ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 30.10.2017
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • --- F ---
    GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: București
    ÎNSCRIS: 18.06.13
    STATUS: PRETOR
    DATE SEJUR
    AUG-2017
    DURATA: 1 zile
    cuplu fara copii
    2 ADULȚI

    GRAD SATISFACȚIE
    SERVICII:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 5 MIN

    Pestera Polovragi – scoala de medicina a marelui zeu Zamolxe

    Ilustrație video-muzicală
    TIPĂREȘTE

    Marele preot Deceneu trimise vorba printre invataceii sai ca marele Zeu va veni la pestera cea sacra pentru a le dezvalui noi taine ale medicinei si a vindecarii spiritului. In satele vecine umbla vorba ca Zeul e cam suparat pe daci. Vinul si petrecerile tulburau adesea mintile lor si in loc sa pastreze calea cea buna propavaduita de el, acestia se dedau la tot felul de orgii si nopti de pierzanie. Din pantecele pamantului iesi un fum alb iar peretii pesterii se cutremurara din incheieturi.

    Toti invataceii scolii de medicina alergasera intr-un suflet la Pestera Sacra si asteptau frematatori imbracati in robele lor lungi si albe, sosirea Zeului. Fumul alb se risipi si il vazura asezat pe piatra modesta pe care o folosea pentru a li se adresa.

    ZAMOLXE le vorbi pe un ton grav si linistit. Zvonurile ce umpleau valea erau reale, era suparat pe comportamentul lor. Avea sa le lase ultimele sale sfaturi si invataturi iar apoi urma sa dispara in adancul tunelurilor secrete de sub pestera, urmat de credinciosii sai lupii albi.

    Cu totii sperau ca nu este adevarat, sperau sa il faca sa se razgandeasca si sa ramana alaturi de ei. Cu totii simteau primejdia ce se apropia odata cu primele tabere ale romanilor amplasate la sudul Danubiusului. Aveau nevoie de Zeu mai mult decat oricand.

    Zamolxe era neindupecat. Il trase pe marele preot Deceneu langa el si ii soptea ceva de mare importanta. Invataceii erau agitati. Inima le era trista si indurerata. Ani de zile urmasera povetele si invatatura Zeului si il doreau mereu aproape de ei. Stiau ca mai aveau cateva zile alaturi de El si incercau sa absoarba cat mai mult din intelepciunea Lui…

    Acesta este ultimul loc unde a vietuit si si-a transmis invataturile ZAMOLXE inainte de a disparea pentru vecie.

    Pestera Polovragi isi trage numele de la numerosii vraci ce se adunau aici pentru invatatura si vindecari. Pe vremuri exista si o planta puternica ce se folosea pentru tratarea suferintelor fizice si mentale, planta pe nume Povraga. Aceasta a disparut din lume la fel ca si alta planta la fel de cunoscuta, Zernea, cea al carei nume este intalnit la localitatile din Romania denumite Zarnesti. Este posibil totusi ca numele sa fie si o criptograma nedescifrata inca, un secret lasat noua de Zamolxe insusi.

    O bucata din radacina Povragai este impietrita intr-un cotlon al pesterii lui Zamolxe. Marele Zeu si-a luat darurile cu el la plecare, lasandu-i pe bietii daci fara doua dintre cele mai puternice leacuri cunoscute vreodata pe pamant. Cu timpul si restul invataturilor sale s-au pierdut si de aceea, in ziua de azi, cumparam medicamente care au darul de a te face sa iei si mai multe medicamente si sa nu te poti vindeca niciodata complet. Se spune ca in aceasta pestera initiatii isi puteau schimba infatisarea din tineri in batrani si invers.

    In aceasta pestera minunata exista celebra piatra, plina de energii benefice, denumita Scaunul lui Zamolxe dar si o constructie ciudata sub forma unui cuptor lipit de perete, constructie realizata din argila. In interiorul acestei constructii se patrunde printr-o deschizatura foarte mica si trebuie sa mergi in genunchi pentru a putea intra. Pe jos este nisip fin.

