ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 01.05.2018
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Mediaş [SB]
ÎNSCRIS: 07.03.16
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
APR-2018
DURATA: 1 zile
colegi

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
96.67%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Satul Cund, judeţul Mureş, să descoperi un loc frumos şi să pleci ruşinat de acolo

TIPĂREȘTE

Consecvent ideii că mişcarea este foarte benefică organismului iar prietenii foarte benefici psihicului, în ultima duminică din aprilie am pus laolaltă şi am amestecat aceste două axiome, rezultatul sau produsul final fiind o superbă zi petrecută în natură.

De cu o seară înainte ne înţelesesem o echipă formată din 5 ciclişti, cu o plajă a etăţii între 18 şi 71 ani şi profesii diferite – un elev, un proletar, un şomer, un patron şi un pensionar – să pedalăm în ziua următoare întru marcarea cu adevărat a debutului sezonului ciclistic amator 2018.

Cum mi-a revenit onoarea de a alege primul traseu, am propus un sat în care îmi doream de ceva vreme să ajung, respectiv Cund, în judeţul Mureş. O cale dus de 30 km din Mediaş, drumul urmând a străbate atât porţiuni de asfalt foarte bun pe DN 14 cât şi porţiuni de macadam, mai bine de 8 km. La întoarcere nu am străbătut acelaşi traseu, o regulă pe care aproape întotdeauna o avem în vedere la alegerea itinerariului, astfel încât am parcurs în total aproximativ 59 km.

Auzisem de existenţa unei pensiuni în Cund, o pensiune foarte căutată de anumite categorii de persoane şi o pensiune ale cărei preţuri depăşesc puterea financiară a românului de rând.

Alegerea traseului nu a fost determinată de această caracteristică a locului ci de cea a zonei pitoreşti în care îşi duc traiul locuitorii acestui sat.

Pe parcursul datului din pedale primesc informaţia conform căreia un brazilian de 72 ani lăudase la modul extrem itinerariul parcurs cu bicicleta şi organizat de o agenţie de turism din Sighişoara. Cică septuagenarul era super încântat de zonele prin care a trecut şi postase impresii extrem de favorabile în legătură cu simţul vederii care reperase amănunte foarte pitoreşti.

Noi încălecăm fiecare pe şeile bicicletei proprii şi ne avântăm spre minusculul colţ paradisiac despre care făcusem vorbire până acum.

Prima parte a traseului o parcurgem alături de gonacii şoselei DN 14 din Mediaş până la intersecţia spre Alma Dumbrăveni, apoi pe drumul judeţean destul de recent inclus în programul – finalizat din fericire! – de modernizare către Dumbrăveni.

Din orăşelul cunoscut datorită uneia dintre cele mai vechi biserici armeneşti existente, începe urcuşul. Până la ieşirea din localitate suntem acompaniaţi de mirosul degajat de încinsul grătarelor şi de decibelii evadaţi din boxele reprezentanţilor etniei rrome propăşite într-un cartier la marginea burgului transilvan, apoi liniştea binefăcătoare e spartă doar de un tril păsăresc ce ne este partener de pedalat.

Urcăm prin pădure iar umbra copacilor pare a ne arată compasiunea pentru efortul nostru, însă la un moment dat se retrage şi ea astfel încât soarele ne trimite nişte săgeţi destul de scânteitoare pentru perioada anului în care ne aflăm. Urmele acestor săgeţi avem a le descoperi odată ajunşi acasă şi comparând diferenţa între ceea ce au acoperit textilele echipamentului şi pielea rămasă pradă ultravioletelor.

Urcuşul final al pantelor este îndulcit de promisiunea decanului de vârstă al grupului, aceea de a da berea la pensiunea din Cund. Vă daţi seama că, instantaneu, strocul pedalatului a căpătat noi valenţe iar distanţa până la gulerata licoare a fost parcursă destul de repejor.

La intrarea în sat avem parte de o sumedenie de poze făcute de un grup de turişti străini, minunaţi cumva de temeritatea acţiunii noastre.

Pensiunea nu e greu de aflat, toţi sătenii având cunoştinţă de poziţionarea cartografică a acesteia.

