ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 16.09.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Mărăşeşti [VN]
ÎNSCRIS: 30.04.09
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
AUG-2017
DURATA: 1 zile
familie cu copii
3 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

De la Mărășești la Mărășești ocolind 1200 de km (5). Transalpina

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

În Irlanda, într-o noapte cețoasă. Un tip stă la ocazie, pe o porțiune de drum despre care legenda locului spune că este bântuit. Îi este teamă și-ar vrea să apară cât mai repede o mașină care să-l ia de acolo.

Într-adevăr, lângă el oprește o mașină cu farurile aprinse. Mașina venise încet, în liniște, ciudat, fără să facă vreun zgomot, dar tipul nostru nu mai stă pe gânduri, se aruncă în mașină, pe locurile din spate, chiar când asta se repunea în mișcare.

Când intră în mașină vede că, deși aceasta se mișca, înăuntru nu era nimeni. Ba, mai mult, prin ceață, la lumina farurilor, se vedea cum în față era o curbă extrem de strânsă, dar, mașina mergea drept înainte cu o viteză din ce în ce mai mare.

Ăsta, disperat, nu știa ce să facă, dar, exact la momentul potrivit, o mână apare pe geam, apucă volanul și-l dă în direcția corectă, mașina ia curba.

Tipul din mașină nu mai poate, sare din mașină și o ia la fugă pe drum, spre satul vecin.

Ajunge în sat, se duce direct la crâșmă.

- Dă-mi o bere și un whisky, cere el barmanului!

Le primește și le bea imediat, după care mai cere un alt rând.

Când la termină și pe astea, începe să povestească barmanului ce-a pățit, pe porțiunea aia, de drum blestemat, cum a apărut, de nicăieri din ceață, mașina, cum s-a urcat, cum aia mergea singură, curba, mâna apărută din senin pe volan...

- Am sărit din mașină și am fugit ca disperatul până aici, am avut noroc să scap de blestem! Mai dă-mi un rând!

Chiar când să bea, în bar intră doi tipi, uzi din cap până-n picioare, obosiți.

Salută pe toată lumea după care, uitându-se la tipul nostru:

-Uite-l și pe boul care s-a urcat în mașină, când noi eram în pană de benzină și împingeam la ea!

Drumul de la Alba Iulia spre Novaci era porțiunea pe care trei din cele patru familii care formam grupul îl așteptau cu cea mai mare nerăbdare, urma să trecem Transalpina.

Eram singurul care mai fusesem acolo, eu și cu fetele mele, restul, puteau să ia o piatră-n gură.

Am avut grijă să le împuiez capul cu informații despre cât de frumos este locul, doar așa, ca să-i ațâț și mai mult, plus că nici măcar nu mințeam! Dealtfel, începând cu acest traseu urma să vedem locuri unde prima frumusețea seacă a naturii, mai puțin cea a locurilor sau clădirilor construite de om. Ba nu, construcțiile omului îmbinate extrem de frumos cu dărnicia naturii... nu cred că mi-a ieșit, care ați fost buni la compunere puneți mâna și modificați, eu vă dau voie! :D

Drumul de la Alba Iulia la Sebeș l-am făcut fără nicio problemă. Eu alimentasem la Alba Iulia, ceilalți au pus combustibil la ieșirea din Sebeș. Plus c-au întins mâna la perete de și-au mai luat bani la ei.

Drumul de la Sebeș spre Transalpina are o frumusețe aparte, drumul urcă, încet spre munte, treci prin localități cu gospodării frumoase. Trecem și prin Lancrăm, locul unde s-a născut Blaga. Chiar că, dacă te naști în locuri atât de frumoase, nu vrei să strivești corola de minuni a lumii...

Ajungem și trecem de Șugag, drumul este coală de hârtie și ne îndreptăm, vertiginos, spre Lacul Tău, unde plănuiisem să facem primul popas.

Lacul Tău Bistra

Lacul Tău este format între munții Șureanu și Cândrel, acumulând cursurile unor râuri din zonă: Bistra, Miraș, Gâlceag.

