ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 28.03.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
MAR-2018
DURATA: 1 zile
prieteni
49 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Spre litoralul bulgăresc. Un drum mai… altfel

TIPĂREȘTE

În vacanțe, pentru cei care au timp și nu se grăbesc să ajungă pe nisipul fierbinte al litoralului bulgăresc, propun un traseu interesant în opinia mea și - cred - și a admiratorilor de vestigii istorice și de frumuseți naturale, sălbatice. Sau, dacă soarele strălucitor și plaja Mării Negre la vecinii noștri bulgari atrage mai mult decât orice, sugerez o incursiune de cel puțin două zile în extrasezon. Asta am făcut noi și despre asta vreau să vă povestesc în cele ce urmează.

Pentru că programul primei zile se anunța foarte încărcat, am plecat din București la ora 6.00. Drumul spre ieșirea din țară - pe la Giurgiu - a decurs normal, cu excepția porțiunii de lângă punctul de control de la frontieră, porțiune tot mai deteriorată cu fiecare an care trece. La Ruse am făcut prima oprire pentru vignetă, schimb valutar și relaxare. Acolo am văzut primii pomi înfloriți din această primăvară. Florile albe și roz surâzând în soare ne-au însoțit apoi toată ziua. Arbuștii galbeni, toporașii și celelalte floricele mov, de pădure, aveau să devină o permanență în scurtul nostru periplu bulgăresc. În apropierea orașului Razgrad, la vreo 2 km, am poposit la Cetatea Abritus.

Pentru a vizita Cetatea Abritus nu ai nevoie de mai mult de două ore. Asta dacă se întâmplă să treci pe acolo în extrasezon, într-o zi de weekend, când muzeul nu este deschis. Nu știu cât este taxa de intrare pentru că noi nu am plătit nimic. Cele două clădiri moderne, capitonate cu imagini cu tematică antică erau închise, așadar, am vizitat doar situl arheologic în aer liber la intrarea căruia nu exista nici un fel de opreliște.

Ceea ce am văzut acolo este urmarea unei ample lucrări de reconstrucție și amenajare realizată după anul 2012. Ziduri și porți refăcute, traseu de vizitare iluminat, căi de acces modernizate, podele de sticlă, panouri informative cu scheme și text (în bulgară și engleză) și - în plus - o pasarelă metalică de unde poți privi și fotografia cea mai frumoasă parte a complexului arheologic. Este vorba de ruinele unei somptuoase construcții dominate de numeroase coloane de marmură care înconjoară o fostă curte interioară pavată cu dale de piatră.

Panourile de sticlă, expuse la vedere, informează vizitatorul că la sfârșitul sec. I d. H. o tabără militară romană a fost instalată pe ruinele unei vechi așezări tracice. În timp, ea a devenit unul dintre cele mai mari centre urbane ale provinciei romane din nordul actualei Bulgarii - Moesia Inferioară. Mai aflăm că cetatea Abritus a fost construită mai târziu, prin sec. IV și că zidurile ei fortificate aveau 3 m grosime și 12 m înălțime. În cele patru puncte cardinale zidurile erau prevăzute cu porți, iar din loc în loc aveau turnuri de pază și apărare. Nu mai puțin de 35.

Cercetând cu atenție schemele descoperim că cetatea avea canalizare, prăvălii și depozite de mărfuri, baie publică și multe locuințe. În sec. V-VI Abritus a fost un important centru creștin. Încă mai pot fi identificate rămășițe ale unor basilici. La sfârșitul sec. VI cetatea a fost distrusă de avari și de slavi pentru ca după 300 de ani, pe același loc, să apară o cetate bulgară.

Nu insist asupra reperelor istorice pentru că știu că cei interesați le pot afla din surse de specialitate. Pentru noi, turiștii, importantă este poziționarea cetății ca obiectiv, ce are ea de oferit vizitatorului și care sunt condițiile de acces acolo.

