ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 28.09.2017
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 10.07.09
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
AUG-2017
DURATA: 1 zile
familie cu copii
7 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Dincolo de nori - Manastirea Sapanta-Peri, Maramures

TIPĂREȘTE URM de aici

Dupa forfota care ne inconjurase la Cimitirul vesel din Spanta, despre care v-am povestit aici, am zis ca trebuie sa ajungem si la Manastirea Sapanta-Peri (sau cum am mai gasit-o numita manastirea Sfantul Arhanghel Mihail dupa hramul pe care il poarta), despre care auzisem ca este cea mai inalta manastire din Europa si de asemenea ne gandeam ca si acolo vom intalni multa lume. Pentru altceva nu mai aveam timp deoarece baietii deja aveau concert in stomac.

Exista marcaje astfel incat nu este greu de ajuns acolo, drumul este ingust insa ok, si ajungem astfel intr-o padure de stejari batrani unde intr-un luminis o silueta inalta pare ca vrea sa ajunga dincolo de nori. Aici am descoperit si un grup de turisti veniti cu rulotele (lucru la care recunosc cinstit ca tanjesc si eu).

Am lasat masinile la umbra pomilor batrani si trecand pe sub o poarta de lemn sculptata ne-am indreptat spre biserica.

Acum ca sa va spun si cateva vorbe despre aceasta manastire iata ce am citit, prima biserica a acestei manastiri a fost construita in 1391 in localitatea Peri (aflata acum pe teritoriul Ucrainei) in timpul dinastiei Dragoestilor, din care face parte Dragos Voda, pe la 1700 a fost distrusa de armata lui Racokzi al II-lea (de fapt a fost un fel de ras de pe fata pamantului, si confiscat totul).

Ea a fost rectitorita la Sapanta, la sfarsitul secolului XX, mai precis (sau cel putin asa am gasit in date, in perioada 1997-2003, in data de 31 august 2003 avand loc si sfintirea bisericii).

Despre inaltarea bisericii, cei care si-au adus contributia si data la care a avut loc sfintirea putem citi pe o placa aurie aflata pe unul dintre peretii de piatra, iar aici putin contrariata am observat ca un nume este acoperit, probabil ca se intentioneaza stergerea lui, deocamdata este acoperit doar cu o hartiuta, am vazut insa poze in care am aflat ce nume este sters, este vorba de Carmen Adamescu si atunci am inteles despre cine este vorba, ca asa este la noi, intr-un scandal mergem pana la capat.

Dar sa revenim la biserica, pe aceasta placa sunt mentionati si arhitectul Dorel Cordos dar si preotul comunitatii din Sapanta – Grigore Lutai, dar si sfiintiile lor in grad ierarhic mai mare si care au contribuit (fie doar si cu numele unii) la inaltarea acestei biserici. Hai ca ma opresc aici cu asta ca s-ar putea sa deviez si nu e bine.

Ceea ce iti atrage imediat atentia este biserica, a carei turla se inalta semet spre cer in varful acesteia fiind o cruce de circa 7 m inaltime. Crucea din ce am citit ar fi acoperita cu 4 kg foita de aur iar greutatea totala a ei ar fi de circa 400 kg.

Se pare ca inaltimea totala este de circa 75 m (din alte surse am citit 78 m) si pare ca sfideaza granitele astfel incat sa poata fi vazuta si din Ucraina acolo unde a existat initial dar pe de alta parte se pare ca exista o legenda conform careia cu cat biserica este mai inalta cu atat rugaciunile ajung mai repede la cer. Aceasta legenda nu imi place, probabil de aici si construirea catedralei? Iar deviez.

Baza bisericii este una din piatra ceea ce ii ofera rezistenta, in rest constructia este din lemn, cu acoperisuri din sindrila imbinate parca intr-o dantela lucrata cu mare migala. Prin spatele acestei biserici exista posibilitatea de a urca pana spre jumatatea ei (nu de vizitatori insa) unde am vazut arborat drapelul romanesc. Tot in lateral, sprijinit intr-un cadru de lemn in aer liber se gaseste clopotul bisericii.

