ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 30.05.2010
DE ARA
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Timişoara
ÎNSCRIS: 09.01.10
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
JAN-2007
DURATA: 8 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
80.00%
Mai degrabă mulțumit
CAZARE [camere etc]:
70.00%
Satisfăcător
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
70.00%
Satisfăcător
PLAJA şi MAREA:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
81.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Opt zile in Elvetia

Ilustrație video-muzicală

TIPĂREȘTE

O sa incerc sa va descriu cateva din frumoasele orase ale Elvetiei.

Lucerna, oraşul, este situat pe malul lacului Lucerna.

A fost capitală a tarii în 1798. Noi am avut inclus in program un ghid foarte bine pregatit si iata ce puteti vizita aici*

Centrul de cultura de pe malul lacului, care a fost construit de Jean Nouvel. Centrul reprezintă una dintre cele mai importante săli de concert din lume. În fiecare an, spre sfârşitul verii, are loc faimosul festival de muzică clasică.

Râul Reuss se varsă în lac, motiv pentru care în oraş există câteva poduri. Cel mai faimos este Podul Capelei, un pod de lemn de 204 m lungime, construit în 1333, dar a fost înlocuit în 1993, după un incendiu. De atunci s-au interzis artificiile pe pod in noaptea de Revelion. Podul trece pe lângă Turnul cu Apă în formă de octogon, o fortificaţie din secolul XIII. Podul împreună cu Turnul cu Apă reprezintă emblema oraşului.

Muzeul de transport este impresionant, cu exponate din toate domeniile transportului incluzând locomotive, vagoane, automobile, nave şi avioane.

Centrul de cultura de pe malul lacului a fost construit de Jean Nouvel. Centrul are una dintre cele mai importante săli de concerte din lume (acustică: Russel Johnson). În fiecare an, spre sfârşitul verii, are loc faimosul festival de muzică clasică.

Revelionul l-am petrecut la bordul unuia din multele vase de croaziera care strabat lacul Lucerna. Meniul a costat destul de mult, nu a avut bauturi incluse in afara unui pahar de sampanie oferit la miezul noptii.

Meniul a fost putin ciudat pentru noi, romanii in sensul ca dupa o supa de crutoane fierbinte am primit inghetata cu votca. Cel mai ieftin vin la bord era in jur de 48 franci elvetieni si era importat din Noua Zeelanda. Am primit locuri la geam destul de proaste, comparativ cu germanii sau francezii de la bord, care au imprastiat putin grupul romanesc.

La primul nivel al navei, (noi fiind repartizati la ultimul nivel) canta live o formatie de 2 artisti. Nimeni nu dansa, asa ca am luat initiativa, spre bucuria celor 2, care s-au oferit sa cante orice am dorit.

Vasul s-a intors in port langa podul Capelei, aliniindu-se catorva zeci de nave care au venit sa salute multimea stransa pe pod. Toate navele au pornit sirenele, multimea aclama pe mal, a fost cu adevarat impresionant. Calatoria a durat pana la 2 dimineata, cand ne-am intors in port si ne-am retras la hotel.

Hotelul de 3*, era confortabil in sensul ca avea camera destul de mare pentru 3 persoane, dar nu avea frigider si era situat intr-o zona putin comerciala.

A doua zi la 8 dimineata aveam programata o croaziera pe lacul Lucerna si o excursie cu trenuletul alpin pe muntele Rigi, intr-un cadru natural de vis. Partiile de schii sunt excelent amenajate. Totul este facut pentru confortul turistilor, nici macar la restarantul din zona nu trebuia sa mergi pe jos, luai un lift de la baza partiei si erai deja in sala de mese. Am avut noroc de vreme buna dar a fost obositor fiind chia dupa Revelion.

