ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 16.08.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Ghimbav [BV]
ÎNSCRIS: 14.07.11
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUL-2018
DURATA: 14 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 11 MIN

Hoinărind prin insula Lesvos, partea a IV-a, undeva în sud-vest...

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Am plecat din nou la drum, de data asta, spre sud-vest. V-am mai „dus” pe acolo, cu ocazia articolului despre Pădurea Pietrificată din Sigri. Așa că acum voi relua povestirea, descoperindu-vă încet-încet și această porțiune de insulă.

După ce am vizitat pădurea pietrificată și muzeul de istorie naturală din Sigri, am ales să vedem și mica localitate, precum și portul.

Micul port din Sigri este perfect „acoperit” și protejat, de insula Nisiopi, aflat în fața portului și a satului mic de pescari, o insulă mică, dar lungă, fix cât să „închidă” golful, ca un tampon, oprind chiar și vânturile.

Numele satului, Sigri, provine de la un cuvânt venețian, siguro, ce înseamnă sigur. Semn că portul era sigur. Așa și era, pentru că era protejat de insula Nisiopi, după cum deja vă spuneam, dar și de castelul turcesc, construit în sec. XVIII.

Despre port, deși e mic, se spune că este destul de încăpător încât să primească și feriboturi, dar totuși cele mai multe ajung în est la Mythilini :)

Capitala se află la o distanță de cca o oră și jumătate, aproximativ 93 km.

Mașina am lăsat-o într-o mică parcare chiar vis-a-vis de port. Chiar lângă, am văzut una din cele mai renumite taverne de pește proaspăt din insulă, Cavo d'o Oro. Am mers prima dată în port, am privit la bărcuțele pescarilor, frumos aliniate. Se lucrează de zor aici, este șantier, se mărește portul. De pe partea asta, se vede frumos tot satul, cu casele colorate, străduțele înguste, pavate cu piatră, dar și castelul.

Revenind în parcare, după prima străduță este o mică piațetă ce reunește mesele câtorva taverne, sub crengile generoase ale unui platan. Am văzut un indicator către castel, așa că am luat-o într-acolo. Nici nu am mers mai mult de două minute că am ajuns într-un loc mai larg, ca un parc, ce cuprinde o școală, un monument frumos, de marmură, cuprins între două tunuri, dedicat eroilor. Castelul este în dreapta, în față marea, iar pe stânga se întinde satul Sigri. De fapt marea înconjoară castelul, acesta fiind situat chiar pe malul mării.

Castelul din Sigri, s-a construit în 1747, sub timpul ocupației turcești, de sultanul Mehmet, este de dimensiuni relativ mici, cu turnuri pătrate în cele patru colțuri. Poarta centrală spre est este dublă, acoperită cu plăci metalice. Este acoperită cu un arc rafinat, un adevărat exemplu de arhitectură tipic arabă, iar castelul este construit alternativ, cu pietre albe și roșii, provenite din carierele de piatră din Turcia, Sarmaisakh. În interiorul castelului, arcadele celulelor, erau făcute din piatră și cărămizi și găzduiau gardienii permanenți de la castel.

Am mers la poartă, era deschisă, prima, apoi un afiș care spunea că nu prezintă siguranță, așa că nu poate fi vizitată. Ne-am mulțumit doar să facem poze, poziția privilegiată lângă mare, îl face foarte fotogenic. Am mers pe poteca dintre castel și școală cât să dăm un ocol, până la mare, ca să admirăm și zidurile exterioare.

Ne-am întors în sat, pe străduțele înguste și ne-am îndreptat spre una din bisericile din sat, una mare și frumoasă, Agia Triada. Ea a fost construită inițial ca o moschee. În interiorul bisericii este o cisternă cu apă, ce furniza apă sultanului, sau pentru băile turcești, hamamul. Se dorește și acum redeschiderea băilor, care sunt închise din 1923, de când ultimii turci au părăsit insula. Se pare că lumea ar fi interesată, mai ales că aici pe insulă vin acum și mulți turiști turci.

Biserica este foarte frumoasă, cel puțin pe exterior, iar lângă este și un muzeu de folclor.

Plimbându-ne pe lângă mare, am mai zărit o biserică mică, cocoțată pe o stâncă, chiar acolo între clădiri. Se urcă pe câteva trepte, biserica este foarte veche, construită din cărămizi de dimensiuni mici, frumos asamblate. M-am plimbat de jur-împrejurul ei, am făcut multe poze, pentru că mi-a plăcut tare mult.

Sigur că micul sat are și ceva plaje, spre dreapta, chiar înainte de a intra în sat, la doar 1km este plaja Faneromeni, iar spre stânga, pe drumul spre pădurea pietrificată, ca o fâșie subțire, sub formă de semilună, este plaja satului, Limena, ferită de crengile unor copaci, cu nisip, apă limpede și mică la mal.

