ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.09.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
LUNA
AUG-2018
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

La Restaurant Aktaion

TIPĂREȘTE URM de aici

În Rhodos Town, Aktaion este un loc istoric. Fondat în timpul dominației otomane, după venirea italienilor Aktaion a fost transformat în club pentru ofițeri și înalții oficiali ai statului. Numit "Circolo d'Italia", în perioada 1912-1948 clubul a găzduit toate evenimentele sociale de marcă. În fața clubului italian, în zona Mandraki, aveau loc parade, evenimente muzicale, politice, sportive, sociale și religioase.

Eliberarea de la 31 martie 1947, dar și alipirea insulelor Dodecaneze la Grecia (7 martie 1948), au fost sărbătorite la Aktaion. În curtea largă de la Aktaion, marcând eliberarea, a fost plantat la 31 martie 1947 un arbore - Ficus Benjamina - care umbrește și acum grădina de vară.

În plimbările noastre, am trecut de multe ori prin fața istoricului edificiu care-ți spune prin însăși înfățișarea lui că este de origine turcească. În prezent găzduiește un mare restaurant cu grădină și o terasă stradală cu două rânduri de mese. Însetați și încălziți, am decis să poposim acolo pentru a ne răcori la un pahar cu bere. Așezați la una dintre mesele cu vedere la stradă, acolo unde preferă să stea toți cei cărora le place să privească peisajul și furnicarul de trecători, am comandat un Mythos mic pentru mine și un Zythos normal pentru soțul meu. Spre surprinderea noastră, mai întâi ni s-a adus - din partea casei - un bol cu chipsuri și câte un pahar cu apă și gheață. În cele din urmă a sosit și berea și - conectați la internet (aici WiFi este free și chiar funcționează), discutând sau privind portul și edificiile lui istorice - timpul a trecut repede. Când am plecat, deciseserăm deja să revenim într-o altă zi pentru cină. Acest eveniment s-a petrecut în ziua dedicată turului de oraș cu "Hop on - Hop off", circuitul autobuzului turistic începând și încheindu-se chiar în fața Restaurantului Aktaion.

La a doua venire, am fost întâmpinați de un ospătar care - după ce ne-a întrebat dacă dorim să și mâncăm - ne-a condus la o masă în grădină. Grădina este minunată. Este mare și umbrită de mulți arbori falnici, cu trunchiuri noduroase, contorsionate. Mesele sunt așezate pe postament pietruit și pe alocuri, acolo unde este necesar, sunt umbrite suplimentar. Masa la care am fost conduși se află la marginea grădinii, cu o bună vedere la zona stradală, cea în care consumatorii - cu scaunele întoarse către faleză, ca la spectacol - se răcoresc cu băutura aleasă, discută și… nu se mai dau plecați. Când umbrele serii coboară peste oraș, pe fiecare masă de la Aktaion se aprinde câte o lumânare, luminița ei sporind atmosfera romantică.

Pe covorașul de la intrare, pe șervețele, pe meniuri, alături de silueta clădirii pe care flutură steagul grecesc, vedem arborele monument - Ficus Benjamina - sădit la eliberarea țării, iar dedesubt 1948, anul alipirii Arhipelagului Dodecanez la Grecia.

N-aș spune că am venit la Aktaion pentru că ne era foame. Cel mai mult ne-a atras frumusețea locului și atmosfera de acolo. Totuși, ce am comandat? Pentru început, un aperitiv pentru soțul meu - Tsipouro cu gheață, apoi aceeași bere ca și rândul trecut (Mythos mic pentru mine și Zythos normal pentru soțul meu). Ne-au fost aduse toate o dată, dar și cu nota de plată fără ca noi să fi apucat să comandăm și restul. Am pus această grabă pe seama aglomerației care uneori îi mai face pe ospătari să gafeze. Sau, poate, așa se practică acolo.

Friptura de miel cu cartofi prăjiți, tzatziki și pâine tradițională a fost alegerea soțului meu, iar eu am preferat Souvlaki de porc cu legume, cartofi prăjiți, tzatziki și pâine tradițională. Ce m-a atras la acest souvlaki pe care îl puteam găsi oriunde în insulă? Prezentarea. Spânzurată de un suport de inox, deasupra farfuriei cu cartofi prăjiți, tzatziki și pâine tradițională, țepușa de metal purta cu mândrie câteva bucățele de carne de porc fripte împreună cu ardei și ceapă. Calitativ, nu pot spune că a fost cu ceva mai presus decât în alte părți. Ba chiar, pentru gustul meu, cartofii prăjiți erau cam uscați, pâinea de asemenea.

Soțul meu s-a declarat mulțumit de costițele de miel și de tot ceea ce a fost alături de ele.

Deși eram hotărâți dintru început să ne încheiem cina cu câte o înghețată - "Aktaion Special" (eram curioasă să văd cum poate face Aktaion ca o înghețată să fie specială) - am renunțat. Ne era teamă că înghețata va fi adusă o dată cu fripturile (așa cum s-a întâmplat cu berea Zythos a soțului meu care se încălzea în timp ce-și bea aperitivul). Cum nota de plată fusese și ea adusă din nou, corectată, o dată cu friptura, să mai fi solicitat o a doua coreție pentru înghețată dacă o comandam la sfârșitul mesei? La plecare, în drum spre Hotel Lomeniz - cel care ne găzduia, am servit înghețată în altă parte.

Consumația la Aktaion a costat 50 euro pentru două persoane. Atașez imaginile câtorva dintre filele meniului pentru a vă face personal o idee privind prețurile practicate la Aktaion. La o privire generală, apreziez că prețurile sunt măricele. Sunt multe alte restaurante și taverne în Rhodos Town, în special în orașul vechi, care oferă cam aceleași preparate, dar cu prețuri mai modeste.