Berna, capitala Elvetiei, a fost întemeiată în 1191 de către ducele Berchthold V de Zähringen, care a numit oraşul "Berna" pentru că, după legende, ar fi ucis un urs el obisnuind sa mearga des la vanatoare. Berchthold al V-lea avea un plan clar: a aşezat oraşul pe o peninsulă a râului Aare, ca să fie protejată în mod natural din trei laturi, iar a patra latură era să fie protejată de un zid şi un turn de apărare. Primul lucru vizitat aici a fost groapa cu ursi, simbol al orasului si traversarea raului Aare. Desi era plina iarna, iarba grasa elvetiana era prezenta.

Alte monumente importante sunt: Zytglogge, un turn medieval cu un ceas foarte elaborat cu păpuşi care se mişcă, Münster, o catedrală gothică din Secolul XV şi primăria din acelaşi secol. Bundeshaus, palatul parlamentului, care a fost construit între 1852 şi 1902 poate şi el fi vizitat. In fata lui era amenajat un patinoar, cu muzica, nu stim cum lucrau parlamentarii…

În afară de monumente, oraşul Berna mai are un parcul zoologic celebru Dälhölzli, o grădina cu trandafiri Rosengarten (care a fost un cimitir înainte să fie transformată în parc în 1913), şi piscina Marzili, situată direct în râul Aare.

Am stat in Berna cu ochii mari pe celebrul ceas, care functioneaza perfect. Albert Einstein, nascut in Germania, a venit sa lucreze in Berna si a locuit in cladirea din poza. Totul foarte curat, strazile erau pavate cu piatra cubica si aveau nenumarate arcade, deci te puteai plimba si pe ploaie, admirand vitrinele magazinelor.

Un alt oras frumos este statiunea MONTREAUX, situata pe malul lacului Leman. La MONTREAUX, am admirat statuia inchinata lui Freddie Mercury, cunoscut ca solist vocal al trupei rock Queen, statuia a fost executata de sculptorul Irena Sedlecka de origine ceha ca un tribut adus celebrului artist.

Are 3 metri inaltime si vedere spre lacul Geneva, a fost dezvelita la 25 noiembrie 1996 de către tatăl lui Freddie si Montserrat Caballé. Începând din 2003, fani din întreaga lume se adună anual în Elveţia să mai aduca omagii cerebrului artist, in primul weekend din septembrie

Lacul Geneva sau Lacul Leman in franceză, este cel mai mare lac din Europa occidentală. Numele său, probabil de origine celtică, a intrat în franceză prin intermediul limbii latine.

În formă de corn, lacul are malurile nordice, vestice şi estice în Elveţia şi malurile sudice în Franţa. Frontiera dintre cele doua ţări trece prin mijlocul lacului.

Lacul Geneva este traversat de la est la vest de către fluviul Ron.

Formarea lacului are origini multiple în urma cu 15 mii de ani: alunecări tectonice şi prin topiri ale gheţarilor.

Se zice ca daca ar seca toate rezervele de apa din Europa, acest lac ar putea sa asigure apa necesara intregii populatii. Iarna am putut admira aici o vegetatie bogata si foarte verde.

Apoi am plecat in vizita la castelul Chilon, cam o ora.

Orasul LAUSANNE, unde am vizitat Catedrala si Primaria, mergand tinta spre GENEVA, unde am vizitat Catedrala Sf. Petru, Fantana arteziana, Monumentul Brunswick, Podul Mont Blanc, sediul Crucii rosii.

Geneva ocupă primul loc la egalitate cu Zürich în lista oraşelor cu cea mai bună calitate a vieţii. Oraşul Geneva este un centru comercial şi financiar. Un mare număr de bănci elveţiene au sediul aici, în special cele care operează în sectorul private banking. Industria serviciilor este foarte importantă pentru Geneva, aici se află sediile multor corporaţii multinaţionale, precum şi ale multor organizaţii internaţionale, precum Natiunile Unite sau Uniunea Poştală Internaţională. Ca centru financiar, oraşul Geneva este de importanţă internaţională. Instrumentele şi maşinile de precizie sunt o altă branşă în care economia Genevei e puternică. Aceasta se reflectă în producţia tradiţională de orologii din Geneva. Aici ne-a prins seara si fiind si la ei zile libere am prins greu locuri la cina iar preturile erau mari.

