ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 21.08.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 04.07.14
STATUS: SILVER
DATE SEJUR
AUG-2017
DURATA: 11 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII -- v: 8

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
60.00%
Către satisfăcător
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
25.00%
Foarte nemulțumit
CADRUL NATURAL:
70.00%
Satisfăcător
DISTRACŢ. / RELAXARE:
60.00%
Către satisfăcător

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
53.75%

AUTORUL NU ar recomanda
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Thassos, o destinație supraevaluată

TIPĂREȘTE

Anul acesta am ales ca destinaţie de vacanţă insula Thassos, obişnuiţi fiind cu Grecia pe care o vizităm constant de 10 ani. Creta, Santorini, Halkidiki, Riviera Olimpului ne-au oferit suficiente motive de a reveni an de an pentru a petrece vacanţele de vară în frumoasa şi diversificata Eladă.

Pentru anul 2017 nu am stat mult pe ganduri şi am decis, în urma recomandărilor primite de la prieteni şi o scurtă documentare pe AFA să alegem staţiunea Skala Potamia din Thassos. Am dorit o destinaţie accesibilă ca distanţă, pe care să nu o fi vizitat încă, o staţiune cu facilităţi de masă, plimbare, activităţi pentru copii, plajă cu nisip şi intrare lină în apă. În mare parte aceste aşteptări ne-au fost satisfăcute de Skala Potamia.

Zis şi făcut, am rezervat cazarea încă din luna decembrie 2016 la Votsalo Suites, direct de la proprietar gasit pe un site local, o locaţie decentă, inaugurată în 2014, formată din 6 unităţi locative individuale cu gradină proprie, living jos si dormitorul la etaj, 3 dintre ele având şi piscină mică în grădină, aproape de plaja, cu un preţ de 110 euro pe noapte negociat anticipat, mare faţă de ceea ce oferă, ca de altfel toate serviciile prestate anul acesta în Thassos.

Am parcurs distanţa spre insulă în cca. 10 ore (la 5.00 am plecat din Bucureşti şi am ajuns în Skala Potamia la 14.45) pe traseul clasic Veliko Tarnovo (E85) - Gurkovo - Nikolaevo - Stara Zagora - Dimitrovgrad - Haskovo- Kardzhali - Kirkovo - Makaza - Komotini - Chrysoupoli - Keramoti - fery Thassos (Limenas) - Skala Potamia. Drumul este destul de bun, sinuos si trebuie un pic de atenţie la schimbarile de rută, dar cu o navigaţie decentă nu ridică dificultăţi. Timpul de aşteptare în vamă la Makaza a fost de o ora la dus (1 km coloana de maşini) şi 45 de minute la întoarcere. Trebuie avut grijă la coborârea de pe fery în Limenas, se ţine drumul drept până la ieşirea în şoseaua principală şi urmat indicatorul spre Limenaria, la stânga. (pe noi ne-a dus navigaţia hărţi de la google pe drumul spre Marble Beach, care este dezastru, dar am înţeles ca waze urmează traseul corect).

Voi încerca să expun, din punctul meu de vedere, punctele tari şi punctele slabe ale insulei având ca termen de comparaţie experienţa acumulată până acum în Grecia. Recunosc că, după ce am citit pe net şi am discutat cu prietenii, aşteptările erau mari, dar am constatat că Thassos-ul nu merită atâtea superlative (în opinia mea).

Ştiam despre greci că nu-şi prea bat capul cu investiţiile în infrastructura turistică având "mama natură" de partea lor, dar în Thassos am simţit din plin pe pielea mea şi în articulaţiile maşinii acest lucru. Şoseaua principală care înconjoară insula este bună şi marcată corespunzător, dar drumurile secundare spre obiectivele turistice mult lăudate sunt un dezastru, multe dintre ele total neamenajate cu mari denivelări şi diferenţe de nivel, periculoase atât pentru integritatea maşinii căt şi pentru siguranţa pasagerilor. Chiar dacă se invocă păstrarea cadrului natural cred era de bun simţ să le facă măcar practicabile. De exemplu calea de acces spre plaja Agios Ioanis este asfaltată şi suficient de lată cu spaţiu de parcare, asta pentru că asigură legătura cu unul dintre resorturile de lux de pe insulă (deci în acest caz au putut amenaja).

