ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 23.02.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: jud. Ilfov
ÎNSCRIS: 11.06.14
STATUS: AUGUSTUS
TIMP CITIRE: 8 MIN

Năvalnicul

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

“O viață fără sărbătoare e ca un drum lung fără popasuri”. Democrit

Parcă ieri a fost noaptea dintre ani, a trecut repede timpul și, cu toate că am trăit aproape o primăvară în locul falnicelor zăpezi de altă dată, am ajuns acum să-l așteptăm cu drag pe cel ce ne deschide porțile primăverii, Dragobete. O sărbătoare de-a noastră, autentică, cândva zgomotoasă și puternică, azi sfioasă și tăcută ce nu îndrăznește să ne îndemne la bucurie, umbrită fiind acum de prea puternicul ei frate, Sf. Valentin. De fapt, o sărbătoare locală umbrită doar de dictatorii de azi și din totdeauna, banul, comerțul, emanciparea. Dar ce este oare Dragobetele și cine a fost Sf. Valentin? Dragobete, un flăcău frumos de legendă, un fel de semizeu trac ce și-a petrecut sute de ani viața misterioasă prin sufletele fetelor și flăcăilor de pe pământurile noastre iar Valentin, un pământean, preot în Roma sec. III se pare, în anii persecuției creștinilor, preot ce a avut îndrăzneala de a cununa tinerii soldați și a le ocroti familiile, fapt interzis de împărații Romei. Pedeapsa supremă, decapitarea, a venit după ce a cununat un creștin cu o păgână. Cum ultimele lui fapte s-au petrecut în timpul sărbătorilor romane ale purificării, după sacrificiile către zeul Februus, Valentin a rămas în inima tinerilor ca un martir sacrificat pe altarul dragostei și al familiei. Se spune că înainte de a fi decapitat, a scris pe un petec de pânză o urare către fiica paznicului închisorii, de care se îndrăgostise, “pentru Valentina mea” pe care a semnat-o “de la Valentinul tău” și acela a fost primul mesaj de iubire desenat cu inimioare și floricele. Legendele lui sunt multe, majoritatea sunt frumoase și emoționante că doar povestesc despre partea nevăzută, neînțeleasă a sufletului omenesc, greu de explicat, dragostea dintre un bărbat și o femeie. De-a lungul secolelor Valentin a fost canonizat, sărbătorit și în același timp hulit de biserică, cântat de marii scriitori precum Shakespeare prin glasul Opheliei, a fost o sărbătoare a popoarelor europene și a migrat peste ocean, azi a ajuns pușculița comercianților mari și mici. Oare a fost cu adevărat un susținător al iubirii dintre un bărbat și o femeie, a luptat el pentru sfânta familie? Nu vom ști niciodată adevărul. Dar sărbătoarea Sf. Valentin rămâne, fie de o acceptăm sau nu aici, pe pământurile noastre unde a domnit zeul dragostei autohtone, un flăcău frumos, cum altfel decât ca în povești, așa cum sunt toți feciorii legendari ai românilor, Dragobete!

Legendele lui Dragobete sunt atât de multe încât cu greu poți alege una să fie cea mai frumoasă. Am să vă povestesc o legendă ardelenească, cea care mie mi-a plăcut cel mai mult.

Se spune că în vremurile războaielor lui Decebal cu Traian, la poalele unui munte trăia singură într-o colibă, o prea frumoasă ciobăniță, o fată cu părul bălai, cu ten alb de zână și cu ochii precum cerul senin de vară. Pe frumoasa cu buze precum fragii copți o vroia de soție împăratul Traian dar era greu de prins, doar era fata regelui Decebal, Dochia. Într-o noapte când Dochia a rămas cu oile pe malul unui lac, în timp ce dormea, Duhul Muntelui transformat în ceață a iubit-o cu patimă. Rodul acelei nopți a fost un prunc frumos, născut pe 24 februarie, pe care ursitoarele l-au numit Dragomir. Și ce ursitoare a avut copilul: zâna Primăvara ce i-a dăruit iubirea, florile proaspete și tinerețea veșnică; apoi zâna Vara i-a dăruit focul iubirii adevărate și împlinite, Toamna i-a dăruit un fluier cu care să bucure sufletele oamenilor. Zâna Iarna a îmbrăcat copilul cu un costum asemeni bunicului Decebal, culoarea albă strălucitoare, un costum ce se mărea odată cu băiatul și mereu rămânea curat. Mijlocul l-a încins cu un brâu roșu de lână, culoarea dragostei și a sângelui. Ajuns flăcău, Dragomir vrăjea toate fetele cu sărutul lui nepământean, cu privirea ochilor verzi ca iarba crudă și cu pletele lui negre fluturând în vânt. Oamenii l-au numit Dragobete, nu se mai știe dacă dacii ori slavii. Pentru o vreme a fost ucenic la tatăl lui, în inima muntelui, unde a învățat lucruri nepermise muritorilor de rând, tainele naturii, plantele de leac, vocabularul păsărilor și mai ales cum să facă oamenii să se iubească. Așa se face că a ajuns să vegheze renașterea naturii și perpetuarea speciilor prin iubire, să pătrundă în visele flăcăilor și să-i învețe cum să cucerească fetele dar nici el, misteriosul jumătate om și jumătate înger, nu se putea opri de a iubi cu patimă frumoasele satelor.

