ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.11.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Brăila
ÎNSCRIS: 25.06.13
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
MAY-2017
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Schitul din Dealul Mare sau Mănăstirea Hadâmbu

TIPĂREȘTE URM de aici

Pentru excursia nostră din mai a. c., la Iași, ne-am făcut un plan cu ceea ce am dori să vizităm în răstimpul șederii noastre acolo, dar și în drum spre orașul studenției nostre.

Astfel că, la sfaturile unor prieteni, am luat drumul Iașului, cel pe care-l cunoșteam așa de bine, până la Vaslui (prin Tecuci – vezi în review-ul “Iași - oraşul studenţiei noastre (2) partea versificată de la final), însă de aici părăsim binecunoscutul și mult circulatul DN24, cale ce trece pe lângă Movila lui Burcel, luând-o pe mai puțin circulatul DN15D și apoi pe DJ248 prin Rateșu Cuzei. Scopul acestei devieri? Acela de a vizita Schitul din Dealul Mare sau Mănăstirea Hadâmbu.

Reținerea legată de calitatea drumului pe această rută, ne-a fost repede înlăturată, pentru că și pe aici șoseaua este la fel de bună ca și pe DN24. În plus fiind mai puțin circulat sporul la deplasare a fost superior.

Pentru a ajunge la obiectivul menționat, venind dinspre Bârlad, imediat ce se intră în Vaslui, la bifurcația din dreptul stației OMV și a Centrului de Afaceri, nu se face dreapta spre Iași, cum arată indicatorul rutier, ci se merge drept înainte spre Roman, Negrești, pe str. Ștefan cel Mare, iar la primul sens giratoriu se menține direcția înainte spre Roman - Negrești.

După cca. 25 km. de mers pe DN 15D, ajungem la o intersecție cu indicator rutier care ne arată drumul spre Roman (la stânga), însă noi urmăm calea tot înainte (”Înainte, că înainte era mai bine! ”) pe DJ 248. Mai parcurgem încă vreo 25 km., de drum plăcut, încadrat în unele zone de păduri de foioase și în Mogoșești, ajungem într-o altă intersecție cu indicator stânga “Vizitați Mănăstirea Hadâmbu – 15 km. ”.

Sosim cu bine la obiectivul ce ne-am propus să-l vizităm. Ne întâmpină o parcare generoasă ca mărime (probabil că numărul credincioșilor ce vin aici la diverse sărbători este destul de însemnat), cu o fântână și o troiță ce parcă ne urează bun venit și un steag tricolor.

Situată într-o zonă parcă izolată de lume, cu sate sărăcăcioase, între dealuri și păduri întinse, mănăstirea, ce-ți apare brusc în față la capătul unui drumeag ce iese din drumul communal ce trece prin cătunul Schitu Hadâmbu, este considerată una dintre cele mai frumoase mănăstiri din zona Iașilor.

Lăcașul de cult este, dacă putem spune așa, la a treia generație de biserici edificate pe acest loc.

Prima a fost o bisericuță de lemn construită, se pare, în vremea lui Alexandru cel Bun. Cam două secole mai târziu, un mare boier grec, Iani Hadâmbu, ridică aici o nouă biserică, cea veche fiind afectată serios de trecerea timpului. Această biserică, ce a primit hramul "Nașterea Maicii Domnului", este construită din piatră, ca de altfel tot ansamblul mănăstiresc vechi cu ziduri groase, ferestre mici și contraforturi puternice tot din piatră, având un scop clar de apărare. Biserica este micuță cu pronaos și naos. Pisania care este scrisă în slavona veche, dăltuită în piatră și situată deasupra ușii de la intrarea în biserică, glăsuiește următoarele: “Cu voia Tatălui, cu ajutorul Fiului și cu săvârșirea Sfântului Duh, a reînnoit și făcut această biserică dumnealui Iani Hadâmbu în pădurea Iașilor din Dealul Mare unde este hramul Precistei și Născătoarei de Dumnezeu în zilele lui Io Ghiorghe Ghica Voievod, în anul 7169 (1659), septembrie 8”. Ușa de la intrare este masivă, făcută din metal având sculptată o icoană cu Maica Domnului.

Întreaga construcție a acestei vechi mănăstiri arată că a fost construit ca un complex monahal fortificat, cu diverse amenajări defensive, reprezentative pentru arhitectura moldovenească a vremii. Zidurile sunt groase, durate din piatră, având la colțuri turnuri de apărare, așa cum se construiau cetățile din timpul acela, datorită vremurilor când năvălirile turcilor sau tătarilor, în scop de prădăciune, erau destul de dese. Curtea, de formă dreptunghiulară, are în incintă un agheasmatar și niște mici anexe, iar într-un colț al acesteia, într-unul dintre turnurile de apărare (cel dinspre biserica nouă), este amenajat un locaș de rugăciune cu icoana Sf. Ioan Botezătorul unde pot fi aprinse lumânări. Intrarea în curtea vechii mănăstiri se face pe sub un turn ce are rolul și de clopotniță, dar a avut și rol de turn de apărare.