O altă dezamăgire a fost legată de tavernele la care am mâncat. Aproape peste tot am remarcat înclinaţia spre maximizarea profiturilor cu orice preţ şi am luat mici tepe lucruri care nu ni s-au mai întâmplat până acum în Grecia. De exemplu în Skala Potamia la Krambousa am comandat salată cu langustine şi caviar, iar caviarul era mac şi porţia mică - 14 euro, la Korali am comandat sardine şi am primit 3 peşti şi un morman de cartofi prăjiţi - 9 euro, la Captain am comandat Haloumi la grătar şi am primit o bucăţică de brânză de 5 cm - 6 euro, pâinea era pusă obligatoriu pe masă, chiar dacă serveai paste sau pizza şi o regăseai pe notă la 1,5 - 2 euro, am regăsit produse trecute de 2 ori pe notă şi corectate la sesizare ulterior, servirea proastă şi chelnerii nepăsători. Cea mai mare ţeapă am luat-o la o tavernă de pe plaja Aliki (cea prin care se coboară spre mare) unde ni s-a recomandat dorada proaspăt. Preţul era la kg. nu la porţie, iar nota a fost 112 euro, peştele fiind evaluat la 1,400 kg. mult peste cât avea defapt. Chelnerii au uitat brusc engleza şi bunele maniere când au fost întrebaţi despre cântar. De asemenea am fost şi în vestitul sat, fostă capitală a insulei, Teologos. Naspa şi satul şi mâncarea, pe la 21.00 s-a întrerupt curentul şi am plecat de acolo afumaţi şi nemâncaţi. Am mâncat bine în Panagia la o tavernă mare în centru şi în Limenas la Mousas, chiar la intrarea în port, pe faleză. Pentru economie mai este varianta să cumperi şi să găteşti "home", dar pt. noi asta nu înseamnă vacanţă.

Plajele frumoase sunt foarte aglomerate în perioada asta şi nu te poţi bucura de peisajele pe care le oferă.

Marble Beach oferă o privelişte spectaculoasă, cu apă albastru-turcoaz, pietricele albe de marmură, apă limpede şi bună pentru snorkeling. Din păcate la ora 10.00 era deja plină şi s-a cam stricat zen-ul. Drumul de acces din şoseaua principală este horror, semnalizat cu spray-ul pe stâncă, plin de gropi, cu diferenţe mari de nivel şi un praf fin de marmură care îţi transformă maşina în sania lui Moş Crăciun. Şezlongurile de pe plajă sunt puţine şi parţial distruse. Investiţii în amenajare 0, preţuri de lux. Porto Vathy lcalizată în apropiere nu ne-a plăcut, murdară şi cu nişte barje metalice ruginite în apă care stricau imaginea.

Aliki Beach este poziţionată pitoresc într-un golfuleţ frumos, foarte aglomerată, apa este tulbure şi plină de pietre. Şezlongul costă 5 euro, dacă îl apuci altfel faci câteva poze, eventual o baie şi pleci mai departe.

Platanas Beach este o plajă mai "flower power", la 15 km de Limenas spre Limenaria, rustică şi mai puţin populată, cu acces evident pe un drum plin de praf şi gropi.

Pachis Beach, se află lângă Platanas şi primisem recomandări că ar fi mai liniştită. Este îngustă, aglomerată şi murdară.

Metalia Beach, foarte frumos peisajul, accesul se face pe un drum neamenajat, chiar lângă Limenaria, cu pietre mari în apă şi un miros puternic de canalizare.

Plaja din Potos este, la fel ca şi staţiunea, comparabilă cu Eforie Nord.

Paradise Beach, view super, mare limpede, pădurea aproape, nisip fin şi foarte foarte multă lume.

Golden Beach. Peisaj frumos, nisip fin, intrare lină în mare, poate cea mai ok plajă pt familii. Chiar dacă veneau mulţi aici era suficient de lată încât să nu pară alomerată.

Agios Ioanis Beach. Situată într-un golfuleţ pitoresc, chiar lângă Thassos Grand Resort, unul dintre cele două hoteluri de 5 stele de pe insulă. Accesul bun pe stradă asfaltată din drumul principal, liniştită, apa tulbure cu pietre mari şi intrare abruptă.

Astpas Beach. Frumoasă, nu foarte aglomerată şi potrivită pentru copii.

Am mai poposit pe două plaje sălbatice, neamenajate, care ne-au plăcut, între Limenas şi Limenaria.

Giola, piscina formată în stâncă pe locul unei foste mine este un obiectiv la care am stat jumătate de oră. Am făcut câteva sărituri în apă şi am suportat cu stoicism căldura de 35 grade şi drumul infect până acolo. Am fost inspiraţi şi am lăsat maşina în parcare la şoseaua principală de unde am coborât cu o maşinuţă de teren contra cost.