Revenind la biserica, printr-un ancadrament din lemn se coboara cateva trepte si se patrunde intr-un loc de rugaciune unde exista si scaune dar si banci acoperite cu cerga, asezate de-a lungul peretilor si unde exista si diferite obiecte bisericesti la vanzare.

Iesind de aici nu poti in primul rand sa nu admiri niste scari de lemn sculptate minunat pozitionate pe ambele parti ale intrarii principale (mai sunt si alte scari in laterale cu treptele in spirala) si care duc spre primul nivel al bisericii, unde de pe aceasta terasa poti admira ceea ce te inconjoara. Cam atat poti face aici, exista o usa care ar da spre interior insa atat am putut admira, pe usa era un bilet pe care scria “Inchis”. Usa este insa si ea minunat sculptata, si chiar foarte minutios (o sa vedeti in poze)

Exista niste scari inguste care duc spre urmatorul nivel de unde privelistea spre curte pare ca e si mai frumoasa.

In lateral fata de biserica se vede ansamblul de chilii (cred ca poate servi la fel de bine si ca pensiune) dar si o reprezentare parca in miniatura a bisericii principale. Este o constructie tot din lemn la baza avand o bordura de piatra, acoperisul si turla fiind acoperite tot cu sindrila si sunt asezate una peste cealalta (parca ar fi din jocurile de copii). Aici am aflat ca este altarul de vara al manastirii insa nici aici nu era acum nimeni.

Dupa cum arata imprejurimile se vede ca mai construiesc in continuare, dar locul este unul foarte ingrijit (se vede ca este manastire de maici), cu peluze amenajate frumos, cu ronduri de flori, gardulete din nuiele iar acestea se vad cel mai bine de pe terasa bisericii.

Noi am mai stat si ne-am odihnit putin pe bancutele aflate printre pomi admirand aceasta minunata lucrare.

Este un loc care merita deplin sa-i treceti pragul, revin, am fost foarte surprinsa de cati vizitatori erau la Cimitirul vesel si cat de putini aici (cred ca nici macar a 10-a parte) desi intre aceste doua obiective sunt cam vreo 2 km.

Nu mi-a parut rau insa deoarece asa am putut sa ne bucuram de niste clipe de liniste si impacare cu sufletele noastre, ca mai apoi sa plecam mai departe pentru a domoli demonii din burtile noastre (sa-mi fie cu iertare fata de persoanele pioase, nu prea le am cu bisericile, le admir, nu trec nepasatoare pe langa ele, dar revenim mai apoi cu picioarele pe pamant, in realitatea inconjuratoare).

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de mishu in 28.09.17 08:08:49
Validat / Publicat: 28.09.17 09:04:08
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SĂPÂNŢA [MM].

VIZUALIZĂRI: 2817 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

25 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mishu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 Manastirea Sapanta-Peri - Vedere de ansamblu
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 63700 PMA (din 48 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

25 ecouri scrise, până acum

Testosu'
[28.09.17 09:52:16]
»

@mishu: un vot acordat si pentru comentariile din articol, nu doar pentru prezentarea (placuta) a obiectivului in sine.

mishuAUTOR REVIEW
[28.09.17 10:05:54]
»

@Testosu : Multumesc foarte frumos pentru vizita si aprecieri .

maryka
[28.09.17 10:13:56]
»

Foarte frumos! Un loc de alinat oboseala, necazurile, grijile de zi cu zi... Un loc frumos pentru suflet!

