ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 29.11.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Călăraşi
ÎNSCRIS: 12.09.15
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
AUG-2017
DURATA: 2 zile
single

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Speyer, oraşul de la poalele domului

TIPĂREȘTE

O istorie îndelungată şi o catedrală faimoasă caracterizează cochetul oraş Speyer. Poate unii au fost şi vor fi impresionați strict de peisajul autentic german, cu clădiri vechi din diferite perioade, cu terase prietenoase având florile răspândite prin diferite colțuri şi berea păstrată în butoaie. Nu sunt de neglijat nici magazinele cu marfa prezentată la vedere pe trotuar, oferind reduceri atrăgătoare. Toate acestea duc la declanşarea click-urilor camerelor foto sau la producerea a zeci de poze din vârful unui băț telescopic, poze ignorate peste o săptămână, însă prilej efemer de laudă în fața prietenilor de pe FB. Dar pentru călătorul pasionat, pentru cel care nu pleacă de acasă doar pentru că "cearşafurile nu-i mai zâmbesc", Speyer reprezintă ceva mai mult.

Povestea oraşului începe oficial acum mai bine de două milenii, odată cu venirea romanilor şi ridicarea unui fort, simbol al unei vizite ce se dorea îndelungată. La mijlocul sec. 2 dH sub numele Noviomagus el apare notat pe o hartă "a lumii" desenată de geograful Claudius Ptolemaios, căci aici erau deja temple, teatru, clădiri ale administrației, piețe, cartiere cu locuințe. Mărturii ale oraşului roman se găsesc la muzeul de istorie, dar localnicii autentici ştiu bine că oriunde se sapă în zona centrală se găsesc urme ale vechii urbe romane.

Au urmat secole tulburi, peste Speyer trecând popoare migratoare, regi şi împărați disputându-şi teritoriul. Dar momentul care a marcat esențial istoria oraşului a fost în 1030, când Conrad II, proaspăt ales rege al Germaniei, hotarăşte punerea pietrei de temelie pentru construcția unei biserici cu dimensiuni nemaiîntâlnite până atunci. Înălțată în mai puțin de un secol, fapt remarcabil pentru un edifiu atât de mare, biserica a reprezentat şi reprezintă simbolul acestui oraş. Cripta ei monumentală a fost aleasă ca loc de odihnă veşnică pentru opt regi şi împărați germani, pentru regine şi prinți. Ridicarea mărețului dom, rămas până astăzi cel mai mare lăcaş de cult creştin zidit în stilul romanic, a adus un prestigiu deosebit urbei.

Speyer se menține în memoria istoricilor, şi nu numai a lor, ca fiind în 1076 punctul de pornire a regelui Heinrich al IV-lea în umilitorul drum al căinței, drumul către Canossa. Dietele din prima jumătate a sec. al XVI-lea şi revolta protestanților din 1529 au adus iarăşi oraşul în atenția lumii, aici manifestându-se acțiuni pro şi contra ideilor răspândite de Martin Luther. Urmările inflexibilității în gândire se văd şi astăzi, când lumea creştină din Germania încă este divizată.

Orice oprire în Speyer cuprinde o vizită la celebra catedrală aflată la capătul străzii Maximilian, cea numită odinioară Via Triumphalis, în ampla piață a domului. Printre arborii parcului dinspre sud se vede un grup statuar numit „Muntele măslinilor”, un memento al celor întâmplate cu mai mult de două milenii în urmă în Ţara Sfântă. Sculptura originală a ars în 1689, împreună cu întregul oraş, la trecerea trupelor franceze ale lui Louis al IV-lea, dar a fost restaurată mai târziu. În spatele catedralei, spre est, se păstrează Heidentürmchen, o rămăşiță din zidul de apărare a oraşului, altădată situat pe malul Rinului, şi spre nord a fost ridicată Antikenhalle, pentru a găzdui vestigii romane.

