ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 21.12.2017
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Ploieşti
ÎNSCRIS: 06.08.17
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
SEP-2017
DURATA: 4 zile
prieteni
4 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Urcând spre stele! Turnul Rotund din Copenhaga

TIPĂREȘTE URM de aici

Nu am cunoscut-o personal pe ”maria55”, dar deduc că era o ființă deosebită și nu știu de ce, mi-a venit așa, în minte Turnul Rotund din Copenhaga, turn-observator astronomic, cu ajutorul căruia turiștii pot vedea cerul înstelat. Cu ochii minții, cred că fiecare membru AFA, dacă ar privi cu atenție la stele prin acest observator, sigur ar vedea-o pe Maria.

Orașului Copenhaga, oraș nordic, așezat cu un picior pe continent și altul pe insula Amager, este o adevărată fantezie. Poștașii, îmbrăcați în uniformă roșie, pedalează pe biciclete galbene, coșarii poartă pălării negre înalte, iar autobuzele arborează permanent stegulețul danez cu roșu și alb.

Este un oraș mare, curat, verde, brăzdat de canale, împânzit de clădiri vechi cu o arhitectură de sec. al XVIII-XIX-lea, muzee, parcuri și multe obiective istorice, precum Turnul Rotund, sau Rundetaarn, la care voi face referire.

Zona istorică nu este foarte mare, din contra, formează un nucleu compact, astfel că se ajunge destul de ușor în oricare punct de interes turistic. La Rundetaarn se poate ajunge cu metroul (stația Norreport), sau pe jos, până la Kobmagergade 52, aproape de Palatul Rosenborg.

Turnul fiind dotat cu observator astronomic, programul său este puțin mai variat, astfel că pe timp de vară, în lunile iulie și august, este deschis până târziu, la orele 22.00 Din 21 mai până în 20 sept, orar 10.00-20.00 și 21 sept. -20 mai, orele 10.00-17.00

Turnul este cel mai vechi observator astronomic din Europa. Construit la 1642, când Danemarca era cunoscută prin realizările sale în domeniul astronomic în special datorită lui Tycho Brahe, suedez la origini, dar stabilit în Copenhaga, el a adus contribuții importante în mișcarea planetelor și a catalogat peste 800 stele.

Acest turn a fost comandat de Regele Christian al IV-lea, special pentru a da posibilitatea astronomilor din Universitatea aflată în apropiere să continue cercetările lui Tycho Brahe. Era dotat cu o mare sală pentru biblioteca Universității și cu o Biserică, având și rol de turn al acesteia. Actualmente Biserica se numește Trinitatis Kirke.

Fiind încă în funcțiune este asaltat de turiști din toată lumea, amatori de a vedea cerul înstelat, în special pe timp de noapte.

Intrarea este una grandioasă, bine elaborată, după care urmează un spațiu expozițional în care sunt expuse fotografii de epocă și istoricul ridicării lui.

Turnul are cinci etaje, 36m înălțime, dar urcarea se face pe o rampă înclinată a cărei lungimi medie este de cca. 210m. Din loc în loc este prevăzut cu mici spații pentru odihnă și ferestre pentru lumină naturală. Rampa face șapte bucle și jumătate în interiorul turnului. Dar nu numai atât: are și toaletă (de epocă) pentru funcționarii de atunci, un ceas solar care funcționa pe lumina aruncată de una din ferestre, clopot pentru alarmă, icoane etc. Foarte prevăzători danezii...

La un moment dat este un spațiu larg, unde erau adăpostite documentele de altădată, de fapt întreaga colecție a Universității, spațiu care, acum este destinat pentru expoziții de artă și știință. Tot aici se află o cafenea și un mic magazin cu suvenire.

Urcușul este ușor, pavimentul fiind din cărămizi poroase care asigură o priză foarte bună pentru încălțăminte. Prin ferestrele zăbrelite se văd străzile din jur, mai urci și se văd acoperișurile caselor, mai urci, mai urci până se ajunge pe platforma ce înconjoară turnul, de unde se vede tot orașul. Priveliștea este splendidă! În fundal, un coș din care permanent iese abur cald, un simbol ”antipoluare”.

În anul 1716, Țarul Petru cel Mare face o vizită în oraș și urcă în turn călare, urmat la mică distanță de Ecaterina lui, într-o caleașcă trasă de cai.

La coborâre, după ieșirea din turn, se poate intra în Trinitatis Kirke, biserica ce face corp comun cu turnul. A fost ridicată tot în sec. al XVII-lea și a servit studenților și profesorilor din Universitate. La vremea respectivă era a doua cea mai mare Biserică din oraș.

După ce trece printr-un mare incendiu, este refăcută dar în timpul războiului a fost lovită doar biblioteca aflată deasupra navei. La 1861 aceasta este mutată în altă locație și în locul ei se află acel spațiu expozițional. În special orga și amvonul sunt o splendoare!

Primiți salutări de la înălțimea Turnului Rotund din Copenhaga!


[fb]
---
Trimis de mihaelavoicu in 21.12.17 18:24:02
Validat / Publicat: 21.12.17 19:25:55
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ȚĂRILE SCANDINAVE. A mai fost în/la: da

VIZUALIZĂRI: 2803 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mihaelavoicu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P12 Copenhaga văzută de la înălțimea Turnului Rotund.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 25400 PMA (din 26 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

mishu [24.12.17 18:58:20] »

@mihaelavoicu: Imi pare rau ca nu ai cunscut-o pe Maria, ti-ar fi placut sunt sigura, avea un fel de a gasi locul liber din inima oricui si a-l umple cu bunatatea ei.

In acest context articolul tau ne face sa privim intradevar spre stele si sa incercam sa o descoperim pe Maria.

Foarte interesant acest loc si daca voi ajunge pe acolo in mod sigur nu imi va scapa.

Felicitari, votat cu mare drag.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mishu
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Copenhaga:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.053023099899292 sec
    ecranul dvs: 1 x 1