Yolanda
[28.09.17 10:34:20]
»

În 2007 am facut un tur prin Maramures vizitând m. Bârsana, Cimitirul vessel, Rohia si aceasta biserica descrisa de tine. Pe atunci turla înalta de 75 m era în lucru, era întinsa pe jos si se lucra la ea, lucratorii spuneau ca era vorba de o ambitie de a fi cea mai inalta turla din zona (mai era una de 57 m, joc de cifre 57cu 75). Nu erau nici atâtea cladiri construite... Ma bucur ca am vazut evolutia în timp a acestui loc prin descrierea ta, poate mai ajung pe acolo în aceasta viata... un circuit extraordinar, ce mai urmeaza?

mishuAUTOR REVIEW
[28.09.17 10:38:15]
»

@maryka: Multumesc frumos pentru vizita si aprecieri.

mishuAUTOR REVIEW
[28.09.17 10:42:53]
»

@Yolanda: Imi pare rau ca glumesc si sper sa nu se supere nimeni pe mine, dar se pare ca suntem cam ca in bancurile cu cincinalul, declaram lucrurile mai devreme dar mai apoi mai lucram 10 ani la ele. Eu credeam ca daca au sfintit biserica in 2003 insemna ca e gata, dar tu spui ca in 2007 se lucra la turla.

Iar turla in conceptia mea cel putin face parte tot din biserica. Inteleg constructiile de pe langa si care apar ulterior data de diferite nevoi, dar in fine poate ca nu inteleg eu bine chiar totul, iar biserica este pana la urma o lucrare minunata.

Cred ca mi-as dori sa mai ajung acolo peste inca vreo 10 ani sa vad cum mai arata.

Multumesc de vizita si aprecieri, precum si pentru ecou.

Zoazore
[28.09.17 12:02:04]
»

@mishu: Stii ca nu-mi place 13! L-am facut 14, fiindca meriti!

RoxanaGRS
[28.09.17 12:03:28]
»

Foarte frumos! Mă bucur că ți-a plăcut această mănăstire. Mie mi-e tare dragă. Și amplasamentul și drumul până la ea mi se par deosebit de frumoase. Noi mergem des în Maramureș, avem rude acolo, și mi-a plăcut s-o văd efectiv cum crește. Și acum a mai crescut față de cum o știam de ultima dată când am fost acolo.

E mai puțin aglomerat pentru că e mai puțin mediatizată, dar mie îmi convine lucrul acesta. Să rămână așa, mai spiritualizată și nu comercială cum au devenit din păcate mănăstirile noastre frumoase din zona Bucovinei și Neamțului.

mishuAUTOR REVIEW
[28.09.17 12:24:50]
»

@Zoazore:

mishuAUTOR REVIEW
[28.09.17 12:28:45]
»

@RoxanaGRS: Asa cum am spus si eu, mi-a parut bine ca nefiind fosfota aici te poti bucura intradevar de un loc placut, pe de alta parte parca te doare ca un loc atat de minunat nu este cautat desi sunt indicatoare spre el.

Daca as vorbi de un loc izolat as spune, e mai greu accesibil, insa asa cum lumea ajunge la cimitir , nu le-ar fi greu sa se mai abata putin din drum pentru aceasta manastire.

Am constatat si eu ca este frumos sa vezi cand ceva creste sub ochii tai. Asa patim noi cu manastirea Lepsa, am poze in care mai ales brazii erau mici acum 10-15 ani iar o parte din constructii nu erau, pentru ca acum sa vezi cum totul a crescut.

Multumesc pentru vizita si aprecieri.

Floryn81 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[28.09.17 14:39:25]
»

@mishu: Maramureșul este una dintre zonele aflate permanent pe lista noastră cu viitoare destinaţii de vacanţă, însă (deşi ne-am propus) nu am ajuns acolo în ultimii ani. De fapt, eu nu am mai călcat pe meleagurile maramureşene de mai bine de 20 de ani, adică din copilărie. Aşa că trebuie să ne planificăm şi noi un circuit prin acea parte a ţării; până atunci însă, îţi citesc cu plăcere articolele şi îmi notez alte şi alte obiective din zonă pe care nu le vom rata nici noi!

