ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.04.2010
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Timişoara
ÎNSCRIS: 19.10.08
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
APR-2010
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
PLAJA şi MAREA:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Cheile Carasului

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Desi nu sunt la fel de renumite ca si Cheile Nerei, sora sa mai mica din Banat reuseste cu ai sai 19 km si mai ales cu frumusetea si aspectul salbatic, sa incante privirea oricarui vizitator dornic sa-i cunoasca nestematele.

Cheile sunt creatia raului Caras, portiunea cea mai vizitata fiind intre localitatea Carasova si pestera Tolosu. Din localitatea Carasova am pornit si noi, situata pe DN 58, Caransebes-Anina, la 12 km de Resita si 18 km de Anina. Distanta Timisoara-Resita 100 km. La viaductul peste raul Caras din Carasova se lasa masina si se coboara abruptul pana la nivelul apei.

Drumul nu prezinta dificultati deosebite, diferenta de nivel este sub 200 m de la intrarea pana la iesirea din chei. Sfat daca ajungeti pe aici: incaltamintea sa fie cu talpa groasa de tip gheata sau bocanc, cauza fiind pietrele ascutite de pe traseu.

Tot drumul vom merge pe malul stang al apei, pe o carare pitoreasca, marginita de iedera (care a napadit solul padurii, copacii, chiar si stancile), in dreapta fiind abruptul carstic al muntelui, iar in stanga apele repezi ale raului Caras.

Traseul nostru strabate doua portiuni distincte:

-comuna Carasova-poiana Prolaz (4 km) - 2 ore mers la pas

-poiana Prolaz-pestera Tolosu (2 km) - 1 ora mers la pas

De subliniat ca, cheile se continua pana la cantonul Comarnic, nu departe de pestera cu acelasi nume, zona lipsita complet de poteci dar partea cea mai spectaculoasa a cheilor. Un turist oarecare fara o conditie fizica buna, experienta si antrenament nu poate parcurge aceasta portiune, ideal fiind un ghid local, cunoscator al zonei.

Hai la drum! Dupa ce parasim soseaua, pornim prin valea ce se ingusteaza treptat, dupa 10 minute ajungem la intrarea Pesterii de dupa Carsa, sau Pestera Valeaga. Dupa inca 15 minute, cheile se deschid intr-o poiana mica, unde se vede deschiderea Pesterii Liliecilor, cu forma sa binecunoscuta ce imita conturul Africii. Cheile se ingusteaza din nou, dupa cateva meandre urmand poiana Nuci si dupa doua ore de mers sosim in poiana Prolaz.

In poiana valea se deschide, zarim cateva locuri de campare, un izvor cu apa rece si cristalina ne potoleste setea.

Pe tot traseul flori numeroase de toate culorile ne incanta privirea si ape susura din vaile laterale, imbogatind debitul Carasului, destul de mare de la topirea zapezilor din amonte. In apele sale reci, pastravii se zaresc cu usurinta, mirandu-ne lipsa pescarilor pe care i-am intalnit in anii anteriori, multi din ei la braconat.

O salamandra ne-a iesit in cale, o singura data zarind asa ceva, in copilarie in muntii Sureanu. Salamandra este un barometru al poluarii, prezenta ei indicandu-ne un ecosistem curat. Nu este indicat sa puneti mana pe acesti frumosi amfibieni, petele galbene secretand o substanta toxica ce irita tegumentele ce intra in contact cu ea.

Majoritatea ghidurilor turistice indica continuarea traseului in sus pe coasta, spre podisul Iabalcei, dar noi vom continua prin chei, in amontele Carasului, valea ingustandu-se din nou. In primii 100 metri, strabatem o portiune de chei extrem de ingusta, 6-7 m latime, peretii stancilor au inaltimi peste 30 m, cararea e sapata in stanca, apa a format escavatii adanci de pana la 20 m. Dupa Piti este cea mai frumoasa zona din Romania (o parere subiectiva evident). Natura lucreaza permanent, trunchiuri mari de copaci ne bareaza drumul, poteca daltuita in piatra devine mult mai accidentata, pietre mai mari sau mai mici te obliga la traversari mai grele sau mai usoare.

In sfarsit ajungem la intrare pesterii Tolosu, langa ea o mare cascada (vezi foto) biciuieste stancile imbracate in muschi. La intrarea in pestera s-au format cele mai mari " marmite " din Romania. Marmitele sunt niste palnii mari, asezate in trepte, adanci de pana la 7 m, la ape mari apa lasa impresia ca fierbe (de aici si alt nume al pesterii: de la trei cazane).

Iata-ne la finalul calatoriei noastre, drumul de aici incolo este foarte dificil, asa cum va spuneam la inceput. Ne asteapta un drum de trei ore inapoi.

Drumul Timisoara-Resita se prezinta excelent, ca si Resita-Carasova.

Am petrecut o duminica minunata in aer curat si liniste. Daca v-am starnit curiozitatea, haideti si voi.


[fb]
---
Trimis de mariana in 13.04.10 19:34:30
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 8643 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mariana); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P23 lucratura naturii
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 7200 PMA (din 12 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

13 ecouri scrise, până acum

mariana [13.04.10 22:04:57] »

Webmaster, pozele mele s-au pierdut pe drum? Le-am incarcat la 19:55.

cc_iordachescu [13.04.10 22:54:52] »

mariana, felicitările noastre!

