ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 21.02.2018
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
FEB-2016
DURATA: 6 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 19 MIN

Midtown... de la est la vest

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Într-un restaurant retras din unul din cartierele New York-ului, au intrat să ia masa o pereche de îndrăgostiţi. La un moment dat, bărbatul dispăru de la masă, iar femeia rămase cu ochii ţintă la uşă. Ospătarul se apropie alarmat:

- Ce este cu soţul dv. de a căzut sub masă, se simte rău?

- Nu, să vedeţi, domnul nu e soţul meu. Soţul meu e domnul care tocmai a intrat pe uşă...

 

Bancul ca banc dar e greu de explicat cum am vizitat eu New Yorkul în preajma zilei de 14 februarie, mai ales singur... În fine noi (adică eu, doamna AZE și micul afaist AZE) nu prea am pus accent pe această zi niciodată (avem alte zile din an când sărbătorim echivalent 14 februarie) așa că dna. AZE văzând strădania mea de a obține viza SUA neapărat și dorul imens de ducă... am primit permisia de X zile pentru a vizita metropola americană.

Cam greu în această perioadă din prezent cu scrisul, am epuizat și subiectele, în alte excursii n-am mai fost, a rămas doar sacul cu amintiri bine păstrat, așa mi-am adus aminte că ar mai fi ceva de povestit (de fapt ceva mai mult) despre Midtown New York, cartierul cel mai bătut la pas de mine acum 2 ani în februarie.

Știam înainte de sejur că orientarea din punct de vedere geografic va fi ușoară pe acest imens caiet de matematică dar de fapt asta vedem pe orice hartă, cele 14 bulevarde intersectând cele 36 străzi formează nu mai puțin de 504 dreptunghiuri, adevărate mini-cartiere pe verticală. Broadwayul bineînțeles că iasă din calcul, este singurul bulevard care nu urmează aceste linii drepte, formând adevărate triunghiuri cele mai celebre fiind la Times Square.

Urmează un review matematic sau geografic (sau matematic de geografic) în funcție de cum doriți s-o interpretați, cert este faptul că voi enumera/descrie obiective turistice aflate în orașul de mijloc (Midtown) din New York începând cu bulevardele 1st Avenue (bulevardul nr 1) de pe partea estică a insulei pe malul râului East River până la 12 st Avenue (bulevardul nr 12) partea de vest al insulei Manhattan, malul râului Hudson. De fapt Midtown-Manhattan este doar a treia parte dintr-un singur cartier din New York orașul care s-a dezvoltat pe pământul locuit de lenapi (populația de origine americană) cumpărat cu mărgele de sticlă în valoare de 24 $ în 1626 de către olandezi. Zona a fost descoperită de italianul Giovanni de Verrazano, podul construit după numele lui văzând din observatorul World Trade Center mi-am adus aminte de începuturi, iar un video inedit proiectat pe ecranele din liftul WTC (în cele 40 de secunde în care zbori până la etajul 102) ne aduce aminte cam ce a fost pe aici înainte. youtube

Orașul s-a dezvoltat mult datorită așezării din punct de vedere geografic, pe malul râului Hudson pe de o parte fiind o legătură cu interiorul continentului și pe lângă oceanul Atlantic-prima stație pe continent american pentru tot emigrantul din lume mai ales cel european. Așadar New Yorkul a devenit un centru comercial pe măsură... și așa a rămas și în prezent, Midtownul este un fel de cartier în cartier pentru lumea bună, în afară de firme/institutii care își mai permit chiria puține persoane fizice (obișnuite așa zisă pătură de mijloc) pot locui aici. M-am numărat și eu printre ei cu costul a 100$/noapte X 6 zile (cred că prima și ultima oară în viață) dar și hotelul ales a fost în buricul târgului cum se spune. Dar să încep o dată cu poveștile:

Am intrat în Midtown ca otomanul (sau cârtița) pe sub East River adică Queens Midtown Tunnel, drumul de la aeroportul JFK într-o vineri după masă a durat aproape 2 ore datorită aglomerației din traficul dinainte de weekend, noroc cu șoferul de origine hispanică, intra pe orice interzis/bandă de urgență (pe de altă parte foarte vorbăreț a socializat foarte mult cu noi cei 9 turiști din diferite colțuri ale României cazați în diferite locații din Manhattan) altfel drumul dura și mai mult. Aglomerația din trafic nu m-a deranjat deloc, așa am avut ocazia să observ așa ca prima impresie foarte multe din cartierul imens Queens.