Nu puteți pleca din Sigri fără măcar a vizita Muzeul de Istorie Naturală, despre care eu am scris deja, iar de doriți, puteți vizita și parcurile cu trunchiurile pietrificate. Din port puteți pleca cu o barcă spre insula Nisiopi, iar de jur-împrejur, prin apă veți putea vedea copaci pietrificați, frunze, flori, semințe, toate surprinse după erupția vulcanică și fosilizate instantaneu, vechi de cca 20 de milioane de ani.

Biletul de intrare la muzeu este 5 euro, iar plutirea cu barca cu fund de sticlă, spre Nisiopi, 10 euro.

Am plecat undeva după ora trei din Sigri, trecând din nou prin peisajul selenar, am admirat de la distanță Mânăstirea Ypsilou, cocoțată pe o stâncă, pe vârful Mt. Ordymnos, am văzut-o în fața noastră, chiar pe marginea drumului. Această mânăstire bizantină este dedicată lui Sfântul Ioan Teologul.

Tot drumul aproape până spre Eressos, este plin cu bolovani și pietre, stânci răsărite parcă din pământ, cu doar câteva tufe de ciulini, uscați și aceia, roci vulcanice, cenușii, de toate formele și mărimile, ascuțite, țuguiate. Pământul este arid, culoarea brună, cenușie, cu diferite denivelări, dealuri, iar ici-colo, parcă aruncate, stânci imense. Doar spre apropiere de Eressos, printre bolovani, mai apărea totuși câte un măslin. Semn că natura a învins! :)

Aproximativ o jumătate de oră distanță, undeva la 9 km, de la Sigri, ajungem în satul Eressos.

Eressos, este situat în partea de sud-vest a insulei Lesvos, la 90 km de capitala Mythilini. La doar 4 km, se află stațiunea de vară Skala Eressou, mult mai cunoscută, iar mulți dintre localnici vara locuiesc la mare, iarna se duc în sat. Tocmai de aceea, Eressos, a primit și numele de sat de iarnă. Primăria și toate birourile locale sunt în sat, în Eressos, iar unii locuiesc acolo și în perioada verii. Școala este tot acolo în sat, poartă numele filosofului și biologului, Theophrastos, cunoscut ca și părintele biologiei. Satul Eressos este locul lui de naștere, a trăit între anii 372-287 Î. Hr. El a fost elevul lui Aristotel, care și-a făcut multe din studiile de biologie, aici pe insulă.

Numele lui inițial era Tyrtamus, dar Aristotel i l-a schimbat în cel pe care îl știm, datorită discursurilor lui 'divine' (theos-phrazein). Toate cercetările și scrierile lui Aristotel, au fost lăsate moștenire lui Teophrastos, care i-a continuat studiile, iar prin cele două cărți importante, Ancheta despre plante și Explorarea plantelor , el a încercat să descrie plantele cunoscute până atunci, dar și să încerce cultivarea altor plante sălbatice. El și-a dezvoltat propriul vocabular pentru a putea descrie procesele plantelor, tot el a scris prima dată despre germinare, arătând importanța solului și a climatului pentru dezvoltarea plantelor. Sigur că s-a mai ocupat și cu fizica, metafizica, gramatica, filosofia, etica, logica, medicina și psihologia. Despre toate, a scris lucrări importante.

Clădirea școlii, Theophrastion, care îl onorează, este impresionantă, frumoasă, construită în stil neoclasic, iar în imediata ei apropiere este o biserică veche, foarte mare și aceasta. Mai sunt alte două biserici și toate trei sunt la fel de vechi și frumoase: Sf Irene, Sf. Maria, Sf. Constantin. Aici în micul parc din zonă este și un monument dedicat eroilor, iar priveliștea de aici, de la înălțimea celor câtorva trepte, este minunată, se văd împrejurimile, dealurile verzi și casele din sat.

Eressos este și locul de naștere al altui filosof important, Phaenias of Eressus, un alt succesor al lui Aristotel (384-322 î. Hr.), participant cu Theophrastos, la Peripatetic School, fondat de Aristotel în anul 335 î. Hr., o școală de filozofie în Grecia Antică. Învățăturile și cercetările lui Aristotel au fost continuate și studiate, mai departe în antichitate, evul mediu și Renaștere.

Dealtfel satul Eressos, este cunoscut încă din antichitate ca fiind un important centru comercial, dar și cultural, avându-i în vedere pe filosofii deja amintiți Aristotel, Teophrastos și Phaenius.

