ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 11.08.2018
DE msnd
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 05.07.13
STATUS: CONSUL
DATE SEJUR
JUN-2018
DURATA: 5 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Biserica de lemn din Șurdești, până de curând, cea mai înaltă dintre acestea.

TIPĂREȘTE URM de aici

Denumirea excursiei pe care am făcut-o în iunie în Maramureș a fost „Maramureș și bisericile de lemn”. Probabil că și acest titlu m-a făcut să mă înscriu imediat ce am găsit-o. Spuneam în primul articol că Maramureșul are în prezent peste 90 de biserici vechi din lemn. Dintre acestea, 8 au fost incluse în Patrimoniul Universal UNESCO. Excursia noastră ne-a plimbat pe la 4 din aceste monumente istorice, plus încă o biserică de lemn, cea din incinta Mănăstirii Bârsana.

Prima dintre acestea în programul nostru a fost Biserica de lemn din Șurdești. De la locul de cazare până la aceasta sunt mai puțin de 5 km, astfel că ajungem aproape imediat. Autocarul ne lasă undeva pe drumul județean 182C, la o intersecție unde o săgeată indicatoare ne informează că nu avem decât 100 m până la „Biserica de lemn Șurdești”. Nu este departe! Dar, bucuria nu ține mult. Pe partea opusă, un alt indicator precizează că până la „Biserica Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” sunt 400 m. Ghida face o medie, și ne spune că avem de mers 250 m. Parcă nu îmi vine a crede. Măsurând acasă, pe Google Earth, ajung pe la 500 m. Pe drum, remarc câteva locuințe foarte îngrijite, și pline de flori.

Accesul în incinta bisericii se face trecând printr-o poartă de lemn maramureșeană. În partea stângă a acesteia, deasupra porții pietonale, este desenată o icoană a Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril, cei cinstiți prin hramul bisericii. Sub aceasta, o inscripție ne spune anul sculptării porții: 1984. Trecând de poartă, zărim silueta zveltă a turlei bisericii. Aceasta are, ea însăși, 54 m înălțime. Adunând la aceasta înălțimea pronaosului, deasupra căruia este amplasată, vârful turlei ajunge până la 72 m peste teren. Aceasta o face să fi fost, până de curând, cea mai înaltă biserică de lemn din lume și, cea mai înaltă biserică din România. A fost depășită, cu numai 6 m, abia în anul 2003 de biserica Mănăstirii Săpânța – Peri.

Două caracteristici ies în evidență la această turlă. Cam la o treime de la bază, în jurul turlei este amenajat un balcon. Mai târziu aveam să aflu că aici sunt montate și cele 4 clopote. Pe streașina acestuia sunt patru turnulețe, copii la scară redusă a turlei cea mare. Explicația oficială a prezenței acestora este aceea că, în comunitatea respectivă, exista un „sfat al bătrânilor”, cu drept de a judeca. Ghida noastră completează explicația cu „dreptul de a condamna la moarte”. Pentru a doua caracteristică este necesară o vedere bună sau un aparat de fotografiat cu un zoom puternic. Crucea din vârful turlei este împodobită cu o semilună. Aceasta omagiază victoria localnicilor, aliați cu cei din Cavnic, asupra tătarilor, la invazia acestora din anul 1717.

Biserica, singura biserică de lemn greco – catolică, a fost ridicată de comunitatea de acest rit din sat în anul 1721, la puțin timp după victoria asupra tătarilor. Construită sub îndrumarea meșterului Ion Macarie, biserica are o formă dreptunghiulară, cu pridvor, pronaos, naos, și absida altarului poligonală. Este realizată din bârne de stejar de munte, așezate pe o fundație din blocuri de piatră. Pardoseala din interior este și ea realizată din lespezi mari de piatră. Construcția se evidențiază prin streașina dublă, care, mie îmi aduce ușor aminte de arhitectura templelor orientale. Un ornament deosebit al construcției este sculptura care înconjoară toată clădirea și ancadramentul ușii, care reprezintă o funie răsucită. Acest simbol, care împodobește toate lucrările în lemn maramureșene, biserici, troițe, porți, și altele, reprezintă „legătura între cer și pământ”. Ferestrele, destul de puține și de dimensiuni relativ mici, sunt sculptate în grosimea grinzilor din pereți. Probabil, din motive de siguranță, acestea sunt echipate cu grilaje metalice.

Șindrila de pe acoperiș se înlocuiește odată la 30 de ani. Ultima dată a fost înlocuită în 1992.

Pictura din interiorul bisericii, de factură naivă, este realizată la sfârșitul secolului al XVIII-lea de mai mulți meșteri locali, cel mai cunoscut fiind Ștefan Zugravul din Șișești. Biserica a fost inclusă în Patrimoniul UNESCO în anul 1999.

Vizitarea bisericii este taxată cu 5 lei de persoană. Nu se percep taxe suplimentare pentru fotografiat sau filmat. Este singura biserică vizitată, în cadrul excursiei, care pune la dispoziția turiștilor o broșură – ghid, cu informații despre istoria, caracteristicile și despre elementele componente ale acesteia. Prețul unei broșuri este de 10 lei. Vizita este ghidată de un reprezentant al bisericii.

Pentru a pătrunde în biserică, urcăm câteva trepte și intrăm în pridvor. Acesta oferă bisericii o notă de eleganță, nu numai datorită florilor care îl împodobesc, cât, mai ales, datorită șirului dublu de arcade de pe fațadă. Al doilea șir de arcade, amplasat între cele două streșini ale construcției, de dimensiuni mai mici, completează foarte bine șirul inferior de arcade, de dimensiuni mai mari. Pridvorul este destul de îngust, are câteva băncuțe, și o lungime egală cu lățimea bisericii.