Ieșind din tunel am avut ocazia să observăm prima dată în viață Manhattanul. Prima impresie nu ne-a dat pe spate, pe malul râului East River blocurile sînt de doar 2-4 etaje, iar străzile cam prost luminate. Nu știu dacă impresia că intensitatea luminii stradale slabe se datorează voltajului de 110V dar cert este faptul că toți turiștii în orașul luminii așteptau altceva. În fine există suficientă lumină cât să nu te împiedici de o groapă pentru că da... în NYC există gropi în asfalt și chiar pe trotuare, nu exagerez.

În următoarele zile am vizitat atât Downtown, Uptown (Upper East and West Side, Harlem, Brooklyn dar cel mai mult am fost pieton în Midtown. Așa se face că am ajuns pe toate cele 12 bulevarde care se întind de la est la vest și despre care aș vrea să povestesc puțin în următoarele. Ne existând distanțe extreme recomand mersul pe jos, totuși cu ceva încălțămine comodă, până la urmă ajungi să faci foarte mulți kilometri... doar în Midtown. De fapt este vorba de un pătrat, granițele acestuia sînt Central Parc în nord, East River spre est (spre Queens și Brooklyn), Hudson River spre vest și Jersey City dincolo de râu, iar spre sud granița este discutabilă. Cum așa? Simplu, unii zic că se termină la strada 23 alții zic strada 14. Nici în wiki nu îți spune exact, personal am observat că dincolo de strada 23 clădirile sînt tot mai mici, multe blocuri de 4 etaje, deci cam pe acolo este granița. Dar să încep o dată:

1 st Avenue

Bulevardul nr. 1 din Manhattan este cel mai apropiat de East River, multe străzi laterale din cele numerotate se termină aici fără acces la FDR Drive de pe malul răului. Aspecul general este de cartier, blocurile au câte 2,4 etaje, pe aici pe acolo câte un zgărie nor de birouri dar nu mai mult de 20-30 etaje. Blocurile sînt din acelea celebre pe care le vedem predominant în filmele americane, material cărămidă/lemn cu scările de incendiu pe fațadă, și aparate de aer condiționat (vara este extrem de cald pe aici) uimitor de urâte de fapt niște cutii metalice pătrate (așa a fost și cel de la hotel care m-a încălzit de calorifere nici vorbă) De și strada se află în extremitatea estică nu am văzut mizerie prea multă, este cam ordine, piste de bicicliști, parcuri, hoteluri, multe magazine DuaneReade Pharmacy în care se găsesc de la alimentare până la nealimentare/sanitare de toate, un lanț de magazine ok din punctul meu de vedere. Și ambasade/consulate din diferite țări se pot vedea aici, câteva exemple ambasada Germaniei, Arabiei Saudite, Nigeriei, Haiti, Jamaica, Vietnam, Angliei (cu un bulevard mai încolo) Și bineînțeles ambasada României undeva aproape de 3st Avenue.

Dar obiectivul turistic principal este Organizația Națiunilor Unite (ONU) cu clădirea înaltă de 39 etaje construită în 1952 cunoscută încă de pe vremea Telejurnalului lui Ceaușescu. De fapt e de admirat tot cartierul care se numește United Nations Headquarters. Până să ajungem la acest complex dinspre nord vom traversa United Nations Plaza cu sediul ONU din apropiere. În jurul complexului vom găsi trei parcuri frumos amenajate, Tudor City Greens, Ralph Bunche Park și Robert Moses Playground (acesta din urmă mai mare ca suprafață) Chiar dacă erau multe minus grade Fahrenheit pe afară, gazonul era verde.