Date pur tehnice, nu știu să vă dau, nici nu cred că v-ar interes dar, în schimb, vă pot povesti cât este de frumos. De fapt, o să vedeți și în poze. Ce am văzut este faptul că erau anunțuri cu oarece posibilități de cazare în apropiere și am înțeles că de acolo s-ar putea face trasee turstice, dar, nu din mașină ci, la talpă!

Și, cu siguranță vă mai spun că, chiar la intrarea pe coronamentul Lacului este o dugheană unde se fac clătite pe piatră, zic ei. Sanchi, nu-s pe piatră dar, sunt bune! Dacă ajungeți, să faceți bine să vă fie foame, e păcat să ratați așa ceva! Eu am mâncat-o pe a mea și, apoi pe-a fiie-mii, că ea era la dietă, urmă să fie domnișoară de onoare la nunta unei prietene! Dar și ea a luat o clătită, cu toată dieta, din care mi-a dat și mie!

Lacul Oașa

De la Lacul Tău Bistra începi să urci, constant, spre Lacul Oașa, preț de vreo 20 de km.

Când ajungeți aici, se schimbă treaba! Până treci barajul, o să găsiți alte dughene unde se vând de toate! Cred că și lapte de cuc, dacă ceri, ți se dă! Important e să știi cum arată laptele ăsta.

Eu n-am vrut lapte de cuc, am vrut langoși. Vindea o fată niște langoși de mureai, atâta doar că nu punea și mujdei, că, cică-n zonă nu se poartă! Mă rog, și făr mujdei era tare bune gogoșile astea!

Restul s-a repezit pe la celelalte gherete și și-au completat rezervele cu șuncă afumată, pastramă de oaie, cârnați picanți și alte bunătăți. Am luat niște cârnați afumați de murea lumea și niște brânză de oaie buuuuneeee!!!

Lacul Oașa, este tare frumos, mai ales că o bună porțiune de drum pe care o faci spre Obârșia Lotrului mergi pe lângă el. De fapt, cred că de asta se și cheamă porțiunea aia ”Valea Frumoasei” că chiar este frumos.

Am văzut multă lume campată și foarte mulți care pescuiau. Fir întins!

Transalpina, sau DN 67 C

Nu vreau să cad victima șabloanelor uzuale, folosite de regulă nd vrem să povestim despre Transalpina. ”Drumul Regilor ” e cel mai uzual.

Este de mirare că să înțelegem de ce un drum care are o vechime de vreo 2000 de ani a fost modernizat atât de târziu?! Și de ce nu se fac bani din el???!!!

Despre istoria drumului nu o să scriu nimic, au scris despre el alți 71 de membrii AFA care au trecut pe-aici! Și care, apoi, au descris trecerea lor pe acel drum.

Știu că este cel mai înalt drum din țară și, parcă, din întreg lanțul Munților Carpați, din România sau din străinătate, pe unde sunt Carpații.

Practic, de la Obârșia Lotrului intri pe partea cea mai spectaculoasă a acestui drum.

Îți faci gâtul tirbușon tot uitându-te la peisaje și la drum.

Motorul Skodei mele e micuț, 1390 cmc, așa că, în unele situații dau cu a II-a dar mă cațăr liniștit.

Văd și partea bună a faptului că drumul a fost asfaltat abia din 2009, zona este sălbatică, accesul dificil nu a permis cine știe cărui ministru sau ministrese, blonde sau ba, să-și trântească vreun viloi acolo, dar, trebuie să ne temem, posibilitatea asta este reală! Și nu cred că mai găsim ușor vreun Petre Petre!

Mai știu că, pe vremuri, long time ago, acel drum a fost folosit de ciobanii români din partea Ardealului care au fost prigoniți de stâpînirea maghairă sau austriacă datorită credinței lor. Așa că au trecut cu turmele și familiile lor în partea Novaciului, în Oltenia. Dar, asta e partea curioasă, ciobanii din Sibiu și cei din Novaci au aceleași tradiții și obiceiuri, de la post până la sărbători.

Revenind strict la drum, am urcat non-stop.

