ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 25.10.2017
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
DIN: Cluj-Napoca
ÎNSCRIS: 11.07.16
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
OCT-2017
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Muzeul Etnografic Romulus Vuia, de vizitat cand mergeti la Cluj

TIPĂREȘTE

Daca vii in Cluj acest muzeu poate fi un obiectiv deosebit ce ar trebui inclus in turul acestui oras din ce in ce mai vizitat. Daca ar fi sa grupez pe categorii aceste obiective turisitice din Cluj-Napoca, ar fi cam urmatoarele:

- Cladiri: numeroase muzee, Teatru National, Cazinoul din Parcul Central, cladirile istorice din zona centrala, Biserica Sf Mihail din Piata Unirii, Catedrala Adormirea Maicii Domnului din Piata Avram Iancu, Bastionul Croitorilor, Casa Matei Corvin

- Locuri: Gradina Botanica Al. Borza, Parcul Central, Dealul Cetatuia, dealul Feleac (panorama deasupra orasului), Piata Unirii, Piata Mihai Viteazul, Piata Avram Iancu, Piata Muzeului, Muzeul etnografic Romulus Vuia, Promenada de pe malul Somesului din cartierul Plopilor

- Zona Clujului: Salina Turda, Cheile Turzii, Lacul Tarnita, statiunea Baisoara, zona Belis-Fantanele, Padurea Faget, Castelul Bunffy din Bontida, Baile Cojocna, Padurea Hoia

As completa ca merita sa beti o cafea admirand privelisti superbe de pe terasa Magazinului Central (Klausenburger), Terasa Hotelului Beyfin cu orietare spre Piata Avram Iancu, Terasa restaurantului View de la etajul Complexului Leul, Terasa de pe Dealul Cetatuia sau Gradina Casei Boema.

 

Pentru mine ca locuitor din Cluj, Parcul etnografic este locul in care merg atunci cand mi-e dor de ulita vechilor sate, cand caut o intindere mare de verdeata si multa liniste. Ca alternativa pot merge in Parcul Central sau la Gradina Botanica insa de obicei aceste sunt pline de oameni ceea ce nu e deloc un lucru rau, dar uneori prefer linistea si simplitatea de la muzeului satului.

Unde este localizat?

Parcul etnografic este situat pe str Taietura Turcului, la limita Cartierului Grigorescu si pe drumul de intrare spre Padurea Hoia. Se poate ajunde cu autobuzul nr 37 sau cu masina, se poate parca fara probleme pe strada ce duce spre padurea Hoia.

Poate fi vizitat de miercuri pana duminica, in intervalul 10-18 orar de vara, 9-16 orar de iarna, pretul unui bilet este 6 lei/adult veti primi o harta cu organizarea parcului pentru un traseu mai logic.

Ce este Parcul Etnografic Romulus Vuia?

Practic este un muzeu al satului in aer liber, primul de acest fel din Romania infiintat in anul 1923 la initiativa etnografului Romulus Vuia. Daca la inceput muzeul adapostea cateva gospodarii rurale pe o suprafata de 75 hectare, muzeul de astazi in forma extinsa cuprinde 3 biserici de lemn, 18 gospodarii, 2 mori, 2 fierarii, o rotarie, 2 complexe mestesugaresti, piua, presa si multe alte instalatii tehnice taranesti.

Gospodariile cuprind tablul complet ale epocii si zonei din care provin incepand de la detaliile sculptate in lemul portii si al casei, pana la obiectele utilizate in case, mobiler simplu, cuptoare de lut, decoratiuni cu stergare si farfurii pictate, lazi cu zestre si cat si mai cate mai avea omul nevoie in casa.

Vizita la Pracul etnografic

Turul parcului incepe de la casa de bilete situata intre 2 alei, un traseu logic ar fi sa incepeti din partea dreapta asa cum va recomanda harta primita de la punctul de vanzare bilete si mici suveniruri.

Primele constructii expuse sunt diferite instalatii tehnice taranesti: piua cu ciocane, piua cu maiuri, 2 fierarii, o rotarie, cuptor pentru ars varul, un complex mestesugaresc. Privirea ne este atrasa de ulita care ne chema spre sat, dealuri inca verzi si acoprite de un covor multicolorat de frunze, turlele bisericilor si gardurile de nuiele impletite.

Intr-adevar totul este atat de real incat nu lipsesc decat oamenii care sa ne iasa in cale si sa ne primeasca in gospodaria lor. Dar cine zice ca nu exista inca viata acolo? O veverita isi face prezenta in zona unui nuc si nu e deloc sfioasa stie sa pozeze in fata camerei foto si se tina dupa noi vreme de cativa metri.

Ajungem in satul propriu-zis si prima oprire o facem la prima Biserica de lemn situata pe deal, biserica din Cized Jud. Salaj construita in anul 1773, admiram frumoasa turla pe fondul cerului albastrului, trecem apoi pe la Casa de geamgiu si prin Gospodaria de la Marisel.

Trecem de o intersectie amanajata ca loc de popas cu cismea de apa, foisor spatios dotat cu mese si banci, diferite banci amplasate pe ulita. Inaintam spre alte gopodarii dintre care ma impresioneaza in mod deosebit cea din Galda de Sus cu prispa imbracata in vita de vie si avand o frumoasa pivnita amenajata la intrarea in gospodarie. Apoi aflu ca provine dintr-o zona viticola asa vinul avea loc de cinste in pivnita racoroasa.

Spre capatul primei ulite ajungeam la a doua biserica, biserica de lemn din Chirales, Bistrita-Nasaud, care spre norocul nostru era deschisa pentru un eveniment. Am reusit sa admiram micuta biserica foarte simplu amanajata pastrand inca urmele picturilor executate pe lemn.

