ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.06.2018
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Dublin
ÎNSCRIS: 28.07.08
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
JUN-2018
DURATA: 3 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Canberra [2018]

TIPĂREȘTE

Canberra (se pronunță cu accentul pe „an” și nu pe „be”) este capitala federală a Australiei, localizată pe un platou la 500m altitudine, la aprox. 3 ore distanță de mers cu mașina de Sydney, respectiv 4 ore cu trenul. Este un oraș construit de la zero pentru rolul de capitală, cu bulevarde largi și clădiri publice impunătoare. Nu e neapărat o destinație turistică, dar "#amfostacolo" să vă spun ce e de găsit, de vizitat și de fotografiat.

Cum se ajunge acolo? În principiu ca parte a unei călătorii mai lungi în Australia, dar se poate și direct, sper totuși nu ca unică destinație în Australia. Ca punct de intrare în Australia, sunt 2 curse internaționale pe zi, una din Doha (Qatar) și una din Singapore. Intrarea în Australia se face pentru români (și nu numai) pe baza sistemului eVisitor, cu durerile asociate: vest europenii primesc autorizația de călătorie în 1-2 ore, esticii chiar și după 1-2 săptămâni după ce fac upload la un braț de documente scanate.

Diferențele se perpetuează și la frontieră: cu pașaport românesc e destul de probabil să fii admis în Australia doar după verificări suplimentare și un interviu semnificativ mai lung decât al celorlalți turiști, indiferent de țara de rezidență declarată pe „landing form”.

Revenind, Canberra este un oraș nou, cu bulevarde largi, clădiri nu foarte înalte, construit cu rigla și compasul, greu de navigat doar cu transportul public și destul de puțin prietenos cu pietonii.

Distanțele dintre obiective sunt mari, nu există zone complet pietonale mai întinse precum în Europa iar cumpărăturile se fac în general la mall. La mică distanță de civilizație apar destul de des grupuri de canguri (evident sălbatici) iar prin oraș zboară stoluri de papagali, extrem de zgomotoși.

Clima este mai plăcută decât pe coastă, din cauza altitudinii, fără temperaturi excesive și cu ploaie tot timpul anului. Iarna, când am fost eu, este totuși destul de frig (2-3 grade noaptea, 10-12 ziua), dar cu multe zile însorite.

Ca obiective, prima oprire trebuie să fie observatorul de pe muntele Ainslie, care oferă o perspectivă 360° asupra întregii regiuni, incluzând centrul orașului. Fotografiile cele mai reușite se fac cred dimineața, din cauza poziției soarelui.

Chiar la poalele acestui munte se află „Australian War Memorial”, din fața căruia pornește o imitație a celebrului „National Mall” din Washington DC, mai scurt totuși – doar 1km față de cei 3km din capitala americană. Bulevardul se numește Anzac Parade și e probabil utilizat pentru defilări sau alte evenimente care implică forțele armate.

Canberra este împărțită (oarecum) în 2 jumătăți de către o salbă de lacuri navigabile pe modelul celor din nordul Bucureștiului. În continuarea geografică a Anzac Parade, dincolo de unul dintre aceste lacuri, se află clădirile parlamentului – cea veche, într-o arhitectură de început de secol 20, și cea nouă, situată în spatele acesteia pe vârful unui deal. Ambele clădiri se pot vizita. În fața clădirii vechi sunt permanent corturi și clădiri improvizate pe care scrie „Aboriginal Embassy”; din când în când sunt și proteste, nu atât pe teme de discriminare - cât de proprietate asupra „Australiei” sau pe drepturi de exploatare a resurselor naturale.

De o parte și de alta a Anzac Parade sunt statui și monumente dedicate diverselor momente istorice în care armata australiană a fost parte, gen războiul din Korea sau anumite operațiuni importante din cele două războaie mondiale. Asemănările cu „National Mall” din capitala SUA – arteră flancată de muzee - se opresc însă aici, muzeele din Canberra, deși destul de mari și de interesante, fiind totuși mult sub cele sub sigla „Smithsonian” din Washington DC.

