ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 22.11.2017
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 10.07.09
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
AUG-2017
DURATA: 1 zile
familie cu copii
7 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Ruga intre pamant si cer - Manastirea Moisei, Borsa

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Revin putin in urma cu o manastire vizitata dupa ce ne-am plimbat cu mocanita vezi impresii. Avand in vedere vremea care era neprietenoasa am zis ca este cazul sa mai vedem ceva prin zona, astfel incat a ales sa vizitam si Manastirea Moisei, o manastire de calugari si care in 15 august serbeaza hramul “Adormirea Maicii Domnului” (acesta este mentionat si la intrarea in manastire) iar in 2 februarie “Hramul de iarna”. Esti pe pamant, insa mergand spre manastire ai sentimentul ca te indrepti spre cer.

Despre cum a fost ales acest loc pentru aceasta manastire aveam sa aflu astfel: “Loc sfânt este acesta! Traditia ne spune ca omul acela bogat si bun crestin, care si-a daruit mosia sa drept loc de manastire, într-o zi de vara fiind la lucru pe acel loc, la facutul fânului, dupa mai multe ore de munca, fiind obosit, s-a lasat pe pajeste, la umbra unui brad, sa se odihneasca putin. Cum s-a culcat, a auzit glas de clopot în pamânt. La început nu i-a venit sa creada, dar clopotul a continuat sa sune. Si-a chemat oamenii care erau cu el la lucru. Toti au auzit glasul clopotului si au dat slava lui Dumnezeu. Omul a spus atunci: „Loc sfânt este acesta! ” si l-a daruit pentru manastire. Documentele confirma dania. ” Legenda sau nu, nu cred ca asta conteaza, importanta este existenta acestei manastiri.

Acest complex monahal cuprinde: poarta de intrare, biserica veche, biserica noua, arhondaric (conform DEX –

ARHONDARÍC, arhondarice, s. n. Aripă sau casă specială a unei mănăstiri rezervată găzduirii oaspeților

), casa monahala, centrul cultural Sava Brancovici.

Primul lucru pe care il remarci atunci cand ajungi aici este un zid din piatra care inconjoara acest complex iar intrarea se face pe sub un turn clopotnita construit in perioada 2008-2011, asa cum am aflat de la un calugar pe care l-am gasit dispus sa ne spuna cateva cuvinte (cred ca avand in vedere vremea total neprietenoasa, a apreciat ca am ajuns pe acolo si eram si un grup de 7 persoane). Asa am aflat ca inainte de a fi construit acest turn clopotnita aici se afla o poarta sculptata in lemn de stejar, care insa s-a degradat. In fata intrarii se gaseste amenajata si o parcare.

De la poarta de intare si spre biserica noua este amenajata de asemenea o alee pavata cu beton si lespezi de piatra si care spre partea cu biserica are un zid de sprijin tot din beton si piatra, iar pe dreapta este un gard din scandura.

Prima biserica care ne iese in cale este biserica noua, eu insa am sa-mi incep povestea cu biserica veche aflata si ea in vecinatatea celei noi.

Biserica veche – se pare ca are originile prin secolul XIII – XIV perioada cand in aceasta zona s-au ridicat multe manastiri. Manastirea Moisei a fost ridicata pe o mosie a Bogdanestilor, o familie de boieri din Maramures si care au ridicat si alte manastiri. Aici exista o sihastrie si asa cum ii spune si numele, locuitorii traiau in singuratate, liniste si rugaciune, iar cand un sihastru murea era ingropat aproape de biserica in trunchi de brad lipit cu rasina. Pastorii au dat in cele din urma peste acesti sihastri si au inceput sa se roage impreuna, pentru ca mai apoi din om in om sa se duca vestea si locul sa ajunga sa fie tot mai cautat. Evolutia manastirii si-a urmat cursul si desi Bogdan Voda a trecut in Moldova calugarii de aici au ramas pe aceste meleaguri pastrand in rugaciunile lor pe Bogdan Voda si urmasii lui. Intre timp Stefan cel Mare construieste Manastirea Putna si in tot acest timp Sihastria de la Moisei devine manastire. Dar din nefericire Maramuresul intra sub stapanire maghiara iar calugarii de aici ca sa se puna sub protectie cer ocrotirea Putnei, astfel incat Manastirea Moisei devine metoc al manastirii Putna (adica se vor subordona acestei manastiri).

