport de posesiune, nu e ca și cum ai zice „mașina mea”, ci e o relație de co-dependență în sens bun, de grijă și datorie părintească, e cum ai zice „familia mea”, sau „casa mea”, e dragostea gospodarului pentru moșia lui.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
adrian949
[02.12.18 17:39:51]
»

@tata123: Felicitări pentru aceste poștari. De când mă uit pe Am Fost Acolo am constatat ca ești nr. 1 în istorie (e și profesia ta?) și, de asemenea nr. 1 în preluările de pe internet. Este totuși o depunctare pe care nu o inteleg: în 2017 ai fost pe locul 5 și puteai fi pe locul 2 cu cele peste 78000 de puncte care apar în plus (retroactiv?) Pe all time.

Nu cred ca sunt retroactive pentru ca ar însemna 60-80 de voturi. Undeva este o eroare de calcul în sistem care te dezavantajează în 2018 unde aceste puncte nu apar sau te-a dezavantajat deja în 2017.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
tata123 🔱AUTOR REVIEW
[03.12.18 09:13:44]
»

@adrian949: Mulțumesc pentru aprecieri, așa cum au fost ele. Istoria e o carte pe care ar trebui să o citim fiecare dintre noi.

Nu am urmărit cu atenție șirul cifrelor și nici nu am făcut comparații. Voturile primite în 2018 pentru articolele din anii trecuți se contabilizează la punctajul AllTime, dar nu te mai ridică în clasamentul anului în care a fost postat materialul pe AFA.

Numai bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
florinsta
[03.12.18 16:30:41]
»

@tata123: încă o data felicitări. Despre punctaj, dacă ăsta e regula - e OK.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adrian949, florinsta, liviu49, mihaelavoicu, tata123 🔱
Alte articole din această RUBRICĂFilozofări de suflet (mai puţin turistice):


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.048126935958862 sec
    ecranul dvs: 1 x 1