ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 21.09.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Călăraşi
ÎNSCRIS: 12.09.15
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
APR-2017
DURATA: 1 zile
single

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Huis Doorn, punctul terminus al monarhiei din Germania

TIPĂREȘTE

Huis Doorn este un castel aflat în inima Olandei, în micul şi cochetul sat Doorn, din apropiere de Utrecht. Înconjurat de păduri şi de o rețea de canale, el este un spațiu pentru recreere al celor care locuiesc în apropiere şi un loc demn de vizitat pentru cei pasionati de istorie. La Huis Doorn s-a scris sfârşitul capitolului dedicat monarhiei din Germania, aici petrecându-şi două decenii de exil ultimul împărat german, Wilhelm al II-lea.

După înfrângerea Germaniei în primul război mondial şi datorită tensiunilor sociale apărute în imperiu, kaiserul s-a retras direct de la cartierul său general din Spa, Belgia, în neutra Olanda, țară care nu a dorit să-l extrădeze pentru a fi judecat în urma Tratatului de la Versailes. În liniştea din Castelul Amerongen şi-a scris trist demisia şi a fost găzduit până în 1920, când a achiziționat domeniul Huis Doorn, o locuință mult mai adecvată pentru un fost suveran. Castelul a fost cumpărat de la baroana Van Heemstra de Beaufort, străbunica actriței Audrey Hepburn.

Prin anii 1300 Huis Doorn era un castel înconjurat de un protector şanț cu apă, însă la sfârşitul sec. al XVIII-lea a fost transformat, precum multe alte castele din vestul Europei, într-un elegant conac. Pentru împărat clădirea a fost renovată şi decorată cu obiecte aduse de la Berlin şi Posdam, de pe proprietățile imperiale. 59 de vagoane de tren au adus în 1920, spre Olanda, bunuri ale împăratului, mobilă elegantă, covoare şi tapiserii scumpe, picturi şi statuete valoroase. Uriaşa grădină a fost aranjată în stilul englezesc, cele 35 de hectare devenind un romantic parc.

Castelul se vizitează doar în tururi organizate, în special în limba olandeză, căci doritorii sunt mai ales localnici. Am fost întâmpinați de ghidul nostru care după o scurtă introducere ne-a condus spre prima încăpere.

Într-o vitrină cilindrică sunt expuse uniforme de gală ale împăratului, vestoane cu fireturi şi epoleți strălucitori, cenuşia sa manta de campanie, chiar şi un costum scoțian cu kilt, el fiind nepotul cel mai vârstnic al reginei Victoria a Marii Britanii. Apar câteva căşti şi caschete, cizme şi sabii şi un baston auriu, care sigur n-a fost purtat cândva în raniță. Pe un perete este schițat arborele genealogic al Casei de Hohenzollern, pornind de la Frederik Hendrik van Oranje Nassau, din sec. al XVI-lea, şi ajungând în zilele noastre.

Trecem încet şi cu multe explicații în sala unde împăratului îi era servită masa, cu fast ca în zilele bune ale imperiului, cu servicii de masă din porțelan fin şi tacâmuri din argint. Pe pereți sunt tablouri mari înfățisând pe kaiser şi pe prima sa soție, Augusta Victoria von Schleswig-Holstein.

Camera de primire este caracterizată de eleganță şi lux, cu mobilă rococo de la Neues Palais din Postdam, tapiserii reprezentând cele trei grații sau pe Venus, vase din porțelan chinezesc din sec. al XVII-lea sau de la manufactura din Berlin, vitrine cu portrete în miniatură a strămoşilor, printre care şi cel al lui Frederick cel Mare. Dealtfel, Wilhelm a avut un adevărat cult pentru marele său predecesor, în castel aflându-se multe portrete, busturi, cărți ale acestuia.

Camera de odihnă a împăratului este precum a unui om înstărit, nicidecum a unui suveran. O acuarelă de la palatul Achilleion din Corfu şi o pernă având brodate versuri de Hoffmann von Fallersleben par lucruri banale. Doar că patul său cu baldachin este decorat în alb şi negru, culorile Casei de Hohenzollern, iar fotografiile răspândite pe mobile înfățisează pe soția sa, împărăteasa Auguste-Victoria, pe nepoata sa Friedericke, regina a Greciei, pe strănepoții săi Constantin şi Sophia, viitoare regină a Spaniei.

Biroul kaiserului este mai simplu, deşi nu cazon. Multe cărți şi un lux pentru acea vreme, un telefon. Statuete şi tablouri mici, iar printre ele evident Frederick cel Mare, colecțiile de tabachere şi brichete. La o masă de lucru drept scaun folosea o şa de călărie, căci obiceiurile vechi dispar greu.

Împăratul Wilhelm al II-lea şi-a petrecut exilul dedicându-se arheologiei (în 1898 cumpărase Palatul Achilleion din Corfu şi făcuse săpături la Templul lui Artemis) şi vânătorii. O altă activitate agreată era tăiatul copacilor, dar educația primită de împărat a făcut ca în locul arborilor doborâți să fie plantați alții, astfel apărând Pinetum, o pădurice de conifere.