Dochia n-a avut alt iubit și asta a făcut-o rea în singurătatea sufletului ei. Așa că ea n-a înțeles că și falnicul ei flăcău, mijlocitorul iubirilor, tânjea după o dragoste unică, tocmai el cel care era maestrul iubirii. Dar l-a ajutat și pe el fratele ursitoarelor, cel care l-a sfătuit cum să pună firele roșii în pomii din livadă și să o păcălească pe Dochia, astfel ca o fată frumoasă să-i devină iubită. Cea mai frumoasă fată a ajuns în brațele lui Dragobete și s-au cununat cu ajutorul zânelor. Ca să-i ferească de furia Dochiei care nu-și dorea o noră, i-au trimis să locuiască la poarta Timpului și să aibă grijă de tineri și natură primăvara, de rostul păsărilor, când totul renaște la viață veselă. De atunci zilele dinainte de 1 martie se numesc “dragobetele”, adică zilele când se face curățenie în curți și case, se prind fire roșii în pomi să prindă rod bogat, se hrănesc păsările. Atunci tinerii satelor pleacă în pădure să aducă florile magice ale primăverii și în jocul renașterii naturii, băieții își aleg iubitele pe care le sărută apoi în fața întregului sat sub vraja “dragobete pupă fetele” astfel fiind pecetluită logodna, chiar dacă părinții nu sunt mulțumiți de aleasă.

Învinsă de durerea iubirii ei neîmplinite și mânioasă pe iubirea și logodna fiului, Dochia și-a îmbrăcat cele nouă cojoace și a plecat de nebună pe munte să-l caute. Negăsind fiul, s-a retras la Duhul muntelui, spun bătrânii că ar fi Ceahlăul, și acolo s-a transformat în stâncă pentru a rămâne pe vecie cu cel care i-a dăruit falnicul flăcău Dragobete, cel adorat de toți muritorii, bărbați, femei, păsări, flori.

Legenda mai spune că după câteva sute de ani, Dragobete supărat că oamenii s-au înrăit, s-a retras în măruntaiele muntelui, la tatăl său. Din dragoste pentru oameni, a rugat-o pe Maica Domnului să-l transforme în ceva folositor pământenilor dar să le amintească acestora în fiecare primăvară că iubirea răzbate dincolo de orice greutate, că dincolo de zbaterea și clocotul ei este viața cea adevărată și fără iubire viețuitoarele mor. Și așa, în fiecare primăvară, apare o plantă de leac și de magia iubirii și care rezistă sub zăpada și gerul furiilor Dochiei, Năvalnic, numită după porecla lui Dragobete, “Năvalnicul! Un hoțoman/ De mângâieri și sărutări. ”