O identificăm şi noi cu vreo sută de metri înainte de a ajunge la zidurile ei. Pare o casă ţărănească autentică, doar autoturismele din preajmă confirmând tarifele despre care aflasem în trecut. Este Pensiunea Valea Verde.

Prima impresie: are parcare pentru biciclete, deci suntem bineveniţi! Parcăm şi începem explorarea proprietăţii.

Încă de la primii paşi în interiorul acesteia simţim tihna şi plăcerea de a petrece clipe de linişte, departe de tot ce înseamnă noile provocări şi rezultatele vieţii agitate dintr-o zi normală a existenţei.

Parcă te-ai întoarce în trecut... Casă ţărănească, iarbă şi flori pe unde priveşti, linişte de parcă ţiuitul gândacilor reprezintă maximul zgomotelor ce ar putea fi percepute.

Liniştite în bătaia soarelui, nişte bile de oţel aşteaptă competitorii pentru a fi lansate şi lovite una de alta, iar un panou cu cercuri de diferite culori şi valori e aproape pregătit pentru a primi săgeţile expediate de arcaşii descendenţi din Robin Hood.

În dreapta acestui poligon, o sumedenie de băncuţe aşezate în cerc sunt pregătite pentru corporatiştii sosiţi la teambuildinguri spre a fi ocupate în aşteptarea unui foc de tabără pornit exact în centrul acestui univers bancar (de băncuţe...).

Universul Văii Verzi mai cuprinde o sală de petreceri situată pe malul unui lac construit artificial, un loc de joacă pentru copiii celor ajunşi aici dar şi o mică grădină în care erau sădite legume locale.

Întregul ansamblu turistic a fost ridicat pe temelia unei case străvechi – care a şi ars într-o vreme -, ulterior fiind ridicate în interiorul acesteia mai multe corpuri de clădiri păstrând arhitectura veche locală.

Obosiţi după atâţia kilometri parcurşi, intrăm într-una dintre săli şi – aşezaţi pe nişte fotolii extrem de comode în faţa unui şemineu - suntem întâmpinaţi de muzica fado a Amaliei Rodriguez, cântăreaţa despre auzisem şi o ascultasem în pregătirea excursiei de acum două luni la Lisabona.

Patru dintre noi comandăm berea promisă, doar patronul dintre noi dorind a savura un coniac şi o cola. Preventiv, ne interesasem de preţul berii. Deşi mai ridicat decât în alte locuri, nu e din cale afară de scump. Ni se oferise un meniu pentru a fi acomodaţi cu tarifele, dar îl refuzăm.

Liniştiţi, odihniţi şi nerăbdători a parcurge restul traseului până acasă solicităm nota de plată. Odată adusă, ochii mari şi griji! Nu aveam atâta bănet cât să o achităm...

Prin preajmă nimeni cunoscut de la care să împrumutăm. Carduri nu aveam, că se putea plăti şi la POS... Înaintăm temerari spre şeful de sală să-i expunem situaţia noastră delicată. Solicităm un cont bancar în care să virăm banii în prima zi lucrătoare. Nu-l au decât contabila şi şeful. Care sunt liberi, fiindcă e duminică.

Fără a identifica o altă posibilitate de achitare a datoriei bahice – 4 beri Ursus, 40 ml coniac Jidvei şi 200 ml Coca Cola – suntem graţiaţi de cei 20 lei lipsă din portofele, şeful de sală oferindu-se să treacă această sumă ca fiind din partea casei.

Oameni cu ruşinea la noi – dacă banii nu-i aveam compensam prin asta – ne iau foc obrajii pe loc, facem temenele şi promisiuni că datoria va fi achitată în curând şi păşim în afara clădirii.

În parcarea de biciclete aveam să aflăm că unul din mijloacele noastre de locomoţie avea pană pe faţă.

Cerem pompă. Cine să-ţi dea în situaţia noastră...

Mergem la prima casă din sat. În timp ce umflam roată, proprietarul uneltei ne întreabă:”Sunteţi din cei care nu au avut destui bani de consumaţie? ”

Iar în Cund nu există post local de radio... Poate, totuşi, Radio Şanţ să aibă vreo staţie locală!