Sub soarele plăcut, primăvăratic, ne-am plimbat în voie pe alei citind informațiile de pe panouri și fotografiind. Am ieșit pe poarta sudică, am înconjurat parțial zidul exterior, am intrat din nou în cetate pe poarta vestică, am dat o raită și la turnul de apărare construit pe cea mai înaltă porțiune a incintei, apoi - prin poarta estică - am părăsit cetatea. Cam asta am făcut noi la Abritus. Cu regretul că n-am prins o zi în care să putem vizita și muzeul, ne-am îmbarcat în autocar și ne-am îndreptat spre următorul obiectiv - Cetatea Veliki Preslav.

La Cetatea Veliki Preslav - spectaculosul sit arheologic al capitalei Primului Ţarat Bulgar, împreună cu Biserica Rotundă, un monument de arhitectură ortodoxă medievală timpurie, de asemenea ai nevoie de cel puțin două ore. Nu voi intra în amănunte pentru că intenționez să dedic câteva rânduri acestui loc deosebit, și el lesne de abordat în drumul către litoralul bulgăresc. Am și multe fotografii pe care vreau să le prezint fără teama de a depăși limita maximă admisă de atașamente la un articol.

Menționez doar că ruinele vechiului oraș - bine conservate și amenajate pentru vizitare - sunt situate în nord-estul Bulgariei, la aprox. 20 de km de Shumen. În prezent fac parte dintr-o rezervație arheologică națională.

Biserica rotundă, cunoscută și sub numele de Biserica de Aur aflată aproape de intrarea în Cetatea Veliki Preslav impresionează prin arhitectură, amplasament și sobrietate. Trebuie să-i călcați pragul (sau ceea ce a mai rămas din el) dacă ajungeți acolo!

La Shumen, oraşul situat într-o zonă de dealuri, la 80 km vest de Varna, pe platoul înalt care domină așezarea, ne așteptau două obiective: Memorialul Creatorilor statului bulgar și Cetatea Shumen.

Memorialul Creatorilor statului bulgar este o construcţie monumentală ridicată la marginea Platoului Shumen, în 1981, cu ocazia împlinirii a 1300 de ani de la fondarea Ţaratului Bulgar. Este un monument megalitic, considerat singurul din lume care descrie întreaga istorie a unei ţări de la crearea sa și până în prezent. La blocurile grandioase de beton ornamentate cu mozaicuri și mai multe sculpturi moderniste se poate ajunge direct din oraș escaladând o sumedenie de trepte obositoare. Noi am ajuns acolo cu autocarul, prin pădure, pe un drum cu serpentine.

Menționez că în acea zi frumoasă de martie, pe pajiștea înverzită de lângă monument, într-un loc special amenajat pentru picnic, cu mese și scaune, cu zone de joacă pentru copii, localnicii ieșiseră la relaxare și la o gustare în aer liber.

La doar câtiva kilometri distanță, pe același platou care domină orașul, se află rămășițele uneia dintre cele mai vechi fortificații de pe teritoriul Bulgariei, Cetatea Shumen. Specialiștii apreciază că primele construcții au apărut pe acest amplasament acum mai bine de 3200 de ani. Ca multe alte edificii de acest gen, Cetatea Shumen a avut o istorie agitată, fiind ridicată, apoi - de-a lungul vremii - distrusă și refăcută de mai multe ori. Se pare că primii care s-au așezat pe aceste locuri au fost tracii. Extinderile și întăririle ulterioare au fost făcute succesiv de romani, bizantini și bulgari, cetatea având o viață înfloritoare până în anul 1444.

A intra prea mult în amănunte înseamnă a mă întinde prea mult cu acest articol, de aceea, despre Cetatea Shumen sper să pot scrie mai detaliat în viitor.

Cu acest obiectiv programul nostru din prima zi a periplului bulgar lua sfârșit. Pe drumul sinuos, dar foarte frumos, autocarul ne-a coborât la baza dealului pentru ca apoi să ia calea către Varna.