Un link despre această instituție aici: en.wikipedia.org/wiki/Hea ... _United_Nations

2 nd Avenue

Bulevardul nr. 2 este asemănător cu primul, aceleași clădiri, ambasade, parcuri, magazine, hoteluri, instituții, restaurante. Bineînțeles cu farmecul local de neprețuit pentru un turist. Ca să ieșim puțin din rutină la capătul nordic de unde începe Upper East Side găsim un parc simpatic Tramvay Plaza, iar la capătul sudic St. Vartan Park

3 st Avenue

Ei, aici încep să mai crească clădirile, în înălțime bineînțeles. Mai puține rezidențiale și mai multe de birouri, de afaceri. Și locuri de luat masa găsim din belșug, pe scurt:toate bucătăriile lumii le observăm pe aici. Lăcașe de cult cum ar fi Armenian Evanghelical Church găsim la intersecția cu strada 34. Mai găsim atăt moschee cât și centru cultural islamic cât și biserica catolică gotică Church of St. Vincent Ferrer construită în 1916 (sfințită în 1918) Link aici: en.wikipedia.org/wiki/Chu ... rer_(Manhattan)

Lexington Avenue

Numele acestui bulevard n-o voi uita repede, este locul unde se află hotelul ales de mine înainte de sejur. Despre cazare aici: vezi impresii

Aici deja găsim zgârie nori adevărați de fapt asta vedeam și din camera hotelului în care stăteam. Obiectivul turistic principal pe această stradă este Chrysler Building, la ieșire din hotel la stânga se observă imediat acest zgârie nor istoric construit în stil Art Deco cu doar 77 etaje, vârful clădirii face toti banii, restul clădirii (partea până la vârf) nu este atât de interesant. Alte date despre turn aici: en.wikipedia.org/wiki/Chrysler_Building

Gramercy Park se găsește în capătul sudic al strazii dincolo de acest parc bulevardul se numește Irving iar cartierul se transformă în Downtown. Câteva clădiri celebre de pe Lexington ar fi Chanin Building sau Graybar Bulding, merită observate pe lângă multe altele.

Park Avenue

Bulevardul este celebru datorită clădirilor istorice, gării centrale și alte asemenea facilități centrale, dar prima clădire remarcabilă a fost una rezidențială, urâtă dar... foarte înaltă, de fapt a depășit ca înălțime Empire State Building, iar cu cele 426m (dar numai 94 etaje cu cele subterane) și fostul World Trade Center. Ies la plimbare în prima seară (ziua cea mai lungă datorită fusului orar 31 ore) și văd minunea cu vârful în nori pătrată, urătă dar scumpă ca dracu de fapt un apartament acolo în vârf costă 10 mil $ apartament 3 camere, penthouse 95 mil $??? Sh... t. sh... t. mai bine mă mut în mții Făgăraș la 1500m și aerul e mai curat... Adresa exactă dacă vreți să cumpărați... 432 Parc Avenue, clădire nouă 2015.

De fapt cireașa de pe tortul străzii Parc Avenue este Met Life Building și celebra gară centrală Grand Central Terminal. Gara este o minune, câteva zeci de linii de metrou, trenuri se găsesc aici pe 2 nivele pe sub pământ iar terminalul-hala tot așa pe două nivele este o adevărată minune istorică pictată, pe lângă artă mai e și mall pe deasupra toate bunătățile din lume se găsesc pe aici în magazine și restaurante. Ca și amintire despre vizita gării am cumpărat de la Jysk România (ambele la 39,99 ron) 2 ceasuri cu cadrane duble (pe una am reglat ora României iar pe cealaltă ora excată din SUA) pe care scrie Grand Central Terminal, un ceas se află în casă, altul în curte.

