ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.09.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 22.04.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
AUG-2017
DURATA: 3 zile
familie cu copii
2 AD. + 2 COPII -- v: 13; 6

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Plimbare de recunoastere si cunoastere in Baile Felix

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Am ajuns in Baile Felix intr-o duminica de august inainte de ora pranzului. Ne-am cazat, am dejunat, ne-am tars suflet si am plecat in …. recunoastere si cunoastere a statiunii Baile Felix. Va conduc pe urmele noastre.

Cai de acces

Am sa numesc aici nu numai E79 / DN76, care strabate ruta Oradea – Deva (193 km), in prezent, mai bine spus, de mult timp, in proces de refacere pe multe portiuni de drum. Sectorul de drum Oradea – Baile Felix, in lungime de 12 km este in stare buna soseaua avand pana la intrarea in Baile Felix (pana la iesirea din Sanmartin) cate doua benzi pe sens.

In Baile Felix traficul rutier este gandit foarte intelept. Drumul European urmeaza practic centura statiunii. In lungul acesteia sunt cateva din facilitatile statiunii, cele situate in est. Davidoff, Noblesse, Etiquette sunt aparitiile mai noi pe stanga soselei, care contrasteaza cu vechile hoteluri de pe partea dreapta Crisana, Poienita, Mures. La un moment dat, imediat dupa Spitalul Clinic de Recuperare, mai multe indicatoare, intre care si cel de “centru”, conduc catre interiorul statiunii Baile Felix. La prima rascruce importanta intersectam strada Primaverii, care conduce la dreapta catre centru. La intersectie se gaseste un restaurant, care ne-a fost recomandat de la Casa Irlandeza din Sanmartin vezi impresii, dar la care nu am ajuns. Se numeste Casa Romaneasca. Strada Primaverii este cu circulatie in ambele sensuri si ofera mai multe posibilitati amenajate de parcare.

Noi vom inainta in continuare traversand Primaverii. De aici strada are sens unic si se numeste strada Victoria. Ea coteste de la sine la dreapta si devine astfel paralela cu drumul european strabatand insa latura vestica a statiunii. Pe stanga strazii vom avea padurea si fosta cale ferata, pe dreapta Padis, Vital, Felixarium si Lotus Therm Hotel, Termal, Nufarul si strandul Apollo. In lungul strazii sunt amenajate multe locuri de parcare gratuite. Victoria se va uni cu Primaverii si se infig apoi din nou in E79, realizand astfel o bucla, un circuit. In ciuda unei statiuni agglomerate, nu am vazut blocaje de traffic datorita acestei organizarii (si as spune si a scaderii numarului de bucurestenisme smecheresti catre vestul tarii).

Am parcat in apropiere de Lotus Therm, locul cel mai potivit conform informatiilor culese in avans. Si asa era. De aici indicatoare te dirijau catre zona centrala, catre parc. Dar mai intai cate ceva despre locul bogat unde ne aflam, Baile Felix, apoi revenim la detalii despre plimbarea in parcul cu adevarate minunatii.

Baile Felix

Suntem la 22 km de granita cu Ungaria. Suntem in vestul Romaniei, in tinutul Crisanei, in judetul Bihor, aproape de municipiul Oradea. Suntem la Baile Felix intr-o zona deluroasa. Baile Felix este cea mai mare statiune balneara cu regim permanent din Romania. Ea si-a castigat in tara si peste hotare un renume. Eu am fost destul de sceptic cu privire la cum arata statiunea, cunoscand statiuni balneare care au fost infloritoare pe vremea lui Ceausescu si care s-au degradat. Aveam sa fiu foarte placut surprins de ce aveam sa gasesc in Baile Felix. Sau placut, ca sa nu exagerez.

Statiunea Baile Felix este renumita de decenii in primul rand pentru apa termala. Strandurile de aici ofera posibilitatea cufundarii in apa termala tot timpul anului. In scop curativ sau de agrement. O atractie a locului este insa rezervatia cu vegetatie unica in aceasta parte a Europei.