La un moment dat ne-am oprit pe un platou unde se vede efectul acțiunii umane asupra mediului: era un fel de bazar cu bărăcuțe de tot felul, de unde puteai să-ți iei, mai ales, mâncare. Și băutură, dar, m-ar mira ca cineva să vrea să bea pe-acolo: șoferii nu pot s-o facă, ăia de nu conduc nu cred că au starea necesară. Sau, cine știe, poate-i ajută, ce știu eu cum conduce fiecare?!

Bine, din ce am văzut, lumea era mai ales interesată de toaletele ecologice și mai puțin de produsele de-acolo. Bine, nici ăia proști, toaletele erau închise, primeai cheia doar dacă consumai de acolo. Deci, dacă n-aveai bani suficienți la tine, te cam treceau toate alea! Hm, uneori nevoile fiziologice pot fi tare scumpe!

Ne-am oprit de câteva ori pe drum, acolo unde acesta permitea și am fotografiat la greu. Chiar am făcut niște poze tare frumoase, o să le postez iar voi o să le votați că, dacă nu, mă rog io la Doamne-Doamne să n-aveți parte de soare când, la o adică, veți sta cu costița spre Dogorel, ca să căpătați culoarea arămie a pielii:

Glumesc, o să mă rog doar să plouă! :p

Drumul nu era foarte aglomerat deși perioada în care am trecut eu pe acolo, 17 august, cică ar fi ideală din punct de vedere meteo, dar, tot trebuie să fii atent la cei care-s coparticipanți la trafic. În fața mea , unui tip i s-a oprit motorul și a trebuit să-l ocolesc cam din scurt ! Deci, atenția este necesară ! Na- am făcut și prevenție, web, vreau o diplomă !!! :D

Când ajungi să cobori spre Rânca Transalpina se cam termină, chiar dacă, până la Novaci continui să mergi pe munte, dar nu mai este nimic spectaculos

Spuneam, o postare în urmă, că Alba Iulia este o Mecca a românilor.

Cred că Transalpina, Transfăgărășanul, sunt niște locuri pe unde ar trebui să trecem, să vedem că și noi știm să construim și, mai ales, că avem niște peisaje cel puțin la fel de frumoase ca ale altora, care încearcă să ne explice cum e cum frumusețea naturii. Cred doar că este vina noastră că nu le punem în valoare așa cum ar trebui.

Pe Transalpina sunt multe porțiuni de șosea care nu are marcaje sau parapeți, statul român a scăpat, a pus anunțul cu ”Drum Închis” și gata, a scăpat de responsabilitate. Adică, la o chestie, ai urcat pe riscul tău, treaba ta! Dar, totuși, mă gândesc că plătim niște bani din care am vrea să primim înapoi și prin drumuri bune. Mai ales când traversezi minuni ale naturii.

Știți cum se spune:

-”Dacă ai impresia că statul a uitat de tine, ia încearcă să nu-ți plătești impozitele! ”

Nu a ieșit vreun review demn de Premiul Pullitzer, nici măcar nu ăsta era scopul. Am vrut doar să vă spun că Transalpina este și rămâne un must see al nostru, al românilor. Nu de alta, dar chiar avem cu ce ne mândri!

Acuma, gata, pe săptămâna asta. Mâine vă dau relache, v-am stresat suiffisant în week-ul de trecu Trageți-vă sufletul, mai aveți o săptămână, deși, știu cum gândiți:

”-Cum dreacu', ăsta a mers 7 zile prin țară și povestește două săptămâni?! ”

Uite-așa, ca să vă oftic! Și, care vreți să vă răzbunați, n-aveți ce-mi face, nu dorm, două nopți la rând, în aceeași cameră!

Week end plăcut să aveți!

Haidi, pa!

Webmaster, te rog frumos, dacă ești drăguț : încă un pahar cu apă, ... ăsta, videoclipul: https://www.youtube.com/watch?v=ReqPNqp8v14

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Yersinia Pestis in 16.09.17 14:13:45
Validat / Publicat: 16.09.17 15:12:01
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TRANSALPINA.

