ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.11.2017
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Tîrgu Mureş
ÎNSCRIS: 15.06.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUL-2017
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII -- v: 9

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Pe Transalpina, în drum spre Lacul Vidra

TIPĂREȘTE URM de aici

De la Mănăstirea Polovragi (vezi impresii), am pornit spre mult visata Transalpina, sărăcuța, a așteptat destul de mult până să-i facem o vizită. Fotografii superbe, reportaje, povești, am tot citit despre cel mai înalt drum din Romania, părerile au fost împărțite, ca de obicei, pozitive în majoritatea lor, dar totuși ce poate fi rău acolo?

În primul rând este un drum foarte greu, cu viraje "ac de păr" și lung de 148 km., google-ul spune că îl prcurgi în trei ore... dar cine stă în mașină trei ore când trece prin "rai"? Marginile șoselei sunt pline de fotografi, toți vor să ia acasă cu ei măcar câteva amintiri cu peisajele de o frumusețe uimitoare, asezonate cu un aer pur și rece de munte.

După o jumatate de oră de urcat pe Transalpina dinspre Novaci, am oprit, obligați de răul de mașină al fiului meu, provocat de virajele dese și hăurile care însoțesc șoseaua. Ești ca într-un carusel, e minunat, dar te amețește... și cu asta am încheiat capitolul cu prânzul la Rânca, pe undeva unde găseam un local, așa cum am plănuit că vom face pe când eram la Mănăstirea Polovragi. Nu-ți face planuri dinainte când trebuie să parcurgi Transalpina... se întâmplă multe evenimente neprevăzute!

Un alt aspect negativ al acestui traseu este lipsa parapeților, siguranța șoferilor, a locurilor de parcare sau de refugiu, a toaletelor ecologice mai dese. În locurile de belvedere, o bandă este complet ocupată de mașinile abandonate pe șosea de către fotografi, circulația făcându-se pe un singur sens. De câteva ori am cerut și eu șoferului meu să oprească în drum ca ceilalți, să fac fotografii, dar am fost refuzată, pentru că manevra nu prezenta siguranță!

Noi am făcut fotografii doar după ce am parcat regulamentar mașina... bineînțeles că am ratat multe cadre superbe. E o chestiune de moment, totul se derulează cu o viteză cu care nu suntem obișnuiți. Curenții puternici fac ca atmosfera să se schimbe în mai puțin de un minut. Până te cobori din mașină nu mai vezi muntele de ceață și nori coborâți atât de jos... sau eram noi foarte sus? Pasul Urdele, cel mai înalt loc prin care trece Transalpina este situat la înălțimea de 2145m. De aici puteți face fotografii în care sa fiți la propriu cu capul în nori.

O altă "problemă" sunt măgarii de pe șosea, care vin la mașini ca cerșetorii de la semafoare, ba chiar își bagă capul pe geamul mașinii, așa cum am pățit și eu. Mașina din fața noastră oprit, s-au coborât pasagerii să se fotografieze în mijlocul drumului cu măgarii și noi am fost obligați să ne uităm ca la o comedie, știți vorba aceea: "s-a oprit ca măgarul în drum", în loc să ne vedem de treaba noastră. Am făcut greșeala să deschid geamul mașinii să fotografiez situația haioasă. Nu știu dacă ciobanii taxează fotogarfii pentru poze cu măgarii, ca la mare, dar ar ieși ceva câștig acolo în vârf de munte!

Să trecem acum la aspectele care țin de istoria drumului care face legătura dintre Oltenia și Transilvania, supranumit "Drumul Regelui", acesta fiind inaugurat de regele Carol al II-lea în anul 1939.

Începuturile lucrărilor pentru această șosea, datează de pe vremea legiunilor romane, găsindu-se pe hărțile de istorie sub denumirea de " coridorul IV strategic roman". La această șosea au mai muncit soldații germani în timpul primului război război mondial și apoi au reabilitat-o în timpul celui de al doilea război mondial.

În anul 2009-2012 au început lucrările de modernizare și de asfaltare, care au fost întrerupte înainte de finalizarea lucrărilor.

Pe șosea am văzut și grupuri de bicicliști și motocicliști.

Lacul Vidra se desfășoară privirii fiind înconjurat de șosea. Acesta este un lac mare, are o suprafață de o 12,4 km. care a luat naștere odată cu construirea barajului Vidra. Lacul este înconjurat de pădurile de molid ale munților Parâng, situându-se la o altitudine de 1289 m.

Peisajul cu lacul înconjurat de munți este ca un tablou în fața căruia poposești minute în șir fermecat de frumusețea lui. Păcat că nu sunt amenajare puncte de belvedere, pe drumul dintre Obârșia Lotrului spre Voineasa. Cu greu l-am fotografiat din cauza vegetației situate între șosea și lac. Am pus pe avarii ca să oprim mașina și m-am supărat că nu este amenajat un loc de refugiu, o parcare ca să poți opri și admira în voie frumusețea lacului.