Concluzionând, vizita noastră care a început cu epoca romană (Cetatea Abritus) și a continuat cu cea feudală (Cetatea Veliki Preslav), ne-a readus în epoca modernă (Memorialul Creatorilor statului bulgar), pentru ca apoi să ne poarte din nou în antichitate (Cetatea Shumen). Dar totul avea să se termine cu o surpriză. Un obiectiv interesant, care nu era trecut în programul turistic al zilei - Madara.

Călărețul din Madara

La est de Shumen, aproape de satul Madara, un relief sculptat în Evul Mediu timpuriu pe o stâncă abruptă, cu forme spectaculoase, atrage tot mai mulți vizitatori. "Călărețul din Madara" este un simbol al Bulgariei. Relieful situat la 23 m înălțime, pe o stâncă aproape verticală, înaltă de 100 m, reprezintă un călăreț cu privirea îndreptată către dreapta aruncând o suliță într-un leu aflat la picioarele calului. În fața lui zboară o acvilă, iar în urma lui aleargă un câine.

Se apreciază că monumentul - simbol al unei victorii militare - datează din jurul anului 710 d. H. Din anul 1979 figurează pe lista patrimoniului mondial UNESCO, iar monedele bulgărești (de la 1 până la 50 stotinki) emise în 1999 și 2000 au reprezentat pe una dintre fețe "Călărețul din Madara", acest simbol național.

Rezervația arheologică de la Madara este deschisă zilnic în intervalul orar 8.30-20.00 (în perioada aprilie - octombrie) și 8.30-17.00 (în perioada noiembrie - martie). Taxa de vizitare este de 5 leva/persoană - adulți și 2 leva/persoană - studenți.

După ce ai achitat taxa, ca o provocare, te așteaptă o scară de piatră cu 191 de trepte înalte, destul de dificile. Fără grabă și cu o bună dozare a efortului fizic, scara poate fi accesibilă tuturor celor care nu au reale probleme de deplasare. Sus, pe platforma de la baza stâncii sunt mai multe bănci pe care te poți odihni privind relieful monumental.

Dacă urmezi cărarea spre dreapta, fără dificultăți, aproape orizontală, ajungi la peșteri și la o capelă amenajată în stâncă, dedicată Sf. Panteleymon. Peștera mare numită și Sanctuarul Nimfelor, semicirculară, cu boltă înaltă și deschidere largă, are pereții acoperiți cu mușchi și vegetație măruntă prin care mustește apa. Peisajul este atât de frumos, iar atmosfera atât de plăcută încât nu poți să nu te gândești la următoarea venire acolo.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de iulianic in 28.03.18 15:18:03
Validat / Publicat: 28.03.18 17:34:49
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA.

VIZUALIZĂRI: 2127 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P05 Shumen - Memorialul Creatorilor statului bulgar.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 28550 PMA (din 30 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

crismis
[29.03.18 11:21:45]
»

@iulianic: Foarte interesant! Cetatea Abritus și Calaretul din Madara erau și pe lista noastră, sperăm să le vedem în vara asta (foarte utilă informația despre muzeul care nu e deschis decât în week-end). Despre celelalte obiective nu știam.

Aștept cu interes continuarea poveștii!

iulianicAUTOR REVIEW
[29.03.18 13:37:37]
»

@crismis: Atât cât mi-am dat eu seama, majoritatea muzeelor sunt închise în weekend. Atât cel de la Abritus, cât și cele din Varna la care am încercat noi (Muzeul Naval, Băile Romane) în extrasezon - din noiembrie până în aprilie - nu au deschis. În sezon cu siguranță că alta este situația. Intrările la anumite obiective în aer liber - Cetatea Veliki Preslav, Memorialul Shumen, Cetatea Shumen, Madara, aveau casele deschise și încasau taxe de intrare. Nu prea mult (între 3 și 5 leva/persoană - adulți, 2 leva/persoană studenți).

tata123 🔱
[29.03.18 14:12:59]
»

@iulianic: Un drum cu obiective interesante și importante pentru istoria bulgarilor. La Cetatea Abritus m-am oprit și eu vara trecută (vezi impresii) și mi-a plăcut. Am vizitat și muzeul de lângă lapidarium, dar și centrul modern multimedia. Am urcat și în turnul de metal care oferă o imagine de ansamblu asupra fortificațiilor; felicitări bulgarilor pentru amenajarea acestui obiectiv istoric.

