ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 18.12.2017
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 10.07.09
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
AUG-2017
DURATA: 1 zile
familie cu copii
5 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
80.00%
Mai degrabă mulțumit
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
85.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Drumul spre Sibiu trece pe langa sute de ani de rezistenta

TIPĂREȘTE URM de aici

Si ca sa termin seria Sibiu, am sa mai inclus aici un articol, o destinatie care are legatura cu Sibiul doar pentru ca este in drum spre. Cum tocmai am terminat de povestit Sibiul, pana la urmatoarea destinatie facem cunostinta si cu cate ceva din drumul nostru, astfel incat initial ma gandisem sa va povestesc despre Turnul Spart si Cetatea Turnu Rosu dar si despre Cimitirul de onoare din comuna Boita.

Poate ca nu intamplator trimit acest articol in aceste zile cand ne aducem aminte de cei care au luptat pentru libertatea tarii si au murit pentru ea in decembrie 1989, si poate ca ar trebui sa ne gandim la ei si la idealurile in care au crezut.

Am trecut pe langa Turnul Spart de fiecare data cand am mers spre Sibiu insa nu i-am acordat atentie pana anul acesta cand am citit despre el si atunci mi-am zis ca trebuie sa ii acord putina atentie. Se pare ca aceasta constructie care apartine de comuna Boita ar fi fost ridicata in secolul XV-XVI, dar povesti despre vechimea turnului au fost multe. S-a presupus ca a fost construit pe vremea imparatului Traian in trecerea lui pe aici, ca la subsol s-ar gasi tuneluri secrete pe unde dacii lui Decebal ii luau prin surprindere pe romani, si ca ar fi fost distrus in 1438 de turci, o alta varianta spune ca turnul ar fi fost construit in 1501 si daramat la revarsarea Oltului in 1533 (varianta care este anulata de faptul ca partea dinspre Olt a rezistat, insa nu stiu daca este neaparat o regula). In final insa stiinta moderna care a analizat turnul a ajuns la concluzia ca el dateaza din perioada mentionata mai sus. Se pare ca a fost o fortificatie de granita (lucrul cel mai plauzibil si intalnit si in alte zone). Din constructia care a fost odata acum mai exista doar aceasta bucata de zid marcat insa cu o placuta care ne spune ca suntem in fata unui monument istoric. De refacerea lui nu poate fi vorba deoarece nu se stie cum arata insa macar pastrarea lui poate ca ar reusi sa se faca.

Am plecat mai departe, atat cat sa ajungem la Cetatea Turnu Rosu. Aceasta se afla si ea pe raza comunei Boita si se pare ca a fost construita in secolul XIV ca o cetate de aparare la intrarea in Transilvania. In acest loc unde se presupune ca ar fi existat o asezare dacica “Budava” si ca aici romanii ar fi construit un castru dar au si amenajat primul drum de acces in zona ceea ce a dus la dezvoltarea zonei.

Acum ca o paranteza, asta ne lipseste si noua pentru a ne dezvolta turismul, niste drumuri adevarate, dar cum nu vreau sa starnesc polemici revin la subiectul articolului.

Astfel incat, parca iesita in drum vrand sa se faca remarcata, se vede Cetatea Turnu Rosu. Aceasta a fost construita in secolul XIV pentru a fi o poarta de apararea la intrarea in Transilvania. Povestea culorii rosii (nu prea mai este asa) ar fi ca ea reprezenta sangele dusmanilor (dupa parerea mea legende). Ceea ce remarci insa din drum este turnul cu ferestrele de unde era aparat locul, iar in rest, asa cum se vede din exterior constructia pare a fi intradevar una de aparare.