Met Life cu doar 63 etaje finalizată în 1963 este muuult mai aspectuaosă decât bățul de Parc Avenue 432. (Așa zic eu, e ca un băț). Mai ales că există și cladirea Vanderbilt pe partea opusă cu un aspect și mai istoric și frumos colorat în roșu noaptea. Mașinile care circulă pe Parc Avenue vor putea să experimenteze trecerea prin cele 2 tunele (2 sensuri de mers) de sub zgârie nor, am stat puțin pe lângă tunel pe trotuar, mi-a plăcut. despre gară aici: en.wikipedia.org/wiki/Gra ... entral_Terminal

Despre Met Life aici: en.wikipedia.org/wiki/MetLife_Building

Dincolo de Met Life spre sud vom mai găsi o sumedenie de clădiri înalte, ambasade de la diferite țări, restaurante, hoteluri, magazine, aspectul general este de bună-stare aici. În afară de Metlife și Grand Central Terminal vom putea vizita aici St. Bartholomews Church (link aici: en.wikipedia.org/wiki/St. ... rch_(Manhattan) aproape de 5 th Avenue și catedrala Sf Patrick. Clădirile sînt de pe acasă vreau să zic că-s integrate în peisaj toate sînt înalte de la 30-40 etaje în sus. Nici cafenelele Starbucks nu lipsesc din nici un colț de intersecție, atât cafeaua cât și gogoșile sînt nu numai consumabile dar și extraordinar de delicioase. Despre Grand Central Terminal am scris aici: vezi impresii

Park Avenue se întinde până la Washington Square Park să zicem după unii Newyorkezi granița între Midtown și Downtown. Parcul s-a amenajat în 1882.

Madison Avenue

Bulevardul Madison se află deja în buricul târgului, are un capăt în Harlem iar celălalt capăt sudic se termină în dreptul parcului cu același nume Madison Parc. Ca și obiective turistice pe lângă zgărie norii cu care ne-am obișnuit deja vom observa partea din spate a catedralei Sf. Patrick (fațada acestuia se află la 5th Avenue) o bibliotecă publică (NYPL Science, Industry and Business Library), Academia americană de arte dramatice, o clădire din 1884, iar în dreptul parcului Madison judecătoria de fapt Curtea Supremă din New York într-o clădire istorică superbă construită în 1896.

Madison Square și parcul s-a amenajat în 1847 în memoria fostului președinte James Madison al patrulea președinte al Statelor Unite. Ca și statui și sculpturi din parc putem enumera statuia lui William Seward (ministrul care a cumpărat Alaska), Roscoe Conkling (erou din războiul civil) Chester Alan Arthur (al 21 lea președinte) William Jenkins Worth (erou din războiul mexican) și amiralul David Glasgow Farragut. Link aici: en.wikipedia.org/wiki/Mad ... son_Square_Park

5th Avenue

Am ajuns la bulevardul celebru, aici obiectivele turistice se înmulțesc. Capătul nordic al bulevardului începe undeva în Harlem în dreptul parcului Marcus Garvey și se termină în Downtown în dreptul parcului Washington Square acolo unde găsim un arc de triumf în toată regula Washington Square Arch. Arcul a fost construit în 1892 în memoria fostului președinte George Washington. en.wikipedia.org/wiki/Was ... ton_Square_Arch

5th Avenue este bulevardul care trece pe lângă marginea estică al parcului central pe toată lungimea acestuia de 4km. Locul unde intră în Midtown este Grand Army Plaza și colțul Central Parc. Doar în această piață amenajată în 1913 avem căte ceva de văzut. Nemailuând în considerare Central Park care este obiectiv turistic în sine și se pot scrie mai multe articole despre acesta, aici găsim 2 statui celebre William Tecumseh Sherman și Pomona stând cuminte pe fântâna Pullitzer. en.wikipedia.org/wiki/Gra ... aza_(Manhattan)

Clădirea Plaza în care funcționează un hotel de lux a fost construită în 1907. Fără să vreau mi-am imaginat cum iasă săgeată din hotel pe la intrarea principală Kevin din filmul de succes Home Alone 2 și o ia spre parcul central. Uitându-mă puțin pe acolo am descoperit luxul din lobby văzut în film. Pe partea opusă clădirii Plaza se afla un magazin celebru, Apple.