Vechiul Eressos a avut un stadion, un teatru, o agora și o prytaneion (primărie), dar și temple dedicate lui Apollo, Athena, Dyonisus, Poseidon.

Localnicii aveau pe vremuri aici, propria monedă.

Ca de obicei, trebuie să mulțumesc din nou pentru datele suplimentare din documentare - wikipedia, greeka.com., lesvos guide travel.

Am cutreierat străduțele admirând din nou multe clădiri impozante, construite în stil neoclasic, dar și altele tradiționale. Normal că plimbarea s-a încheiat în piațeta satului, unde sunt și clădirile oficiale, primăria și alte câteva birouri. Câteva magazine, minimarket, brutărie, dar și câteva terase și cafenele, cu mesele întinse la umbra copacilor bătrâni, acolo unde localnicii își beau cafeaua liniștiți și mai vorbesc despre politică.

Am stat puțin la umbra pinilor, apoi ne-am întors la mașina pe care o lăsasem la intrare în sat, iar de acolo, pe un drum foarte frumos, printre copaci, duzi și plopi, de o parte și alta, care-și uneau crengile pe deasupra drumului făcând un soi de tunel, la cca 4km am ajuns în stațiunea Skala Eressos, numită și Yialos. Cum am intrat în sat am găsit o parcare mare, fără plată, apoi pe jos de acolo, pe o străduță înțesată de magazine, am ieșit la mare. O mică piațetă pătrată, plină cu mese aparținând multor taverne, iar aici ne-a suprins că am găsit destul de multă lume, comparativ cu alte locuri din insulă.

Eressos este deasemenea și locul de naștere al poetei Sappho, 630 î. Hr., considerată cel mai mare poet liric.

Așa că, aici la mare, între piațetă și port, există patru statui ale poetei Sappho, create de sculptori greci de renume: G. Houliaras, Theodoros Papayiannis, Kyriakos Rokkas și Loukas Loukidis ce au fost inaugurate în vara anului 2006. Două din ele sunt de marmură, una de oțel și una de bronz. Cea de bronz te întâmpină imediat ce ajungi în piațetă.

Dar să revenim la mare, pentru că aici este una din cele mai frumoase plaje din Lesvos. Întinsă pe cca 3 km, cu nisip negru, de natură vulcanică, o mare albastră și frumoasă, un soare strălucitor pe parcursul multor zile din an, cu terase chiar pe plajă, atârnând deasupra apei, pentru că sunt ridicate pe niște picioare de lemn. Vântul bate cam tot timpul, ceea ce este bine pentru iubitorii sporturilor nautice. În partea dreaptă a plajei marea era plină cu surferi. Nisipul este fin, măturat încontinuu de apele mării. o splendoare de plajă, foarte romantică, dacă mă întrebați pe mine. :) Tocmai pentru toate facilitățile pe care le oferă are și steagul albastru. Cum spuneam de porniți spre dreapta, sunt multe terase, una după alta, care de care mai cochete, mai ademenitoare prin oferte... sau coloratură. Mi-a atras atenția culoarea roz a terasei Flamingo Beach Bar, având ornamente cu păsările frumoase. Altă terasă unde predomina verdele sau de ce nu, elegantul alb! dar sunt foarte multe altele, iar printre terase, sunt scări unde poți coborî direct la mare. Mie mi-a plăcut foarte mult! Poate și de aceea am făcut multe poze, locul era tare fotogenic. Ba chiar l-am găsit și pe Adonis pe plajă, lângă un frumos aranjament cu flori.

În materie de mâncare sigur că peștele este la loc de cinste precum și fructele de mare. Cred că nu puteți avea dubii în privința prospețimii lor. :))

În partea stângă a plajei este dealul Vigla, unde sunt ruinele unui castel bizantin, construit la începutul sec. XIV, chiar pe locul vechii acropole. Pe vremea războiului troian, Eressos era considerat un oraș foarte bogat.

După ce turcii au cucerit castelul, tot orașul, ca și castelul, a decăzut treptat. Azi se mai văd doar ruinele unui turn circular, unul rectangular, precum și o cisternă, probabil din perioada romană.

Skala Eressos, este locul unde în fiecare an în septembrie, se organizează, Festivalul Femeilor, Women's Festival. Totul se datorează poetei Sappho, care încă din antichitate, pentru prima dată, a recunoscut iubirea pentru o altă femeie. Din toată lumea vin aici cupluri gay, se bucură de festival, până și aerul este mai libertin aici, :)) iar stațiunea are de câștigat, deși localnicii nu privesc cu ochi buni toată povestea. Dar trăim în era toleranței. :)

Anul acesta festivalul are loc între 8-22 septembrie.

