ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 21.08.2018
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • --- F ---
    GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: Mannheim Germania
    ÎNSCRIS: 23.10.09
    STATUS: SENATOR
    DATE SEJUR
    SEP-2017
    DURATA: 3 zile
    cuplu fara copii
    2 ADULȚI

    GRAD SATISFACȚIE
    SERVICII:
    37.50%
    Mai degraba nemulțumit
    CADRUL NATURAL:
    70.00%
    Satisfăcător
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    25.00%
    Foarte nemulțumit

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    44.17%

    AUTORUL NU ar recomanda
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 7 MIN

    Jaipur orasul roz înflăcărat

    TIPĂREȘTE URM de aici

    Astazi ma oblig sa scriu ultimul articol despre India. Sa inchei odata aceasta parte a vietii mele sa o pun la ad-acta si sa inchid pentru totdeauna sertarul. Pentru ca India imi sta pe suflet ca un bolovan… de cand am fost acolo vad toata lumea doar in negru - caut parca peste tot doar lucrurile negative si ma enervez foarte usor de orice ce nu este perfect oriunde m-as afla.

    Si chiar daca amintirile despre India dor rau de tot – trebuie sa trec si peste asta

     

    Deci sa revenim la Goa… dupa experienta ingrozitoare de la salonul de masaj am hotarat sa plecam spre Rajahstan. Am luat bilete de avion cu escala in Ahmedabad (unde aveam sa asteptam circa 4 ore) ca pe urma sa ajungem la Jaipur.

    Jaipur este capitala si și cel mai mare oraș din statul indian Rajasthan din nordul Indiei. Numit si Pink City – orasul roz… da, de un roz înflăcărat…

    Pentru ca in India e aproape imposibil sa circuli cu trenul - cu avionul este chiar o placere (am scris de asta si in articolul despre Bangalore). In Ahmedabad ne-au puricat rau de tot, veneam din Goa – statul unde merg drogatii si alcoholici… ceva de genul… ia veniti aici mai aproape sa va miros daca nu puteti a alcohol… aoleo… unde am ajuns aici? Ahmedabad este un oras unde religia de baza este pe langa cea hindusa si cea musulmana – o combinatie explosiva! Femeile toate imbracate in burca, barbatii de o nesimtire fara comparatie. Am indraznit din greseala sa ma alatur de ei la randul pentru barbati. M-au expulsat imediat aratandu-mi unde mi-e locul… alaturi de alte femei (toate infofolite din cap pana in picioare in burca, copii, batrani si handicapati).

    Deci atentie in India peste tor unde se sta la coada sunt doua randuri – barbati si femei – doar ca la femei au acces si prioritate oricand batranii si handicapati (si in India un barbat nu se jeneaza sa intre in fata ta si sa te impinga la o parte) … dar sa nu deviez ca din nou am impresia ca incep sa fierb pe dinauntru.

    Cand am ajuns in Jaipur era seara. De data asta am ales cel mai modern hotel din oras! Nu ma mai interesa sa fac economie- doream in sfarsit sa fac un dus si sa dorm intr-un pat unde sa nu am teama ca noaptea ma musca plosnitele. Hotelul Crown Plaza este situat la distanta destul de mare de oras – dar a fost exact de ceea ce aveam nevoie.

    A doua zi soare! Dupa ce petrecusem cateva zile ploioase in Goa, Jaipur parea sa straluceasca – ne-am incumetat chiar sa luam un tuk-tuk pana in oras! Dar nici bine nu ne-am apropiat de orasul vechi ca harmalaia, mirosurile, praful ne-au acaparat din nou.

    Deci oricine se așteaptă sa gaseasca în capitala Rajasthanului un oras romantic de basm în roza va fi dezamăgit. Orasul roz era atat de prafuit ca cladirile pareau involburate in ceata (acum imi doream o ploaie torentiala care sa spele strazile de acest praf greu respirabil). Daca nu asi fi stiut ca ploaia doar va transforma praful intr-o mocirla si mai gretoasa.