    Cand razboinicii daci erau raniti in batalii si trupurile lor erau sfartecate de rani adanci, erau adusi la pestera sacra, unsi cu alifii din plante amestecate cu minerale, impachetati in argila la fel ca niste mumii iar apoi erau introdusi in aceasta constructie din inima muntelui si lasati acolo cateva zile, atat cat era nevoie pentru o vindecare completa. Plantele amestecate cu mineralele pamantului si cu energia puternica muntelui faceau adevarate minuni iar rani care azi ar fi considerate fatale erau vindecate in cateva zile fara a lasa urme. Exact deasupra Scaunului lui Zamolxe, la suprafata, in varful muntelui se afla ruinele anticei cetati dacice Arcinna (mentionata de Ptolemeu).

    Pe unul dintre pereti este realizat un desen la care s-a folosit o tehnica speciala, tehnica negrului de fum. Acesta a fost intins pe perete si apoi sters pentru a lasa privirii un schelet. Desenul a fost facut de un calugar nu cu multa vreme in urma si este un avertisment pentru ca nimeni sa nu se apropie de peretele respectiv pentru ca acolo este un horn adanc ce duce in maruntaiele pamantului si de unde nimeni nu ar mai putea sa te scoata la lumina. Tot aici s-au descoperit urme de pasi vechi de 2000 de ani, dar nu puteti sa ajungeti la ele si sa le vedeti.

    Pestera se viziteaza pe o portiune foarte mica, ghida spune ca au fost descoperite emanatii periculoase de radon. Probabil Zamolxe doreste sa isi tina secretele ascunse mai bine.

    Nu se mai ajunge la cuptorul dacic, nici la radacina de Povraga, nici la Bolta Insangerata, nici la Izvorul Sperantelor…... Mai putem vizita numai desenul scheletului, Scaunul lui Zamolxe si camera secreta a vindecarilor. Putem vedea si cativa lilieci mici care dorm ziua. Probabil ca atat mai meritam sa vedem. In apropierea Scaunului lui Zamolxe detectoarele de bioenergie o iau razna ca in prezenta unor energii deosebite emanate de o entitate puternica.

    Tunelurile sunt nesfarsite, se spune ca multe dintre ele ajung in locuri indepartate si misterioase cum ar fi Sarmiegetuza, Varful Omu sau pestera-sora Ialomicioara. Cine stie daca vreodata vom apuca sa le exploram pe toate. Deocamdata ne speriem de radon si nu patrundem decat cateva minute in misterul pesterii sacre a marelui Zamolxe.

    Legendele mai spun ca aici ar fi trait si gigantii, jidovii, iata ca ne intalnim iarasi cu civilizatia lor strans legata de civilizatia dacilor si de locurile lor sacre. Cercetand zon, istoricul Nicolae Densusianu descopera aici cateva dolmene ce formeaza o necropola preistorica. Tot aici este descoperit si “Obeliscul de la Polovragi”, unul dintre monumentele preistorice ale Daciei. Istoricul face referiri si la locul numit “Oborul Jidovilor” (Uriasilor).

    Pasionatii de fenomene paranormale numesc acest loc “Triunghiul Bermudelor Olteniei” datorita numeroaselor disparitii de animale si oameni si datorita povestii disparitiei mancarii si bauturii de la un ospat, disparitie urmata de tulburarea pe vecia a mintilor tuturor participantilor la ospat. Cautatorii de comori rau intentionai au avut si ei aceeasi soarta, nimeni nu i-a mai gasit vreodata.

    In zona se tinea anual, pe 20 iulie, timp de o saptamana, petrecerea campeneasca si targul denumit Nedeea de la Polovragi. Initial sarbatoarea a fost tinuta de daci pe varful muntelui la peste 2000 m altitudine.