De aici insa nu am putut sa nu remarc un cimitir si pentru ca tot eram acolo am vrut sa vad despre ce este vorba. Pe panoul de la intrare scrie asa: “Cimitirul de onoare - Turnu Rosu comuna Boita”

Recunosc cinstit ca atunci nu prea stiam despre ce este vorba, am facut poze si mi-am promis sa caut pe internet sa vad despre ce este vorba. Cimitirul nu este chiar foarte ingrijit si asta te indeparteaza, insa este este un omagiu adus eroilor din cele 2 Razboaie Mondiale. Cum intri in curtea cimitirului (putin impropriu spus curte, exista doar un gardulet de sarma) la umbra unui pomisor pare a se odihni o carte din piatra. Nu este scris nimic pe ea, insa se mai vad urmele unei coroane puse de cineva cu ceva vreme in urma. Am aflat ca ar fi trebuit sa vad pe crucile din jur si urmatorul mesaj (pe care insa nu l-am identificat):

In timpul Primului Razboi Mondial, romanii nostri au aparat cu indarjire aceste locuri. In acest cimitir, intr-o singura groapa erau aruncati de-a valma 20-30 de Soldati ucisi, romani si nemti la un loc. Moartea stergea dusmania dintre ei si ii facea tovarasi pe vecie

.

Tot aici ar fi trebuit sa fie si o fantana comemorativa insa nu am identificat-o, se poate sa fi fost ceva in dreptul cartii. Am identificat insa Monumentul Eroilor romani din Primul Razboi Mondial, ridicat in 1925, o cruce comemorativa de aproximativ 3 m inaltime, realizata din beton pe o fundatie din piatra.

Aici se mai gaseste de asemenea Monumentul Eroilor Romani din al Doilea Razboi Mondial, tot o cruce comemorativa de o inaltime mai mica (cam la jumatate) si realizata in 1944 in memoria a trei eroi aviatori romani. Pe cruce in mijloc este scris “Eroi aviatori cazuti – 7. IX. 1944” si sunt puse pozele lor sub care pot fi citite numele precum si gradul avut.

Am stat putin si m-am gandit ca deja nu ne mai aducem aminte de eroii nostri, oare asa se va intampla si cu eroii de la 1989, se va asterne uitarea si peste ei? Nu stim asta, raman insa faptele.

Concluzia pe care am tras-o? Trecem in viteza pe langa locuri care ascund istorie si daca am avea ceva mai multa rabdare cu noi si am privi in jurul nostru poate ca am vedea mai mult. Sunt locuri si oameni carora le datoram respect, astfel incat daca va aflati pe Valea Oltului opriti-va cateva minute si vedeti si aceste locuri. Drumuri frumoase si linistite va doresc.


[fb]
---
Trimis de mishu in 18.12.17 20:54:54
Validat / Publicat: 18.12.17 21:54:19
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MĂRGINIMEA SIBIULUI.

VIZUALIZĂRI: 1710 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mishu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P09 Cetatea Turnu Rosu - dupa cum se vede pare intradevar a fi Cetate de aparare
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 34850 PMA (din 38 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

webmasterX [18.12.17 21:53:38] »

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Mărginimea Sibiului, MĂRGINIMEA SIBIULUI" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

Zoazore [19.12.17 11:39:42] »

@mishu: Hmm, 20 de voturi și nici un ecou? Ciudat!

Am trecur și eu, de vreo 6 ori, pe lângă Turnul Spart, dar, sincer, n-am văzut plăcuța! Mulțumesc fiindcă l-ai adus în atenția noastră!

mishu [19.12.17 20:44:00] »

@Zoazore: Nu prea stiu daca poate fi spus ceva, nu a fost premeditat articolul s apara acum, dar asa sa nimerit sa fie, sau poate asa trebuia sa fie.

Am vrut insa sa termin aceasta serie si voi mai lasa o serie de Romanie de o parte pentru a trece putin pe alte meleaguri, as ca in curand voi incarca un material de aici, inca nu stiu care va fi primul, depinde de inspiratie si mai ales ca in final se pare ca de Craciun voi petrece singurica si Just for fun, nici restaurantul de aici de la hotel nu functioneaza de Craciun (decat micul dejun), as ca in functie de vreme vad pe unde voi ajunge.

O seara frumoasa, multumesc de vizita si ecou.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mishu, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Mărginimea Sibiului:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.82478594779968 sec
    ecranul dvs: 1 x 1