Izvoarele cu apa termala din aceasta zona au fost descoperite inca de la inceputul mileniului al doilea. Este un areal foarte bogat in izvoare cu ape minerale termale cu temperaturi situate intre 40 si 49 grade Celsius. Proprietatile curative ale acestora sunt certificate. Gasim ape bicarbonate, oligotermale, radioactive, continand sulf, calciu, sodiu si magneziu, iar namolurile de aici au proprietati sapropelice. Tratamentele de la Felix se recomanda pentru calmarea durerilor articulare si musculare si a nevralgiilor reumatice. Statiunea este recomandata in tratamentul bolilor reumatismale inflamatorii, al bolilor degenerative si al diartrozelor, al bolilor sistemului nervos central si periferic, al unor boli ginecologice, al starilor post traumatismale, al dereglarilor endocrine si altele. Nu stiam de ce m-am dus defect si tanar si m-am intors reparat si mai tanar!

Stiati ca…? prin reteaua de hoteluri si pensiuni, Baile Felix ofera circa 7.000 de locuri de cazare, situandu-se pe locul al doilea dupa litoralul Marii Negre.

Climatul aduce aici ierni in general blande si veri moderate. Este o zona in care cresc preponderent foioasele.

Parcul Felix

Intram pe aleile Parcului Felix. Nu cautati buveta pentru cura interna, caci este inchisa. Plimbarea pe aleile parcului, prin proximitatea strandurilor cu apa termala din care ies usor vapori de apa la suprafata este agreabila. Incepe sa ploua. Sa picure. Daca sute de oameni raman neclintiti in bazinele cu apa calda desi stropii timizi de ploaie si-au facut prezenta, de ce am renunta noi la plimbare? Ajungem intr-o zona cu multe tarabe. Iesim repede din ea. Venisem pentru parc, nu la cumparaturi. Ajungem la la lac. De fapt sunt cateva ochiuri de lac in parc. Suntem la Lacul cu nuferi. WOW! Minunat! Un podet ne conduce deasupra apei lacului principal. Desi ploua, turistii se duc rand pe rand pe podet pentru poze, Suntem inconjurati de nuferi imensi, majoritatea infloriti. Un tablou surprinzator! Nu am mai vazut asa ceva niciodata!

Lacul cu nuferi

In lacurile parcului inoata pesti exotici si broaste testoase. Unicatul il reprezinta insa nuferii. Aici s-au dezvoltat in conditii propice nufarul alb din specia de Nymphaea Candida. Este o planta erbacee, perena, ocrotita prin lege. Prefera apele de adancime mica, pana la 1,5 metri. Frunzele sale verzi circulare pot atinge diametrul de 30 cm. Nuferii sunt florile cu cel mai multe semnificatii in mitologie simbolizand forta de creatie, nemurirea, sanatatea, gloria sau linistea sufleteasca. Inflorirea lor incepe in prima decada a lunii iunie. Sunt niste nuferi extrem de rari (si de mari), care au supravietuit perioadei de glaciatie, am citit. Admiram in lacurile parcului nufarul alb. Au mai fost aclimatizate si specii de lotusi aduse din India si Pakistan. Mai traisec aici nufarul termal si chiparosul de balta.

Transportul public

Pe ruta Oradea – Baile Felix circula zilnic pana la 21 de microbuze, autocare sau turisme. Tariful este la majoritatea 3 lei, iar calatoria dureaza 8 la 15 minute. Acestea apartin mai multor companii de transport. Detalii pe http://www.autogari.ro/Transport/Oradea-BaileFelix.

Exista si doua linii de transport in comun. Linia 511 leaga Autogara Nufarul din Oradea cu hotelurile din Baile Felix avand 8 statii pe traseu si celalalt capat in centrul statiunii Baile Felix. Linia 513 pleaca de la aceeasi autogara si parcurge 9 statii ajungand pana in localitatea Cordau dup ace parcurge statiunea Baile Felix, atingand si hotelurile aflate la iesirea din statiune, inclusiv Aquaparkul. Detalii despre intregul transport urban din Oradea si imprejurimi aici: transporturban.ro/ro/oradea. Linia 513 – Hotel President

SPA si relaxare

Hotel President

In zilele noastre este una dintre principalele locatii hoteliere din baile Felix care ofera un complex de relaxare. Are in dotare un centru modern si bine echipat de tratament si recuperare, iar hotelul este clasificat cu ****. Aici gasiti si celebrele tratamente romanesti anti imbatranire marca “Ana Aslan”. Poate surprinzator, am vazut si la televizor, iarna sunt preferate bazinele exterioare cu apa termala. Senzatia de trecere de la rece la cald este experienta apreciata si se pare relaxanta. Uneori sunt organizate momente de dans in apa, gimnastica in apa (aqua gym) si petreceri in piscine. Este o locatie recomandata tuturor varstelor, mai multe detalii aici vezi impresii sau pe www.aquapark-felix.ro. 18 piscine. Recomand, nota 9.