În partea sudica a Pieței Domului se poate vizita Muzeul de istorie, deținătorul unei colecții impresionante de vase şi podoabe vechi de mii de ani. Atrage atenția aşa-numita “pălărie de aur din Schifferstadt”, o piesă decorativă din epoca bronzului servind probabil la serviciul religios, descoperită într-un orăşel de lângă Speyer. Tehnologia utilizată pentru făurirea ei, poate prea avansată pentru acele vremuri îndepărtate, este un alt subiect intreresant de discuție. Din perioada romană nu sunt doar arme şi unelte, ci şi o “terra sigillata", un vas realizat în Rheinzabern, având decorațiunile în relief făcute printr-o tehnică specială. Deschiderea din 1900 a mormintelor regilor din dinastia saliană aflate în cripta catedralei a îmbogățit muzeul cu multe podoabe şi obiecte de cult, cel mai valoros fiind potirul Lehrbach, un dar al contelui Damian Hugo Philipp de Lehrbach, un pahar din aur acoperit cu diamante, rubine, smaralde. Deosebit de important pentru istoria Germaniei este un tablou reprezentând o manifestație populară din 1832 îndreptându-se către castelul Hambach şi purtând steaguri galben-roşu-negre, culori devenite naționale şi care alcătuiesc drapelul german. Numeroase expoziții atrag turiştii aflați în trecere prin Speyer, eu profitând de una dedicată lui Richard Inima-de-leu, un personaj a cărui legendă i-a depăşit cu mult împlinirile.

De la celălalt capăt al străzii Maximilian, pornind din Piața Poştei pe strada Gilgen, pot fi găsite două biserici impozante. Chiar dacă de abia şi-au aniversat centenarul, spectaculoasa neogotică biserică protestantă şi biserica catolică Sf. Iosif, o încântătoare îmbinare de Jugendstil şi baroc, dovedesc că frumusețea trece dincolo de stilurile arhitectonice.

Dacă tot am amintit de Piața Poştei, aici veghează de sute de ani Turnul vechi, fosta poartă vestică a oraşului, zidită în prima jumătate a veacului al XIII-lea. Conform legendei, turnul a supraviețuit distrugerii din 1689 datorită rugăminților fierbinți ale călugărițelor de la mânăstirea din apropiere pe lângă mareşalul francez Jacques Henri de Durfort, duce de Duras. Acesta, aristocrat şi soldat, nu a putut rezista totuşi în fața unor femei, chiar şi îmbrăcate în straiele austere ale ordinului. Mit sau adevăr istoric, contează puțin.

Pentru o plimbare într-o zonă pitorească aş recomanda aria cuprinsă între strada Maximilian şi pârâul Speyer, cu case tradiționale, cu hanul de altădată, din păcate fără un poştalion în față, cu „biergarten”-uri, cu biserici baroce. Liniştea pare suverană, dar apropiindu-te de terasele ascunse prin curți regăseşti atmosfera de petrecere nemțească.

Cum de multă vreme germanul a reprezentat un etalon al mecanicului şi cum el a arătat un respect deosebit pentru istorie, nu departe de dom a fost amenajat Muzeul tehnicii. Nu vreau să insist asupra subiectului, dar nu pot să uit cum la urcat la bordul unui avion Boing 747, amplasat undeva sus, pe la vreo 40 de metri înălțime, cum am intrat într-un submarin, cum am admirat zeci de automobile şi locomotive. O vizită pentru mari şi mici, o călătorie în timp, o excursie care se va dovedi oricum prea scurtă.

Speyer este fără doar şi poate un oraş turistic, dovada fiind zecile de vase de pasageri care acostează aici, la pontoanele de pe malul Rinului. O oprire scurtă vă va lăsa sigur un sentiment de regret, aşa că nu ezitați să parcați maşina sau să coborâți din tren şi să vă afundați liniştit printre comorile pe care micul oraş vi le va dezvălui.

Să aveți un drum frumos în față.


[fb]
---
Trimis de Radu Tudoran in 29.11.17 14:33:35
Validat / Publicat: 29.11.17 15:20:28
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GERMANIA.

VIZUALIZĂRI: 2182 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

15 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Radu Tudoran); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P09 Turnul vechi, fosta poarta vestica a orasului, din Piata Postei
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 53300 PMA (din 40 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

15 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[29.11.17 15:16:13]
»

Excelentă recomandarea

Mutat în rubrica "O zi în Speyer, SPEYER" (nou-creată pe sait)

Mika
[29.11.17 15:33:20]
»

@Radu Tudoran: Frumoasă destinație! Felicitări!

