ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 15.08.2018
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Sfantu Gheorghe
ÎNSCRIS: 26.08.10
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
AUG-2018
DURATA: 5 zile
familie cu copii
2 AD. + 2 COPII -- v: 12, 15

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Drumetii pe carari de munte in Rarau - Giumalau

TIPĂREȘTE URM de aici

Orice vacanta reusita se incheie musai la aer de munte.

Anul acesta am ales ca baza a drumetiilor pensiunea Pietrele Doamnei aflata pe Transrarau in comuna Pojorata.

La potentialul turistic al acestei zone contribuie in primul rand prezenta masivilor Rarau (1651 m) si Giumalau (1857 m).

Cele mai impunatoare forme de relief si in acelasi timp simboluri ale comunei Pojorata sunt cele doua varfuri de forma piramidala Adam si Eva, alcatuite din calcare dolomitice si atingand inaltimile de 1024 respectiv 1009 metri.

Stancile 'Pietrele Doamnei - "turnurile gotice" - sunt simbolul Raraului, fara egal in toti Carpatii romanesti. Avand doar cu 17 m mai putin decat varful Rarau, ele se vad in zilele cu cer senin de la mari distante. Declarate monumente ale naturii in anul 1955, Pietrele Doamnei reprezinta o rezervatie complexa in care sunt protejate prin lege rocile, fosilele, formele de relief dar si elementele floristice ca floarea de colt, argintica, papucul doamnei, bulbucii si altele.

Codrul secular Giumalau este o rezervatie forestiera dominata de molid, cu exemplare in varsta de pana la 130 de ani. Stratul ierbaceu este dominat de afin si de merisor, iar poienile sunt acoperite cu un covor floral alcatuit din degetarut, clopotei, cretisoare, cinci degete etc.

Clipele triasice sunt formatiuni geologice foarte vechi si importante prin diferitele specii de pesti si scoici incrustate in stancile ramase ca martori ai vietii din oceanele de altadata. Rezervatia Clipa de calcare triasice Paraul Cailor se afla in comuna Fundu Moldovei.

Situate la poalele nord-estice ale Raraului, pe cursul superior al Vaii Caselor, Cheile Moara Dracului sunt cele mai frumoase si mai bine pastrate chei din intreaga zona. Ocrotite ca rezervatie geologica pe o suprafata de 10 ha, ele se gasesc la 10,5 km distanta de centrul orasului Campulung Moldovenesc.

Cheile Moara Dracului ating o lungime de 60-70 m si o latime medie de 4-5 m. Peretii se inalta vertical, iar pe alocuri chiar in surplombe. Ele sunt creatia paraului care le strabate, dar, intr-o masura mai mare, sunt rezultatul modului specific in care se comporta dolomitele calcaroase la actiunea apei curgatoare. Procesul care le macina nu este numai eroziunea mecanica, careia i se supun toate rocile, ci mai ales dizolvarea, proces chimic specific calcarelor.

Nu in ultimul rand preparatele ce se pregatesc pentru turistii gazduiti in Pojorata respecta retetele vechi specifice zonei: hribi si galbiori cu smantana si mamaliguta, ciorba de hribi, pastrav afumat in cetina, pastrav prajit cu mujdei si mamaliguta. Si se servesc doar dupa ce inchini un paharel de afinata sau de merisorata!

Vremea a fost perfecta pentru drumetii, programul nostru aratand cam asa:

marti - circuitul Pietrele Doamnei, cca 2 ore (marcaj cruce albastra) plus supliment punct de belvedere 30 min si Varful Rarau 1 ora. Plecarea a fost de la cabana alpina Rarau, acces auto de pe Transrarau. Pietrele Doamnei sunt splendide, noi am prins si o perioada in care erau ca intr-un tablou impresionist invaluite in ceata...

Grad de dificultate mediu.

miercuri - Cheile Moara Dracului si saua Ciobanilor, cca 2 ore dus, 2 ore intors (marcaj cruce rosie), se merge cu masina din Campulung pe drumul forestier Valea Caselor pana la capat. De aici incep la pas Cheile Moara Dracului, se traverseaza paraul pe podete de lemn dar si din piatra in piatra, apoi se urca in Saua Ciobanilor (1550 m) unde afli o poienita cu flori ca-n povesti. Noi ne-am intors din Sa pe aceleasi carari, dar se poate continua pana la Varful Rarau. Am cules galbiori in padure si alune si plante medicinale in poienita.