Transport public: linia 513

Adresa: Aleea Sarutului.

Aqua Park Apollo

Apollo este una din ofertele acvatice cu apa termala cele mai moderne. Complexul este unul foarte intins si numara 10 piscine incluzand aici piscina cu valuri, piscine interioare, piscine cu dar si fara apa termala, amplasamente pentru hidromasaj, jocuri si cascade, piscine pentru copii cu tobogane, care sunt intotdeauna favoritele oaspetilor aquapark-ului. Voi reveni cu mai multe detalii sau cititi pe felixspa.com. Recomand, nota 8+. - vezi impresii

Transport public: linia 511

Adresa: Victoriei 30

Lothus Therm SPA & Luxury Resort

Este cea mai selecta optiune. Lotus Therm este singurul hotel spa de ***** din Romania (sursa ghid Oradea). Exceleaza prin centrul sau SPA de inalta eficienta, de terapie si tratament pentru trup si suflet. Are propriul parc acvatic numit Felixarium, cel mai scump din statiune. Detalii pe lotustherm.ro. Nu l-am vizitat desi era pe lista obiectivelor noastre.

Transport public: linia 511

Adresa: Victoriei 20

Cred ca toate hotelurile si piscinele din Baile Felix ofera piscine cu apa termala.

Concluzie

Foarte multe biserici. Zici ca era targ de biserici.

O statiune mare, o statiune vie. Multi turisti. Civilizatie (in general). Multe optiuni. Parc. Nuferi Nymphaea. Parcari. Bai termale. Climat placut. Posibilitati multiple de tratament si divertisment. Cine nu vrea sa se intoarca din concediu / de la cura de tratament mai sanatos / sanatoasa si mai tanar / tanara decat a plecat? Mergeti la Baile Felix, aici este de voi!

 

Rog inserare video

https://www.youtube.com/watch?v=ARssFCA_424

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Dan&Ema in 10.09.17 03:28:39
Validat / Publicat: 10.09.17 10:08:05

VIZUALIZĂRI: 10446 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

15 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dan&Ema); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P09 Denisa si Emi va prezinta Lacul cu Nuferi din Baile Felix
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 45200 PMA (din 48 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

15 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[10.09.17 09:17:43]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[10.09.17 10:51:21]
»

@webmasterX: multumesc

Dana2008
[10.09.17 11:48:22]
»

Felicitări pentru articol! Ai punctat foarte bine atracțiile turistice ale Felixului, ai descris frumos stațiunea și mi-ai adus aminte de un sejur minunat petrecut acolo cu familia. Ne-am bălăcit la ștrandurile Apollo, President și am făcut o mică vizită la Lotus, de curiozitate.

Am prins și nuferii înfloriți pe care nu ne săturam să îi fotografiem.

Călătorii plăcute!

ANILU
[10.09.17 11:58:39]
»

@Dan&Ema: L-am trecut la favorite. Ai scris detalii, trasee, transport, ape termale, parc cu nuferi, exact ce trebuie unui turist care vrea să meargă la Felix.

Am fost doar în trecere, dar vrem să mergem pentru mai multe zile.

Am văzut broscuțele (cu ochelarii normal, altfel nu).

Felicitări pentru plimbare și articol.

Toate cele bune.

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[10.09.17 15:28:12]
»

@ANILU:

Chiar e misto! De relaxare! Bine va mai spun eu ce puteti face zona celor neastamparati ca Apusenii sunt aproape. Si daca la Felix e misto, acolo evfeerie. Fara broaste testoase, e drept.

Si Oradea e super! Cat am vazut nota 10 plus. Mi-ar mai fintrebuit zile pentru Oradea.

Felix mai are si o statiune vecina, Baile 1 Mai, care insa a ramas in anii 198x cam din toate punctele de vedere. Ba pardon, atunci inteleg cabera in voga si umar la umar cu surata.

Mai povestim...

Multumesc de lectura si ma bucur daca v-am dat idei.

Numai de bine! ????