Prin secolul XVI pentru ca locul sa poata fi accesibil si oamenii sa se poata ruga Manastirea Moisei a fost coborata pe un platou deschis, aici unde se gaseste si astazi, de fapt aici a inaltat o biserica din lemn de molid pe fundatie de piatra. Biserica este construita oarecum in stil maramuresan, avand un turn scurt si clopotnita deasupra pronaosului si cu intrarea aflata foarte jos, acum nu stiu daca datorita inaltimii oamenilor sau ca sa-si arate smerenia plecandu-si capetele. Picturile se mai vad inca pe catapeteasma chiar daca sunt destul de sterse.

Biserica noua din zid este vopsita in alb la exterior avand niste picturi doar la intrare. Inainte de a intra in biserica, exista acel pridvor deschis, cu patru coloane inalte (de 10 m) ceea ce ii da o senzatie de maiestuozitate. Interiorul este pictat complet, in schimb ferestrele care sunt mari dand astfel luminozitate, sunt simple si nu vitralii. Biserica a fost pictata in 1982 si sfintita in 1986. Langa aceasta biserica se gaseste altarul de vara, un foisor contruit in stil maramuresan si unde au loc slujbele vara cand se aduna multa lume.

Asa cum am mai spus la inceput, acest complex mai contine: un arhondaric (construit in perioada 1990-1995 pentru cazarea pelerinilor, avand o capacitate de 50 de persoane), casa monahala (destinatia ei este clara), centrul cultural Sava Brancovici (parea ca este inca in amenajare si se doreste ca pe viitor sa gazduiasca simpozioane si activitati culturale).

Avand in vedere vremea de afara totul avea o aura de mister, noi am plecat pe drumurile noastre mai departe multumiti ca am trecut si pe aici.

Rog web-ul sa ataseze acest filmulet despre Manastirea Moisei youtube


[fb]
---
Trimis de mishu in 22.11.17 12:33:31
Validat / Publicat: 22.11.17 13:31:55
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MOISEI [MM].

VIZUALIZĂRI: 2499 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mishu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P13 Manastirea Moisei - Casa Monahala si Arhondaricul (casa portocalie)
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
[1300 PMA] [600 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 54500 PMA (din 42 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

13 ecouri scrise, până acum

webmaster26 [22.11.17 13:32:55] »

@mishu: Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

===

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Mănăstirea Moisei, BORŞA" (deja existentă pe sait)

===

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

webmaster [22.11.17 13:57:21] »

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecție.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

mishu [22.11.17 14:43:04] »

@webmaster26: Este corect, mulțumesc frumos.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mishu [22.11.17 14:45:40] »

@webmaster: Multumesc foarte frumos, ma simt onorata.

Mihai18 [22.11.17 15:13:07] »

Iată că scriu și primul ecou, sau printre primele ecouri la acest review. Apreciez eforturile autoarei acestor reviewuri despre mănăstiri, care scot în evidență valorile spirituale seculare românești.

1. Viața de călugăr (călugăriță) nu este de loc ușoară dar creează o extraordinară mentalitate de a trăi astfel.

Pe linie profesională, cândva, am discutat cu o femeie aproximativ de vârsta I-a spre a 2-a. La început erau întrebările de rigoare (datele de identitate, profesia, ocupția, etc.) Era asistentă medicală la un spital în Ploiești și voluntar a făcut o scurtă divagație la discuție. Mi-a spus că anterior a fost călugăriță. Am întrebat-o ce păcate a făcut ca să fie exclusă din viața monahală. Răspunsul a fost. Niciunul. A fost o perioadă anterioară anului 1989 când unele mănăstiri au fost închise, aceasta fiind atunci călugăriță la una dintre acele mănăstiri si astfel a devenit cadru medical. M-a uimit ce-a spus mai departe

„Dacă ar fi posibil, oricând m-aș întoarce”

Am fost surprins de afirmație. Ca persoană și la vârsta ei, arăta bine și i-am răspuns. Sunteți la vârsta optimă, bucurați-vă de viață, că ținerețea-i scurtă. Vă întoarce-ți acolo, la posturi lungi ori dese, la mătănii, rugăciuni, etc.