    Palatul Hawa Mahal denumit si palatul vanturilor, aceea minunata constructie pe care o vazusem in sutele de fotografii pana acum se afla in mijlocul orasului direct pe marginea celei mai imbacsite strazi. Am coborat, am facut si noi niste fotografii care au iesit la fel de frumoase ca si cele din reviste, pentru ca pe o fotografie nu se transmite nici mirosul si nici galagia din jur. Eu auzisem ca a ramas doar fatada din acest palat dar nu este adevarat – se poate intra si vizita si din interior – ceea ce va recomad si voua. Clădirea chair daca nu mai este mobilata mai are si acum incaperiile ce au a servit femeilor din harem pentru a urmări viața colorată de pe străzile din Jaipur, fără a fi văzute. De prin geamurile minuscule am aruncat si eu o privire peste harmalaia de pe strazi si m-am simtit cumva ocrotita si in siguranta – va spun sincer ca nu asi mai fi plecat de acolo.

    In Jaipur poti cumpara un bilet combinat care este mult mai ieftin decat daca cumperi bilete de intrare separate si este valabil pentru Hawa Mahal, Jantar Mantar, Albert Hall, Nahargar și Palatul Amber.

    Jantar Mantar este un observator cu o colecție de instrumente astronomice arhitecturale. Maharajah Jai Singh II a construit acest observator între 1727 și 1734. In interiorul acestui observator ai nevoie de ghid pentru a intelege exponatele. Observatorul constă din 14 structuri proiectate conform criteriilor astronomice. Acestea includ măsurarea timpului, prezicerea eclipselor, observarea orbitelor planetare și determinarea altitudinii și declinării astronomice

    In muzeul Albert Hall fotografiatul era interzis... cu aparat de fotografiat, dar nu cu telefonul celular (probabil ca pe vremea cand a iesit aceasta lege nu existau inca telefoane mobile) asa ca toti indienii faceau poze de zor cu telefoanele mobile (ceea ce am facut si noi).

    Am urcat sus la Palatul Amber pe jos, cu masina era imposibil ( drumul total blocat ) si pe elefanti nu aveam nici un interes sa o fac – preturile fiind dupa parerea mea o nesimtire fata de turisti. Sus in palat imbulzeala mare – am avut ghinion ca era zi festiva. Palatul este construit ca un labirint si unele coridoare si camere de-a dreptul claustrofobice mici, inguste si in ziua cand am fost noi acolo si extrem de sufocante. Aerul prafuit se incinse de la caldura de afara. Ultimi metrii i-am parcurs aproape in fuga...iesind din nou la aer mi-am adus aminte de palatul din mijlocul lacului pe care doream neaparat sa-l vizitez. Soferul nostru de taxi...nu si nu ...ca sa nu mergem acolo. Se vedea pe el ca se jeneaza cand incerca sa ne explice de ce...cand am ajuns la marginea lacului in mijlocul caruia plutea palatul de apa am inteles de ce...nu mai era palatul din mijlocul apelor ci din mijlocul unei groape imense de gunoi. La margine se balaceau niste porci – si eu zic mai in gluma ...o, acum un porc la rotisor ...dar soferul indignat imi raspunde ...porci nu mananca decat oamenii din casta celor de neatins asa numitii „untouchable” si imi arata cateva baraci de carton la marginea lacului unde locuiau ei...deci porcii cum s-ar zice se balaceau in ograda lor. Am incercat sa ma apropii sa fac cateva poze dar mirosul de gunoi dospit la soare nu mi-a permis – in momentul acela am crezut ca mor de greata.

    Spre seara cand sa ne intoarcem la hotel observam ca orasul se pregateste de festivitate. Era ziua festiva numita Dussehra care este probabil cel mai popular festival din India si se sarbatoreste cu muzică, dans si foc. Da ati citit bine, aici in acest oras unde nu a mai plouat de zeci de zile si totul era uscat si prafuit oamenii se pregateau sa construiasca niste papusi imense care la miezul noptii vor fi aprinse si vor devenii ruguri imense. (ceva asemanator cu burning man din america – probabil ca ei s-au inspirat de aici). Rugamintile mele fierbinti de a ramana in siguranta in camera de hotel au ramas fara succes. Sotul meu m-a amenintat ca merge singur daca nu vreau sa-l acompaniez asa ca decat sa nu pot dormii facandu-mi ganduri daca mai traieste sau nu – m-am hotarat (mai mult de nevoie) sa merg cu el.