Spor la scris în continuare!

tata123 🔱
[28.09.17 15:13:43]
»

@mishu: Am Fost și eu Acolo în 2008, biserica cu turla ei măreață era înălțată, la restul clădirilor se lucra încă. Ceea ce este de reținut/văzut acolo: fantastica măiestrie în prelucrarea lemnului, sub toate formele. Este lucrul care impresionează pe toată lumea: îmbinări măiestre, sculpturi minunate, decupaje interesante, forme și soluții inedite. Nu te mai saturi privind această „artă a lemnului”.

webmaster
[28.09.17 15:14:36]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut” (interes crescut din pdv al politicii saitului!)

— e fie (1) dintr-o destinaţie apreciată ca „inedită”, fie (2) despre un obiectiv/destinație la care, la momentul publicării, nu existau impresii recente.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

mishuAUTOR REVIEW
[28.09.17 15:16:49]
»

@Crazy_Mouse: Si pentru mine a fost prima data cand am ajuns acolo, astfel incat as fi vrut ca ziua sa aiba 48 de ore si tot cred ca nu ar fi fost suficiente.

Multumesc frumos de vizita si aprecieri.

mishuAUTOR REVIEW
[28.09.17 15:19:01]
»

@tata123: Intradevar ai dreptate, ceea ce o face deosebita este maiestria cu care este lucrata si atentia acordata fiecarui detaliu in parte. Multumesc frumos de vizita si aprecieri.

mishuAUTOR REVIEW
[28.09.17 15:22:40]
»

@webmaster: Multumesc frumos pentru aprecieri, o zi minunata.

elviramvio
[28.09.17 20:26:13]
»

@mishu:

Foarte frumoasa. Nu stiam ca este alta mânăstire mai înaltă decât Bârsana în Maramureș, aceea are 57 m dar recunosc că trebuia să mă documentez mai bine. Am ratat-o la ultima mea vizită - turistică - în zonă, mi-ai amintit tu povestind atât de frumos. Este patrimoniu UNESCO, cea mai înaltă biserică de lemn, ortodoxă, din lume. Persoana care dorea să ne ducă acolo și-i știa povestea și legendele, a plecat mult mai sus de cei 78 m.

Maramureșenii sunt artiști în arta lemnului așa că nu mă mir, doar admir pozele tale frumoase.

Yolanda
[29.09.17 08:42:46]
»

@mishu: S-a lucrat în rate ca peste tot. Biserica si acoperisul erau gata dar se lucra la acel tugui -turla ascutita specifica locului. Turla era întinsa pe jos si am mers de-a lungul ei ca sa o admir. Ni s-a atras atentia sa nu o atingem.

Spuneau ca e o tehnica deosebita de a o ridica în aer si a o fixa pe acoperis...

Un amanunt ce mi-a ramas în cap: pe drumul îngust de acces se lucra atunci la o casa, materialele erau împrastiate pe drum si soferul autocarului a trecut peste ele... La întoarcere erau doar doua scânduri în care erau batute cuie mari cu vârful în sus, puse strategic ca sa sparga cauciucurile autocarului, asa ca o razbunare... Soferul a oprit milimetric în fata cuielor. A coborât si a discutat cu acei muncitori pentru a ne lasa sa trecem... o adevarata surpriza neplacuta, probabil nu erau din zona penru ca nu cred ca oamenii locului ar fi facut un asa gest...

Aurici
[29.09.17 22:01:14]
»

@mishu: Nici eu nu prea recunosc locurile. AmFostAcolo in 2010 si era diferit. M-am dus la pozele mele si am vazut biserica de lemn si un santier, chiliile sau ce-or fi ele erau doar la primul nivel. Nimic amenajat in jur, doar santier. Am zis atunci ca o sa ma intorc in zona ca mai aveam de vazut, dar ia uite cati ani au trecut!

mishuAUTOR REVIEW
[30.09.17 13:42:42]
»

@elviramvio: Multumesc pentru vizita si aprecieri, iar Barsana este tema urmatorului articol. Cat despre apartenenta la patrimoniul UNESCO, aici sper sa nu fac confuzie, insa nu manastirea noua face parte din acest patrimoniu, ci ceea ce a mai ramas din vechea manastire Barsana si anume Biserica Barsana, ridicata ca si cea din Peri la 1720'si care se gaseste insa la cativa km de acest complex.