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[10.09.17 15:40:53]
»

@Dana2008:

Ce ma bucur ca ai amintit aceleasi repere. Am vazut ca sunt multi turisti precum tine, sau precum mine, care a incercat diferitele variante de stranduri din statiune. Fiecare are ceva specific, asa cum la mare plajele sunt diferite.

Lacul cu nuferi este superb. E fain ca nuferii acestia au prins aici, dar in schimb la Baile 1 Mai s-au sufocat fiind un adevarat dezastru ecologic. Sa luam ce-i frumos si bun, iar Baile Felix ne-au oferit multe asemenea locuri si momente in concediu.

Multumesc de lectura! Numai de bine! ????

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mprofeanu
[10.09.17 19:48:39]
»

@Dan&Ema: Frumos și reușit acest review! Despre poze ce să mai spun, frumoase și ele!

Mi-am adus aminte cu plăcere de lacul cu minunatul lotus din parcul Ueno din Tokyo. Este la fel ca formă, culoarea poate fi la fel sau diferită...

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[10.09.17 21:28:18]
»

@mprofeanu:

Ce completare tare! Mai ales ca e vorba de un punct de pe partea cealalta a globului pamantesc!

Revenind la imaginile admirate de noi la Baile Felix, ne-au impresionat nuferii de pe lac si desi incepuse ploaia, nu ne pasa si stateam pe langa ei fermecati de amplitudinea tulpinilor lor si de culorile florilor lor.

Minunati!

????⛈

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishu
[10.09.17 22:19:50]
»

@Dan&Ema: Oradea trebuia sa fie gazda noastra pentru vreo 2 nopti in concediul de anul acesta insa asa cum am mai spus, drumurile noastre au trebuit indreptate in alta directie insa poate va fi anul viitor.

Un oras frumos asa cum l-ai descris tu si asa cum l-am vazut si intr-un documentar la TV.

Avand in vedere toate aceste elemente pro, Oradea trebuie sa ajunga pe lista mea.

Felicitari, votat cu mare drag.

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[11.09.17 08:46:31]
»

@mishu:

Oradea mi-a lasat o impresie foarte buna. Trebuie sa scriu despre acest oras frumos. Imi mai trebuie putin timp sa gasesc o bresa cand imi pot structura gandurile caci trebuie sa fac o sinteza. Nu vreau sa scriu nici de 5 ori despre obiectivele oradene, dar nu vreau nici sa imi scape ceva important.

As vrea sa fiu acum in Oradea, atat de mult m-a atras.

Mici plimbari mai facusem in delegatiile mele, stiu ca nu am scris niciodata pana acum. Altceva a fost acum can am savurat viata orasului pana seara tarziu de mai multe ori, iar gazdele de la pensiune intrasera la ganduri de ce nu am revenit la pranz sau dupa amiaza la joaca.

Numai de bine, @mishu, astept articolele tale ca m-ai rascolit si cu mocanita, ca sa dau un exemplu.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishu
[11.09.17 10:46:08]
»

@Dan&Ema: A fost un concediu cum nu am mai avut de ceva ani si daca as fi fost si ceva mai valida si ziua ar fi avut 48 de ore mi-ar fi placut sa vad si mai mult, asta deoarece distanta pana acolo este destul de mare si nu poti spune "Stii, in weekend dau o fuga pana in Maramures". Cu toate astea ma gandesc ca in anii viitori sa mai ajung totusi inca o data pe acolo sa mai vad cate ceva din cele scapate.

Abia astept si eu sa citesc despre Oradea iar eu o sa-mi continui povestile cu cele vazute de mine.

O zi frumoasa.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmaster
[11.09.17 16:10:15]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[11.09.17 20:52:15]
»

@webmaster: multumesc

Zoazore
[16.09.17 21:27:25]
»

@Dan&Ema: P07 = frumoasa, P09=superba, articolul, ca de obicei, complet si complex!

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[16.09.17 21:37:25]
»

@Zoazore:

M-ai facut sa ma uit ce am postat la 07 si 09. Am crezut ca eram in vreuna din poze, ca intram la idei.

Asa nu pot decat sa apreciez la fel ca tine cele doua poze.

Multumim de aprecieri, de lectura, de vorbele laudative.

Complex, complet. Adaug si complicat! Complice!

Sa ne vedem sanatosi cat de curand!

????

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ANILU, Dan&Ema, mishu, mprofeanu, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Băile Felix:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.076195955276489 sec
    ecranul dvs: 1 x 1