Zonă deosebit de pitorească - e suficient să vezi intrarea în chei de la Caraşova ca să îţi vină cheful - din ce în ce mai mult în atenţia celor ce organizează turism ecologic şi turism pentru sporturi extreme.

Tot drumul vom merge pe malul stang al apei, pe o carare pitoreasca, marginita de iedera (care a napadit solul padurii, copacii, chiar si stancile), in dreapta fiind abruptul carstic al muntelui, iar in stanga apele repezi ale raului Caras.

Foarte bună explicaţia, vreau doar să detaliez un pic pentru cei mai puţin experimentaţi şi care posibil s-au pierdut pe parcurs: malul stâng şi malul drept al unui râu se aleg în sensul de curgere al acestuia. Mariana a descris traseul în amonte (în sens invers de curgere al râului), deci pentru noi, fiind pe malul stang, vom avea râul în sânga noastră, şi nu în dreapta, dacă am merge în aval (adică în sensul de curgere al râului).

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmasterXY* [13.04.10 23:07:41] »

Am facut pozele şi am adus şi o formaţie sa cânte ceva frumos... Dacă nu-ţi place, îi alungăm!

mariana [13.04.10 23:18:57] »

@webmaster6

Ei asta da melodie , ai nostrii ca brazii ! Multumesc .

@cc iordachescu

D'om profesor , ca la scoala ! Clar pentru toata lumea. Multumesc si am o intrebare :

-Ce imi recomandati in zona , 1-200 km de Timisoara ?

cc_iordachescu [13.04.10 23:57:30] »

mariana, 1-200 km de Timişoara? Voi călătoriţi şi ştiţi bine că acolo nu este Sahara şi nici vre-un colţ din Mongolia ... dar dacă m-aţi provocat, ce aş alege eu:

1. obiective antropice:

- Muzeul Locomotivelor - Reşiţa;

- calea ferată Oraviţa - Anina: nu pentru că e prima construită pe teritoriul actual al României, ci pentru pitorescul traseului;

- Primăria Arad - monument de arhitectură: colecţia de artă plastică din clădire - expoziţie permanentă;

- Macea - conacul şi parcul dendrologic - de la Curtici, 5km spre nord.

- Săvârşin - Castelul Casei Regale a României - există review pentru detalii.

- cramele de la Miniş - special pentru degustare de vin - cadarcă - de pe DN7 E68 Arad - Deva, unde se sfârşeşte câmpia, la Păuliş, nord 3 km pe DJ 708B, spre Pâncota.

2. obiective naturale:

- cheile Gârliştei - foarte aproape de cheile Caraşului, dar intrarea se face prin DJ 581A Caraşova - Gârlişte;

- cheile Minişului - la sud de Anina, pe DN57B, Anina - Bozovici - Iablaniţa

- M-ţii Smenic - zona Văliug - Trei Ape.

- Vârfurile (comună) - puncte de belvedre pentru toţi M-ţii Apuseni - pe valea Crişului Alb, pe şoseaua Pâncota - Brad;

Am făcut o selecţie cu ceva mai deosebit şi în acelaşi timp şi foarte drag nouă.

mariana [14.04.10 00:05:07] »

Bune ponturi, o parte din ele nu le-am vazut. Trec pe lista scurta. Ne-am gandit si noi la rezervatia ornitologica din Satchinez si la rezervatia dendrologica de la Bazosul Vechi.

cc_iordachescu [14.04.10 00:12:10] »

Bune ponturi! Eu deocamdată (mă refer la perioada din an) sunt puţin mai rezervat cu parcurile dendrologice, în estul ţării primăvara a venit mai greu şi se mişcă încet, clasic, cum nu a mai făcut-o de mulţi ani...

La Galaţi abia au înflorit magnoliile, dar au făcut-o pe parcursul unei săptămâni întregi, încet, cu splendoare, nu le-a topit căldura!

Sanziana [14.04.10 07:15:47] »

@mariana, pai asa locuri frumoase si eu sa nu stiu de ele? si dupa expunerea lui @cc iordachescu sa stii ca tot trag o fuga anul asta si te trezesti ghid turistic fara voie.pana atunci 400 de floricele.....violet

georgiana [14.04.10 08:36:05] »

Si in Banat au inflorit magnoliile!

zena* [14.04.10 11:30:35] »

Multumim pentru informati ne-ai provocat sa dam o fuga pana acolo din prezentarea ta si din poze cred ca merita sa parcurgi distanta Buc - Carasova.

webmaster77 [14.04.10 11:52:58] »

am redenumit sectiunea in Semenic si imprejurimi astfel incat sa poata gazui si alte review-uri din zona Semenic.

vîlcusivia* [11.07.10 19:38:59] »

Cantitatea, și mai ales calitatea informațiilor pe care ni le-ai oferit ne-au făcut să ne hotărâm unde vom merge anul acesta. Vom merge în stațiunea Crivaia și vom încerca să vedem cât mai mult din ce ai evidențiat. MULȚUMIM!

webmasterX [18.04.18 23:42:14] »

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Cheile Carașului» (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: Vacanța în Semenic]

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
domidoc, georgiana, mariana, vîlcusivia*
Alte impresii din această RUBRICĂCheile Carașului:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.061936855316162 sec
    ecranul dvs: 1 x 1