Drumul până la Lacul Vidra este bun, mai prost în apropierea domeniului schiabil Vidra-Transalpina. Pe noi ne-a interesat să vedem cum se prezintă șoseaua în vederea practicării la iarnă a schiului în această zonă. Hotelul și parcarea la care se tot lucrează, nu vor fi gata iarna aceasta, cazarea cea mai apropiată o găsiți doar la Obârșia Lotrului, cam vreo 20 min., așa ne-a spus un paznic care era pe acolo. Este un pod pe șosea în apropierea pârtiei care este rupt. E groaznică starea drumurilor vara, dar în condiții de iarnă, cum o fi? Parcă nu mă încumet să experimentez, deși am auzit că e splendidă pârtia.

Cu toate minusurile, Transalpina merită toate eforturile pentru a fi vizitată, frumusețea ei este unică, inegalabilă, te simți în al nouălea cer când o traversezi.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Dana2008 in 24.11.17 22:11:05
Validat / Publicat: 25.11.17 07:57:27
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TRANSALPINA.

VIZUALIZĂRI: 5327 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dana2008); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Lacul Vidra
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 33950 PMA (din 36 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

12 ecouri scrise, până acum

webmaster39
[25.11.17 07:55:04]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Transalpina - cel mai înalt drum din România, TRANSALPINA" (deja existentă pe sait)

Dan&Ema
[25.11.17 09:06:20]
»

@Dana2008:

Este drumul national din Romania care atinge cea mai mare cota de altitudine!

Un drum superb care ma chema din nou. Eu am parcurs numai segmentul Novaci - Obarsia Lotrului cu masina. Imi amintesc insa de drumetiile in zina, in muntii Parang, cu cortul, cand la sfarsitul turei am iesit in Drumul Regelui venind dinspre Calcescu undeva aproape de Cabana Obarsia Lotrului.

Acum locul arata schimbat din cauza soselei transalpine.

Nu stiu sa spun daca e de bine sau nu ca s-a modernizar acest drum, el exista si inainte dat neasfaltat si foarte accidentat si era traversat motorizat numai debsoferi foarte foarte experimentati si de nasini cu garda inalta la sol.

Felicitari pentru plimbare. Pozele sunt superbe. Alternanta de pete umbroase cu zone insorite imi place mult. Magarii, da, se intalnesc, in zona. Aici este si singurul loc din tara unde am intalnit magarul alb (pe cand mergeam cu cortul).

Felicitari! Numai de bine!

Zoazore
[25.11.17 10:17:40]
»

@Dana2008: Ce bine venit e soarele adus de tine cu articolul ăsta în ziua asta gri!

Chiar și măgarii (egal cu câte picioare) m-au distrat! Pe voi nu prea, dar eu, din fața monitorului, m-am distrat!

crismis
[25.11.17 14:24:31]
»

@Dana2008: Superbe fotografii! O să scriu și eu în curând despre Transalpina, doar că noi n-am avut noroc de vreme așa frumoasă! În schimb, am străbătut tot traseul, de la Novaci la Sebeș.

Vacanțe minunate în continuare!

Mitica49
[25.11.17 15:27:48]
»

@Dana2008: Citind revirew-ul mi-am adus aminte cu plăcere de drumul făcut pe Transalpina, tot în iulie, dar acum 4 ani. Traseul m-a încântat în mod deosebit, nu fusesem încă pe Transfăgărășan, peisajul alpin are farmecul lui, șoseaua cu serpentine (mamă! mamă! ce-mi mai plac!), văile și munții ce străjuies drumul de o parte și cealaltă, etc. Totul a fost minunat.

Fotografiile sunt foarte faine. Votat cu plăcere!

Rodel
[25.11.17 17:55:24]
»

Superbe imaginile! Am citit cu plăcere impresiie tale, dar la atât se va rezuma vizitarea Transalpinei din partea mea! De vină sunt acele serpentine foarte strânse pe care nu le agreez, în ciuda peisajului de vis.

Felicitări pentru excursie, curaj, impresii și fotografii postate!

krisstinna
[25.11.17 20:22:51]
»

@Dana2008: Superbe pozele! Felicitări!

