ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.10.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Călăraşi
ÎNSCRIS: 12.09.15
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
JUL-2017
DURATA: 1 zile
single

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Castelul Solitude din Stuttgart, un capriciu rococo

TIPĂREȘTE

Castelul Solitude a apărut dintr-un capriciu, ce-i drept un capriciu princiar. Situat pe culmea împădurită a unui deal la vest de Stuttgart, în locul numit "La cinci stejari", el a fost construit ca un spațiu de repaus după istovitoarele partide de vânătoare. Cel care a hotărât ridicarea lui a fost ducele Carl Eugen de Württemberg, stăpânul absolut al regiunii, el considerând locul "departe de tulburările şi dezamăgirile lumii". Om educat, rafinat, dar şi iubitor de plăceri lumeşti, Carl Eugen este autorul moral al multor proiecte, unele poate prea extravagante, care au adus ruina ținutului. Totuşi lui i se datorează Castelul Nou din Stuttgart, Castelul Hohenheim sau Biblioteca Württemberg.

De fapt Solitude nu este un castel cum i se spune, ci un elegant palat rococo, clădit cu gândul la mult mai celebrul palat Sanssouci din Potsdam. Dar un duce nu se compara cu un împărat. Construcția s-a desfăşurat între 1764 si 1775, responsabili cu materializarea dorințelor princiare fiind Friedrich Weyhing, Philippe de la Guêpière şi Reinhold Ferdinand Heinrich Fischer, nume uitate pe nedrept astazi, deşi lucrarea lor dăinuie de secole. Proiectul cuprindea nu numai palatul propriu-zis şi două corpuri anexe, "al cavalerilor" şi "al administrației", care protejau palatul spre sud, dar şi o imensă grădină, bineînțeles în maniera rococo. Ea n-a fost finalizată şi am putut vedea doar planurile ambițioase, care ar fi rivalizat cu cele de la Schwetzingen sau Augustusburg. De asemenea a fost conceput şi un drum rectiliniu, caracterizat de cunoscuta exactitate germană, o alee de vreo 13 kilometri către Ludwigsburg, unde Carl Eugen îşi avea o altă reşedință, mai mare, dar la fel de somptuoasă. El încă mai rezistă şi poate fi folosit pentru plimbări mai lungi.

Tot aici la palat, de fapt în anexe, a fost creată Hohe Karlsschule, o academie militară pentru odraslele familiilor bogate din Württemberg. Însă cel mai cunoscut elev nu s-a afirmat ca mare conducător de oşti, ci în literatură. El a fost poetul Friedrich Schiller, autorul, printre multe altele, a dramelor "Intrigă şi iubire" şi "Don Carlos".

Accesul din Stuttgart către Solitude este foarte facil, autobuzul 92 având stația chiar în fața scărilor monumentale. Nu ştiu din ce motiv casa de bilete este deschisă de la ora 10, deşi vizitele se fac doar în tururi organizate începând cu ora 10.30 şi numai în limba germană.

Castelul Solitude, aşa cum ne-a spus ghidul nostru, un domn micuț şi jovial, cu o manieră teatrală de a povesti, a fost conceput pentru a arăta puterea, în special cea financiară. A fost modul în care un aristocrat a exprimat ceea ce un îmbogățit de la noi spune prin "am cu ce, mă". Solitude a fost destinat petrecerilor şi întâlnirilor din timpul sezonului cald şi nu a fost niciodată pregătit pentru locuit. Chiar şi ducele îşi avea apartamentele împreună cu metresa sa (poziție pe care au deținut-o de-a lungul timpului mai multe domnişoare) în unul dintre corpurile anexe, mult mai puțin strălucitoare, dar mai comfortabile.

Micul palat este practic o succesiune de săli cu dimensiuni generoase, excelența sa neuitându-se la mărunțiş şi împodobindu-le corespunzător rangului avut. Desigur influența modei şi-a spus cuvântul şi moda rococo-ului s-a răsfrânt asupra mai multor încăperi. Am trecut pe rând dintr-o sală în alta, gazda noastră atrăgându-ne atenția asupra unor detalii arhitectonice sau fresce delicate. Am putut vedea că şemineurile, deşi lucrări de artă, nu erau funcționale, Solitude fiind folosit doar în lunile călduroase. Pereții albi cu decorațiuni aurii arătau perfect, deşi de la ultima renovare trecuseră vreo trei decenii şi jumătate. Candelabrele complicate, altădată cu lumânări acum adaptate la curentul electric, fuseseră aduse de la Veneția împachetate în părți componente pentru a evita vreun accident.

