ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 21.02.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 10.07.09
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
OCT-2017
DURATA: 1 zile
familie cu copii
4 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Identitatea unui oras – Muzeul “Ioan Raica” Sebes

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Acest titlu vine de fapt de la numele filmuletului pe care il rog pe web sa il ataseze articolului youtube pentru ca mi se pare ca intradevar un muzeul al orasului reprezinta identitatea acestuia, fie ca vorbim despre istorie sau oameni si realizarile lor.

Asa cum va povesteam in prima zi de plimbare a mea prin Sebes - vezi impresii, am remarcat acest muzeu de fapt il localizasem inca dinainte sa ajung acolo, acum doar am mers sa vad pe unde este, curiozitatea mea cea mai mare de a-l vizita venind din citirea acestui articol scris de @bogumil -vezi impresii care a povestit cu lux de amanunte muzeul. Sa repet cu la fel de multe amanunte imi va fi greu, am sa va spun insa ce am retinut eu de acolo (asta daca nu mentionez o mana de nuci culese din gradina si al caror gust il simt si acum).

Asadar Muzeul Municipal “Ioan Raica” se afla situat in strada Mihai Viteazul, nr 4, adresa oficiala cclbsebes.ro/muzeul-munic ... ioan-raica.html. Program de vizitare de marti pana vineri 8.00- 16.00, sambata, duminica 10.00-16.00, luni inchis. Taxa de vizitare (ridicol de mica) 2 lei adulti, 1leu elevi, studenti, pensionari. Nu ni s-a cerut taxa foto. Si cum se mai vorbea si in alte articole despre multe dintre muzeele noastre care au preturi mici (comparativ cu muzee din afara), cred ca si acesta ocupa un loc fruntas in ceea ce priveste preturile.

Initial mi-a fost putin greu in localizarea acestui muzeu deoarece in sursele cautate in acel loc aparea ba Casa Zapolya ba Muzeul Ioan Raica, asadar daca veti cauta obiective de vazut in Sebes sa stiti ca este vorba despre acelasi loc.

In fata cladirii este amplasat un panou din care aflam ceva date referitoare la constructie (care dateaza din sec XV) si care imbina stiluri arhitectonice precum: gotic, baroc, renascentist.

Tot pe acest panou am citit o informatie interesanta, lucrarile de dezvoltare regionala fac parte dintr-un proiect mai amplu numit: “Case memoriale in tara noastra” si incercand sa dau de urma acestui proiect am identificat acest link care va va fi poate o sursa de inspiratie: casememoriale.ro

Tot din acelasi panou informativ am aflat ca aici a fost sediul Dietei Transilvaniei, iar mai tarziu a fost şi resedinta a voievozilor provinciei.

De pe saitul oficial aflam ca muzeul functioneaza in aceasta cladire din 1953 deschizandu-si oficial portile in noiembrie 1956, numele pe care il poarta in prezent fiindu-i alocat in 2001.

Si uite asa, dupa ce am achitat biletele de intrare am inceput sa descoperim acest minunat muzeu, mai precis am inceput cu pietrele si sculpturile care provin din mai multe surse si pe care la intrare le-am admirat in fuga, deoarece ne-am grabit sa ne urmam gazda in muzeu, unde ne-a spus cam pe unde sa intram si pe unde sa iesim si ne-a lasat in voie.

Pentru ca este totusi o constructie veche vorbim mai degraba de camere in care este organizat muzeul (urci la etaj, pe niste scari de lemn admirand in acelasi timp pe pereti fotografii din zona) si nu de sali mari, insa ele sunt organizate destul de logic. Prea multe nu am sa povestesc, mai degraba pozele va vor prezenta muzeul.

Incet, incet parcurgem pe rand muzeul afland astfel informatii valoroase despre istoria Sebesului, am vazut expuse unelte si arme din piatra cioplita si slefuita, os si corn, dar si vase din ceramica, apartinand unor culturi vechi.

A urmat o alta camera din care am aflat mai multe despre istoria orasului Sebes care se pare ca isi are originile pe undeva pe la 1245, si tot aici am vazut niste lazi ale diferitelor bresle lucrate cu mare migala.

Aici am aflat mai multe despre care a dat numele acestei case, Ioan Zapolya (1487 – 1540), voievod al Transilvaniei intre 1526-1540 si rege al Ungariei, iar aceasta casa este si locul in care a murit in 1540.

A urmat o serie de exponate “Africa” gratie lui Franz Binder care a locuit 14 ani in Africa si care a donat acestui muzeu o parte din obiectele adunate de el in aceasta perioada. Acestea reprezinta diferite arme, podoabe, scaunele si alte obiecte.