Răspunsul din nou m-a surprins. Nu știți dv. ce viață liniștită duceam acolo.

2. La mănăstirea Zamfira, ca de altfel și la alte mănăstiri, este un călugăr - călugăriță, sau 2-3 cu rol de ghid. Discutând cu ghida de la această mănăstire, mi-a spus că este singura care are acces la televizor și să iasă din mănăstire fără știrea stareței, desigur în interesul mănăstirei Apropos. Vorbea cursiv limba franceză.

Concluzia mea. Călugării știu multe lucruri pe care mulți dintre noi nu le înțelegem.

liviu49 [22.11.17 18:56:28] »

@mishu: Brava @mishu-le, ma trantasi! Dupa ce incepusera sa-mi patineze ochii in cap de la atatea cifre, iar neuronul incepuse sa fumege, dar l-am stins imediat cu o Timisoreana (Zana Zglobie sa nu fie suparata ca am baut un pahar si pentru ea), iata ca ma racorii, sufleteste, cu acest articol. Daca as intreba cum de le gasesti toate locurile astea, aparent mici si neinsemnate, dar pline de har, ar insemna sa ma repet.

Na, ca mi se termina bateria la laptop!

Am inviat laptopul si continui sa-mi exprim admiratia pentru felul in care faci un om sa fie cucerit de ceea ce citeste.

Trag de nadejde (sper sa nu fie ca Spanu' de barba) ca mai apuc sa citesc asemenea articole. Chiar daca am promis ecouri la restaurante din Bucuresti, cu descrierea amintirilor mele din zona unde se afla restaurantele, nu voi renunta niciodata sa citesc tot censenscrie despre natura, in special.

Hai ca iar ma intind la vorba si poate mai vor si altii sa scrie ecouri.

Numai bine si calatorii placute!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
liviu49 [22.11.17 19:20:04] »

@Mihai18: Stimate coleg de generatie! Adevar grait-ai! Am avut ocazia sa intalnesc, din pacate numai in perioada cea hulita de multi, la manastirile din Moldova si Bucovina, dar si din nordul Olteniei, multi monahi care ne-au indrumat pasii prin manastirile ai caror vizitatori am fost.

De la ei am aflat lucruri pe care nu le-am regasit, dupa aceea, scrise pe undeva. Si ca sa nu abuzez de rabdarea celor care vor avea curaj si rabdare de a citi aceste randuri, am sa mentionez doar doua episoade. Intr-o excursie, la Voronet, care era in restaurare, un calugar ne-a povestit ca clopotele din manastire pot fi trase in asa fel incat sa rasune: Stefan Voda! Sigur ca nimeni nu a vrut sa creada. A chemat alti doi calugari care ne-au uimit cu maiestria lor, iar impresia ca marele ctitor era chemat a fost perfecta.

Am lasat la urma vizita din 1976, la mana stirea Putna. Eram un grup de turisti cu un microbuz, iar ghidul nostru era directorul Muzeului de Istorie al Bucurestiului. Un calaugar care s-a prezentat staretul manastirii s-a oferit sa ne conduca prin manastire, iar cand am ajuns in dreptul bustului lui Mihai Eminescu, am inceput, impreuna cu ghidul nostru sa ne tina un curs de istorie, cum nu mai citisem pana atunci, despre Bucovina, rapita intre 1774 si 1918 de Imperiul Habsbugic, despre lupta romanilor de a-s-pastra identitatea nationala, etc. Incet, incet, la auzul vorbelor staretului, turistii se retrageau la microbuz, asa ca la un moment dat ramasesem doar eu cu ghidul. Si ceea ce ne-a dat cel mai mult de gandit a fost afirmatia staretului ca hotarul de nord al Romaniei ar fi fost mult mai la sud, daca la Putna nu ar fi fost mormantul lui Stefan cel Mare. Rusii, cum le spunea staretul nu au indraznit si le-a fost teama sa pastreze pe teritoriul URSS mormantul marelui voievod. Cand am ajuns si eu la microbuz, i-am intrebat pe ceilalti de ce au plecat. De frica, mi-au raspuns. N-ati auzit ce vorbea staretul? De-abia atunci am realizat ce ne spusese si a inceput sa-mi fie si mie teama.