Radu TudoranAUTOR REVIEW
[29.11.17 16:29:30]
»

@Mika: Multumesc. Trec pe acolo de trei, patru ori pe an si daca nimeni n-a scris despre el m-am gandit sa-l asez eu pe harta AFA.

webmaster
[29.11.17 17:04:47]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecție.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

ioan marinescu
[29.11.17 17:24:10]
»

@Radu Tudoran: Lecturat si votat!

Radu TudoranAUTOR REVIEW
[29.11.17 18:53:37]
»

@ioan marinescu: Multumesc. Ar fi trebuit niste poze mai de iarna, dar trec pe acolo doar vara.

Alex_Macedo
[29.11.17 19:54:15]
»

Am votat mai întâi pentru a nu mă trezi cu bătăi-la-obraz.

Ehm... având în vedere Review-ul cu R majuscul voi spune nimic.

Ca întotdeauna cu Î mare.

Știi tu...

Radu TudoranAUTOR REVIEW
[29.11.17 21:53:10]
»

@Alex_Macedo: Chiar nu stiu. S-a cam lasat ceata. Sa deduc reprosuri? Neuronul mi se zbate si nu ajunge la nici o concluzie. O simpla lamurire l-ar ajuta (cu A de tipar).

Cu tot respectul (evident cu R, ironia neavandu-si rostul)

R. T.

Alex_Macedo
[30.11.17 02:56:31]
»

????... DELOC! Totul sau ideea a fost în sens de a te lăuda!

Felicitări sau Bravo ar fi sunat prea plat.

Vina mea! Am vrut să dau un sens care a ieșit, neînțeles/neinteligibil.

Anyway...

Bravo, Radu!

Radu TudoranAUTOR REVIEW
[30.11.17 09:33:45]
»

@Alex_Macedo: Multumesc. Am avut dubii tinand cont ca destinatiile prezentate de mine au starnit si nemultumiri.

Calatorii frumoase pe mai departe si cat mai departe.

Alex_Macedo
[30.11.17 11:28:03]
»

@Radu Tudoran:

... și uite așa ies puțin în decor sau intru într-un offtopism:

Chestia asta cu stârnirea de nemulțumiri, mă depășește. De ce ar măcăni lumea nemulțumită?

Dacă îmi place review-ul, citesc... poate primește și un vot.

Cui nu-i place, să dea pagina.

Să găsească articole care să-i mulțumească. Sunt destule pe Amfostacolo.

Nu am înțeles niciodată tendința asta, bolnavo-mioritică, de a cârcoti.

danaeldreny*
[30.11.17 18:00:06]
»

Întotdeauna pe pagina asta găsesc lucrări de excepție (că articol sau review îmi pare cam sumar spus ...)

Pozele îmi plac în mod special – au o luminozitate aparte, că de conținut (al pozelor) – ce să mai comentez? Nu mă lansez în analize – mă limitez să le admir

Întreg orașul îmi pare o bijuterie, o poezie...

Biserica protestantă este impresionantă!

Dar și toate celelalte

Admirabil...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Radu TudoranAUTOR REVIEW
[30.11.17 18:17:30]
»

@danaeldreny: Multumesc pentru aprecieri. Ma bucur ca se mai uita cineva si pe review-urile mele. Daca-i mai plac si pozele este deja bonus

Calatorii frumoase in continuare.

mishu
[07.12.17 19:23:37]
»

@Radu Tudoran: Simpatica exprimarea

pentru cel care nu pleacă de acasă doar pentru că "cearşafurile nu-i mai zâmbesc"

, iar articolul este minunat, felicitari, votat cu mare drag.

Radu TudoranAUTOR REVIEW
[08.12.17 00:57:33]
»

@mishu: Ma bucur ca-mi citeste cineva elucubratiile. Mai ales ca zonele batute de mine nu-s prea populare. In randul nostru, al romanilor.

Mult noroc in noua cariera

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Alex_Macedo, danaeldreny*, ioan marinescu, Mika, mishu, Radu Tudoran
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Speyer:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 1.1666390895844 sec
    ecranul dvs: 1 x 1