O zi frumoasa in continuare.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishuAUTOR REVIEW
[30.09.17 13:48:44]
»

@Yolanda: Multumesc pentru vizita si aprecieri, si pentru completarile aduse prin ecou. Cred ca este interesant sa vezi ceva ce se ridica sub ochii tai si tu il vezi intr-o etapa, apoi il vezi in alta etapa prin ochii altcuiva. Cat despre muncitori, nu stiu ce sa zic, poate ca au gandit ceva insa nu stiu ce. O zi frumoasa.

mishuAUTOR REVIEW
[30.09.17 13:50:47]
»

@Aurici: Multumesc de vizita si aprecieri, si poate cand vei ajunge pe acolo poate vei recunoaste cu greu locurile. O zi minunata

elviramvio
[01.10.17 20:45:13]
»

@mishu:

Nu ai de ce sa crezi ca faci confuzie, eu am gresit. E vorba de Cartea Recordurilor, nu de UNESCO, mea culpa!

Astept Bârsana, sunt sigură că va fi un articol interesant.

O seară liniștită și o săptămână bună să ai!

liviu49
[05.10.17 21:13:15]
»

@mishu: Dupa ce am vizitat si admirat Barsana, am sarit cu cea mai mare viteza peste un restaurant (ce-o cauta un restaurant intre doua manastiri?) si am ajuns la o alta bucurie a privirii si sufletului. Auzisem de aceasta manastire, dar faima Barsanei o facea de neluat in seama. Si uite asa, a trebuit sa apara @mishu sa ne descrie acesta lacas care mewrita vizitat. S-ar putea ca frumusetea acestuia sa se datoreze si reclamei mai putin agresive. Mi-aduc aminte ca in urma cu mai bine de o luna, fiind la tratament la Baile Herculane, am facut o excursie la cascada si grota Bigar, iar apoi la morile de apa de pe valea Rudariei. Soferul taxiului cu care am facut excursia, ne-a condus la o moara mai retrasa, dar mai frumoasa decat celelalte zece din traseul turistic. Am ramas tablou de frumusetea acesteia si a locului unde era construita. Asa de tablou am ramas ca nu am fost capabil sa iau aparatul de fotografiat din masina si sa fac macar o poza ca sa fiu crezut ca Am Fost Acolo.

Se pare ca obiectivele mai retrase au sanse mai mari de a ramane nealterate de mana omului.

Inca o data felicitari pentru concediu, articole si poze.

Numai bine si calatorii placute!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishuAUTOR REVIEW
[06.10.17 19:58:00]
»

@liviu49: Noi le-am vazut in aceeasi zi pe amnadoua si exista acea diferenta pe are o fac oamenii. Amandoua sunt construite in aceeasi perioada, au avut la baza acelasi arhitect, se pare ca si mesterul a fost acelasi ti totusi lucrurile par mult mai evoluate la Barsana. In ceea ce priveste Sapanta chiar am citit niste comentarii ca acel lor face parte de fapt dintr-un parc dendrologic si nu ar fi trebuit sa primeasca acord de constructie. La Barsana fiind si trafic de turisti mai mari reusesc sa stranga mai multe fonduri si astfel sunt multe lucruri finalizate acolo spre deosebire de Sapanta.

Si cu toate acestea linistea pe care ti-o ofera acest loc nu o gasesti dincolo.

Multumesc frumos de vizita si aprecieri.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
9 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Aurici, elviramvio, liviu49, maryka, mishu, tata123 🔱, Testosu', Yolanda, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Peri-Săpânța:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.11078691482544 sec
    ecranul dvs: 1 x 1