Ziua Sf. Valentin din lumea catolică și Dragobetele nostru strămoșesc, două sărbători care, fiecare într-un anume fel proslăvesc fiorul iubirii tuturor ființelor pământene, de fapt taina perpetuării, sunt una blamată, cealaltă uitată. Creștineasca sărbătoare a Sf. Valentin din 14 februarie a fost scoasă din calendarele catolicilor acum 48 de ani din diverse motive și rămâne în accepția publicului doar o sărbătoare comercială, păgână. În schimb Dragobete este o sărbătoare păgână, nu ortodoxă, de peste veacuri moștenire de la traci și slavi și ar fi deosebit de frumoasă dacă noi i-am reda puțin magia, universalitatea de altă dată, dacă am avea curajul să ne dovedim nouă și lumii că iubirea este cel mai frumos dar cu care au fost înzestrate ființele în ziua când Divinitatea a suflat peste lutul creației! Că biserica ortodoxă a suprapus o altă sărbătoare proprie peste aceasta, e un fapt obișnuit în creștinarea popoarelor și în folosirea credinței ca instrument al statului. Farmecul Dragobetelui însă e unic. Să nu uităm în aceste zilele de Dragobete care încep mâine că nimic nu este mai frumos decât iubirea și respectul, că trebuie să acceptăm că suntem diferiți ca exprimare dar în suflet avem același fel de trăiri, toate unite de iubire. Și totuși mi-ar place să văd că la noi Dragobete este cântat, chemat, slăvit, cui oare nu-i place să facă un legământ de iubire printr-un sărut? Și-mi place că românii cândva nu aveau nevoie de hârtii, inimioare, daruri scumpe, ei sărbătoreau natura din care erau parte, ofereau florile proaspăt spălate de “zăpada zânelor” și, sfioși sau nu, pupau fetele dragi. Doar așa se striga prin sate, “Dragobete pupă fetele! ” (... și femeile!!!) Sărutați-vă iubitele și dovediți lumii că tradițiile noastre nu mor. Cei însurați, aveți grijă de neveste, nu le supărați de Dragobete căci aveți parte de ghinioane și pagubă tot anul. Iar voi, fete și neveste, stați prin preajma bărbaților cu veselie, dacă-i ocoliți de Dragobete, veți fi peste an singure și ursuze.

A, nu uitați, Dragobetele de anul ăsta ține aici pe AFA de mâine până anul viitor la sfârșit de februarie!!

Webmaster, dacă se poate youtube.com/watch?v=KdKgdHxYs10 / Secret Garden - Poeme


[fb]
---
Trimis de elviramvio in 23.02.18 19:42:53
Validat / Publicat: 24.02.18 09:49:54

VIZUALIZĂRI: 1452 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

27 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Preluată de pe internet.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE?
[1 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 50 PMA (din 50 voturi)

ECOURI la acest articol

27 ecouri scrise, până acum

webmasterX [24.02.18 09:49:05] »

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

elviramvio [24.02.18 09:53:38] »

@webmasterX:

Mulțumesc, o zi bună!

Pușcașu Marin [24.02.18 10:07:33] »

@elviramvio: Intr-o lume in care dicteaza banul si ipocrizia, intr-o lume in care non-valorile au ajuns sa conduca destinele romanilor, te gasisi tu sa postezi minunatia asta de articol, asa... ca sa intre cafeaua de dimineata mai bine.

Ma bucur c-am avut inspiratia sa dau un refresh inainte sa ma apuc de treburile casnice de sfarsit de saptamana.

Multumesc pentru poveste, multumesc pentru indemnurile de sfarsit. Avem nevoie de ele.

Un sfarsit de saptamana excelent iti doresc.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][6 voturi]
diacrys* [24.02.18 10:39:13] »

Un articol de suflet care ne înseninează un week-end înnorat, mulțumim!

elviramvio [24.02.18 15:56:16] »

@ghisor:

Sper că ți-au fost de ajutor sfaturile, adică ai fost un soț cuminte și tare ascultător azi, nu de alta dar dacă preșul acela de-l pomeneai într-un alt ecou se află în afara casei... anul e lung!!

Pe de altă parte cred că doamna inimii tale ți-a dat ordinele casnice cu mult zâmbet și tandrețe. Verific la Alba cum v-ați împăcat cu Năvalnicul ????

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
elviramvio [24.02.18 16:02:37] »

@diacrys:

Mulțumesc. Norii ca norii dar frigul!! În schimb piața - pădurea orășenilor - era minunat colorată în zona florilor.

Am trimis răspuns PM referitor la Tara Vinului, sper că n-am făcut greșeli mari, l-am scris în mașină pe un drum bucureștean cu denivelări de mare clasă.

DOINITA [24.02.18 16:36:00] »

Ce frumos ca cineva are grija sa ne descretesca fruntile si sa ne incalzeasca sufletele cu asa articol minunat! Am citit si am ascultat muzica ce insotetste articolul si parca primavara e deja aici, desi la mine, curtea e plina de zapada.