Există foarte multe posibilități de cazare aici, toate sunt foarte aproape de plajă.

Mă gândesc că locul este o bună variantă pentru o vacanță reușită, stațiunea având tot ce e necesar pentru o petrecere minunată a timpului, atât ziua cât și pentru viața de noapte, prin baruri și cluburi.

Data viitoare, vă voi conduce spre capitală!

webmaster, o rugăminte muzicală - youtu.be/epMkWD838zw - mulțumesc!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de maryka in 16.08.18 14:08:03
Validat / Publicat: 16.08.18 14:50:23
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.

VIZUALIZĂRI: 1994 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

15 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (maryka); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P19 Marea la Sigri.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 44300 PMA (din 47 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

15 ecouri scrise, până acum

webmasterX [16.08.18 14:19:47] »

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

maryka CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA [16.08.18 15:05:47] »

@webmasterX:

mulțumesc frumos!

DOINITA [16.08.18 16:58:48] »

Frumoasa plimbare, felicitatari!

maryka CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA [16.08.18 18:45:31] »

@DOINITA:

Mulţumesc frumos! ????

maryka CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA [16.08.18 19:43:58] »

@webmasterX:

Oare ce se întâmplă cu pozele?

Carmen Ion CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA [16.08.18 19:45:36] »

@maryka: Superbonus pentru un super-review!

mishu [16.08.18 19:48:31] »

@maryka: Tu esti o adevarata tentatie pentru Grecia. Felicitari, votat cu mare drag.

irinad CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA [16.08.18 19:53:42] »

@maryka: Plimbările tale sunt o adevărată delectare pentru mine, visez la Grecia cu ochii deschişi şi mintea îmi zboară tot la o insulă!

Ştiam povestea cu poeta antică Sappho, de fapt cred că o ştie toată lumea, după cum denumirea unei femei ce nutreşte sentimente de dragoste faţă de altă femeie provine de la numele insulei. Sunt sigură că localnicilor nu le convine chestia cu Festivalul Femeilor, mai ales că grecii sunt recunoscuţi pentru faptul că sunt ortodocşi până în măduva oaselor.

Altfel, şi această parte din Lesbos vizitată şi povestită de tine, în stilul tău inconfundabil, merită toată atenţia!

O seară frumoasă îţi doresc!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
maryka CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA [16.08.18 20:57:01] »

@Carmen Ion:

mulțumesc frumos!

maryka CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA [16.08.18 21:02:40] »

@mishu:

Mulțumesc frumos!

Eu pentru ea, Grecia- și ea pentru mine!

krisstinna [16.08.18 22:04:23] »

@maryka: Ce haios e Adonis

Foarte frumoase și pozele, felicitări!

maryka CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA [16.08.18 22:06:37] »

@irinad:

Mulțumesc mult!

E o parte din insulă mai aparte, pustie, uscată, doar câteva sate, ici-colo, dar Sigri e un loc frumos, pitoresc, mi-a plăcut foarte mult, nu aș fi crezut că în mijlocul acelei pustietăți să „răsară” așa un loc fermecător! Despre Eressos, nu mai spun, e un sat cu adânci rădăcini, cu mare valoare, unde s-au născut oameni foarte importanți. Iar Skala Eressos e „cireașa de pe tort”!

Te îmbrățișez cu drag!

PS. în sfârșit, mi s-au validat toate pozele!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
maryka CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA [17.08.18 16:16:24] »

@krisstinna:

Mă gândeam eu că Adonis o să placă fetelor!

Mersi frumos!

tata123 🔱 [21.08.18 13:48:14] »

@maryka: Unora le place la „nebunie” Grecia și nedemonstrează acest lucru prin articole bune și fotografii frumoase pe AmFostAcolo. Drept dovadă autoarea nostră @maryka care „înfierbântă” inimile iubitorilor de Grecia prin destinațiile prezentate. Mulțumim pentru „porțiile” consistente de cultură și civilizație grecească. Frumoase locuri!

Observ că la porțile Castelului din Sigri nu mai bat cavaleri călare ci mulți cai-putere.

O zi frumoasă!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
maryka CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA [21.08.18 21:07:16] »

@tata123:

Mulțumesc frumos pentru aprecieri!

Păi ce să facem cu cavalerii, s-au „dat” și ei pe vremurile moderne!

În altă ordine de idei, Lesbos chiar este o insulă superbă, foarte puțin cunoscută la noi, tocmai de aceea am și insistat cu tot ceea ce am văzut! Fiecare loc merită să fie dezvăluit, ori noi exact asta facem, nu?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
DOINITA, irinad, maryka, mishu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă insula Lesvos:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.081780195236206 sec
    ecranul dvs: 1 x 1