Ultimul oras cuprins in circuit a fost Zurich, unde aveam in program Piata Garii, Turnul Rotund, Biserica Sf. Petru, Fraumunster, Catedrala.

Zurich este cunoscut pe plan mondial pentru institutiile sale financiare si bancare, aici avand sediul numeroase banci de renume din intreaga lume. Fascinantele muzeuri, in special Muzeul National (Landesmuseum), strazile pline cu magazine si buticuri cu bijuterii, manastirile Grossmunster (manastire de preoti) si Fraumunster (manastire de maicute) reprezinta cateva repere importante pentru vizitatorii orasului Zurich. Cel mai mare ceas din Europa se gaseste in biserica St. Peter.

Zurich este si un centru industrial, aici aflandu-se numeroase tipografii si case de editura, dar in acelasi timp este si gazda a numeroase congrese internationale si cel mai mare oras al Elvetiei. Este situate pe malul lacului cu acelasi nume.

Aceaste orase sunt reprezentative, pentru tara cantoanelor. In speranta ca v-am facut curiosi, bucurati-va de frumusetile pamantului!


[fb]
---
Trimis de ARA in 30.05.10 00:36:06
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4963 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ARA); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P18 DIN NOU LACUL GENEVA SI CLIMALUI BLANDA.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 6500 PMA (din 12 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

webmaster13
[30.05.10 07:51:27]
»

sper sa placa melodia atasata!

pepsi70ro
[30.05.10 08:19:51]
»

Excelent review, am calatorit in aceasta dimineata in Elvetia, citind aceste frumoasele impresii si tare mult mi-a placut. Felicitari!

Costi
[30.05.10 09:35:01]
»

Măi, voi, timişorenii, parcă nu eraţi aşa de vorbăreţi ...

Am citit cu plăcere lungul review al tău şi am primit un nou imbold să ajung în această frumoasă ţară, printre puţinele europene unde nu am ajuns încă.

Mulţumesc pentru informaţii şi pentru frumoasele fotografii.

ARAAUTOR REVIEW
[30.05.10 10:17:28]
»

Multumesc pentru melodie si pentru ecouri.

Ce sa fac ? Ora de somn a devenit 3 a.m.....

Diaura*
[30.05.10 11:45:28]
»

@ARA Minunate locuri si execelenta relatare a lor. Felicitari.

Iar referitor la: "Meniul a fost putin ciudat pentru noi, romanii in sensul ca dupa o supa de crutoane fierbinte am primit inghetata cu votca" si eu as fi fost la fel de surprinsa.

georgiana
[30.05.10 12:23:09]
»

Acum dupa ce v-am cunoscut mai indeaproape, la intalnirea din Ungaria... cand citesc reviews-urile am alta senzatie, aceea de parca te-as auzi cum povesteti, acolo, in bazinul din pestera de la Aqua Palace, la hidromasaj... si scriu zambind, dar si-un mic oftat ma incearca, pentru ca totul... a trecut repede!

Nici macar nu am putut sa ne luam la revedere, pentru ca eu am plecat foarte de dimineata in excursia de la Budapesta. iar tu ai plecat in acea zi acasa. Vad ca nu ai nici disponibila functia de a primi pe site mesaje private!

Ma bucur ca ai venit incantata din sejurul din Elvetia!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
pepsi70ro
[25.07.10 21:57:52]
»

Fragmente copiate de aici:

http://ro.wikipedia.org/wiki/Lucerna

http://vacantalux.ro/tara.php?id=6&id_tip=3

http://ro.wikipedia.org/wiki/Lacul_Geneva

http://www.mayer-transport.ro/orase-elvetia/orasul-zurich/

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ARA, Costi, Diaura*, georgiana
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Elveția:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.062289953231812 sec
    ecranul dvs: 1 x 1