Se vizitează şi apartamentele celor două soții, împărăteasa Augusta Victoria von Schleswig-Holstein, cea care l-a însoțit în exil, şi prințesa Hermine Reuss von Greiz, cea cu care s-a recăsătorit. Wilhelm al II-lea a învățat limba olandeză şi ținând cont de legăturile dintre familii îşi aroga titlul de prinț de Oranje. Şi familia regală olandeză l-a vizitat în mai multe rânduri, dar pentru a nu apărea incidente diplomatice regina Wilhelmina a evitat să vină la Huis Doorn.

Parcul care înconjoară castelul cuprinde şi o grădină de trandafiri, numită Grădina Auguste Victoria, proiectată de horticultori cunoscuți în epocă. Peste opt mii de trandafiri, din 40 de specii, înfrumusețează peisajul, dar din păcate în aprilie, când am vizitat eu castelul, nu înfloriseră încă. Împăratul a adus şi o notă personală aşezând flori în forma unei "Cruci de Fier", celebra decorație germană cu origini prusace. Astăzi orangeria este transformată în restaurant şi în weekend, în zilele frumoase nu duce lipsă de muşterii.

Wilhelm al II-lea, spre deosebire de predecesorii săi, şi-a aflat odihna în micul mausoleu situat în mijlocul rododendronilor din curtea castelului. Construit într-un stil auster, el are pe acoperiş o bilă de alamă cu o cruce, făurite în secret din oalele bucătăriei din castel. Era anul 1941 şi tot cuprul trebuia dat Germaniei pentru industria militară.

Huis Doorn, punctul terminus al monarhiei din Germania, nu este doar un muzeu dedicat istoriei şi artei, el este şi un plăcut loc de relaxare şi de plimbări. O vizită aici poate constitui o întoarcere în timp, dar şi un mod foarte olandez de petrecere a timpului liber.

Să aveți un drum frumos în față.


[fb]
---
Trimis de Radu Tudoran in 21.09.17 09:04:41
Validat / Publicat: 21.09.17 10:59:42
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BENELUX.

VIZUALIZĂRI: 848 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Radu Tudoran); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 Parcul care inconjoara castelul
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 31700 PMA (din 33 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

Dana2008
[22.09.17 10:37:50]
»

Felicitari! Ce frumos este acolo!

Fotografiile sunt superbe!

doinafil
[22.09.17 12:08:56]
»

@Radu Tudoran:

Un castel frumos și un articol scris, despre el, la fel de frumos și bine documentat!

Este un loc minunat, intim, cu interioare în care mi-ar fi plăcut să stau și eu, să mă răsfăț cu toate acele frumuseți ale obiectelor și mobilierului.

Despre parc, ce să mai spun? O oază de frumusețe și liniște!

Felicitări! Am votat cu drag, pentru că a meritat!

Să aveți un week-end cu soare și bucurie!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishu
[22.09.17 14:21:57]
»

@Radu Tudoran: Un loc minunat, atat de frumos incat iti vine sa te intinzi acolo pe iarba cu privirea in sus spre cer si sa asculti pasarelele ciripind.

Am incercat si aici sa vad ce poza as putea spune ca este preferata si dupa ce am ales poza P05 se tot adunau si alet poze minunate.

Natura imbinata cu maiestria omului fac lucrari minunate.

Felicitari, votat cu mare placere.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Radu TudoranAUTOR REVIEW
[24.09.17 16:34:35]
»

@Dana2008: Multumesc. Era frumos in aprilie. De aceea am si ales ziua pentru excursie.

Vacante frumoase mai departe.

Radu TudoranAUTOR REVIEW
[24.09.17 16:39:13]
»

@doinafil: Castel pentru un imparat. Dar n-as sta acolo. Te omoara taxele la curent, gunoi, caldura. Plus impozit urias. Mai bine la bloc.

Radu TudoranAUTOR REVIEW
[24.09.17 16:43:00]
»

@mishu: Intr-adevar locul este magnific. Si este si ceva inedit. Dar vad ca am gresit scriind despre astfel de muzee. O sa ma reprofilez pe carciumi

mishu
[24.09.17 17:28:32]
»

@Radu Tudoran: Nu cred ca ai gresit cu nici unul dintre articolele tale ci dimpotriva ne-ai facut sa cunoastem frumosul. Daca o sigura persoana iti citeste povestirile cred ca de -ar fi doar pentru ea si merita scris. Eu una ma bucur pentru fiecare articol pe care il citesc, pentru fiecare poza care seamana mai degraba cu un tablou si sunt convinsa ca sunt multi asemeni mie.

Felicitari inca o data.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
doinafil, mishu, Radu Tudoran
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Utrecht și împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.049374103546143 sec
    ecranul dvs: 1 x 1