    Am facut experienta ca dupa cateva saptamani petrecute in India devii la fel de ignorant sau chiar asi spune cu tentinde suicidare si se parea ca pe el deja l-au acaparat aceste sentimente.

    Am luat un tuc tuc pana in apropiere de „locul sacru” unde erau expuse deja papusile – defapt un stadion de fotbal plin plin plin cu oamenii (barbati, femei, copii batrani) care cantau si dansau. Stadionul era ingradit cu gard de sarma si eu aproape ca am facut atac de panica cand era vorba sa intram. Sotul vazandu-mi privirea înspăimântata mi-a promis ca ramanem in afara stadionului. Ne-am urcat pe niste pietre in apropere si astfel aveam o vedere buna peste multimea de oameni vazand si spectacolul ce se desfasura in interior. A aparut un preot si cativa barbati imbracati in costume traditionale cu fetele machiate frumos colorate. Dupa ce au binecuvantat multimea au iesit din stadion si au trecut direct pe langa noi asa ca am fost binecuvântati si noi. Intretimp dadusera foc papusilor si focurilor de artificii. O galagie infernala care iti facea sa-ti sara timpanele. Focul s-a stârnit atat de tare ca trecuse din greseala pe balasoarul de copii aflat in apropiere… sa fugim de aici cat mai repede- pana nu iese cu morti si raniti. Sotul meu vazand ca nu mai e gluma si ca intradevar se poate termina urat e tot m-a luat de mana si ne-am strecurat cat de repede posibil printre localnici care de neinteles se imbulzeau si mai mult sa fie cat mai aproape de flacari.

    Am alergat ca nebunii – se auzeau tipete si mirosul de fum devenea din ce in ce mai puternic.

    Cand am ajuns in hotel am deschis laptopul si am cumparat bilete de avion pentru a doua zi – directia Thailanda.

    In aeroport am avut cele mai mari emotii din viata mea – eram suspecti ca paraseam India asa dintr-o data. De ce? Care este motivul?

    Eu ce sa zic ? – I am sick! raspund eu – If you are sick you cannot go on a plane… oh. no, not really ill raspund eu I AM SICK OF INDIA!


    [fb]
    ---
    Trimis de Pami* in 21.08.18 19:13:21
    Validat / Publicat: 21.08.18 20:28:01
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ASIA - ALTE LOCURI. A mai fost în/la: A fost prima si ultima data in India

    VIZUALIZĂRI: 1780 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Pami*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P04 palatul vanturilor se poate vizita si pe dinauntru
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 41000 PMA (din 30 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    4 ecouri scrise, până acum

    mishu
    [21.08.18 20:45:15]
    »

    @Pami: Start vot! Ai scris atat de bine incat parca simteam atmosfera, si inca o data ajung la concluzia ca pe acolo nu cred ca voi ajunge.

    Felicitari, votat cu mare drag.

    webmaster
    [22.08.18 13:48:02]
    »

    Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

    — (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

    — (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

    Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

    (Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

    krisstinna
    [22.08.18 13:52:32]
    »

    @Pami: Exact asta simt și eu, la fel ca tine. Și eu n-am fost acolo, nici nu îmi trebuie.

    Tocmai mă pregăteam să te întreb de ce nu ați plecat mai repede din acea mizerie și la sfârșit de articol m-am liniștit. Da, am avut emoții, m-am înfuriat, nu pot să fiu indiferenta.

    Aștept alte povesti, mai vesele sper

    neimportant
    [22.08.18 20:03:45]
    »

    Ce rezistență trebuie să aibă Iulia Vâj-Vâj!...

    Mi-a plăcut descrierea, dar trebuie o oarecare dispoziție ca să mergi în această destinație. Pas-parol India!

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    mishu, neimportant
    Alte impresii din această RUBRICĂDescopera Jaipur:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.07342791557312 sec
    ecranul dvs: 1 x 1