Si asa am ajuns intr-o incapere ceva mai larga care prin lucrarile expuse confereau un aer aparte locului. Aici se gaseste colectia de arta plastica, unde poti admira o multime de lucrari deosebite, majoritar portrete.

Am ajuns si la zona etnografica unde gasim obiecte traditionale, costume, podoabe, obiecte de mobila lucrate cu multa dragoste de frumos, cele mai multe provenind din secolul XIX.

Si am ajuns si la incaperea care a fost momeala cu care am adus tineretul aici, obiecte din viata ceva mai recenta, printre care o bicicleta (velociped), un joben, pipe, un patefon, ustensile dintr-o farmacie si diverse alte obiecte care aduceau un zambet pe fetele tinerilor care ne insoteau si ceva nostalgie pentru noi cei mai in varsta.

O alta camera interesanta ne prezinta ceasuri care se intreceau in frumusete, dar si diverse obiecte din ceramica sau portelan. Un obiect interesant l-a reprezentat mecanismul ceasului bisericii evanghelice din Boz, 1762.

Ultima incapere prezinta diferite arme si alte exponate din viata militara, insa de departe cel mai “interesant” obiect de aici a fost palosul de calau al orasului (1463), care probabil este prezentat mai la final ca sa-l tii bine minte.

Coborand scarile am iesit mai apoi sa vizitam si curtea unde am vazut chiar si o masina de pompieri cu motor pe aburi, dar ne-am bucurat si de linistea si verdeata unui loc atat de placut. Aici am beneficiat si de gustul deosebit al unor nuci culese de sub un pom urias (ca sa fiu cinstita m-am gandit ca mai multi bani le-ar aduce nucile decat pretul biletelor).

Chiar daca in zona sunt obiective ceva mai aratoase care va vor atrage, nu incercati sa ignorati acest muzeu si nu-l judecati dupa pretul de intrare, merita o vizita.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de mishu in 21.02.18 21:06:46
Validat / Publicat: 22.02.18 07:38:17
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SEBEȘ [AB].

VIZUALIZĂRI: 1125 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mishu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P18 Muzeul "Ioan Raica" - Colectia de arta plastica
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 59700 PMA (din 46 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[22.02.18 07:36:19]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

webmaster26
[22.02.18 08:35:10]
»

@mishu: Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

===

Mutat în rubrica "Muzeul Municipal 'Ioan Raica', SEBEȘ [AB]" (nou-creată pe sait)

elviramvio
[22.02.18 08:45:49]
»

@mishu:

Interesant. Eu am trecut doar o singură dată prin oraș, mai mult în goana caleștii dar aparținătorul a petrecut pe acolo ceva timp cu serviciul. Sper să ajung cândva și să intru și în muzeul descris de tine. (râd și acum când îmi amintesc de colegele de muncă venite din Sebeș, șocate de viața lejeră din capitală).

Să ne vedem cu bine la Alba!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishuAUTOR REVIEW
[22.02.18 23:13:27]
»

@webmaster26: Localizare corecta, o seara frumoasa.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mishuAUTOR REVIEW
[22.02.18 23:17:21]
»

@elviramvio: Eu ca sa spun asa am trecut de doua ori, o data in vara cand ne-am si oprit sa mancam dar nu am zabovit pe aici pentru ca stiam ca urma sa revin. Acum insa am avut sa spun asa cateva ore ale mele in care m-am putut plimba in liniste, asta pentru ca sunt matinala si pana s-au sculat ceilalti mi-am si facut o plimbare prin oras, am facut si niste mici cumparaturi si am pregatit si masa.

Dar asa am localizat si muzeul si i-am pregatit pe ceilalti de vizita. O sa-ti placa in mod sigur muzeul si merita vizitat in tihna ca oricum din pacate nu e inghesuiala multa.

Multumesc de vizita si aprecieri si sa ne vedem cu bine la Alba!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmaster
[23.02.18 09:40:16]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

mishuAUTOR REVIEW
[23.02.18 19:36:37]
»

@webmaster: Mulțumesc frumos, o seara minunata.

Zoazore
[24.02.18 19:50:55]
»

@mishu: Ce muzeu frumos! Ai adus un strop de vară și de bucurie în sufetul meu! Mulțumesc, @mishu!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
elviramvio, mishu, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂMuzeul Municipal 'Ioan Raica':

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.06726598739624 sec
    ecranul dvs: 1 x 1