ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.06.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Ploieşti
ÎNSCRIS: 06.08.17
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
MAY-2018
DURATA: 3 zile
prieteni
3 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 5 MIN

    Două orificii pe fațada Santa Maria Novella

    TIPĂREȘTE URM de aici

    Inepuizabila Florență, cu palatele, străzile, muzeele și bisericile sale, cu minunatele opere ale artiștilor săi, strălucește precum un giuvaer de mare preț. Ea a dat cele mai mari genii în artă și arhitectură. A dăruit lumii capodopere, lumină, frumusețe. A dăruit Renașterea în Artă.

    Republica Florența a fost una din cele mai puternice la vremea respectivă și vorbim de sec al XIV-lea, prin negustorii, bancherii și artiștii săi.

    Am călătorit la Florența în compania a două amice și am absorbit precum un burete spațiul cultural al orașului, alergând de colo-colo, pentru a cuprinde și muzee și palate și galerii și Dacii din Boboli și cât mai multe obiective posibil, deși mai fusesem în anii din urmă, la Florența.

    Cardul Firenzze a fost cel care ne-a ajutat cel mai mult: 72 euro pentru 72 ore, deci trei zile, pentru 72 muzee, inclusiv biserici (Wow... cine poate cuprinde atâtea!) cu intrare imediată, fără a aștepta la imensele (pe uneori) cozi și circulație liberă pe toate mijloacele de transport în comun. Îl păstrez și acum ca amintire!

    Frumoasa Santa Maria Novella, se află în apropierea gării (Stazione Centrale) și domină cu fațada sa Piazza Santa Maria Novella, una din cele mai mari din Florența. O logie cu medalioane lucrate de Andrea della Robbia se află vis-a-vis de biserică. Două obeliscuri din marmoră așezate pe imense broaște țestoase sunt amplasate în mijlocul ei. Aceste obeliscuri marcau anumite puncte de reper pentru ”paliile” (vitejești alergări cu cai) organizate în special de familia Medici.

    Fațada bisericii are două etape constructive: partea inferioară în stil romanic, în timp ce partea de sus a fost finalizată 100 ani mai târziu și decorată cu marmoră albă și neagră. Interiorul, realizat de Bruneleschi, autorul cupolei Domului, este împodobit cu frumoase capele ale celor mai ilustre familii florentine. Acesta este de-a dreptul, grandios!

    Pașii noștri se pierd pe sub imensele bolți în stil ogival, susținute de coloane. Pereții laterali sunt plini de opere ale unor pictori celebri, deși multe au fost luate spre o mai bună conservare la Galeriile Uffizi.

    Capelele sale reprezintă punctele de atracție forte. Imediat în dreapta, admirăm Capella Rucellai, Capella Bardi, apoi Capella Filippo Strozzi, cu superbele fresce din anul 1500, dedicate Sf Ioan Evanghelistul.

    Altarul principal, numit și Capella Maggiore, sau Capella Tornabuoni (soția lui Lorenzo Magnificul era o Tornabuoni) este închinat fecioarei Maria. Prezintă un crucifix din bronz și frumoase fresce de Ghirlandaio, unul din cei mai mari pictori florentini. Pe un perete sunt scene din viața Fecioarei, pe altul, scene din viața Botezătorului.

    Precursor al Renașterii, acesta ne înfățișează totuși viața Florenței, ținuta și vestimentația locuitorilor săi. Ghirlandaio a fost pictorul Casei de Medici și îndrumătorul lui Michelangelo. La aceste fresce au lucrat și elevi din atelierul său, inclusiv Mich.

    Frumoasele vitralii ce împodobesc altarul Bisericii prezintă scene biblice. Sunt trei la număr, toate în nuanță de albastru ce încântă privirea.

    Alăturat cu Altarul Maggiore se află Capella Gondi cu un crucifix din sec XIII, lucrat în lemn policrom, de Bruneleschi, alt titan al Renașterii.

    Capella Strozzi di Mantova, înrudiți cu cei din Florența, prezintă o serie de fresce intitulate ”Judecata de Apoi”, ”Infernul” și ”Paradisul”, inspirate din operele marelui Dante. Însuși Dante este înfățișat la Judecată, amplasat undeva în spatele altarului.

    În Sacristia Sanra Maria Novella, întâlnim un Masaccio, ce a pictat o ”Sfânta Treime”, una din ultimele sale lucrări.