Trump Tower en.wikipedia.org/wiki/Trump_Tower, zgârie norul președintelui se întinde pe verticală, are doar 68 de etaje și 202m. A fost construit în 1983 și aproape toate magazinele, localurile se numesc Trump (de ex. Trump Cafe, Trump Grill, Trump Ice Cream) Zic aproape toate că aici găsim și Starbucks. Circulând mai departe spre sud vom observa o biserică Presbyterian Church. Lăcașul de cult construită în 1808 este destul de mare dar pare totuși minusculă pe lângă zgârie nori. Expresia zgârie nor se cam potrivește aici, într-o zi mai mohorâtă nu prea se vedeau (sau nu se vedeau deloc) vârfurile clădirilor. Despre un top 21 al zgârie norilor din NYC am scris aici: vezi impresii

Catedrala romano-catolică St. Patrick se va observa la stânga dacă circulăm spre sud. Este un obiectiv construit în 1878 și neapărat de văzut. Atât preoții pe care i-am văzut cu ocazia unei slujbe cât și persoanele de securitate erau negri. Catedrala de și imensă cu cele 2 turnuri fiecare a câte 100 de metri cam stă în umbra clădirilor înalte. Despre biserică am relatat aici: vezi impresii si un link aici: en.wikipedia.org/wiki/St. ... ral_(Manhattan)

Pe partea opusă am văzut o statuie din bronz amplasată în 1937 interesantă se numește Atlas și reprezintă un personaj din mitologia greacă.

Rockefeller Center este deja un adevărat complex de clădiri înalte, baza acestuia cu patinoar cu tot și statuia lui Prometeu semăna mult cu un târg de crăciun mai ales că nu lipseau nici brazii împodobiți. Clădirile înalte din complex sînt denumite cu număr așa că cel mai înalt turn este 30 Rockefeller Plaza, are 70 de etaje iar în vărful acestuia vom găsi unul din observatoarele turistice din NYC Top of the Rock. Această clădire s-a finalizat în 1933. În clădire funcționează și studiourile NBC. Despre Rockefeller am scris aici: vezi impresii și un link de la wikipedia aici: en.wikipedia.org/wiki/Rockefeller_Center

Ambasadele și consulatele din țările lumii nu lipsesc de la nici o stradă din Midtown așa că găsim din belșug și pe 5th Avenue. Lăsăm și clădirea poștei în urmă și ajungem la clădirea istorică și impozantă dar nu prea înaltă a bibliotecii publice din New York. Despre vizita în bibliotecă aici: vezi impresii

După bibliotecă am remarcat 425 Fifth Avenue un zgârie nor turn de 55 etaje.

Empire State Building este următoarea oprire pe 5th Avenue este cireașa de pe tort din Midtown, a fost construită în 1931 (în doar 13 luni-în prezent nu mai întâlnim așa ceva) și are 102 etaje. Costul urcării în observator a fost 32$, atât era și la World Trade Center și la Top Of The Rock. Despre experiență aici: vezi impresii și ceva oficial aici: en.wikipedia.org/wiki/Emp ... _State_Building

De aici ne apropiem încet de Madison Square Park iar în dreptul acestuia între străzile 25 și 26 am vizitat biserica ortodoxă sârbă care a și ars la 2 luni după vizită chiar în ziua de paști. Despre incendiu aici: vezi impresii

La extremitatea sudică a parcului Madison vom observa forma suplă a zgârie norului istoric Flatron Building de doar 22 etaje, totuși în 1902 a fost o realizare. aici intersectăm prima dată celebrul Broadway care își urmează drumul în X sfidând toate celelalte bulevarde care urmează liniile matematice. Despre acestea am scris aici: vezi impresii