VIZUALIZĂRI: 1933 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

14 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Yersinia Pestis); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P06 Deci, nu vă mint, chiar am fost acolo. Eu și fetele mele!
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 38900 PMA (din 41 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

14 ecouri scrise, până acum

Maya_C
[16.09.17 16:15:56]
»

@Yersinia pestis: am fost pe Transalpina acum o luna de zile cu o gramada de prieteni. de la Tau Bistra baietii au urcat pe biciclete, iar noi, fetele am urcat cu masinile. La un moment dat pe drum se plimbau doua vacute libere. Am oprit frumos masina sa astept sa treaca. Eu sunt foarte politicoasa cu animalele, n-am vrut sa folosesc nici claxonul sa le grabesc. Una din ele dupa ce m-a ocolit si-a pus amprenta pe usa din spate.

N-am avut cum s-o ocolesc, ca ea a venit la mine... uneori oricat de atent ai fi, vine cate o vaca sau un bou la tine... m-am razbunat la primul restaurant unde am cerut o friptura de vaca in sange.

Drumul mi-a placut, as mai merge, dar de vad vaci, acuma le claxonez de nu se vad.

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[16.09.17 17:22:35]
»

@Maya_C: Eh, abia așa o să ai amintire bine întipărită despre drumul de la Tău Bistra la Lacul Oașa.

Da, ai mare dreptate, accidentele cu vacile sau boii sunt total nefolositoare și, mereu, se produc în cel mai nepotrivit moment, e valoare de axiomă sau Lege a lui Murphy!

Mulțumesc de vizită, dar, vezi că m-ai lăsat atârnat prin Elveția, nu mă uita pe -acolo!

Week end plăcut, sărut mâna!

Maya_C
[16.09.17 18:01:49]
»

@Yersinia pestis: ia un tren si hai acasa, ca eu m-am intors deja. Pe o inghetata mi-au cerut 8 franci asa ca mi-a trecut ideea ca as mai putea sta...

crismis
[16.09.17 19:57:07]
»

@Yersinia pestis: Am fost și noi p-acolo, dar cu vreo 3 zile înaintea voastră și din sens invers. De la Ranca până dincolo de Lacul Oașa a plouat într-una, dar tot a fost frumos. Ne-am oprit și noi pe platou, am cumpărat cârnați și brânză. Și la langosi ne-am oprit. A fost tare fain!!

Dan&Ema
[16.09.17 20:04:09]
»

@Yersinia pestis:

Transalpina e superba! Peisajele nu au cum sa nu fie la inaltime... acolo sus la inaltime!

Transalpina poate oferi imagini imprevizibile pentru ca la altitudine circulatia norilor datorata curentilor este mult mai intensa iar vremea se poate schimba in orice clipa.

Mie imi plac mult peisajele care apar dupa ce strapungi perdeaua de ceata, de exemplu.

La Transalpina am o datorie. Nu am parcurs decat tronsonul Obarșia Lotrului - Ranca.

Acum ca ai povestit de aceasta sosea deosebita, imi amintesc ca nu demult neasfaltata si se traversa doar de catre aventurieri cu masina.

De fapt mi-ai amintit de masivul Parang unul pe care nu l-am mai batut de mult la pas, imi amintesc de camparea pe malul lacului Calcescu, ce lac fain, sau in caldarea Rosiile.

Si ca desi am traversat Parangul nu am urcat varful Parangul Mare sau Mandra 2.519 m alt) pe motiv de ceata. Uite ca am mai gasit o datorie.

PS

Bancul a fost la inaltime. Ca și articolul. Am ras cu pofta da aia de-au impins masina! ????????????

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[16.09.17 20:58:15]
»

@Maya_C: Mie-mi plac francii elvețieni de-am făcut și împrumut la bancă! Mai bine-mi rupeam picioarele, de fapt, cam tot pe-acolo eram!

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[16.09.17 21:01:59]
»

@crismis: Pai, vezi, mint eu?

Cu langoșii m-am obișnuit la Oradea, acum vreo 5 ani. De-atuncea sun fan!