Sa fie asa cum spui tu si Dragobetele sa tina de azi si pana la anul pe aceiasi vreme!

maryka [24.02.18 16:46:24] »

Superb! Mi-a plăcut legenda, îmi place dragostea, sunt o romantică incurabilă... Să iubim mai mult, pe cei dragi, dar să fim și mai buni cu cei din jur. Cred că atunci lumea ar fi cu adevărat mai bună! Chiar zi de zi!

DOINITA [24.02.18 20:09:30] »

@maryka: Ai mare dreptate! Iubirea aduce iubire!

Zoazore [24.02.18 20:10:08] »

@elviramvio: Doamne, ce frumos ai povestit legenda lui Dragomir!

Sf. Valentin e mai păgână decât păgânul Dradobete, fiindcă nu-i a noastră, dar mulți o preferă frumosului nostru semi-zeu, așa, pur și simplu, ca să nu accepte ceva românesc. Văd cu tristețe că tot ce-i românesc pute, nu-i bun, nu-i frumos!

Păcat! Se mai spune că, dacă azi e soare și păsările se scaldă-n praf, va veni primăvara, dacă nu, va mai fi iarnă!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][4 voturi]
elviramvio [24.02.18 21:01:26] »

@DOINITA:

Mulțumesc Doinița.

Măcar o părticică din sufletele noastre să se bucure de povești vechi și pline de taine.

Și la mine e puțină zăpadă, nu ca la voi, a venit cu mare întârziere anul acesta. Se pare că Dragobete e supărat ???? și nu ne-a lăsat să facem focul în curte după tradiție și să ademenim soarele. L-om îmbuna cumva la Alba cu ceva licori!!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
elviramvio [24.02.18 21:07:07] »

@maryka:

Am privit puțin în sufletul tău tot citind ce scrii și știu că ești aparte, de aceea am îndrăznit acum ceva timp să-ți dau un PM în noapte (știi tu, de curând). Mă bucur că ți-a plăcut povestea lui Dragobete, din păcate mamă-sa, Dochia, deja își scutură cojoacele cu furie pe la noi. Dar contracarăm, ne gândim la Grecia și la Alba Iulia!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
elviramvio [24.02.18 21:17:52] »

@Zoazore:

Draga mea, Sf. Valentin aș zice că e o victimă, a fost o sărbătoare frumoasă în Evul Mediu chiar aici în Europa dar omul e un animal nesătul. Ambele sărbători, în esența lor trebuiesc înțelese și acceptate căci sunt reprezentative pe anumite zone. A noastră e mai puternică emoțional, mult mai veche și istoric are o importanță pentru noi românii. Azi am văzut la tv la știri sărbătoarea Dragobetelui dar o mare afacere, ca și Valentine's Day, cu grătare, bere și tarabe cu chinezisme și unde se cânta tot ce vrei. Păi atunci de ce o blamăm pe cea importată?!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][4 voturi]
DOINITA [24.02.18 21:18:28] »

@Zoazore: la Botosani e zăpadă, dimineata a nins, iar la prânz ă fost soare. Oare cum va fi?

krisstinna [25.02.18 01:51:23] »

@elviramvio: Excepțional!

Mi-a plăcut maxim articolul

mihaelavoicu [25.02.18 06:05:49] »

@ghisor: Ați fi mai sorbit o cafea dacă ați fi văzut încă un Dragobete pe AFA. Mulțumesc.

mihaelavoicu [25.02.18 06:16:19] »

@DOINITA: Dragă Doinița, a mai fost un Dragobete pe AFA care a încercat să vă descrețească frunțile!

Deh... e prea mic în lupta cu Valentin!

mihaelavoicu [25.02.18 06:46:55] »

Felicitări pentru Dragobetele tău! Al meu nu a fost așa apreciat, dar nu asta contează. În definitiv el nu este nici al meu, nici al tău, este al nostru, al românilor, al tuturor!

Face parte din frumoasele noastre legende, se află în interiorul tuturor celor cu suflet curat, care simt românește și apreciază adevăratele valori naționale.

Contează el, Dragobetele, să nu fie uitat, să fie luat în seamă, să-l amintim în fiecare an și să-l ajutăm cu toții în lupta sa inegală cu deja, bine încoronatul Valentin.