6 th Avenue

Bulevardul numărul 6 începe de la Central Parc. en.wikipedia.org/wiki/Central_Park

Din punct de vedere geografic este chiar în mijloc se poate considera axul Midtownului. Radio City Music Hall este o sală de concerte renumită construită în 1932. Pe partea opusă pe lângă clădirea impozantă a clădirii consulatului Canadei găsim o piață simpatică cu o fântână arteziană și mai simpatică luminată noaptea și cu mulți zgârie nori în jur. Se vede că ne apropiem de zona Times Square și Broadway, pe lângă clădiri cu destinații obișnuite (birouri, magazine, hotel, restaurant, cafe, bar, etc) apar teatrele.

Apare și forma futuristică al turnului Bank Of America Tower, îmi cam sucesc gâtul pentru a vedea în sus. Lângă turn putem vizita cel mai central situat parc Bryant Parc deschis pentru public în 1847. Ce am găsit eu aici? Patinoar, zonă de recreere cu multe mese de pingpong, bănci, fântâni arteziene, magazine, restaurante. Parcul este înconjurat de clădiri înalte și foarte înalte vecinul estic este biblioteca publică. Circulând mai departe spre sud la intersecția cu Broadway cele două triunghiuri rutiere sînt transformate în parc și se numesc cel nordic Herald Square iar cel sudic Greeley Square.

7 th Avenue

Începe la Central Park, și este celebru datorită intersecției cu Broadway, aici întâmpină localnicii și turiștii anul nou așteptând coborârea sferei de sticlă. Este o piață arhicunoscută și orice turist dorește să ajungă și acolo. Din punct de vedere memorial vom găsi 2 statui aici al lui Francis Duffy fost preot într-un regiment de război și George Cohan un mare artist și compozitor. Piețele în formă de triunghi poartă numele acestora. Despre Times Square am scris aici vezi impresii

Despre Times Square pe wiki aici: en.wikipedia.org/wiki/Times_Square

Circulând spre sud la dreapta vom găsi muzeul de ceară Madame Tussaud. Puțin mai departe la stânga magazinul istoric Macys ne îndeamnă la shopping. După Macys la dreapta vom observa clădirea imensă și rotundă Madison Country Garden. Piața din fața acestuia se numește Pensylvania. Parcă văd ieșind dinozauri din teatru, dar nu, mi-am adus aminte doar de filmul Godzila.

Despre Macys am scris aici: vezi impresii

Două muzee se mai pot vizita pe acest bulevard The Museum at FIT (Fashion institute of Tehnology) și Rubin Museum of Art (despre cultura tibetană)

8 th Avenue

Acest bulevard intră în Midtown la celălalt colț al parcului central, aici găsim un sens giratoriu rutier denumit Columbus Circle en.wikipedia.org/wiki/Columbus_Circle

Este un loc turistic, nu prea am văzut giratorii în New York. Denumirea a primit-o după numele lui Cristofor Columb de asemenea vom observa și statuia celebrului explorator în formă de monument chiar în centrul intersecției. Time Warner Center sună cunoscut din filme? Sediul acestuia cu cele 2 turnuri zgârie nor se pot vedea din Columbus Circle.

Din 8 th Avenue nu lipsesc teatrele și studiourile de televiziune. Visavis de Madison Country Garden vom observa clădirea imensă United States Postal Service

9 th Avenue

Clădirile încep să piardă din înălțime se găsesc încă suficiente hoteluri, restaurante, teatre, cinematografe, magazine. Mai spre sud o biserică mică Church of the holy Apostles en.wikipedia.org/wiki/Chu ... les_(Manhattan) construită în 1848 își ridică turnul ascuțit și este destinată enoriașilor din Chelsea deoarece așa se numește această zonă din Midtown. Este și parc în apropiere cu teren de fotbal cu tot, se numește Chelsea Park. Clement Clarke Moore Park este următoarea zonă verde în această zonă.