Tot acest asamblu, despre care tocmai am făcut vorbire, este monument istoric din anul 2015.

Cea de-a treia generație de construcții monahale este reprezentată de tot ce s-a ridicat în zona exterioară mănăstirii vechi. Biserica nouă, cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului”, sfințită în 2008, amplasată în locul cel mai înalt al “Dealului Mare”, așa cum este denumit acest loc, o clădire nouă, impunătoare, cu aspect de conac boieresc, pentru chilii, stăreție și de cazare oaspeți (arhondaric), magazinul de obiecte bisericești (pangarul) și o altă clădire al cărei rol nu l-am putut identifica, însă după ce se vedea di exterior se pare că în interiopr erau spații pentru conferințe.

Însă lucrul cel mai drăguț, amenajat pentru vizitatori și nu numai, este iazul mănăstirii, dar și o micuță grădină zoologică, loc în care poți vedea diverse păsări: lebede, gâște, rațe (de curte, scufundătoare), păuni sau animale: iepuri, lame, căprioare, etc. Iazul are diverse amenajări pe maluri cu locuri de odihnă de unde poți admira în voie fauna și unte te poți odihni și relaxa după câteva ceasuri de plimbări.

Așa cum este caracteristic unei mănăstiri, spațiile verzi amenajate aici sunt deosebit de îngrijite producând privitorului o adevărată desfătare pentru ochi și suflet. Dar ceea ce nu am văzut în alte locuri așezăminte religioase, surprinzându-ne plăcut, a fost arhitectura peisagistică cu amenajări de bun gust. Numeroase plante ornamentale, în special conifere (brad, brad argintiu, molid, pin), sau arbori rășinoși (ienupăr de diferite soiuri, tisa, tuia, etc.), gazon verde crud și aranjamente din stânci cu izvor de apă, obiecte decorative diverse: figurine de animale și păsări, masă din piatră cu scaune așișderea, câteva care cu juguri pentru boi și flori.

A fost o vizită care ne-a plăcut, oferindu-ne clipe de neuitat.

Ca atare, dacă ajungeți prin zonă nu evitați să vizitați aceste locuri.

Și, ca de obicei vă zic să aveți “Drumuri bune și excursii frumoase! ”.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Mitica49 in 12.11.17 18:24:40
Validat / Publicat: 12.11.17 20:42:32
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în IAȘI.

VIZUALIZĂRI: 4062 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mitica49); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Biserica veche Nașterea Maicii Domnului
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
[1300 PMA] [600 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 35100 PMA (din 26 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

webmasterX [12.11.17 20:39:57] »

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

webmaster [12.11.17 20:53:54] »

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecție.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

mishu [12.11.17 22:54:53] »

@Mitica49: Un obiectiv interesant pe care daca ajung in zona am sa-l vizitez si eu. Felicitari, votat cu mare placere.

tata123 🔱 [13.11.17 14:45:51] »

@Mitica49: Complexul mănăstiresc de la Hadâmbu se află pe lista mea de obiective de vizitat în împrejurimile capitalei moldave. Mă gândeam că ajung aici chiar în octombrie, dar nu am mai avut timpul necesar. Ansamblul monahal datând din secolul al XVII-lea pare un pic sufocat de noile construcții apărute în preajma sa. Mulțumesc pentru prezentare și fotografii.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Mitica49 [13.11.17 14:46:29] »

@webmasterX: Mulțumesc! Coordonatele sunt corecte.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Mitica49 [13.11.17 14:54:07] »

@mishu: @tata123:

Mă bucur că am ținut cont de recomandarea făcută de prietenii mei de a vizita Mănăstirea Hadâmbu. Vă fac, cu drag, aceiași recomandare, mergeți să vizitați și nu veți regreta. În plus dacă doriți să mergeți la Iași, alegeți ruta pe care am făcut-o noi, este șosea bună, priveliști frumoase, distanța la fel ca și DN 24, în plus mai puțină aglomerație pe șosea.

Mulțumesc pentru lectură și vot!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
elviramvio [29.11.17 08:47:11] »

@Mitica49:

Interesant, n-am vazut-o desi au fost niste ani cand am hoinarit prin zona. P05, ii plac teribil usile bisericilor vechi și chiar usile sunt cele care nu-mi scapa la o vizita.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
elviramvio, mishu, Mitica49, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Hadâmbu [Mironeasa, IS]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.49688100814819 sec
    ecranul dvs: 1 x 1