Mulțumesc în nunele lui Dragobete!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
elviramvio [25.02.18 07:51:56] »

@DOINITA:

Vremea de la voi a fost așa cum sunt năbădăile iubirii, acum furioasă, acum explodând de fericire, aproape mereu trăiri neexplicate în dragoste. Dar ați avut și soare, asta înseamnă că flăcăii voștri încă mai au ceva din legende dacă l-au îmbunat după tradiție în această zi!!

La noi în capitală a fost și este urât tare, doar aici sunt capetele țării ????, vai de dragostele lor!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
elviramvio [25.02.18 07:55:31] »

@krisstinna:

De tine nu mi-a fost teamă că mă vei critica, ai o taină cu Dragobete și-l serbezi zilnic, se simte în scrisurile tale.

elviramvio [25.02.18 08:10:44] »

@mihaelavoicu:

Mihaela dragă, aici pe AFA ca și în viața noastră cea de toate zilele, Dragobete, Năvalnicul, Bucurătorul sau cum l-or fi numit străbunii, a fost mereu un copil pe care, dacă-l hrănești cu suflet, crește voinic și frumos, e drept că uneori mai năbădăios, mai orgolios dar mereu gata să o ia de la capăt. Și Dragobete al meu, ca al majorității dintre noi afaiștii, a fost pe AFA mai Năvalnic, mai neînțeles, mai copilăros, acum însă s-a așezat la Poarta Timpului AFA și speră să nu se retragă prea curând sau cum era o poezie în copilăria mea și pe care n-aș vrea încă să o recit, "plec în Cosmos, vă salut! "

Trăiește simplu, tracic, românește dragobetele AFA și-i vei vedea puterea tainică care te va răsplăti.

Să ne vedem cu bine la Alba!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][3 voturi]
mihaelavoicu [25.02.18 09:06:29] »

@elviramvio: Da, am înțeles subtilitatea! Ești un foarte bun psiholog. Numai că eu m-am referit strict la Dragobete. Atât.

Zoazore [25.02.18 09:35:09] »

@DOINITA: Iarnă, Doinița, iarnă, că nu s-au scăldat vrăbiile!

mihaelavoicu [25.02.18 15:42:15] »

@elviramvio: Vezi tu, scumpa, între reviewul meu și al tău (nu mai zic Dragobetele meu și al tău), există o mică mare deosebire:tu ai fost echidistantă și ai tratat ambele personaje în mod egal și cred că a fost corect. Eu, i-am dat un șut lui Valentin. Când am zis, parcă într-un ecou, ”încoronatul Valentin”, nu mi-a fost gândul și nu m-am referit, cu toată deschiderea sufletească o spun, decât strict la Valentines*s Day.

Am impresia că lucrurile au luat o altă turnură și nu era cazul să-i pui mască lui Dragobete și nici lui Valentin, personificându-i în membri AFA.

După ce am citit mai atentă răspunsul tău, am rămas stupefiată de felul cum poate fi manevrat Dragobetele (cred că se răsucește în neantul legendelor) într-o lecție adresată mie, pe care n-aș vrea să o povestesc, de genul, ”fii cuminte, mâinile la spate, dacă nu, întinde palma, rigla e la mine... ”

Scuze, dar nu era cazul! Și ne mai plângem că Dragobetele trece neobservat... Iată că l-ai folosit spre satisfacția unora.

Să știi că nu am cu nimeni, nimic de împărțit. Mulțumesc și te îmbrățișez!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
Mitica49 [25.02.18 16:20:33] »

@elviramvio: Mulțumesc pentru cele două poeme oferite nouă de Dragobete: cel cu slove și cel cu muzică. Ambele ne-au încântat inima, sufletul...

elviramvio [25.02.18 16:26:14] »

@Mitica49:

Cu multă dragoste și prietenie. Deși vom fi rivali la Alba, doar vineri seara așa cam două ore, abia aștept să vă îmbrățișez pe amândoi.

mihaelavoicu [25.02.18 22:51:12] »

@Mitica49: Mulțumesc, d-le Mitică, mulțumesc pentru mediere!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
diacrys*, DOINITA, elviramvio, maryka, mihaelavoicu, Mitica49, Pușcașu Marin, Zoazore
Alte articole din această RUBRICĂFilozofări de suflet (mai puţin turistice):


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.058704853057861 sec
    ecranul dvs: 1 x 1