Din staţiunile pe care le-am vizitat am reţinut:

Skala Potamia, unde am şi stat, aşezată frumos la poalele muntelui Ypsarion, destul de mică şi înghesuită faţă de numărul mare de turişti de aici. Există o faleză unde te poţi plimba seara şi unde se găsesc taverne, baruri şi spaţíi de joacă pt. copii. În capătul staţiunii se află un mic port.

Skala Panagia. Plaja este bună cu nisip fin şi intrare lină în mare. Staţiunea este banală, nu are nimic deosebit, căteva taverne, magazine de tip boutique şi cam atât.

Panagia. Sat tradiţional grecesc, mult peste Theologos în opinia mea, cu străduţe mici şi cochete, taverne tradiţionale, magazine frumoase şi zone de plimbare care aduc mult cu ceea ce eram obişnuiţi a fi spiritul grecesc.

Potos aşa cum am menţionat aduce mult cu Eforie Nord: aglomeraţie, murdărie, spaţii de cazare înghesuite şi urâte, plaja prost amenajată şi plină.

Kinira, un sătuleţ lângă Skala Potamia, aproape de Paradise Beach, mic şi fără prea multe opţiuni turistice.

Limenas, oraşul port, capitala insulei. Aici ne-a plăcut atmosfera, cu străzi de promenadă pline de magazine, terase şi taverne. Faleza din port până în oraş era de asemenea bine organizată şi plimbarea până în vechiul port era plăcută şi relaxantă. Un mic minus ar fi absenţa plajei din oraş, dar la 5 minute de mers cu maşina pe drumul principal sunt destule plaje amenajate.

Theologos. Nimic special, câteva case dărăpănate şi taverne banale supraestimate în care găseai aceleaşi mâncăruri ca peste tot.

Limenaria sau noul oraş este defapt un sat mai mare cu port şi clădiri urâte şi dărăpănate. Plaja este îngustă şi neamenajată, portul fiind singura zonă mai răsărită. Am făcut greşeala să mâncăm aici la o tavernă şi am primit o porţie de calamari decongelaţi îmbibaţi în ulei la 14 euro şi o salată grecească din ceapă şi salată verde cu brânză rasă la 9 euro, acompaniaţi de 5 pisici din care 2 şi-au făcut nevoile chiar în faţa noastră, pe nisip, înveselind atmosfera.

Concluzionând, în viziunea mea, Thassos-ul este o insulă cu peisaje frumoase, departe de Creta şi Santorini (pe care le-am vizitat), foarte aglomerată, în principal cu români şi greci, cu preţuri exagerat de mari faţă de serviciile oferite, cu o infrastructură deficitară, câteva plaje bune şi atât, foarte departe de superlativul absolut în care apare a fi descrisă pe mediile de informare. Nu imi pare rău că am vizitat-o dar cu siguranţă nu vom mai reveni şi nici nu vom renunţa la Grecia pentru viitoarele vacanţe de vară.


[fb]
---
Trimis de Ultras26 in 21.08.17 15:18:42
Validat / Publicat: 21.08.17 16:14:01
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA. A mai fost în/la: Creta, Santorini, Halkidiki, Nei Pori, Platamonas, Paralia Katerini

VIZUALIZĂRI: 6548 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Ultras26); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 21800 PMA (din 23 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

webmaster26
[21.08.17 15:25:05]
»

@Ultras26: Câteva fotografii realizate de voi acolo ar fi mai mult decât binevenite — atât ca ilustraţie a textului, cât şi ca informaţie utilă, ele fiind căutate, apreciate (şi solicitate) de cititorii interesaţi în această destinaţie... Poţi folosi linkul amfostacolo.ro/pic_addnew ... 60&ridAnt=81041

===

Creta, Santorini, Halkidiki, Riviera Olimpului ne-au oferit suficiente motive de a reveni an de an pentru a petrece vacanţele de vară în frumoasa şi diversificata Eladă.

Ne-am bucura să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca articol (review) nou.

Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.

În plus, dacă vreodată vei solicita informaţii aici, pe sait, cei care îţi vor răspunde o vor putea face cât mai adecvat "profilului" tău turistic (funcţie de locurile în care ai fost, unde ţi-a plăcut şi unde nu, din ce motive etc)

Poţi folosi linkul SCRIE IMPRESII (se deschide într-o fereastră nouă).

NB: linkul poate fi găsit şi în pagina 1 a saitului - „SCRIE REVIEW”

Ultras26AUTOR REVIEW
[21.08.17 16:09:57]
»

@webmaster26: Vă mulţumesc pentru sugestii. În măsura timpului disponibil voi posta şi alte impresii şi recomandări. Voi încerca să pun şi câteva fotografii sugestive.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Ultras26
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Thassos:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.059509038925171 sec
    ecranul dvs: 1 x 1