    Un alt punct forte al Bisericii este un sistem de măsurare a timpului, conceput la 1575 de cosmograful Egnazio Danti (1536-1586) care a instalat pe fațada Santa Maria Novella câteva instrumente astronomice, precum un cadran mare, o sferă, și a dat orificii, pentru un așa zis ”ceas solar”. Și toate acestea pentru a permite o reformare a calendarul iulian. Încurajat de marele duce Cosimo I de Medici, Danti a petrecut ultimii ani în Florența pentru a construi aceste instrumente astronomice.

    Pentru a evidenția meridianul pe podeaua bisericii, a deschis un orificiu chiar pe rozerta ușii de intrare, apoi un altul pe fațada bisericii, deasupra rozetei, pentru a permite rezelor de soare să lumineze cu o dâră pavimentul bisericii, în timpul echinoctiilor și al solstițiului de iarnă (fațada bisericii, cu rozeta și orificiile respective, este îndreptată spre sud). După moartea ducelui, a părăsit Florența, lăsând baltă toată instalația.

    Meridianul înserat pe pavimentul bisericii a constituit baza ”Muzeului Galileo” al Institutului Geografic Militar, muzeu aflat tot în Florența, care prezintă și definește camera obscură Egnazio Danti.

    Problema o fi fost ea simplă, dar pentru noi, vizitatorii, destul de complicată așa că am tras un foto la repezeală elipsei aflată în fața altarului, cea luminată în perioada solstițiului de iarnă. Atunci se fac demonstrații practice în biserică, în fața mulțimii.

    Capella Spaniolă face parte din Mănăstirea Santa Maria Novella și este de neratat. Intrarea este separată de biserica în sine, mă refer la ușa de intrare, nu la preț, acesta fiind inclus în card, dar alăturată bisericii. Capela a fost ridicată la 1359, dar dezvoltată și împodobită cu fresce în timpul marelui Duce Cosimo I a cărui soție era spaniolă.

    Din frumoasa curte prevăzută cu pilaștri și fresce exterioare, am intrat în Capella Spaniolă. Cum îi pășești pragul, rămâi cu respirația tăiată... Pereții sunt acoperiți în întregime cu fresce încă din 1300 și ceva.

    Triumful Bisericii, a Înțelepciunii, a Credinței, personaje biblice, personaje din lumea laică, reprezentări ale meșteșugurilor, artei și științelor, muzele protectoare ale acestora, totul este halucinant. În rândul de jos al peretelui din stânga, sunt reprezentate Justiția civilă prin Împăratul Justinian, apoi Filozofia prin Aristotel, Ioan Evanghelistul reprezintă Noul Testament, Aritmetica și Geometria sunt reprezentate de Pitagora și Euclid. Retorica, de Cicero. Și încă...

    Peretele din față, adică Altarul, prezintă scene biblice de o frumusețe fantastică.

    Vizitați Santa Maria Novella, o minune florentină!

    Citește și CONTINUAREA aici

    [fb]
    ---
    Trimis de mihaelavoicu in 08.06.18 06:00:17
    Validat / Publicat: 08.06.18 09:33:33
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA. A mai fost în/la: și alte orașe

    VIZUALIZĂRI: 1701 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mihaelavoicu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 Florența. Piazza Santa Maria Novella.
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    [900 PMA] [450 PMA]
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 25400 PMA (din 26 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    2 ecouri scrise, până acum

    doinafil [08.06.18 13:14:05] »

    @mihaelavoicu: Pentru tot ce-ai văzut și scris despre Italia, în cazul de față despre Florența, te „invidiez”! - (a se citi „apreciez”!).

    Pe unele fresce timpul și-a pus amprenta, dar, chiar și așa ele rămân o bijuterie, sau (poate) tocmai de aceea!

    Felicitări, am citit și votat pentru că a meritat!

    mihaelavoicu [08.06.18 16:28:34] »

    @doinafil: Da, sunt lucruri minunate de văzut în Florența. Totul e, să ai timp pentru ele. Dar într-o săptămână, cât am stat, am acumulat multe și am făcut peste 2000 de poze.

    Mulțumesc pentru ecou!

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    Cana Doina, doinafil, mihaelavoicu
    Alte impresii din această RUBRICĂBisericile Florenței:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.068418979644775 sec
    ecranul dvs: 1 x 1