Grad mediu de dificultate.

joi - Varful Giumalau, cca 2 ore si 30 min urcus, 1 ora si 30 min la coborare, marcaj banda rosie. Traseul e superb, incepe cu cativa km inainte de a ajunge in varful Transraraului, inainte de stana, vezi marcajul din poza, se porneste mai intai prin padurea de molid iar apoi golul alpin e dominat de jnepi si de ienupar, de tufe de afin si de merisor. Am cules afine (en gros), zmeura. si hribi.

Grad mediu de dificultate.

vineri - o parte a echipei a luat drumul manastirilor (Putna, Voronet, Agapia, Varatec, Moldovita) iar o parte (care deja vizitase manastirile anii trecuti) s-a relaxat la piscina Aquarius din Campulung (piscina exterioara cu apa sarata, interioara, jacuzzi, sauna, baie turceasca (pentru ca a meritat dupa atata cutreierat de munti):)

Tot vineri seara dupa lasarea intunericului am urcat cu masinile pana la punctul de belvedere de pe Transrarau de unde am admirat cerul instelat aflat atat de aproape deasupra noastra, constelatiile, Calea Lactee si cateva stele cazatoare...

Pe drum ne-au aparut in lumina farurilor mai intai un soricel, apoi doua vulpite si dupa inca o serpentina o caprioara cu puiul ei :)

Ca sfaturi de calatorie:

Bocanci de munte

Luna august sau cel putin o prognoza meteo foarte buna

O gasca vesela

Vacante frumoase!

## end review sc

[fb]
---
Trimis de raducondurache in 15.08.18 21:32:39
Validat / Publicat: 16.08.18 08:35:51
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în M-ȚII RARĂU-GIUMALĂU.

VIZUALIZĂRI: 1323 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (raducondurache); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 Cheile Moara Dracului
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 22600 PMA (din 19 voturi)

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

webmaster26
[16.08.18 08:36:40]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "La pas prin Munții Giumalău, M-ȚII RARĂU-GIUMALĂU" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

webmaster
[16.08.18 12:00:39]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Radu Tudoran
[16.08.18 16:38:42]
»

Mi-a facut placere sa citesc despre locuri pe care le-am vazut acum treizeci de ani, cand eram in clubul Mecanturist din Galati.

Acum imi vine mai greu sa pornesc iar la drum. Dar ma bucur sa citesc cum merg altii, mai tineri.

Carari insorite si peisaje frumoase.

raduconduracheAUTOR REVIEW
[16.08.18 19:03:57]
»

@Radu Tudoran: Multumim! Traseele nu sunt atat de grele, copiii din grup au varstele incepand cu 11 ani iar seniorii (unchiul si matusa) 65. De la mic la mare, pe munte calare!

mishu
[16.08.18 20:00:51]
»

@raducondurache: Eu incep de aici

hribi si galbiori cu smantana si mamaliguta, ciorba de hribi, pastrav afumat in cetina, pastrav prajit cu mujdei si mamaliguta. Si se servesc doar dupa ce inchini un paharel de afinata sau de merisorata!

, daca mai ajung si pe munte vad eu, poate pe traseul pentru unchi si matusa .

Felicitari, votat cu mare drag si bucurati-va din plin de toate aceste calatorii.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Dan&Ema
[17.08.18 12:35:47]
»

@raducondurache:

Prin Rarau Giumalau imi doresc sa revin dupa vizita povestita aici vezi impresii. Am multe datorii pe acolo, a se traduce locuri de vizitat, pentru ca in afara de Pietrele Doamnei nu am batut inca nimic la pas. E drept ca nu e chiar aproape de Bucuresti si acesta este un motiv de ce nu ajung atat de des in zona, valabil si pentru Gutai unde am fost doar o data, Rodnei de 3 ori (dara acolo am drumetit mult), Ceahlau (doar de 3 ori).

Felicitari pentru articol, m-am bucurat citind, numai de bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, mishu, Radu Tudoran, raducondurache
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Munții Giumalău:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.064135074615479 sec
    ecranul dvs: 1 x 1