Aktaion este însă un loc special. Amplasamentul său ultracentral, priveliștea pe care o oferă grădinile sale, istoria care s-a derulat aici și nu în ultimul rând locul de joacă pentru copii (cu supraveghetori specializați) care funcționează la Aktaion întreaga zi, fac din Aktaion un loc special, căutat și apreciat de multă lume.

Concluzie

Pentru frumusețea locului, pentru culoarea locală, apreciez că turiștii care se află în Rhodos Town ar trebui să treacă pragul acestui restaurant-monument. Dacă nu pentru o masă în adevăratul sens al cuvântului, măcar pentru o băutură răcoritoare sau pentru o cafea.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de iulianic in 05.09.18 09:58:00
Validat / Publicat: 05.09.18 10:42:07
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.

VIZUALIZĂRI: 1123 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P11 Restaurant Aktaion - Friptura de miel cu cartofi prăjiți, tzatziki și pâine tradițională.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
[1300 PMA] [600 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 31900 PMA (din 23 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

12 ecouri scrise, până acum

webmasterX [05.09.18 10:41:16] »

Mutat în rubrica "Unde mâncăm în Rhodos Town?, RHODOS TOWN" (nou-creată pe sait)

dinuc [05.09.18 10:57:01] »

Obiceiul de a aduce nota de plata imediat este datorat faptului ca au si ei ANAF-ul lor...

iulianic [05.09.18 11:12:22] »

@dinuc: O fi și acesta un motiv, dar nu ni s-a mai întâmplat în altă parte în Grecia să se aducă nota de plată înainte de a-ți încheia comanda. E adevărat, nu-ți pretind să și efectuezi plata. Plata se face - cash sau cu cardul - la sfârșit, atunci când dai semne că vrei să achiți și să pleci. Mi s-a părut neelegant a fragmenta comanda. Poate că a fost o întâmplare și nu un obicei.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
dinuc [05.09.18 11:27:21] »

@iulianic: M-am intalnit cu acest obicei de anul trecut, in Naxos, Santorini si Atena, iar anul acesta in Rodos (doar in Rodos Town). Este adevarat ca dupa 1 septembrie obiceiul dispare in 90% din cazuri.

iulianic [05.09.18 11:45:56] »

@dinuc: ANAF-ul lor, sau cum s-o fi numind, este adevărat că acum este mai vigilent. Până anul trecut nu puteam plăti cu cardul decât prin supermarketuri, la restaurante sau la agenții turistice… nici pomeneală. Anul acesta am făcut toate plățile mai importante cu cardul.

Ceea ce m-a surprins la Restaurant Aktaion a fost nu că am achitat cu cardul sau că ne-au dat bon, ci că acesta a venit în reprize, corectat și completat cu ceea ce mai comandasem ulterior. Nu așteptau să finalizăm comanda și să emită un singur bon, cu toate cele comandate, așa cum se practică pe la noi.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
dinuc [05.09.18 11:56:55] »

@iulianic: In opinia mea este normal sa primesti nota la sfarsit. Eu am intrebat anul trecut un ospatar de ce aduc nota imediat ce dai comanda si raspunsul a fost ca daca ii prinde ca nu au marcat de se comanda sunt pasibili de amenda (2000 euro spunea el) pentru fiecare nota nemarcata. Probabil pentru a se pune la adapost au adoptat aceasta varianta. Eu anul acesta am evitat sa mananc in Rodos Town unde este totul prea comercial pentru gustul meu si am preferat taverne cat mai traditionale. In Rodos Town se pune accest pe spectacol si mai putin pe gust.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
iulianic [05.09.18 12:30:06] »

@dinuc: Aaa, asta cu aspectul comercial am remarcat-o și noi. E mare vad turistic acolo și de aceea merge. În afară de Restaurant Aktaion (pe care l-am testat mai mult din curiozitate și nu de foame) și o tavernă din orașul vechi, am luat masa la terase și taverne mai apropiate de Hotel Lomeniz unde eram cazați sau aiurea, prin insulă, pe unde ne prindea foamea în timpul zilei.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
dinuc [05.09.18 12:58:04] »

@iulianic: Oricum anul acesta a fost mai ponderat din punct de vedere comercial si se pare ca exista o tendinta de a revenii la traditional. Acum doi ani, cand am mai fost in Rodos Town erau zone in care te simteai ca in cel mai ieftin bazar.

webmaster [05.09.18 14:42:10] »

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

webmaster [05.09.18 14:42:35] »

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

DOINITA [06.09.18 17:08:53] »

Gata, am dat votul aducator de bonus! Grecii, insulari sau nu, nu se dezic si aduc mai intai apa sa te hidratezi. Frumos si bun obicei au...

Felicitari pentru review si sa va fie de bine vacanta!

iulianic [06.09.18 17:49:27] »

@DOINITA: @DOINITA: Mulțumesc pentru aprecieri! E bun obiceiul cu apa oferită de greci pentru hidratare, mai ales în zile atât de călduroase cum au fost cele în care am vizitat noi insula Rhodos. De mirare pentru unii ca noi a fost faptul că deși comandaserăm bere - pentru hidratare în cazul nostru (nu suntem băutori de halbă după halbă) - ni s-a adus apă.

La unii, amatori de pahar, am auzit două zicale pe care eu, ca nebăutoare, nu pot să le contrazic:

Vin după bere… / O plăcere!

și

Bere după vin… / E-un chin!

În cazul apei la greci o fi potrivit:

Bere după apă… / Ia de te adapă?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
dinuc, DOINITA, iulianic
Alte impresii din această RUBRICĂUnde mâncăm? Taverne în Rhodos Town:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.056829929351807 sec
    ecranul dvs: 1 x 1