Trecem în altă sală, care părăseşte rococo-ul târziu în favoarea neo-clasicismului, apărând mai simplă coloristic, albul fiind atotstăpânitor. Mobila nu abundă, dar într-un colț lenevesc două fotolii şi o masuță alcătuite din alambicate linii curbe, emanând un aer nobiliar. Serviciul din porțelan nu lipseşte, căci obiceiul de a degusta licori aduse din țări îndepărtate, cafea, ceai sau ciocolată, ajunsese şi aici. Spre tavan începe un adevărat exercițiu de simbolistică, toate statuile având câte un înțeles. În partea de jos a cupolei se încearcă şi o redare în perspectivă, modelul fiind apreciat în acea vreme, dacă ne gândim doar la Palatul Barberini din Roma. Aici însă realizarea este de mai mici proporții. Tavanul, acoperit în întregime cu o frescă, continuă cu simbolurile, arta şi distracția, vânătoarea şi războiul fiind temele predilecte. Îl găsim pe Apollo, dar şi pe Bacchus, iar norii cenuşii se combină cu cerul azuriu.

În sala următoare găsim şi o uşă "secretă", mascată în perete, pe unde amfitrionul petrecerilor putea să se retragă sau putea avea întâlniri "de taină". În această aripă a palatului apar basoreliefuri şi coloane din marmură, dar şi o podea cu un desen elaborat. Este partea care aparținea ducelui Carl Eugen, cu camera de audiențe, majestuasă şi intimidantă, cabinetul de lucru, o încăpere extrem de claustrofobă, şi biblioteca cu rafturi pline cu cărți. Spre sud se afla dormitorul oficial, o cameră la care dimensiunea cea mai mare este înălțimea. Proporțional şi patul avea un baldachin cochet, care se întindea spre tavan. Faptul că dormitorul era extrem de mic nu avea nici o importanță, ducele folosindu-l doar pentru protocol. Am mai tras în fugă vreo câteva poze (care au ieşit toate mişcate şi au ajuns la Recycle Bin) şi ne-am luat "la revedere" de la gazda noastra simpatică.

Ducele Carl Eugen s-a plictisit însă de refugiul său liniştit şi l-a schimbat (aşa cum îşi schimba şi metresele), cu Castelul Hohenheim. Energia i s-a canalizat spre noul proiect, dar despre acesta poate altă dată. Castelul Solitude este o perlă arhitectonică, o bijuterie născută din ambiție, dar care continuă să strălucescă în constelația de castele care aparține Stuttgart-ului. Zona merită o vizită pentru a descoperi acea "singuratate" apreciată de Carl Eugen, mai ales că nu presupune un efort financiar.

Să aveți un drum frumos în față.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Radu Tudoran in 12.10.17 14:33:48
Validat / Publicat: 12.10.17 16:57:07
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GERMANIA.

VIZUALIZĂRI: 1958 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Radu Tudoran); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Castelul Solitude vazut dinspre sud, de langa corpurile anexe
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 57900 PMA (din 43 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[12.10.17 16:51:41]
»

Mutat în rubrica "Alte castele în zona Stuttgart, STUTTGART" (nou-creată pe sait)

Radu TudoranAUTOR REVIEW
[12.10.17 18:21:51]
»

@webmasterX: Deci si acest castel ramane "neinedit". Voi scrie despre el peste doi ani si atunci va intra la "noi informatii despre... "

webmaster26
[12.10.17 18:44:43]
»

@Radu Tudoran: Ți s-a mai spus, ți s-a mai explicat!

Selectarea presupune lucru în echipă din partea moderatorilor și întrunirea unui număt de voturi! Și în cazul acestui review procedura a fost inițiată!

Dar suntem și noi oameni, mai avem și job-uri, familii, alte responsabilități așa că nu suntem toți odată pe site așa că procedura e mai de durată - au fost cazuri cînd a durat și 2 zile!

Nu văd unde e graba. abia au trecut 2 ore de la validare! Mulți dintre noi - echipa tehnică încă sunt prin trafic în drum spre casă, eu de exemplu acum am ajuns, așa că răbdare, nu ești singurul care are review în procedură de selecție! Ești însă singurul care le vrea imediat!