Am fost și noi pe-acolo, in anul in care s-a deschis circulației. Și ce sa vezi? Era programat un raliu, m-am umplut de nervișori, am pierdut timp aiurea, așteptând sa se termine zbenguiala domnilor piloți

liviu49
[26.11.17 10:23:59]
»

@Dana2008: Trebuie sa recunosc ca am fost o singura data pe portiunea Obarsia Lotrului - Novaci, desi intentii au mai existat. In 2008, fiind in concediu la Voineasa, se organizau zilnic excursii pe Transalpina, dar sotia a amanat pentru ziua in care urma sa ne intoarcem acasa, cand veneau copiii dupa noi cu masina. De venit au venit, dar mult prea tarziu pentru a avea timp si de Transalpina. Si ca sa nu ne intoarcem cu mana goala am luat o portie de Transfagarasan. Fiind in delegatie, de data asta cu camionul, unul dintre soferi a incercat de doua ori, in drum spre Alba Iulia, sau Cluj, sa vedem si Transalpina. Prima data am mers spre Novaci, dar acolo se termina drumul, fiind blocat din cauza unor lucrari dupa niste alunecari de teren. A doua oara ne-am incercat norocul dinspre Sebes, dar am ajuns doar pana la Oasa.

A treia incercare a fost cu copiii, in 2010, cand am fost cateva zile in concediu in Ardeal. Am plecat din Deva, am vizitat Castelul Huniazilor, am ajuns la Petrosani, iar nora mea cea mica dorea mult sa vada Transalpina. Am plecat spre Obarsia Lotrului, de acolo la dreapta spre Novaci. La cateva sute de metri pe un asfalt foarte bun un panou mare, cat o camera la bloc, ne anunta ca drumul este inchis circulatiei. Nu il luam in seama, mai ales ca asfaltul ne incuraja. Mergem putin, se termina asfaltul, incepuse sa semene a santier si hotaram sa ne intoarcem sa dormin in Voineasa. Nu avem insa noroc! O betoniera asezata de-a latul soselei turna beton in niste gropi de fundatie pentru un parapet pe marginea drumului, dar dupa o metoda ultramoderna. Muncitorii veneau cu roaba la jgheabul betonierei si duceau betonul la groapa unde trebuia turnat betonul, maxim trei roabe intr-o groapa. Degeaba i-am rugat sa ne faca si noua loc sa trecem, ca ne-au si atentionat ca noi am intrat in santier, desi nu aveam voie. Cum betoniera mai avea de stat cateva ore acolo ne hotaram sa incercam sa traversam ep Transalpina. Ne-am intors si am mers pe asfalt, apoi pe drum forestier, iar asfalt, iar forestier, mai bun sau mai rau. La un moment apare salvarea noastra Intr-o parcare un BMW 525, cu numere de Gorj, tocmai pleca spre Novaci. Gandindu-ne ca daca se poate trece cu o masina de cateva zeci de mii de euro cu ale noastre sub zece mii nu om ramane in drum. Tipul ne-a observat, a incetinit, a pornit avariile si ne-a condus pana aproape de Ranca, de unde incepuse asfaltul intreg. A oprit avariile, ne-a claxonat, ne-a facut semn cu mana pe geam si dus a fost.

Ce am reusit sa vedem a meritat din pli. Din pacate la un moment dat am dat de nori si daca nu era BMW-ul, care cunostea la perfectie drumul nu stiu cum ajungeam dincolo de culme.

Iar m-am luat cu vorba si voi fi certat ca nu am masura la scris.

Numai bine si calatorii placute!

Astept continuarea drumului pana acasa.

ANILU
[26.11.17 15:10:17]
»

@Dana2008: Da, asta este senzația, că mergi cu capul în nori, cel puțin eu așa am avut senzația. Ca să te simți în siguranță, trebuie să prinzi o zi însorită și mai puțin aglomerată. Noi am mers de la Sebeș la Novaci și trebuie să recunosc că mi-a plăcut mai mult zona de la Sebeș până la Obarsia Lotrului cu lacul Oasa, de unde avem niște poze de desktop.

Se pare că la Vidra nu s-au schimbat prea multe fața de cum știm noi. Sperăm.

Felicitări pentru plimbare.

Toate cele bune.

Yolanda
[27.11.17 14:49:50]
»

Superbe fotografii! Natura e o minune!

Care e perioada cea mai potrivita de a merge pe Transalpina?

Calatorii multe si interesante!

mishu
[30.11.17 19:56:47]
»

@Dana2008: Citit, placut, votat (cu mare drag), plecat mai departe ca am mule articole de recuperat si nu vreau sa sar pe careva.

Dana2008AUTOR REVIEW
[03.12.17 11:27:22]
»

@mishu: Mulțumesc frumos pentru vizită și aprecieri!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
10 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ANILU, crismis, Dan&Ema, Dana2008, liviu49, mishu, Mitica49, Rodel, Yolanda, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂTransalpina - cel mai înalt drum din România:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.072242975234985 sec
    ecranul dvs: 1 x 1