    O alta legenda spune ca Turdor Vladimirescu, un initiat, nu a murit ci o sosie de-a lui a fost ucisa in timp ce el a trait linistit deghizat in calugar la manastirea Polovragi.

    Daca esti pasionat de mistere de istorie si esti in cautarea unor energii puternice binefacatoare iti recomand sa nu ratezi vizita la Pestera Polovragi. Te vei simti mult mai bine dupa o incursiune prin secretele ei. Vizitarea ei dureaza aproximativ 30 de minute si costa 6 lei.

     

    Rog webmasterul sa adauge urmatorul film

    https://www.youtube.com/watch?time_continue=3&v=X1hW-4-O1UY


    [fb]
    ---
    Trimis de buterfly* in 30.10.17 11:56:25
    Validat / Publicat: 30.10.17 13:24:53
    INFO ADIȚIONALE
    • A fost prima sa vizită/vacanță în POLOVRAGI / NOVACI

    VIZUALIZĂRI: 2172 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (buterfly*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P06 tronul lui Zamolxe
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    [900 PMA] [450 PMA]
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 34850 PMA (din 37 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    7 ecouri scrise, până acum

    webmasterX [30.10.17 13:24:06] »

    Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

    liviu49 [30.10.17 13:48:11] »

    @buterfly: Start vot! cum ar spune o distinsa colega. Zana Fluturas citii in cea mai mare viteza articolull si bineinteles ca il votai. Pestera e frumoasa, dar si foarte misterioasa. Mama, ce termen de comparatie am gasit!!! Am auzit de mai multe intamplari sau legende, printre care si cea cu rasturnatul pietroiului in capul unui necredincios, sau pacatos. IntamplareA de acum cativa ani ar putea intari cele spuse, desi eu nu cred in asa ceva. Numai din 2010 pana acum, am trecut pe sub pietroaiele din cheile Oltetului de 4 ori, dar nu s-a miscat nici un fir de praf de sus, dar mai ales o piatra. Se pare ca femeia careia i-a cazut bolovanul in cap a fost mult mai pacatoasa decat mine si toti cei care au trecut pe acolo.

    Ma grabesc sa ajung la servici, asa ca numai bine si calatorii placute!

    buterfly* [30.10.17 14:43:46] »

    @webmasterX: multumesc webmaster!

    buterfly* [30.10.17 14:47:25] »

    @liviu49: multumesc pentru vizita si aprecieri! Chestia cu pietroaiele e cauzata de lipsa de interes a autoritatilor, ca nu era mare lucru sa puna o plasa si sa asigure zona. Credinta nu cred sa aibe vreo legatura ci e numai chestiune de marketing de tip "daca nu crezi ce vreau eu iti cade bolovanul in cap".

    Zoazore [30.10.17 19:39:23] »

    @buterfly: Fluturaș, tare frumoasă mi-ai făcut seara asta! Interesante legendele locului.

    Dar daca-s emisii de radon de ce se mai intră-n peșteră? Eu nu prea cred chestia cu emisiile, dar, poate ca, așa cum ai zis, Zamolxes și-a pus paveze!

    buterfly* [01.11.17 12:47:50] »

    @Zoazore: multumesc pentru vizita si aprecieri! Nu stiu daca e reala sau nu faza cu radonul, cert este ca ghida e are grabita si daca ar fi dupa ea te-ar expedia din pestera fara sa vezi mai nimic. Trebuie sa te tii de capul ei si sa o intrebi ca sa se milostiveasca si sa-ti arate cate ceva. Tare neplacut

    mishu [03.11.17 22:27:09] »

    @buterfly: Fluturas, ai ce ai tu si chiar de cand am citit titlul fara sa vad al cui este articolul as fi putut jura ca este al tau.

    Iar continutul este la fel de fascinant ca titlul, asadar felicitari, votat cu mare placere.

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    buterfly*, liviu49, mishu, Zoazore
    Alte impresii din această RUBRICĂPeștera Polovragi [GJ]:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.064441919326782 sec
    ecranul dvs: 1 x 1