Intrarea în pronaos se face printr-o ușă destul de mică. Pronaosul are o formă aproape pătrată și plafonul destul de jos. Deși turla cea înaltă se află chiar deasupra lui, nu am remarcat nici o cale de acces spre aceasta. Pronaosul, nu numai aici, ci peste tot în zonă, este supranumit și „Biserica Femeilor”. Accesul femeilor, în timpul slujbelor, este limitat aici, fiind interzis accesul acestora în naos. Mai mult, o lungă perioadă de timp între pronaos și naos era o singură ușă mică. Ferestrele în peretele despărțitor au fost decupate mult mai târziu. La această biserică respectiva operație s-a făcut în 1932.

Cineva din grup a întrebat cărui fapt se datorează această discriminare. Răspunsul este oarecum amuzant. Portul popular al femeilor, în zonă, include niște fuste care nu sunt foarte lungi. În timpul slujbelor sunt momente în care, credincioșii trebuie să facă mătănii. Cele două aspecte nu pot fi compatibile, în cazul amestecului de sexe în aceeași încăpere.

Încăperea este iluminată electric și echipată cu două șiruri de bănci de lemn, fiecare fiind acoperită cu o pătură groasă de lână. Rămân cu impresia că pictura din pronaos nu se prezintă în cele mai bune condiții.

Naosul este aproape dublu ca suprafață și mult mai înalt. Îmi atrage atenția plafonul din bârne de lemn așezate în lungul clădirii, astfel încât se creează o formă semicirculară între pereții laterali. Pictura de pe pereți nu mai este nici ea foarte vizibilă. Mult mai bine se prezintă pictura de pe plafon. Aceasta ilustrează o serie de scene biblice, din Vechiul și Noul Testament. Ghidul ne exemplifică câteva. Sfânta Treime este înconjurată de îngeri care zboară; evangheliştii sunt pictaţi în cele patru extremităţi, în medalioane. Spre altar, în centru, este Sfânta Treime, cu Tatăl, Fiul şi Sfântul Spirit, în chip de porumbel, în care Isus ţine crucea. Spre nord este Proorocul Ilie împreună cu Elisei, în căruţă de foc.

Pereții, în schimb, sunt îmbogățiți cu un șir de icoane înrămate. Fiecare dintre acestea este împodobită cu un ștergar alb, brodat cu diverse motive geometrice în roșu și negru. Acestea sunt confecționate și donate de femeile din sat. Pe peretele spre pronaos, într-un cui simplu este agățat un portret pictat al Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea. Suntem doar într-o biserică greco – catolică!

Lucrul care atrage cel mai mult atenția este catapeteasma, foarte frumos sculptată. Am o bănuială că aceasta este re-pictată cândva mai recent, figurile sfinților și a lui Isus pe cruce fiind mult mai clare decât restul picturilor. În plus, culoarea galben – aurie a lemnului, cea care atrage atenția asupra catapetesmei, este mult diferită de cea a lemnului bârnelor. După părerea mea, un spor de valoare o aduc catapetesmei porțile împărătești. Prima impresie este că acestea sunt metalice, dar nu este exclus să fie și ele sculptate în lemn. Cert este că sunt foarte traforate și permit o privire spre altar.

Pe peretele spre pronaos există un balcon, cam la jumătatea acestuia. Spre rușinea mea, nu i-am reținut rolul. Să zic că ar fi destinat tinerilor? Nu, nu bag mâna în foc. Ce este foarte interesant aici este scara de acces. Aceasta este integral sculptată dintr-un singur trunchi de copac. Nu are balustradă. Mie mi-ar trebui oarece curaj să urc pe ea.

Ieșind afară, putem da din nou ocol bisericii. Aceasta este înconjurată pe toate laturile de un cimitir. Nu am remarcat morminte foarte noi, majoritatea celor existente fiind năpădite de iarbă. Ni se atrage atenția asupra câtorva morminte, aflate în fața bisericii, cu cruci de piatră și aspect de sarcofag roman. Nu se cunoaște cui aparțin, și nu au fost încă datate, crucile respective neavând nici o inscripție. Se estimează însă că sunt foarte vechi.

Cu asta se încheie vizita noastră la Biserica de lemn din Șurdești. Revenim la autocar, căci mai avem încă două biserici în programul zilei.

Nu pot încheia, însă, fără un citat dintr-unul din site-urile dedicate acestei biserici, căruia îi subscriu întrutotul:

Biserica de lemn din Şurdeşti este, în mod cert, o capodoperă a sculpturii populare, o „minune” ca mod de realizare tehnică şi de îndrăzneală constructivă deosebită, ce pare a duce la limita capacităţii de rezistenţă a lemnului. Este, în mod cert, o realizare de vârf a geniului popular, a oamenilor care trăiesc pe aceste meleaguri binecuvântate de Dumnezeu.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de msnd in 11.08.18 00:05:14
Validat / Publicat: 11.08.18 10:16:12
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CAVNIC.

VIZUALIZĂRI: 1086 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (msnd); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P06 6. Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril”, în toată „înălțimea”ei.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 41000 PMA (din 30 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmaster26
[11.08.18 10:16:45]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "O zi în Cavnic și împrejurimi, CAVNIC" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

msndAUTOR REVIEW
[11.08.18 13:15:33]
»

@webmaster26:

Mulțumesc mult, este în regulă!

webmaster
[11.08.18 22:56:09]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

msndAUTOR REVIEW
[12.08.18 12:06:37]
»

@webmaster:

Mulțumesc mult!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
msnd
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Cavnic și împrejurimi:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.072722911834717 sec
    ecranul dvs: 1 x 1