Australian War Memorial este cel mai important și mai interesant dintre muzeele de vizitat din Canberra: accesul este gratuit, fiind împărțit în 2 secțiuni mari, pentru cele 2 războaie mondiale, acoperind în detaliu cele câteva operațiuni la care au participat trupele australiene: de exemplu debarcarea de la Gallipoli din 1915 sau războiul din Pacific împotriva japonezilor după 1941. Australienii au avut câteva zeci de mii de victime adunate în cele 2 războaie mondiale și au investit enorm în cultul eroilor; pentru mine a fost extrem de frustrant să compar cu cele câteva obiective rătăcite (gen Mausoleul de la Mărășești sau Muzeul Militar din București) care spun o prea mică parte din povestea a poate 1 milion de români care au murit, adunat, în cele 2 războaie mondiale.

Un alt muzeu de văzut este „National Museum of Australia”, cu o colecție mai mică de exponate decât echivalentul din Sydney, dar de asemenea cu acces gratuit. Secțiunea despre aborigeni spune povestea unei culturi din categoria celor pe care tindem să le considerăm primitive – vânători și culegători, dar cu o spiritualitate destul de complexă. Peste ei a venit cultura europeană, la momentul respectiv în epoca industrială, pentru care Australia reprezenta o sursă nouă de resurse. Povestea colonizării, așa cum reiese de acolo de la muzeu, e povestea unui teritoriu „domesticit” cu pușca în mână.

Clima din Canberra facilitează însă și activitățile în aer liber: printre lacuri sunt peninsule cu spații verzi întinse, unele transformate în spații de recreere, altele lăsate sub formă de „Nature Reserves”. Pe un deal din vestul orașului a fost amenajat în ultimii câțiva ani un „National Arboretum”, momentan doar cu restaurant, loc de joacă și câteva mici expoziții, de exemplu de bonsai. Probabil în 20-30 de ani puieții de sequoia sau ce alți arbori au plantat acolo vor ajunge la maturitate.

Terminând cu muzeele și cu plimbările în aer liber, câteva cuvinte despre restaurante. Restaurantele din Canberra servesc în general mâncare de inspirație europeană, cu un specific pronunțat anglo-saxon, incluzând importuri culturale americane (gen fish&chips, burgers, steaks etc). Prețurile mi s-au părut cam cu 20-30% mai mari decât în Irlanda, din păcate nu pot să mai compar cu România. În localurile de tip „pub” se comandă și se plătește totul în avans la bar, după care primești un băț cu un număr pe care îl pui pe masă. Mâncarea este în general bună, dar nu atât încât să o ții minte.

Eu am stat 2 zile în Canberra, cred suficient pentru a „cunoaște” orașul. Concluzia mea e că e un oraș extrem de prietenos cu cei care locuiesc acolo: nu am văzut oameni care să cerșească sau să doarmă pe stradă, altfel orașul este extrem de curat și de îngrijit. Ca turist mașina este obligatorie, vizitarea cu transportul public, deși posibilă, se poate transforma rapid într-o experiență frustrantă și consumatoare de timp. Cam atât despre Canberra.


[fb]
---
Trimis de DanCld in 26.06.18 12:56:53
Validat / Publicat: 26.06.18 14:01:40

VIZUALIZĂRI: 526 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (DanCld); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P18 Iarnă în Australia
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
[1300 PMA] [600 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 28600 PMA (din 21 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

webmasterX [26.06.18 14:00:54] »

Bune recomandările

Mutat în rubrica "Descoperă Canberra, CANBERRA" (nou-creată pe sait)

webmaster [26.06.18 18:22:44] »

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Aurici [28.06.18 21:09:10] »

@DanCld: Mulțumim pentru impresii. Eu visez să ajung în Australia, e drept că nu la Canberra, și sper să nu rămână doar un vis, așa că citesc cam tot ce îmi pică în mână.

Având în vedere că Irlanda este și ea mai scumpă decât România înseamnă că mă aștept la 30-40-50% prețuri mai mari.

Foarte utile informațiile, mulțumim încă o dată.

Călătorii cât mai plăcute în continuare!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Aurici

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.047250986099243 sec
    ecranul dvs: 1 x 1