Posibil să ne fi întâlnit pe drum prin vâjâiala noastră, dar, asta e!

Aaa, voi erați cu mașina aia de GL?

M-am gândit eu !

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[16.09.17 21:06:00]
»

@Dan&Ema: Transalpina este mai dur ca Transfăgărășanul, dar, ca frumusețe mie mi se pare invers!

Oricum, aș merge zi de zi pe ambele!

tata123 🔱
[18.09.17 10:37:28]
»

@Yersinia pestis: Ai „prins” imagini frumoase pe „Drumul Regelui”... Vremea e atât de schimbătoare la altitudine mare... norii ăia pufoși fac fotografiile frumoase. În ceea ce privește frumusețea și spectaculozitatea celor două șosele alpine românești - părerile sunt împărțite (și așa vor fi mereu). Atât Transalpina, cât și Transfăgărășanul se disting prin aspecte unice care te fac să le apreciezi la superlativ pe amândouă.

Concluzia este corectă: Cred că Transalpina, Transfăgărășanul, sunt niște locuri pe unde ar trebui să trecem, să vedem că și noi știm să construim și, mai ales, că avem niște peisaje cel puțin la fel de frumoase ca ale altora, care încearcă să ne explice cum e cum frumusețea naturii. Cred doar că este vina noastră că nu le punem în valoare așa cum ar trebui.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
teona
[18.09.17 15:21:49]
»

Eu de cate ori mai scap cate un ochi pe un articol despre Transalpina... mor de ciuda. Dar se pare ca mai am multe vieti si poate ca totusi, la un moment dat o sa am sansa sa ajung si eu pe acolo. Acum la inceput de septembrie cand eram prin zona, era asa frig in Sibiu, ca nu am avut curajul sa ne aventuram pe culmi. Pentru ca vreau daca ajung acolo, sa pot sa fac si eu o poza asa faină, cum este P02. Dar pentru asta cred ca imi trebuie pile la cineva acolo sus, macar pentu cateva ore. Sa imi pui o vorba buna, ca vad ca ai trecere!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Zoazore
[18.09.17 20:40:53]
»

@Yersinia pestis: Bravos, nene! Făcuși un articol de 2 în 1, cașamponul! Și ”pe unde ne plimbăm pe Transalpina”, dar și ”pe unde și ce putem mânca pe Transalpina”! Ar trebui ca Admin să ne lase să votăm de două ori!

Superbe peisaje, frumoase locuri, dar P06 e de mare excepție!

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[19.09.17 07:48:24]
»

@Zoazore: Sanchi, tu ce era să spui?!

Despre poză, vreau ca să spui!

N-am nicio vină că la Tău Bistra erau clătite bune iar la Lacul Oașa, langoși și alte produse alimentariere excelente!

Este atracție? Este! Deci, te rog, am scis un review bine documentat și extrem de real!

Cred că și-acum aș fi în stare să vorbesc cu gura plină de ce brânză bună am luat... dar cârnații? Uoofff, uoff!

Deci, fără ironii gratuite despre mâncare, ce, ai uitat că-s moldovean?

La noi mâncarea e mai iubită decât părinții!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Zoazore
[19.09.17 10:08:02]
»

@Yersinia pestis: Bueyyy, tu stii ca io nu mint, da? Ca mi-am luat bataie de la parinti ca finca minteam, de si-acu' ma uit in spate cand deschiz gura!

Poi taman asta am remarcat: ca ce frumos si bine documentat ai scris, ca d-aia ziceam de doo voturi! ca finca le meriti!

Mancarea-i fudulie, stiu!

ANILU
[21.09.17 10:10:37]
»

@Yersinia pestis: Ce mândru trebuie să te simţi alături de fetele tale! Ce frumos vă stă pe prima pagină!

O zi frumoasă!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ANILU, crismis, Dan&Ema, Maya_C, tata123 🔱, teona, Yersinia Pestis, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂTransalpina - cel mai înalt drum din România:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.062273979187012 sec
    ecranul dvs: 1 x 1