Am mers și până la Madara pentru a vedea Călărețul, dar vremea ne-a stricat planurile. Am stat o oră în autoturism în fața casei de bilete, dar ploaia torențială de vară nu a vrut să se oprească. Am plecat lăsând pe altădată vizita; de asemenea, am amânat incursiunile la Monumentul din Shumen și la Cetatea Veliki Preslav.

Sunt numeroase locuri interesante de-a lungul drumului spre litoralul bulgăresc; mulțumesc pentru amintirile stârnite și aștept și celelalte articole.

P.S. La Abritus cereți pliantul cu traseele turistice din cetate, noi l-am primit gratis, dar abia la sfârșitul vizitei când am intrat să achiziționăm o ilustrată.

iulianicAUTOR REVIEW
[29.03.18 17:09:16]
»

@tata123: Recunosc faptul că în anii anteriori, cu gândul la alte destinații, mai îndepărtate, am ignorat teritoriile din proxima vecinătate, ele însele încărcate de obiective interesante. E păcat să nu le abordăm dat fiind că sunt situate atât de aproape de noi, posibil de vizitat într-o zi sau două. Și dacă ne rămâne ceva, dacă dintr-un motiv sau altul ratăm vreun obiectiv (cum am ratat eu Muzeul Abritus sau cum ai ratat tu "Călărețul din Madara"), putem reveni peste câteva luni sau chiar în anul următor. Important este să nu le ștergem de pe lista noastră de opțiuni turistice.

crismis
[29.03.18 17:12:52]
»

@iulianic: Unde mai pui că bună parte din istoria lor e și a noastră...

Aurici
[09.04.18 19:48:19]
»

@iulianic: Am descoperit Călărețul de la Madara într-un week-end de mai, când am plecat spontan, doar cu copiii și ne-am abătut după indicatorul de Madara pentru că îi spunea ceva soțului dar nu știa exact ce. Ulterior și-a adus aminte că am avut o cărțulie turistică, luată la prima noastră trecere prin Bulgaria, pe coperta căreia erau trecute 10 locuri de neratat în Bulgaria, iar călărețul era printre ele.

Ne-a plăcut atât de mult plimbarea aceea prin parc, în dreapta de la baza scărilor (ne-a ajutat și natura care abia explodase), încât am simțit nevoia să ne întoarcem și am făcut-o de câteva ori cu toți prietenii cu care eram în trecere prin Bulgaria. De fiecare dată se găsea cineva care să nu fi fost și ne abăteam din drumul principal cei 9 km până la Madara, până am ajuns să ni se cam ia. De câte ori aveam drum, toată lumea îmi sărea în cap "fără Madara". Și astăzi ne amuzăm pentru că punem de fiecare dată aceeași întrebare când ne îndreptăm spre întâlnirea noastră de toamnă de la bulgari: "Pe la Călărețul de la Madara trecem și noi anul ăsta? " Dar toată lumea este oripilată numai când aude... tocmai de aceea și întreb

Adevărul este că și eu ajunsesem la saturație, dar sunt vreo 4-5 ani de când nu am mai fost. Acum chiar că mi s-a făcut dor cu articolul tău.

iulianicAUTOR REVIEW
[10.04.18 20:01:47]
»

@Aurici: Într-adevăr, când mergi în același loc de mai multe ori parcă vizita (mă refer strict la cea turistică) nu mai are același "gust". Rareori am ajuns de două ori în același loc. Unul dintre ele este Kladovo - Serbia de unde tocmai m-am întors. Acum însă a fost altceva. A fost o miniîntâlnire AFA. Și a fost frumos. Am descoperit chiar și lucruri noi de văzut, de vizitat...

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Aurici, crismis, iulianic, tata123 🔱, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂDrumuri bulgărești, cu bune și rele:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.067047119140625 sec
    ecranul dvs: 1 x 1