10 th Avenue

În dreptul graniței între Midtown și Upper West Side vom observa un spital imens, se numește Mount Sinai VestPuțin mai departe vom observa un alt parc se numește Hells Kitchen Parc, și mai departe Pen House Central Parc. După acestă zonă vom trece peste locul unde se află subteran tunelul Lincoln rutier care face legătura pe sub Râul Hudson cu Union City și Jersey City de pe celălalt mal.

The High Line se poate accesa de pe 10 th Avenue, este un parc atipic trasformat dintr-o linie de cale ferată suspendată. Merită vizitat și petrecut ceva timp acolo.

Despre High Line oficial aici: en.wikipedia.org/wiki/High_Line

11 th Avenue

Nu pot spune prea multe despre acest bulevard, seamănă mult cu 2 th Avenue de pe partea estică, doar că de aici vedem râul Hudson și avem ceva zgârie nori în plus față de partea estică. Câteva parcuri se găsesc și aici de Witt Clinton Park, Hudson Parc, Chelsea Waterside Parc

12 th Avenue

Ce pot să spun că se află pe malul râului Hudson se circulă în regim de autostradă, iar pe mal se găsesc atât porturi turistice de agrement cât și comerciale.

Intrepid Sea, Air & Space Museum nl.wikipedia.org/wiki/Int ... 26_Space_Museum se găsește în această zonă de porturi, de fapt un portavion istoric cu numele de Intrepid a fost transformat în muzeu. Pe lângă zonele de agrement mai găsim diferite instituții pe aici cum ar fi vama. De asemenea se poate lua feribotul de aici pentru a trece dincolo de rău spre alte destinații.

Cam atât despre Midtown, vorba mea: pentru mai mult trebuie să mă mai duc o dată acolo.

Rog de această dată ca WM să atașeze toate linkurile indicate în articol (și sînt destul de multe) Pe urmă am rugămintea să atașeze acest videoclip la sfârșit - youtube și și acest videoclip la început - youtube .

Mulțumesc


[fb]
---
Trimis de AZE in 21.02.18 17:04:19
Validat / Publicat: 21.02.18 19:53:40
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în AMERICA DE NORD.

VIZUALIZĂRI: 4918 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P07 Midtown noaptea-vedere de pe observatorul Empire State Buiding, în fundal bățul (așa l-am numit eu) de 432 Parc Avenue clădirea rezidențială cu un cost de multe milioane $/apartament-vorba aia înălțimea costă...
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 38900 PMA (din 41 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

webmasterX [21.02.18 19:51:52] »

Ilustrațiile video-muzicale indicate au fost atașate articolului (vezi sus, imediat sub titlu, respectiv la final).

elviramvio [21.02.18 22:10:58] »

@AZE:

Unii dintre noi sunt modești, visează grecește! Tu duci dorul american! Iți doresc să-ți realizezi visul și să te întorci acolo cândva, pentru mai multe zile!

Auzi, am o îndoială: ești sigur că cel intrat pe ușă era soțul? Nu de alta dar mă gândesc că sub masă locul e cam îngust pentru 2 - 3...

ioan marinescu [22.02.18 19:18:15] »

@AZE: Felicitări pentru rewiew! Votat cu plăcere!

diacrys* [24.02.18 09:24:40] »

Felicitări pentru călătorie! Fotografiile nocturne de la înălțime sunt foarte reușite - acestea (și restul, mai ales) mi-au adus aminte de călătoriile mele în Statele Unite (amprenta culturală este inconfundabilă).

mishu [24.04.18 14:33:14] »

@AZE: Si pentru mine metropola americana este una dintre dorinte asadar articolul mi-a mers la suflet, felicitari, votat cu mare drag.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
diacrys*, elviramvio, ioan marinescu, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin New York:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.068727016448975 sec
    ecranul dvs: 1 x 1