Trecem mai departe pe la 3 casute desprinse parca din povesti, realizate cu acoperis din paie si crengi, din ce am inteles proaspat reconditionate.

Spre norocul nostru un angajat al parcului a deschis usile catorva dintre case astfel am avut ocazia sa vedem interioarele Gospodariilor din Marisel, Jelna, Imper, Telciu si a Biserii de lemn din Petrindu, jud Salaj ce dateaza din sec al XVIII-lea. Ne-am continuat traseul pe cel de-al doilea drum unde am vazut gospodariile si uneltele din zona centrala a parcului.

De ce sa vizitezi Parcul Etnografic

Dupa ce am vizitat acest parc in anotimpuri diferite pot sa zic ca il gasesc superb in orice sezon l-as vedea.

- Parcul acesta nu este doar o expozitie de case si unelte ci il ador pentru ca recreaza acea atmosfera de la tara: ulita pietruita, gardurile din nuiele impletite acopite cu paie sau sipci de lemn, portile de lemn de la intrare, prispele si casele cu sculpturi in lemn, casele acopeirte cu tufa de trandafiri agatatori si vita de vie, anexe gospodaresti, pana si casuta cainelui este prezenta in fiecare curte. Este locul in care in viitor as vrea sa imi plimb copiii.

- Interioarele caselor sunt marturia unei vieti simple amintind ca se poate trai cu un minim de lucruri: case mici cu maxim 1-2 incaperi, cuptorul de lut, ceaunele, recipiente din lemn, hambarul cu faina si malai, camara pentru alimente, camera ’’de buna” cu plapumi inflorate, stergare la icoane, blidarul cu ulcele de lut, soba cu teracota colorata, mobiler simplu sau pictat, podeaua din chirpici contrastand frumos cu zugraveala alba de pe pereti.

- Parcul este bine pregatit pentru a intampina turisti: in parc gasiti numeroase banci, cismele de apa, toaleta, foisor cu umbra, la cerere se poate solicita ghid in diferite limbi, mai multi angajati va deschid usile caselor mobiliate pentru a admira si interioarele

- In cadrul parcului anual sunt organizate diferite evenimente in special pentru copii

Pentru cei interesati de un tur de la distanta, pe site-ul muzeului muzeul-etnografic.ro/ro puteti face un tur virtual care va va convinge sa il vizitati data viitoare cand ajungeti in Cluj.

 

Ma declar norocoasa ca locuiesc intr-un oras care ofera un asemenea obiectiv, un parc similar dar ceva mai mare am vazut la Sighet, Muzeului Satului Maramuresean.

Haideti la Muzeul Etnografic Romulus Vuia din Cluj-Napoca!


[fb]
---
Trimis de simplegirl in 25.10.17 09:50:10
Validat / Publicat: 25.10.17 11:07:44
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CLUJ.

VIZUALIZĂRI: 2597 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (simplegirl); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P12 Casa acoperita cu paie si crengi
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 12600 PMA (din 14 voturi)

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

crismis
[25.10.17 12:43:31]
»

@simplegirl: L-am vizitat acum 2 ani, la un inceput de noiembrie brumat si insorit si intr-adevar, ne-am simtit ca si cum ne-am reintors in timp. Din pacate, n-am putut vedea niciun interior, poate ca daca am fi intrebat, ne-ar fi deschis si noua cineva usile caselor.

Chiar si asa, plimbarea a fost placuta, ne-am bucurat de atmosfera. Sustin recomandarea ta!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Zoazore
[25.10.17 14:46:13]
»

@simplegirl: Ce toamna vesela si frumoasa ai surprins si tu! Parca tot satucul ala-i din poveste! E-asa frumos!

elviramvio
[25.10.17 18:27:43]
»

@simplegirl:

Foarte frumos descris! Cand am citit ca preferi linistea ulitelor vechilor sate m-am dus la caseta sa-ti vad varsta si mi-a placut!

Poza cu veverițuca e superba, chiar ai prins-o bine. Si mi-a mai placut interiorul bisericuții din Chirales, este lacasul acela mic, care te face sa pleci capul la intrare, adevarata credinta a batranilor satelor noastre.

Plimbari frumoase!

mishu
[25.10.17 21:06:41]
»

@simplegirl: Ce poate fi mai frumos decat sa admiri toate aceste case pe fundalul toamnei.

Minunat, felicitari, votat cu mare drag.

Dana2008
[25.10.17 21:32:29]
»

Așa de mult mi-a plăcut plimbarea printre căsuțele din parcul Muzeului Etnografic din Cluj. Au început să mă atragă muzeele de acest gen, am fost la Rășinari la Muzeul Astra, de două ori și voi mai merge de câte ori am ocazia, este superb! . Anul acesta în iarnă am fost la Sighet la Muzeul Satului Maramureșean, am scris articole despre ambele obiective. Mi se par foarte romantice... au început să mă atragă "vechiturile", cetățile, casele vechi, etc.

FELICITĂRI pentru articol! Fotografiile sunt superbe!

Călătorii plăcute!

simplegirlAUTOR REVIEW
[26.10.17 12:27:31]
»

@crismis: Am fost de mai multe ori la muzeul acesta dar a fost prima oara cand am vazut angajati in zona caselor, ei ne chemau sa vedem si interioarele. Poate e o practica noua oricum e de bine

simplegirlAUTOR REVIEW
[26.10.17 12:29:45]
»

@Dana2008: Multumesc pentru idee nu auzisem de Muzeul Astra, il trec pe lista de vazut...

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
crismis, elviramvio, mishu, simplegirl, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂParcul Etnografic Național 'Romulus Vuia':

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.072719097137451 sec
    ecranul dvs: 1 x 1