Plecăm spre casă pe un traseu în urcare pieptişă. Ruşinea nu ne dă voie să întoarcem capul pentru a stabili diferenţa de nivel de la plecare. Adică de la Pensiunea Valea Verde.

Un lăcaş turistic foarte frumos dar cu preţuri aidoma celor despre care auzisem în prealabil.

Pentru cei interesaţi, cea mai ieftină cameră costă 65 euro iar cea mai scumpă 120 euro. Berea Ursus la 500 ml era 8 lei, un pahar de 200 ml Coca Cola – pus dintr-o sticlă de 2,5 l – costa 6 lei iar pentru 40 ml coniac Jidvei avusesem de plătit 24 lei. Că nu i-am plătit, e altă poveste... Dar ne vom achita de datorie până la următorul material!

Luaţi ceva bani la voi. Sau cardul. Mergeţi acolo că o să vă placă. Veţi avea linişte şi veţi fi trataţi cu mâncăruri delicioase.

În prealabil ar fi bine să faceţi o rezervare. Am auzit de la angajaţi că din martie până la sfârşitul anului este aglomeraţie în permanenţă.


[fb]
---
Trimis de Marius 72 in 01.05.18 16:58:11
Validat / Publicat: 01.05.18 21:21:53
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în [ALTE ZONE].

VIZUALIZĂRI: 3735 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Marius 72); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P07 Micul lac din incintă
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
[1300 PMA] [600 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 30500 PMA (din 23 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

webmaster26 [01.05.18 21:21:29] »

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Alte locuri de vizitat în județul Mureş, [ALTE ZONE]" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

Safta Radu CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [01.05.18 21:40:56] »

Salutare!

Foarte bun review-ul, mi-a plăcut, şi am notat pensiunea, ca o posibilă destinaţie într-o bună zi. Excelentă ideea de a parcurge zeci de kilometri cu bicicleta, într-o singură zi. Şi eu merg mulţi kilometri zilnic... dar cu maşina.

Iar cu datoria de 20 de lei, nu-i bai, ardelenii sunt oameni serioşi, sunt convins că o veţi plăti.

Toate cele bune!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
crismis [01.05.18 23:31:49] »

@Marius 72: Dacă aș fi citit un articol de pe fb, aș fi votat așa:

Fain tare! Auzisem de pensiunea asta, dar am uitat cum o cheamă. Mulțam! Și... sute de km de pedalat prin locuri minunate!

webmaster [02.05.18 07:50:44] »

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

ANILU [02.05.18 14:56:47] »

@Marius 72: Deci, trag concluzia că indiferent cu ce mijloc de transport pleci la plimbare, obligatoriu trebuie să ai nişte bani la tine! Nu se ştie ce nevoi apar pe drum, de sete... de pană...

În prima poză bănuiesc că a fost făcută înainte de ruşinea păţită... Sunt convinsă că mai ajungeţi pe acolo şi veţi plăti datoria... aveţi un motiv în plus.

Frumoasă plimbare.

Aştept să ne mai scrii pe unde te mai plimbi cu bicicleta, acesta fiind primul traseu din sezonul acesta.

Toate cele bune.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
krisstinna [02.05.18 20:38:47] »

@Marius 72: Bună!

M-a impresionat descrierea ta, mi-ai transmis emoție.

Ce bine e să fii tânăr, să pedalezi în voie, să simți că zbori deasupra tuturor.

Dintre cei cinci, bănuiesc cine erai tu. Ceea ce nu înțeleg este cum poți pleca la un asemenea drum fără bani in buzunar. Acte aveați la voi? Poți pedala pe un dn chiar dacă bei alcool?

Te felicit sincer pentru articol, mergea și un fado, se asorta bine.

Ai grijă la drum, sunt mulți șoferi care “nu văd” cicliștii.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Zoazore [06.05.18 08:09:34] »

@Marius 72: Savuroasă poveste! Distractivă! Dar și voi sunteți temerari! Cum plecarăți, bre, creștinilor, fără bani la voi?

Sunt sigură că veți achita datoria, că ardelenii sunt oameni îngăduitori. Așa că, următoarea voastră excursie va fi la... Cund!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ANILU, crismis, Safta Radu, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂAlte locuri de vizitat în județul Mureş:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.046304941177368 sec
    ecranul dvs: 1 x 1