Scuze ca m-am intins iar la vorba si va plictisesc cu amintirile mele.

Numai bine si calatorii placute!

mishu [22.11.17 20:05:04] »

@Mihai18: Am citit ecoul pe telefon in timpul zilei si-mi parea rau ca nu pot raspune. Ajunsa acasa ma grabesc sa-l recitesc dar sa si raspund. Am tot respectul pentru calugarii/ calugaritele care duc aceasta viata din daruire si cred cu adevarat in inteligenta lor. Ar fi minunat si pentru noi sa ne putem rupe din rutina zilnica si sa ne putem odihni acolo macar 2-3 nopti. Repet, nu sunt prea religioasa dar cred in linistea pe care o poti gasi in astfel de lacasuri sau in sanul naturii.

Un ecou minunat pentru care va multumesc, la fel si pentru lectura si aprecieri.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishu [22.11.17 20:08:00] »

@liviu49: Multumesc pentru vizita si aprecieri si mai ales pentru ecou. Ca de obicei ecourile dumneavoastra aduc un plus de informatii si nu pot decat sa ma bucur de ceea ce ne povestiti.

Mai am maine o bisericuta si promit ca pana anul viitor ma opresc cu bisericile insa sper sa fie la fel de interesante (cel putin o parte) articolele ce vor urma.

O seara frumoasa.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mishu [22.11.17 20:10:37] »

@liviu49: Un alt ecou minunat si cu informatii pe care nu le gasesti scrise (sau cel putin la acea data nu le gaseai) astfel incat cei din microbuz au fost cei care au pierdut.

Felicitari pentru cele scrise.

Mihai18 [22.11.17 22:26:12] »

@liviu49:

„Stimate coleg de generație, adevăr grăit-ai”

Dragi cititori, când doi oameni spun acealși lucru, credeți-i.

Cu un an înainte ca @Liviu 49 să ajungă la Mănăstirea Putna, am fost și eu cu soția, individual, cu mașina. În mănăstire era un grup de pioneri și ne-am alăturat grupului să ascultăm explicațiile ghidului-călugăr. A spus astfel.

„Dacă mormântul lui Stefan cel Mare nu ar fi aici, granița României cu URSS ar fi fost la Suceava” Aveam harul să citesc printre rânduri și după ce am ieșit de acolo, am spus soției. Călugărul acesta este curajos, dar se joacă cu focul.

Regret că de atunci nu am mai fost la Putna. M-a atras Vestul și m-au îngrijorat gravele accidente de circulație, preponderente în Moldova, cu oameni nevionovați care mor călătorind cu autoturismul.

DOINITA [24.11.17 08:15:34] »

Frumoasa incursiune in viata monahala, prin locuri superbe (asa cum spunea @liviu49:cum le gasesti?) Ce pot spune decat ca a fost ca o binecuvantare sa citesc articolul inainte de culcare, sa votez aseara si sa scriu ecou dimineata... pe racoare. Multumesc pentru rasfat! Votat cu drag si putin cam somnoroasa...

mishu [24.11.17 08:37:01] »

@DOINITA: Ce pot spune, am inrosi netul de cate am cautat si de cate am selectat, ce credeam ca vom putea vedea insa nu prea mi-au iesit toate, si am mai spus, TTR-ul adduce multa informatie (mai ales targul din primavara). Acolo am adunat material despre Romania in 3 sacose mari si acasa le-am impartit pe concediu si altele (stiam ce zona vom strabate).

Am avut noroc si mi-ar placea sa mai fac un astfel de concediu, insa vom vedea mai intai ce ne rezerva viitorul.

Multmesc pentu vizita si ecou.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
DOINITA, liviu49, Mihai18, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Moisei:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.079031944274902 sec
    ecranul dvs: 1 x 1