În plus până la modificarea regulamentului/regulii de selectare teoretic nu ar fi trebui nici măcar să intre în procedurtă pentrui ca aici , la această rubrică exista review recent!Dar cum și eu militez pentru eliminarea acestei reguli în cazul rubricilor de călătorie care cuprind mai multe obiective pot să-ți spun , din culise, că eu am votat pro

Radu TudoranAUTOR REVIEW
[12.10.17 19:01:47]
»

@webmaster26: Remarca a fost relativ la review-uri mele anterioare. Anul acesta, cu o exceptie am scris doar despre locuri noi, despre care nu se mai scrisese. Ce ma enerveaza este faptul ca review-uri despre subiecte care s-au mai dezbatut au fost considerate "noi informatii", iar altele despre lucruri noi considerate banalitati, precum o vizita pe plaja la Eforie. Nu spun nimic despre ultimul meu review, dar cum nu este inedit cel despre Monserrate din Sintra? Sau despre buncarul bancii din Cochem? A scris cineva pana acum despre Muzeul Philips din Eindhoven? Dar despre Muzeul matasii din Barcelona, caci au aparut multe despre acest oras? Dar de Huis Doorn a auzit cineva? Poate din filmul care a aparut de curand.

Eu nu ma lupt sa devin Augustus, Caesar sau Taipan, nu sun pe nimeni cand postez, nu am FB. Asa ca am rabdare.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmaster
[12.10.17 19:55:44]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut” (interes crescut din pdv al politicii saitului!)

— e fie (1) dintr-o destinaţie apreciată ca „inedită”, fie (2) despre un obiectiv/destinație la care, la momentul publicării, nu existau impresii recente.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

doinafil
[14.10.17 13:15:09]
»

Mi-a plăcut palatul, este foarte frumos mobilat, iar arhitectura văzută din exterior, cu scara dublă la intrarea principală (dar și la anexe), este deosebită. Despre interior nu spun decât că-mi place tare, tare mult stilul rococo și că mi-ar plăcea să am și eu acasă la mine mobilă ca aceea!

Felicitări și... nu fiți supărat pe webmaster că nu l-a încadrat mai repede la: „de interes editorial crescut”!

Dovadă că a plăcut și că a fost încadrat la ce rubrică ați dorit, este numărul de voturi primit.

Eu vă citesc cu plăcere de fiecare dată când pot și dacă-mi place, votez imediat, lucru pe care l-am făcut și în acest caz!

Să aveți o zi frumoasă!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Radu TudoranAUTOR REVIEW
[14.10.17 14:33:50]
»

@doinafil: Multumesc pentru amabilitate. Palatul este superb, chiar daca a fost facut "intr-o clipa de plictiseala". Oamenii cu gust si cand se plictisesc lasa in urma ceva frumos.

Nu stiu daca mobila lor se potriveste cu apartamentele noastre spatioase, dar sigur era mult mai rezistenta decat ce avem noi acum. Cu stersul prafului inca mai sunt in dubiu, daca noi suntem in avantaj sau ei.

Pe webmaster nu am fost suparat ca nu mi-a incadrat review-ul repede. Am fost suparat pe sistem, care avantajeaza reluari in favoarea noutatilor. Consider ca potecile noi ar trebui sa aiba prioritate in fata unor strazi batatorite. N-am de gand sa ma cert cu nimeni, doar spun ce gandesc.

Calatorii frumoase in continuare.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mishu
[16.10.17 19:34:42]
»

@Radu Tudoran: Cred ca aceste "mofturi" de plictiseala chiar daca au dus la ruinarea regiunii au facut sa apara aceste minunate constructii, fie ca este vorba de castele sau biblioteca si care sunt atat de frumoase.

Felicitari, votat cu mare placere.

Radu TudoranAUTOR REVIEW
[16.10.17 20:32:11]
»

@mishu: Si "mofturile" acestea depind de om si de educatia sa. Iar aici se vede.

Calatorii frumoase pe ma departe.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
doinafil, mishu, Radu Tudoran
Alte impresii din această RUBRICĂ (Alte) Castele în zona Stuttgart:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.059710025787354 sec
    ecranul dvs: 1 x 1